Svatební tradice, které už nemají smysl

Bereme se. Ale narážíme na spostu tradic, které už nemaji smysl a přesto nás všichni straší a odrazují. Např. Svatba v květnu-dítě v zimě-mrazy-smrt dítěte..my opravdu neplanujeme dítě o svatební noci... Žádost otce..nejsme pobozni, jsme dospělí...mého otce nikdo nežádal o moji ruku, nevyplácel, nevyvdal... Noc před svatbou-dříve spolu dva nebydleli, proto asi nebyli spolu noc před svatbou-my máme společné bydlení už 3 roky... výprava nevěsty, aneb kde se sejít před obradem?-dříve bydlela nevěsta u rodičů-kde se tedy sejít když bydlíme spolu? Jak jste řešili, když už vlastně toto nemá smysl? Jaké tradice jste porušili? A jak k tomu přihlíželi ostatní?
Odpovědět
Z uvedených jsme dodrželi pouze tu, že jsme noc před svatbou spali každý u svých rodičů. Setkali jsme se až u oltáře. Sice spolu už dávno bydlíme, ale nemyslím si, že by tradice neměly význam. Pořád je to významný krok a předěl. Ty "rodinné" (vyvedení z domu a odvedení k oltáři) jsme dodrželi, z ostatních jsme si vybrali ty, co se nám líbily. Nemám tedy to srovnání, jak reagovali ostatní, ale myslím, že byste se na to neměli ohlížet :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj my spolu žijem 21 let :-D a na pověry nedám :-) ;-) jinak společně i se synem v den svatby jedem ke tchánům na barák a tam budem spolu se svatebčany až do obřadu-já teda budu v jiné místnosti protože přítel mě v šatech chce vidět až při obřadu
Odpovědět
Zapovězená svatba v květnu je jen pověra, ne tradice. Stejně, že pokud si nevěsta šije šaty sama, tak se rozvede. Osobně znám nevěsty, které si šily samy a jsou jak rozvedené, tak šťastně vdané několik desítek let. Svatba v máji, do roka máry. To samé. Stejně do roka někdo může zemřít, pokud se sezdají v červnu nebo listopadu. Vyzvedání nevěsty u rodičů, žádost otce o roku, požehnání rodičů (u nás třeba časté) má reálný základ, protože nevěsta bydlela až do svatby doma a ženich si ji tak tedy přebíral a rodiče žehnali. Dnes to je tak málokdy, osobně se mi tento zvyk líbí, ale nelpím na tom :) Kde se sejít? Těžko říct, spousta párů vychází z domu společně, nebo ženich jede jako první a nevěsta pár chvil po něm.
Odpovědět
@danvitka Mám pocit, že jsme porušili snad všechny, ne naschvál, ale tak nějak to vyplynulo. Bydlíme spolu, svatba byla v jiném městě a přišlo by nám dost uhozené, spát každý sám v jiném hotelovém pokoji. Takže jsme se celou noc hezky objímali na společné posteli. Ve svatební den ráno, když mě kamarádka líčila a česala a ženich přišel, abych mu zapnula knoflíčky na manžetách košile, zapnula jsem muje a dál jsme se chystali spolu v jednom pokoji a vzájemně si pomáhali s drobnostmi. Moje rodiče taky nikdo o moji ruku nežádal, jen jsme jim zasnoubení a termín chystané svatby společně oznámili. Jo, a brali jsme se v lednu a taky k tomu termínu měli něktří spoustu připomínek.
Odpovědět
Tak to jsem ráda, že to vidí některé nevěsty podobně...já nebudu mít akorát perly-slzy a možná (přítel mi řekl že mě chce stejně vidět, i saty už chce vidět teď) mě u uvidí až u oltare. A dorty si chci péct sama což se taky nemá...a tisíc dalších věcí co řeknu mezi příbuznými se nemá...
