Vybírání do střevíčku. Jak to probíhá?

Profilova fotka
Ahojky holky, určitě mám přiblblou otázku :-D , ale jak probíhá vybírání peněz do střevíčku? To vám při tancování dávají peníze opravdu do boty? A když má někdo sandálky? :-|
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my tuhle pro novomanžele finančně zajímavou hru často organizujeme - na svatbách býváme pracovně... Probíhá to tak, že svědek vyhlásí do mikrofonu - pokud je k dispozici, že se bude vybírat do střevíčku. Požádá pány, co jsou na svatbě aby přišli na parket a připravili si bankovky. Nevěsta zuje střevíček a první zájemce do něj vloží bankovku. Kapela hraje, ale jen kousek písničky, protože už zase další pán platí další taneček... Jde to tak dlouho, dokud si všichni zájemci s nevěstou nezatančí, nebo dokud nevěstě nedojdou síly - tančí přece jen v jedné botce :-) Přítomné dámy zase mohou zaplatit za tanec s ženichem, ale ten už se nezouvá :-D Pokud má nevěsta sandálky, vloží se střevíček na podnos a penízky se do něj dávají jen symbolicky. Povoleny jsou jen bankovky, mince ne. Každá dobrá kapela, nebo zkušený DJ vám s organizací této hry ráda pomůže. Jen je lepší pokud její průběh moderuje někdo ze svatebčanů, který zná přítomné jmény a lépe je povzbudí - třeba : Pepo, tak už tu stovku vytáhni atd :-) Pokud by ses zouvat nechtěla, tak se může vybírat třeba do kolíbky - malá postýlka pro panenky - penízky jsou jako na miminko, nebo pokud chceš na svat. cestu tak symbolicky do kufříčku - je to jen na fantazii... Tato hra se ale už nehraje v případě, že novomanželé chtěli místo svat. darů od všech peníze, chtít totiž peníze dvakrát působí hloupě... Držím palce !
Odpovědět
U nás dražba střevíčku vypadala úplně jinak ... podobně jako v Popelce ;-) Největší kecal na svatbě vyhlásil, že se našel střevíček a zda ho někdo chce koupit.Samozřejmě by ho měl chtít ženich a všichni okolo se s ním přehazují.Né kdo dá víc, ale kdo dá poslední, toho to je. Dávaly se fakt jen bankovky 50,100,200.1x padlo 500 a na konec ženich za 1000 koupil. Jelikož ženichovi botu snad nikdo nehodlá opravdově přeplatit, tak to netrvá víc než 15 minutek, ale ženich nakonec sám přihodil po 50 a 100 korunách asi 3.000 a celkem se vybralo 15,800! A jako dary jsme peníze dostali taky - hloupé mi to nepřijde :-.
Odpovědět
podle mě je nutné přihlédnout i k místním zvykům. Jak se říká, jiný kraj, jiný mrav. Na svatbě, kde jsem byla jako host se nosil střevíček a vybíralo se za tanec s nevěstou a ženichem. Dávalo se tak 100 - 200. Kolik vybrali celkově, nevím. Na naší svatbě přinesl ženich nějaký starý škrpál a vybíralo se na nové střevíčky pro nevěstu. Vybralo se asi 5000 za 60 hostů a přišlo mi to dost, ani jsem víc nečekala. část hostů byla ze Slovenska a ti byli tím vybírání dost překvapeni. Ale jedna známá se divila, že tak málo, že když byli oni na svatbě v jižních Čechách vybralo se 18 000. A s tím střevíčkem se to dá udělat tak, že se nevybírá do střevíčku nevěsty, ale do nějakého půjčeného, třeba od kamarádky. Já jsem měla domluveno s kamarádkou, že přivezla svoje svatební, ale pak to svědek udělal jinak, takže nebyly potřeba.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to měly, tak jak popisuje katchen, bylo to super, nevím teda co je na tom hloupého chtít jako peníze svatební dar a pak vybírat do střevíčku, logicky i když jdu na svatbu počítám s tím, že mám mít drobné bankovky na různá vybírání.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a měly na vybírání můj střevíček, tak jsem tančila jsem s jedním, celkem mazec.
