Svatební zvyky a výzdoba stolu a sálu!

Profilova fotka
ahoj holky, můžete mi některá poradit, jaké se dodržují nejčastější zvyky, tradice...na co bych neměla zapomenout? Nemyslím tím šaty, výslužky,koláče...apod.,ale spíše házení kytice, rýží...a další... Taky bych ráda, kdyby mi někdo poradil, čím pobavit hosty na hostině. A pak - neznáte někdo nějakou stránku, kde by byli vidět hezky výzdoby svatebních stolů a sálů? Děláme si to sami...tak hledám inspiraci...díky moc za odpovědi. KLidně pište na email: Malinkova@seznam.cz Hezký den Jana
Odpovědět
No tak zrovna házení kytice a rýže jsou americké tradice, v čechách to nemá co dělat. Mezi ty klasické zvyky patří třeba přenášení nevěsty přes práh, rozbíjení a zametání talíře, společné jezení polívky, krájení dortu, vybírání do střevíčku, únos nevěsty, první tanec, ... Na ty sály si můžeš prohlídnout zdejší alba, holky tam mají hodně fotek.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo jo... a ještě je prima sundávání podvazku... sundává ženich, zubama bez pomoci rukou..Nevěsta sedí na židličce. Pak podvazek hází přes hlavu svobodným mládencům. Kdo ho chytí nasadí si ho na hlavu - no a do roka se žení :-D :-D Pěkné je taky čepení nevěsty - čepí tetičky a svadobná matka - sundají za zpěvu písně nevěstě věneček - či závoj a nasadí a uvážou šáteček - tím ji přijímají mezi vdané ženy. Moc dojemné... Taky si při vstupu do restaurace připíjí nevěsta s ženichem z malých panákových skleniček s čirou tekutinou - kdo si vybere vodku bude v manželství velet, kdo vodu, bude poslouchat. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jo - podvazek hází ŽENICH, ne nevěsta :-)
Odpovědět
u nás se nevybírá do střevíčku ale mimina....na hostinu třeba už řádně rozjetou přijde cikánka(samozřejmě převlečený chlap nebo ženská) a většinou její matka taky převlečená a žačnou řvát že mají s ženichem dítě a nacpou mu ho do náručí.....potom chodí po sále a vybírají do zavinovačky kde leží panenka.....je to sranda....pak se to všechno dá nevěstě....asi je to obdoba vybírání do střevíčku
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
Poraďte prosím někdo svatební zvyky a tradice, které se dělají při svatbě. :-) Díky moc!
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
nechci načínat nové téma, tak připomenu jedno ze starších. jako svatební zvyk bych brala hlavně - přenášení přes práh (předpokládám, že novomanželku do restaurace), zametání talíře a krájení dortu. Společné jezení polévky by mi též nevadilo, ale sem zásadně proti děravé lžíci. Možná i květinu budu házet. Měla některá taky jen tak málo zvyků a jak to vzali hosté? hlavně z řad starších lidí a příbuzných. Případně je nějaký takový typický český zvyk, který by fakt neměl chybět?
Odpovědět
Profilova fotka
mawenzi: Neměli jsme žádné zvyky o kterých píšeš a hosté to vzali v pohodě, i ti starší. Vadilo jim jen že jsme nerozbalovali dárky. Předem jsme ale v oznámeních avizovali, že na klasické svatby si moc nepotrpíme a ať nečekají žádné zametání.