Odpovědět
Profilova fotka
Taky budeme dodržovat jen to, že se noc a ráno před svatbou neuvidíme, protože obě chceme vidět tu druhou potom hezky na obřadě v šatech a celou krásnou a být z toho naměkko. :D Ale jako tradice to fakt neřešíme. :)
Odpovědět
@danvitka Prostě si vyberte ty tradice, které pro vás smysl mají, a na ostatní se vykašlete. Nebo nedodržte vůbec žádné. Příbuzným, u kterých víte, že by rýpali, nic neříkejte, ať jsou překvapení :) Co se týká svatby v květnu, je to pozůstatek z dob dávno minulých, kdy obvykle první dítě čekali hned po svatbě (protože prostě spolu ti dva najednou mohli žít a spát) a v zimě se při nebo po porodu často umíralo. Pokud byla svatba v květnu, vycházel porod na nejhorší část zimy. Žádost o ruku se v dnešní době dá udělat i jinak, aby nebyli rodiče dotčení, že jsou vynechaní. My jsme to udělali tak, že jsme koupili tátovi flašku, mámě kytku a přijeli jsme jim společně oznámit, že se chceme brát. To samé jsme udělali u tchánovců. Noc před svatbou jsme byli taky spolu, ale ráno na přípravy jsem se přesunula k našim a muž si mě tam přijel vyzvednout. To bylo ale částečně z praktických důvodů (u nás nejsou podmínky pro to, aby se tam sešlo víc hostů) a taky proto, že se nám oběma líbilo vyzvedávání nevěsty, kdy jí ženich donese kytici. Rozbíjeli jsme talíř, ale třeba polívkou jsme se nekrmili, protože jsme se báli, že se navzájem polejeme :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@danvitka zrovna tohle jsou takové tradice / netradice, které už dnes nikdo moc nedodržuje. My třeba máme svatbu 20. května. Oznámení o zasnoubení a plánované svatbě proběhlo tak nějak mezi řečí na celkem běžné návštěvě. Jelikož máme obřad a vůbec celou svatbu na jednom místě, tak já už asi budu spát tam, aby byly ranní přípravy co nejjednodušší a ženich se připraví někde - to zatím není dořešeno. Tím pádem nám odpadá zdobení aut, vyzvedávání u rodičů, složité přesuny apod. Taky nemáme klasický oběd, takže nebude ani divadélko se vzájemným krmením.
Odpovědět
@lalkavonteschen Jemom k tomu svatba v maji do roka mary - to neni povera. To se bralo od toho, ze vetsina nevest hned po svatbe otehotnela. Tim padem majove nevesty rodily v zime (tedy v dosti nepriznivych podminkach). Je je to tedy spis porekadlo podlozene zkusenostmi z drivejsich dob, kdy zena rodina doma a diky povetrnostnim podminkam a chudsimu jidelnicku, ktery pres zimu panoval, byla umrtnost takovych rodicek vyssi, nez ve zbytku sezony. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Neplnila bych, co pro vás význam nemá. My spolu před svatbou nežili, takže jsme se sešli až v kostele a do společného jeli ten večer spolu napořád poprvé :).
Odpovědět
Profilova fotka
Ale teda vynechali jsme rozbíjení talíře, přenášení přes práh, společné krmení i házení rýží (nahradili jsme to plátky růží)... Měli jsme jen první tanec a krájení dortu, jinak nic. A nikdo s tím problém neměl.
Odpovědět
@apple2 Ano, ten význam samozřejmě znám, tehdy to mělo reálný základ (většinou), ale dnes už to neplatí.