Odpovědět
také jsem nečekala, že se u nás vybere tolik, ale mile to potěšilo.co jsem byla asi na 6 svatbách, tak se draží takto, nebo velmi podobně. (jižní čechy) ještě jsem slyšela, že se někde nevěsta do té boty s penězma musela obout, ale to bych nezvládla, střevíček byl málo a tak to přendal do džbánku a dražil dál ... asi fakt jiný kraj ... =-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, tak tuhle "hru" vůbec neuznávám. Lidi by se na svatbách měli bavit, jíst a pít a ne nosit naditý peněženky. Ale jsem celkově proti hrám na svatbě zaujatá, takže když je to někde zvykem nebo když se svatebčani upozorní před svatbou, co se bude dít, dobře. My chtěli jako dar spíše peníze a lidi dávali fakt dost, tak by mi přišlo hloupé ještě chtít peníze tímto způsobem.
Odpovědět
Profilova fotka
alice.r - tak jsem to přesně myslela... Nejde o to chtít peníze, ty se hodí všem novomanželům, ale chtít je jako dárek a potom ještě dražit střevíček... Potom se možná opravdu stanete terčem pomluv, tak jak se píše v další diskuzi... Možná že si řeknete, že kdo nechce dát tak nedá, ale víte ono je to hloupé nedat, když dávají všichni. Z jiného soudku : Kamarádka dostala včera pozvánku na svatební oslavu a to formou SMS : Dojeď do Sobůlek ke studánce, jídlo a pití s sebou. Nezapomeň na deku. Penízky jako svatební dar potěší :-) To fakt nekecám. :-D Chtějte peníze, je to prima dárek, ale nic se nesmí přehánět... svatba je o oslavě lásky a ne o získávání majetku, byť formou hry. Tolik můj názor ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my jsme žádné vybírání ani neorganizovali, také nám to přišlo blbé, ale manželovi kamarádi nás překvapili a po obřadě při východu z kostela vybírali do klobouku na vykoupení manželových hříchů (smyšlených dětí, milenek a pod) - doprovázeli to vyprávěním pikantností - samozřejmě vtipných, ne vulgárních. Překvapilo nás, že to lidi bavilo a celkem se tak i pár hezkých korunek s kterými jsme nepočítali vybralo :-)
Odpovědět
Ahoj holky. A to má organizovat svědek? My chceme peníze jen od nejbližších příbuzných (rodičů) jinak nám přišlo blbé si říkat o peníze. A bohužel u nás poadá platit do střevíčku za tanec s nevětsou, jsou po operaci kolene a budu ráda když dojdu k oltáři :-( tak nevím, asi to hodím napřítelova svědka
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem byla rozhodně proti vybírání nejen do střevíčku, ale i jakékoliv jiné vybírání. ]-( Naprosto souhlasím s alice r. a katchen. jasně, že penízky navíc se hodí, ale vybírat peníze po přátelích a rodině, kteří už dali dárek (ať už věcný nebo peněžní)? Podle mého názoru z toho nikdo radost nemá a nikomu se to nelíbí. Cítí, že je nucen to udělat- je to přece zvyk, že - a kdyby řekl že ne tak na něj budou všichni koukat a pomlouvat, že nechtěl přispět. a pak taky všichni vidí kolik že do toho střevíčku dal. No prostě hrůza. :-S přesně tohle jsem nechtěla a jsem ráda, že nic takového se neorganizovalo. nic "tradičního" mi na tom nepřijde a je to jen o tahání peněz se svatebčanů. Navíc je třeba si uvědomit, že ne každý z pozvaných má peníze na podobné akce. Každý přece dal dárek podle svých možností nebo podle vztahu ke snoubencům a nikdo by ho neměl nutit ještě něco předávat veřejně. to je můj názor. někdo to může považovat za zábavné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
medria:naprostý souhlas, napsala jsi to dost výstižně
Odpovědět
Článek se načítá
Medria a proč si myslíš, že nikdo z toho radost nemá a nikomu se to nelíbí? Ty ses jich ptala? Když jsem byla na svatbě jako host, dopředu jsem počítala, že musím mít u sebe ještě pár stovek, které přihodím do střevíčku, do koláče, nebo jinou místní tradici. Nijak mě to nepobuřovalo. A že je to tahání peněz ze svatebčanů? Jasně, o tom je celá svatba. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Jak říkám, jiný kraj jiný mrav, ale že je svatba tahání peněz ze svatebčanů, s tím nesouhlasím. Svatbu beru jako oslavu našeho vztahu a jsem ráda, že s námi mohou být naši blízcí. Kdyby bylo na mně i na dary bych se vykašlala..