Odpovědět
@mawenzi Já se tedy přiznám, že by mi vůbec nevadila svatba bez žádného ze zmiňovaných zvyků, když by to tak chtěli svatebčané, asi bych se nad tím nepozastavila. Resp. když ti, kdo je "provádějí", znají míru, může to být fajn, kraťoučké a vtipné zpestření. Někdy je to ale naopak dost bolestný a protahovaný zážitek, kdy půlka svatebčanů nic nevidí, čtvrtina má hlad a čtvrtina to sice přežije, ale radši by už seděli v pohodě na hostině...Když "šrank" trvá hodinu, je to úděs... :-. Ale byla jsem už na hodně různě pojatých svatbách, a nikde tedy nechybělo rozbíjení talířů, společné jezení polévky (čímkoliv co nebyla normální lžíce :-D ), krájení dortu a ještě bych Tvůj výčet doplnila o první tanec novomanželů a tanec s rodiči (svými a "novými" ;-) ), ten také nikde nechyběl. Na několika svatbách nepřenášel ženich nevěstu a ani se neházela květina. Ale to jsou všechno kraťoučké zvyky, které tak nějak chod té svatby nijak násilně nenaruší ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
právě nechci nic úděsně dlouhého, i nad tou polívkou zvažuji, že bysme to neměli - ani na nás asi nebude vidět odevšad, i když v rozložení stolů nemáme zcela jasno... protože muž je schopnej pobryndat všecko i normoš lžící, takže nějakým specialitám bych se ráda vyhla :D přenášení, zametání a krájení bych chtěla, že je tanec novomanželů a pak s rodiči zvyk by mě nenapadlo, to tak nějak beru za samozřejmost minimálně s tím novomanželem... kytku zas pro srandu mým kamarádkám. Dárky žádné nebudeme chtít, tak ani nedostaneme doufám hmoté věci a vím, že se třeba i čtou přání, ale někdo to taky nečte, tak nevím. Tak nějak aby tam aspoň nějaká tradice zachycena byla, ale zas bych to právě nepřeháněla, takže díky za odezvu:)
Odpovědět
@mawenzi Přání už se teď moc nečte a nechybí to, řekla bych. Jinak on ten tanec asi nebude zvyk, to máš pravdu. Ale bývá všude...minimálnět en první novomanželský :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@fallingstars on to mozna zvyk je, ale ja to brala dycky jako proste samozrejmost tak je to uz treba fakt jeden z tech echt zvyku co uz nas ani nenapadne, ze je zvyk... bile saty sou taky vpodstate "zvyk" ale kdo z nas to tak vnima, ze? takze vlastne jo, budu mit jeste bile saty:D
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi My jsme z tradic a zvyků měli bílé svatební šaty, kouli na nohu pro ženicha po obřadu (ženich sice předem avizoval, že o to nemá zájem, ale manžel kamarádky si to nedal vymluvit, tak jsme každá před svatbou apelovala na toho svého, ať se na to psychicky připraví / ať to moc neprotahuje, a nakonec se to manželovi moc líbilo a mrzelo ho, že ten známý s ním nesmlouval déle :-) ), přenášení přes práh do restaurace, zametání talíře, přípitek otce nevěsty, společné krmení polévkou NORMÁLNÍ lžící, první tanec, tanec s rodiči, krájení dortu, únos nevěsty a rozbalování darů. Házet kyticí se mi moc nechtělo, protože jsem měla tulipány a bála jsem se o jejich osud, tak jsem si říkala, že kdyby na mě doráželi, hodím tchýninou, protože ta živé kytky nesnáší :-) Nikdo to po mně nechtěl, ale po svatbě mi to pak vyčetli, jinak byli všichni, co se zvyků a tradic týče, spokojení.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My z tradic meli velmi malo a nikdo si nestezoval ani neprovokoval, abychom neco udelali, ale je pravda, ze jsme na to vsechny pripravili predem v informativnim mailu, ze o kouli, chomout, unos nevesty a podobne zvyky nestojime.. takze jsme meli jen rozbiti a zametani talire, spolecna polevka s normalni lzici, krajeni dortu a prvni tanec (ted mi dochazi, ze jsme to opravdu meli v tomhle smeru opravdu hodne minimalisticke :-D)
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg Však to stačí :-) Já chtěla jenom přesně to, co ty -zametání talíře,polévka, první tanec. Nakonec svědci ještě zincenovali kouli s úkoly před restaurací - jako pro zábavu dobrý, ale na mě to bylo až moc dlouhý, protože jsem měla pěknej hlad a místo toho jsem musela hádat, co je v několika sáčcích za ingredience z kuchyně a následně provlékat ženichovi nohavicí vařené vajíčko (syrové jsem fakt neriskla), abych si vykoupila klíček k zámku od koule
Odpovědět
My bychom chtěli jenom svatební šaty, rozbíjení talíře, společnou polévku, krájení dortu a první tanec a vlastně ještě tanec s rodiči. O kouli, chomout, přenášení přes práh (nevidím důvod proč by mě měl muž přenášet přes práh hospody, když tam spolu bydlet nebudeme) a hlavně o únos nevěsty nestojíme (zažili jsme na svatbě bratrance, že svou ženu hledal skoro dvě hodiny a my jsme se mezitím šíleně nudily).
Odpovědět
tak u nas to bude neco co pripravy hasici dale se rozbije tlir a to zametem pojidani polivky krajeni dortu cteni pranicek prvni tanec tanec s rodici tombola karaoke a uvidime co kdo priprtavi jinak ja mam pripraveny na noc lampiony stesti a pak tchan udela nejake predstaveni :) jako prekvapko.unos u nas nehrozi mam 2 maly deti sice ten starsi mozna pojede pozdeji k ex ale v tu bodu druhymu bude 5 mesicu takze je to nerealny :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?