Převlékání do kroje ..

Profilova fotka
Zdravím všechny :-) Děvčátka, neporadíte ? Mám na mysli takové to převlékání během svatby, když už bývá zábava.. Nakluše pár lidí a asi za nějaké folklórní hudby obléknout ženicha a nevěstu do tradičních oděvů .. Viděla jsem to u pár lidí na fotkách, ale moc nevím o co jde.. Proč se to dělá ? Dělá se to po celé ČR ? Je to moc pěkné, ale nic o tom nevím ;-) Díky za všechny rady !!
Odpovědět
Ahoj, tak u nás je zvykem,že se nevěstě odebere závoj a nahlavu se jí nasadí čepec na znamení, že již není svobodná, ale vdaná žena. Pak se jde převléknout do kroje. A poté tančí uprostřed kruhu, poprvé jako vdaná žena, a to jak s muži, tak se ženami. U toho obvykle kmotra vybírá tzv. za vidění peníze, a ten, kdo zaplatí, pokračuje v tanci s nevěstou, ostatní se točí dál v kruhu. Obvykle se vymění v tanci s nevěstou skoro všichni hosté. Bylo to něco jako finanční příspěvek novomanželům do nového života. I když naše dcera mělasvatbu v Praze, stejně se chtěl do kroje i s čepcem převléci. Pro ženicha to bylo velké překvapení. bylo to moc hezké. V kraji byla asi tak hodinku, a pak už se převlékla do dalších šatů, ve kterých vydržela až do časného rána.
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím. Zvyk s krojem neznám. U nás se dělá jen převlékaní do čepce, jako symbol změny stavu... Jiný kraj jiný mrav :-)
Odpovědět
Převlékání do kroje a čepení jsem viděla minulý rok na dvou svatbách mých kamarádek na Slovensku. Takže myslím, že je to hlavně slovenská tradice. Nevěsta po té, co ji začepí, tancuje se všemi svatebčany tzv. redový tanec (většinou se třeba dva až čtyři lidé a nevěsta drží za ramena v takovém kolečku a tančí se na lidovou muziku např. takové kroky jako karice) a svatebčané jí pak za to, že s ní mohli zatancovat dávají nějaký ten peníz do k tomuto účelu připravené pomůcky (např. klobouk od pánského kroje).
Odpovědět
Profilova fotka
tancuji ve folkornim souboru i toto mně čeka na sveoji svatbe... jde jen oto jak si kdo domluví nekdo si nechava davat jenom čepec na hlavu že je začepena to znamena vdana chlapcovi u nas na valašsku se dava valašsky slavnostni klobuk prvni s kytičkou jako mladenec a pak s jalovcem jako ženaty hospodař.... kroj se vetšinou dava svatebni jako žensky tak i pansky tancuje se v kole prvni svatebni tanec novomanželu a u toho se nevesta zpíva a oznamuje že je vdana žena.....
Odpovědět
Profilova fotka
@muminecek Moc děkuji za komentáře. :-) Jsem z Ostravy a myslím, že tady se ani nic takového bohužel nedělá. Moc se mi to líbí !! :-|
Odpovědět
Ahoj, tento zvyk ma pro mne svuj vyznam u lidi, kteri se folkloru venuji. Kdyz Te zacepi kamaradky, ma to svou atmosferu a kouzlo nejen pro Tebe, ale i pro ne. Cepila jsem i byla u cepeni jako divak a vzdycky to bylo pro vsechny dojemne. Bez tech vztahu mi to prijde jen jako vystoupeni. Tim Ti to nechci hanit, to vubec. Jen muj nazor. Jinak v Ostrave existuji soubory, ktere by to mozna za uplatu udelaly...netusim...Smykna, Sevcik, Fogas, Ondrejnica. Zkus jim napsat, za to nic nedas. Jinak cepeni se snad dela i na Ostravsku a v okoli... je to oblast Lasska, tak si zkus vygooglit 😉 Hodne stesti a hezkou svatbu😊
Odpovědět
Profilova fotka
U nás se jedná o čepení, tedy sundávání závoje nevěsty a nasazení čepce (spíš šátku) na symbol, že už je vdaná paní. Neoblékáme se přímo do krojů, zůstáváme v šatech, jen se nám uváže kolem pasu zástěra (od kroje) a do ruky dostaneme ještě vařečku a ženich oblékne vestičku z kroje, klobouk, dýmku a valašku (nějaký čagan). Při oblékáni, kdy sedíme někde uprostřed sálu na židlích vedle sebe, je šero, svítí většinou jen svíčky a zpívá se Andělé boží a Ej od buchlova. Potom nás na těch židlích pánové zvednou nad ramena a nahoře si spolu musíme připít slivovicí a políbit se. Poté nás sundají dolů a tancuje se jedna z nejdelších sad, většinou samé polky, pár valčíků. Pár by měl protančit s co nejvíce svatebčany. Dřív tímto končívala svatba a odcházelo se domů, dnes se to dělá někdy po setmění jako takový pomyslný hřeb večera a pak zábava pokračuje dál. My jsme to absolvovali a symbolika celého čepení mě dojímá. Jenže u nás je to zvykem a podstupuje to tu většina novomanželských párů. Bez toho by mi to přišlo spíš jak tyátr bez nějaké přidané hodnoty. :)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?