Odpovědět
no svatba je tahání peněz ze svatebčanů jak nevim co! když jen hostina vyjde na desítky tisíc, tak pak mi bude fakt trapně, když by mi někdo do střevíčku přispěl - nikdo nechce horentní sumy, i kdyby pajsku
Odpovědět
Profilova fotka
My si všem také řekli o peníze a těm co nám točili, fotili a tak(protože to byli samí kamarádi, jsme dohonce řekli ať nám nic nedávají, každýmu jsme řekli ať dá kolik bude chtít, když nám bude chtít dát dvě stovky ať dá, udělali jsme krabičku a do té to měli vhazovat... Nepočítali jsme skoro s ničím, jen s dary od rodičů a nakonec jsme dostali tolik až jsme byli v šoku :-N Jinak jsme nevybírali, přišlo mi to už nevkusné ;-)
Odpovědět
blanches: A jaký je rozdíl mezi vybírat a mít krabičku, kam hosté házejí peníze? Princip stejný, kdo chce dát,m dá kdo ne, nemusí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hana_r: byla jsem na svatbě, kde se to dělalo, no nějak nadšená jsem z toho nebyla :-S Mně to přijde o ničem, nebavila jsem se teda u toho (jak tu někdo psal, že je to zábava) a jako tradice mi to přijde ještě víc neopodstatněné (každý svatebčan dává nějaký dárek, dle svého uvážení a proč teda ještě požadovat další)...ale je fakt, jinej kraj, jinej mrav.... a ohledně tahání peněz ze svatebčanů: každý se snad rozhodne sám, zda a jak velkou hostinu chce pořádat a holt nic není zadarmo a za vše platí, tak mi přijde divné chtít po hostech aby na to přispěli...
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s medriou... tak jako vozit koláče a pak čekat, co ti za ně kdo dá....Když sme dostali koláče od sestřenice, kterou sem viděla jednou, tak to bylo trapné, taky dostala ručníky.. Stály mě ale destekrát více než ty koláče co dovezly..:(:(:( Máme hluboko do kapsy už teď, a proto přece nebudu vytahovat peníze z pozvaných... ]-( ]-( ]-(
Odpovědět
tak já se přídávám k odpůrcům vybírání. Naprosto souhlasím s medrii. Svatba přece není výdělečný podnik. My budeme chtít svatebním darem peníze, ale nečekáme žádné horentní sumy. Vybírat do střevíčku by mě přišlo trapné, zvlášť když vím, že příbuzní mají finanční limity každý jinde (jedni by nám dali klidně desetitisíce´, protože mají peněz spoustu a druzí jsou rádi, že vyjdou s výplatou). a aby se trumfovali.....to teda ne. luciiik: rozdíl je v tom, že když ti někdo dá obálku s blahopřáním a v tom nějakou kačku, tak to není tak trapné, jako když by ti dával peníze veřejně, přede všemi. Navíc ti nemusí dát nic, pokud nechce nebo nemá. Snad jsem to napsala srozumitelně.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že je dost rozdíl mezi vybíráním do krabičky a do střevíčku. Nám také dávali hosté penízky, ale do krabičky a v obálkách... Hlavní rozdíl je v tom, že kámoška studentka mi dá 200, víc nemá a pokud by to bylo na mě, nechtěla bych po ní nic.. A pak kamarád co má hospodu dá 2000. Do obálek nikdo ale nevidí a nikdo si ta nepřipadá trapně že prostě víc dát třeba nemůže...