Odpovědět
Článek se načítá
@lalkavonteschen Tak to se omlouvám za "poučování" :-) Z tvého příspěvku to vyznělo spíš tak, že to bereš jenom jako strašění někoho (pověra). Tak proto jsem psala svůj příspěvek. :)
Odpovědět
@apple2 Nee, v pořádku :) Máš samozřejmě pravdu, jen jsem v prvním příspěvku reagovala na to, že nedělání svateb v květnu není zas až tak moc tradice, jako spíše pozůstatek z minulých dob, kdy to opravdu mělo své opodstatnění jak píšeš :)
Odpovědět
Já bych řekla, že tradice, zvlášť ty svatební jsou od toho, aby vlastně umocnily přípravy na to vyvrcholení - obřad. Zrovna teď čtu knížku od Josepha Campbella - Síla mýtu, a on to tam vlastně popisuje na příkladu Indiánů a halucinogení kytky - i když se kytka nemůže hýbat, Indiáni se před jejím sběrem připravují na lov a pak po ní střílí šípy, jako by to bylo zvíře. Až potom ji obřadně sbírají.Bez celého toho procesu by nebyli dostatečně připraveni na takový zážitek. Takže jestli mají ty nebo ty tradice smysl, ať si každá nevěsta a ženich zvolí jak jim vyhovuje. My máme svatbu v květnu, pokud všechno půjde jak má, tak s miminkem nechceme otálet, takže se klidně může stát, že se narodí v únoru - kamarádi se brali před dvěma roky, mimčo se narodilo až rok po svatbě a taky v únoru. Bydlíme spolu, ale i přesto budeme poslední noc trávit zvlášť, i přípravy a ženich mě uvidí až u oltáře - to jsou všechno kroky k tomu, abychom si to udělali nějak více speciální, nezapomenutelné. Z dalších tradic máme rýži (ta je tradicí i v USA a SP), talíř a společné jezení polévky - to hostům vysvětlujeme ve sv. novinách - mnoho z nich takové tradice pravděpodobně ještě nevidělo. Pak dort a na přenášení přes práh netrvám, neb nechci, aby ženichovi ruplo v zádech (nemám sice 100 kg, ale ani 45kg :D). Asi jediné co mi přijde zbytečné je mít dospělé kamarádky jako družičky, všechny ve stejných šatech.
Odpovědět
Určitě si udělejte jen to, co má pro vás význam. Žijeme v 21. století ;-) Tradice obecně jsou fajn, ale pokud některá z nich nemá pro člověka význam a ještě mu komplikuje život, tak nevidím důvod ji dodržovat. Jedině snad kdyby to ublížilo někomu jinému (třeba kdyby tvému tatínkovi bylo líto, že ho nikdo oficiálně nepožádal o tvou ruku). Já třeba nechala rodiče zaplatit naší hostinu (to jsem hodná, co? :-D ) přestože máme víc peněz než oni, ale vím, že bych jim tím vzala možnost splnit si tu svou roli. Ale jinak jsme se na všechno vykašlali, nebo spíš nás spousta věcí ani nenapadla. Třeba že by mi měl ženich nějak obřadně předat kytku. Prostě jsem ho pro ní poslala, on ji přinesl, dal někde do vázy a já ani neměla čas se na ni jít podívat :-D Nebo mě až po několika měsících napadlo, že jsme možná měli vejít do restaurace nějak slavnostně (nejlíp já v jeho náručí) a ne se tam trousit, jak to zrovna vyšlo :-D No a společná polévka? Do hospůdky, kde jsme měli hostinu, chodíme na oběd skoro každý víkend a z důvodu úspory místa v našich žaludcích si vždycky dáváme jednu polévku dohromady. Takže pro nás bylo spíš něco slavnostního to, že máme každý svou :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Jak píší holky - pokud je něco, co se vám s nastávajícím mužem líbí, pak to klidně dodržte.. ale tradice (ty uhozené) mi přijdou jako zbytečné divadlo a stres :). My teda spali normálně spolu, ještě ráno jsme spolu i snídali, já pak jela pro květiny, manžel se chystal, já po květinách ke kadeřnici a když jsem přijela, oblékla jsem se do tepláků (všichni už nachystaní :-D ) a šla se ven podívat na kočku (tříměsíční kotě), kterou jsem musela nechat zavřenou na celý den v hospodářské boudě, poňuňat si ji a jakmile všichni vypadli na místo obřadu, tak jsem se oblíkla a bylo (nutno teda dodat že moje příprava trvala asi 10 minut a zahrnovala i hledání granulí pro kočku).
