Svadobné fotenie so svokrou. Je to česká tradice?

Ahojte, snubenec je z ciech, svadba je na Slovensku, a neraz sa mi dostavaju do usi akoze "ceske" tradice. Chcem sa preto opytat ohladne fotenia. Na Slovensku mame fotenie pred obradom, hodinku interierove fotky v hoteli kde bude potom odobierka, a tesne pred prichodom hosti ideme do exterieru na fotenie. Ide o to, ze svokricka argumentuje, ze ona chce so synackom fotku, nie momentku ale taku interierovu umelecku. Lenze na to nemam pre nu vyhradeny cas, a kedze tiez ledva stiha prist vobec na obrad, tak neviem kedy by som jej to mala zrealizovat. Totiz v case ked budeme v interiery, ona este bude niekde na ceste, a ked budeme v exteriery, bude ona v interiery vitat hosti. No a koli nej do interieru vtedy nepojdeme, lebo hostia nas maju vidiet par minut az pred obradom, na odobierke. Po obrade ale fotograf foti rodinne fotky, a fotky s rodicmi, svedkami, druzickami, skupinovu atd..ale je to pred kostolom, cize exterierove, a teda sa pytam, nevesty v cechach, ci vas drahy ma s mamickou aj inu fotku ako takuto. Mozno v minulosti to tak bolo, ze mlady isli do atelieru aj s rodicmi a tam sa fotili, ale teraz svadobne fotky su iba o dvojici, a po obrade su pred kostolom rodinne...bude jej to musiet stacit.
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea9999 Takže tvá tchýně chce fotku se synem v interiéru, v nějakém ateliéru? Řekla bych, že v Čechách obecně je nejčastější focení novomanželů až po obřadu na nějakém blízkém předem vybraném místě, kterému předchází skupinové focení s rodinou a svědky. Obvykle to bývá venku, jak ty říkáš v exteriéru, ale časté je i focení třeba uvnitř zámku, kde předtím třeba probíhal obřad. Myslím, že není běžné, aby novomanželé odjížděli do nějakého ateliéru a vůbec ne v doprovodu rodiny. Každá svatba je ale trochu jiná a dost snoubenců se fotí už i před obřadem nebo prostě kdykoli, podle toho, jak si to předem naplánují a přizpůsobí tomu program. Standardní ale, myslím, je, že tebou zmiňované "umělecké" fotografie fotí novomanželé hlavně sami, někdy si přizvou svědky, sourozence, aby pořídili takové ty "veselé" fotky. Rodiče u toho obvykle nebývají. O zvyk se tedy určitě nejedná. Jak už jsem říkala, svatby v Čechách nejsou podle nějakého mustru, probíhají prostě podle toho, jak si ji snoubenci udělají. Určitě je možné zapojit do focení i rodiče - teď jsem tě asi nepotěšila, co - ale tradice to není. Přeju, ať to v klidu vyřešíte ke spokojenosti všech ;-)
Odpovědět
souhlasím s lostakova, tradice to určitě není že se maminka fotí sama se synem, dělají se společné fotky novomanželů s rodiči. Myslím že dneska se každý fotograf zaměřuje spíš jen na ty dva a dělá fotky s nima, skupinkové fotky kde je třeba 6 lidí nejde udělat jinak než že stojí v řadě, to se nedá tak pěkně naaranžovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea9999 tradice to asi není... ale já bych jí to dopřála. nevím tedy, jaký máš ke své budoucí tchýni vztah, já mám tu svoji velice ráda a kdyby jí na tom záleželo určitě bychom vymysleli nějaké vhodné řešení
Odpovědět
Profilova fotka
Mozno je to tym, ze uz som mama... .. ale aj ja by som si asi zelala mat s mojim synom foto v den, ktory je pre neho vyznamny... od nastupu do skolky, skoly, maturita, promocie, svadba... Pozri sa na to z druhej strany.. keby Tvoja maminka chcela mat JEDNU nie momentkovu fotografiu so svojou dcerkou (Tebou) v den Tvojej svadby, tiez by si to takto riesila, alebo by si poziadala hosti o pol hodinku strpenia?
Odpovědět
Profilova fotka
Je jasne, ze rodice chteji foto s ditetem - bezne je to po obrade, proste se vysridaji skupiny - novomanzele, novomanzele a vsichni, novomanzele a rodice. Zvlastni foceni rodice s ditetem nekde v atelieru - to tradice neni, to by proste asi chtela, kdyz vi, ze vy se tak fotit budete. Ale pokud to neni casove mozne, proste se vyfotte (nebo ona s budoucim manzelem) po obrade..
Odpovědět
Dakujem za nazory, mne by osobne nevadilo ze chce fotku, ved kludne nech sa odfoti, aj v interiery, ale ide o to nacasovanie. Lebo v den svadby rano cestuje, z miesta bydliska, vyse 3 hodiny autom, a to uz sa budem bat ze budu zapchy alebo nehoda a potom co..., pricom den predtym by jej aj bolo treba, na balenie vysluziek, odvoz torty, vozenie alkoholu atd..No a v ten den svadby, nielen ze nepoda pomocnu ruku, a robi mi stresy s tym cestovanim, mam naburat cely program a vyhradit jej miesto na fotenie. Ked pricom ledva stiha prist na obrad, takze ma to dost dostalo. Takze preto fotenie po obrade bude musiet stacit. Kedysi nebol fotograf pri obrade, ani na hostine, fotilo sa ako "na obcanku" v ateliery, a asi odtial ma tento napad, inak nechapem preco take komplikacie..
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea9999 Napadá mě, že bys tedy mohla nechat o něco více prostoru právě na to skupinové focení, aby měla se synem více fotek. Místo jedné třeba tři nebo místo tří třeba pět. Nezabere to o tolik více času a snad ji potěší, že jste se jí pokusili vyjít vstříc a bude se cítit doceněná.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
A nejde domluvit s fotografem, aby jim tu jednu fotku po obřadu udělal, když se tam stejně budete odebírat? Nebo, aby dorazila na místo o něco dřív. Určitě se s fotografem nějak domluvíte, přeci jenom, vy jste šéfové. Určitě to nějak půjde zorganizovat.
Odpovědět
Koukám na datum ..tak nic :D
Odpovědět
@andrea9999 Řekla bych jí, že pokud chce ateliérovou fotku, tak ať dojede tak, ať stihne být na vašem ateliérovém focení, že jinak se to prostě zařídit nedá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?