Rozvoz koláčů. Je zvyk dostat od hostů nějakou korunu?

Profilova fotka
Ahoj holky, zítra rozvážíme koláče.Chci se zeptat je zvyk dát třeba nějakou korunu od hostů? díky :)
Odpovědět
@lenttilka u nás bylo ve zvyku vždy dát za koláčky nějakou tu korunku "novomanželům"
Odpovědět
@lenttilka @vanule tak to slyším prvně.
Odpovědět
vždy když nám byly doneseny koláčky tak jsme dali do obálky penízky - zřejmě i tady platí jiný kraj, jiný mrav ;-)
Odpovědět
u nás se koláčky nenosí. My dáváme oznámení tak měsíc před a výslušku den před svatbou.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme také dostávali za výslužku penízky, ale vůbec jsme to nečekali :D
Odpovědět
Profilova fotka
já myslela že se výslužká dává až když hosté odcházejí ze svatby? U nás se koláčky rozvážejí s oznámením tak měsíc před svatbou :) některé zvyky taky slyším poprvé
Odpovědět
@andrejkams my budeme dávat výslužku i těm co na svatbu nejdou, tetám nebo spíše pra tetám :D po rodině atd...
Odpovědět
Profilova fotka
a to budete dávat ten den před svatbou jo? Já bych to udělala tak kdo chce at přijde a dostane, na zbytek prdím :D
Odpovědět
@andrejkams ono je rozdíl mezi výslužkou a zvacími koláči, tady si to asi někdo popletl a nazývá "zvací" koláče výslužkou.. Máme to stejně, rozvážejí se s oznámením nebo oznámení a až pak 3 týdny před svatbou koláčky
Odpovědět
@bianca87 pokud to dáváte před svatbou není to výslužka ale "zvací" koláče
Odpovědět
@lenttilka k tématu..u nás když někdo přiveze koláče tak se většinou něco dává, alespoň nějáká stovka už jenom ze slušnosti
Odpovědět
Profilova fotka
Já se budu asi držet toho, co tady všichni známe. Koláčky s oznámením a výslužku až půjdou ze svatby a je to. Někdo nedělá ani výslužku, a taky to chápu. Podle mě je to docela zbytečný, ale u nás na tom trvá babička cukrářka, takže to mám docela bez starostí :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@krizecek U nás se sice dávají koláče, ale není pravda, že pokaždé, musí být '"zvací" ..! Dávají se i sousedům a znamým, který na svatbu nejdou:)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás na vsi to bylo tak, že se rozváželo oznámení společně s koláčky po celé vesnici tak 3 týdny před svatbou, a lidé většinou dávali nějaké drobné (20-50 Kč), to ale zůstalo pro ty, kdo to roznášeli - většinou někdo z příbuzenstva, mladší sourozenci apod... A kdo byl zvaný, měl v obálce i pozvánku ke svatebnímu stolu, případně na večerní oslavu. Ale my koláče mít nebudeme vůbec, v rodný vsi víc jak 10 let nebydlím a oznámení dáváme jen přátelům, které chceme i na posvatební party :-). Původně jsme chtěli i ty koláčky, ale kamarády máme různě rozstrkaný, takže bychom se zaboha nesešli dát jim to všem v jeden termín, a řešit to na několikrát, nedejbože dávat tejden starý koláče, to nám přišlo fakt blbý ;-).
Odpovědět
@jannie88 kočko ale říká se tomu tak, jestli už zveš nebo ne je snad jedno ne :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@krizecek Já to nikdy taky neslyšela a to už těch svateb máme za sebou taky dost...ale ano, je to jedno:)
Odpovědět
Profilova fotka
U nás se říká výslužka koláčům co se rozvážejí před svatbou. Výraz zvací koláčky slyším poprvé :) Před svatbou jsme je rozváželi s oznámením známým, kamarádům, dobrým sousedům, spolupracovníkům a rodině. Ti co byli pozvaní, měli ještě pozvánku ke svatebnímu stolu. Speciální posvatební výslužky jsme nijak neřešili. Druhý den byly popravky takže ani nevím kdy bychom ty posvatební výslužky chystali a skladovali. Ale je to asi opravdu podle zvyklostí z daného kraje.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to tak, že cca 3 týdny před svatbou jsme s manželem rozváželi svatební koláčky (termín zvací slyším poprvé), dávali jsme je společně s oznámením a těm, kteří byli pozvaní na hostinu i s pozvánkou v obálce u oznámení. Koláčky jsme dávali příbuzným, různým známým, sousedům (ne všem), kamarádům, nejen těm, co šli na svatbu. Že by nám za to měl někdo dávat peníze nás fakt nenapadlo:-)) Možná je to někde zvykem, ale u nás tedy ne. Výslužku jsme dávali hostům, když odjížděli z hostiny - měli jsme je předem připravené.
Odpovědět
Tak my koláčky samostatně neměli, budeme den před stavbou rozvážet výslužky i s koláčkama.. Jaký zvyk je v našem kraji a příbuzenstvu zjistím za dva týdny :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?