Odpovědět
katchen: moje řeč! ;-)
Odpovědět
Ahoj i mě připadá docelá hloupé když se vybírá do střevíčku na svatbě. :-| Když jdete na svatbu nikdy nejdete s prázdnýma rukama vždy přinesete dar nebo penízky podle přání snoubenců. A moje zkušenost ze svatby: Prostě přišel svatebčan (ani né svědek), který zul nevěstu že se vybírá do nevěstina střevíčku žádný tanec ze ženichem prostě přišel dej peníze a hotova Docela jsem koukala jak z višně =-) Svatbní dar jsem předala nevěstě a ženichovy i z přáním hned po příjezdu do nevěstina domu (ráno) Přišlo mi to celkem neslušné až trapné!!!!!! Nevím kolik vybral, ale tahle forma byla fakt dost divná
Odpovědět
Holky já myslím, že to zbytečně dramatizujete :-) Ony se do toho střevíčku hází i drobné, klidně i halíře, určitě to není o nějakých tisícovkách ;-) Taky jsem to viděla jako dagvi, prostě jeden svatebčan jde, vezme nevěstě střevíček a chodí kolem stolů a kdo dá, ten dá, kdo nedá - nedá ... takže ono vůbec není vidět, jestli a kolik kdo dal ;-) A vymyslí se nějaký důvod - většinou na kolíbku, nebo tak, a pak by měli novomanžílci společně ty penízky spočítat a oznámit, kolikže dostali. Určitě jde o atmosféru, jestli to hosté budou považovat za vaši chamtivost, já bych přihodilla bez mrknutí oka, s tím přece na tu svatbu jdu - zadara se tam najím, pobavím, tak ať se aspoň nějak revanšuju. A nebudu vytahovat, že jsem dala svatební dar - od toho je to dar a nečekám, že mi budou novomanželé bůhvíjak vděční =-)
Odpovědět
ciri: kdyby to vybírání do střevíčku bylo formou nějaké hry nebo za tanec s ženichem asi bych se nad tím pozastavila, ale pokud si svatebčané řeknou o svatební dar peníze jako v tomto případě tak vybírání do střevíčku už trošku moc uhozený Připadala jsem si joko dalas málo tak přidej :-( A tohle vybírání rozhodně atmosféru nemělo :-(
Odpovědět
Profilova fotka
dagvi:já jsem na tu svatbu vzala přítele (cizinec) a ten fakt zíral. Ono je to někdy dobré takové rádoby "zvyklosti" někdy prověřit nezasvěceným člověkem ;-) Dobré se ujmou a zůstane hezká vzpomínka, no a na ty druhé se honem zapomene ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Do střevíčku, na kolíbku a kdo ví co dále, nevím když jsme řekli že nic nechcem a když někdo bude mít potřebu nám něco dát tak obálku, myslím že tyhle hry už klidně vynechám, a není to jen proto že neumím tancovat :-D . Budeme mít na svatbě lidi ze slovenska a opravdu se mi nechce to řešit takhle :-| Jsem ráda že dorazí a i to už je pro mnohé dost finančně náročné... ;-) Jinak jsem zažila svatbu, kde se dělala sbírka snad třikrát, nejdříve do střevíčku, pak jak se strkalo do zavinovačky, když příjde "cikánka" a jako svatební dar se dávali jenom peníze protože se novomanželé stěhovali mimo čr... Myslím že to už nikomu vtipné nepřišlo... Asi bych se v tomto případě řídila heslem všeho moc škodí :-N
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme taky chtít místo darů peníze. A na svatbě pak plánujeme jen dražbu podvazku, nějaké další formy "vybírání peněz" už by nám přišly trapné, vypadalo by to, že jsme uspořádali svatbu jen proto, abychom vytahali z lidí peníze :-S A i tu dražbu chceme začít symbolicky na Kč 100,- a pak uvidíme, kam se to vyšplhá ;-) Když se vdávala přítelova sestra, tak začali dražbu na Kč 1.000,- a zpočátku se nikdo nechytal a působilo to trošku trapně. Nakonec je zachránil ženichův bratr.
Odpovědět
Profilova fotka
Je to trapné ! Šrankování budiž s tím se počítá, že člověk hodí nějaké penízky. Pak svatební dar, nebo peníze. No ale rozhodně už né nějaké vybírání do střevíce ! To aby chudáci svatebčané na takovou veselku zrujnovali konto !!! Jsem zásadně proti ]-(
Odpovědět
Profilova fotka
Co je to to "šrankování"? =-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?