Odpovědět
Profilova fotka
@danvitka My jsme chtěli svatbu v květnu, ale tchyně z toho rozpoutala mezinárodní konflikt :-D Nakonec jsme ji měli na konci srpna a byli jsme i rádi - zpětně. Protože ten rok květen děsně propršel. Dcera se nám narodila v únoru a zaplaťpánbůh - i tak se teď už dožila tří let :-) Noc před svatbou jsme spolu spali v jedné posteli, protože naše rodiny jsou od sebe vzdálené přes 200 km, tzn., že jsme svatbu museli provést v jednom z těchto míst :-) Ale dodrželi jsme hezký zvyk toho, že nevěstu nikdo (mimo moje rodiče a svědkyni) nikdo neviděl před obřadem, to bylo moc hezké a udělala bych to tak zase. O moji ruku byl manžel před svatbou žádat i rodiče. Ale byla to jen formalita, jejich názor by na našem rozhodnutí nic nezměnil :-D :-D :-D Každopádně to je hezká tradice a bylo hezké vidět, jak z toho byli rodiče ,,vykuklení.´´ Vůbec to nečekali. Každopádně si udělejte svatbu tak, aby se líbila vám.
Odpovědět
Pokud nechcete vylozene tradicni svatbu, tak si proste vyberte to, co se vam obema libi a zbytek nedelejte. Tradice jsou pekne, ne ze ne, ale nema smysl delat jen z donuceni pribuznych. My nebudeme mit na svatbe snad ani jedinou tradici, akorat ten snubni prstynek mi teda doufam navlekne na prst :-D
Odpovědět
Profilova fotka
my spolu žijeme skoro 3 roky ale sejdeme u mých rodičů, protože bydlíme v 2+KK a rodiče mají dům.. takže moc není na výběr a zároveň jsem za to i ráda :)
Odpovědět
My sice ještě nejsme manželé, ale máme to naplánováno takhle...Jelikož spolu už nějaký rok bydlíme, budu se chystat u nás doma. Zvažujeme ale ještě to, jestli být poslední svobodnou noc spolu, nebo ne. Každopádně připravovat se budu doma a nastávající ženich u své sestry. Pak si pro mě přijede, dá mi kytičku, maminky nám požehnají a fičíme na obřad. Rozbíjení talíře bude, společné krmení polévkou a rozkrojení dortu taky. I první novomanželský tanec, ale ne ten klasický ;-) O tom, že jsme zasnoubení, jsme jednu mámu informovali až následující den a druhou mámu při návštěvě, kdy se jí přítel zeptal...My si tedy platíme svatbu sami, takže si ji i podle toho uzpůsobíme tak, jak se to líbí nám ;-) A je mi jedno, co si o tom budou myslet ostatní...Bude to náš Den :-)
Odpovědět
Víš co je nejdůležitější? Aby se to líbilo VÁM!!! Ne aby si škodolibý strýc mohl kopnout do rozbitého talíře, všichni se smáli jak bryndáte polévku, spát budete plni úzkosti, každý zvlášť, když už jste spolu 10 let zvyklí spolu. My jsme se rozhodli si udělat svojí svatbu. Na hotel pojedeme už den dopředu, budeme spát spolu. Užijeme si to v klidu bez stresu a podle svého. Bez rozbitých talířů a příbuzných a pak uděláme pořádnou pařbu na zahradě pro rodinu i kamarády. Tradiční na naší svatbě bude jen to, že se tomu říká svatba.
Odpovědět
hele, třeba svatba v květnu- smrt nevěsty do roka, mohla mít kdysi poměrně snadné vysvětlení... v květnu v svatba, potom veselá svatební noc, na konci prvního trimestru jsou žně (to je tak půlka srpna) a to je rizikové, hodně práce, o těhotenství ještě ani nevíš a dřeš od rána do večera jako kůň- to je dost velká kompliakce... případně to zvládneš a skutečně zemřeš ty nebo tvoje dítě u porodu v té nejtužší zimě. Jenže tady narážíme na pár zádrhelů- mluvíme o vesnických pracovitých dívkách, a jsem přesvědčená, že i přes víru a všechno ostatní byly sexuálně aktivní i před svattbou (ale třeba ne :D) a taky na to, že tehdy bylo rizikové úplně všechno. Ale je možné, že víc svateb v květnu končilo smrtí nevěsty, když z toho vzniklo tohle pořekadlo, nicméně v dnešní době je to už opravdu neopodstatněný přežitek :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?