Požehnání rodičů na cestu do manželství. Co se říká?

Budeme vdávat dceru a chtěli bychom jí dát na cestu do manželství požehnání.Já sama jsem ho kdysi dostala od svých rodičů, vím že to bylo velice milé a dojemné, ale nevím, co mě tehdy říkali.Děvčata zavzpomínejte, co Vám říkali rodiče, nebo jste slyšeli na jiných svatbách.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě matka řekla: To jako myslíš vážně? Nezbláznili jste se? :-D My teda požehnání nedostali, i když svatba byla v kostele. Dostali jsme blahopřání, to ano, ale nějaké dojemné řeči se nevedly. Je to osobní věc si myslím. Oboje rodiče to nějak zvlášť neprožívali, spíš byli rádi, že to mají za sebou bez větších komplikací. Já myslím, že požehnání není nutné, ale nějaká milá slova od srdce by se říct mohla, ale spíše v soukromí.
Odpovědět
Profilova fotka
Uff, jsem ráda, že podobné šílené věci se u nás nedělali. Moje máma to měla ze své svatby jako nejtrapnější zážitek a rozhodně jsme tuto tradici nehctěli držet.
Odpovědět
neviem ci u vas v cechach funguje odobierka...ale jej sucastou je aj pozehnanie od rodicov http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovědět
Profilova fotka
A co to je? Odobierka? Nějak jsem to z těch příspěvků ve slovenštině nepochopila :-(
Odpovědět
da sa povedat ze je to isty sposob odpytavania nevesty a zenicha od rodicov http://www.mojasvadba.sk/forum/show.p...
Odpovědět
Co si pamatuju z našich svateb,tak nevěsta říká:maminko,tatínku,děkuju Vám za vychování a prosím o požehnání. A rodiče oběma udělali křížek na čele a neříkali,myslím,nic... :-)
Odpovědět
Profilova fotka
no já myslím, že u nás už se to moc nevede. Jednak snoubenci většinou už bydlí spolu, někdy mají i dítě, takže už se takové to odvádění z rodičovského domu moc nenosí. ani nás to nenapadlo nikoho. Svatebčané ženicha přijeli k nám, pak jsem vyšla z pokoje, ženich mě uviděl a šli jsme dolů, já s bráchou, který mě vedl. Pak na mě ženich s ostatními čekali v kostele. O moji ruku žádal asi 2 měsíce před svatbou a navíc se po svatbě stěhoval k nám, takže žádné odvádění nebylo. Ani proslovy se už moc nedělají, u nás ho pronesla moje svědkyně, nikdo jiné nechtěl, tak je přece nebudu nutit. Já myslím, že tyhle tradice fakt ustupují a udržují se jen při tradičních většinou katolických a venkovských svatbách.
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme děkovali při hostině, rodiče dostali malé pozornosti. jelikož věřící jsme tam byli všeho všudy 3, tak s křížkem bysme asi nepochodili. ;-)
Odpovědět
No u nás na jižní moravě se to ještě docela praktikuje-hlavně bábušky si na to potrpí... Já jsem se s mamčou domluvila,že to vypustíme,požehnání nám dali už při žádosti o ruku,ne? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojte vsichni... pripojim se do diskuze. Pozehnani rodicu- to je to co resim stale. Pritel a jeho cela rodina je verici a my jsme rodina ateistu. Kdyz jsem moji mamci rekla o tomto zvyku, tak jsme se na sebe podivali pohledem "toto neeee prosim"... ja to moc nemusim a mamca taky ne, pripadne nam to jaky stary zvyk, ktery se do dnesni doby uz moc nehodi a je takovy "kycovity" (to je muj nazor, muj pohled na vec). Za to pritelova rodina si na tom primo potrpi a krizek na celo jiste chce dat.. Stale o tom debatujeme, tak uvidime jak to nakonec dopadne pro co se rozhodneme. Vychazime si ve vsem hodne vstric, preci jen kazdy ma jine zvyky z hlediska nabozenstvi a navic ja jsu z Moravy a on z vychodniho slovenska. :-) Urcite te bude ale zajimava a uzasna svatba!
Odpovědět
Profilova fotka
petraangel : já Vás úplně chápu a myslím, že je to od vás moc hezké a že si Vaše dcera může vážit toho, že s jejím manželstvím souhlasíte, není to zase taková samozřejmost. Pokud jste věřící, můžete použít požehnání, které je v Bibli v Numeri 6,24-26. Nebo volit svá vlastní slova, co přejete své dceři do manželství (aby svůj vztah rozvíjeli, stavěli jej na lásce, úctě a toleranci, aby se spolu cítili dobře, aby se její manžel o vaší dceru staral a chránil ji) nebo jen vyjádřit vlastní spokojenost, že si dcera dle Vašeho úsudku dobře vybrala (např. říct zeťovi nějakou pochvalu, vyjádřit uznání). Přeju Vám i Vaší dceři mnoho štěstí :-)
Odpovědět
katunka:já bych z toho nedělala drama,mě to taky příjde takové trapné(a jsem ráda,že na tom rodiče netrvají),ale na druhou stranu se jedná asi o minutu,takže to není nic hrozného,to přežiješ ;-) Jinak ti držím pěsti aby ta svatba byla úúúžasná 8-)
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 1 roce
AHOJ, Co mame rict rodicum pri prosbe o pozehnani? nebo vubec kdyz¨k nam prijde zenich pro me, predtim nez pujdeme do kostela? mame cz-sk svatbu, starejsiho nemame. rikal i nekdo neco od zenicha nez vesli dovnitr? dekuji
Odpovědět
haruka: do Ip som ti poslal link kde je priklad co mozes povedat pri pozehnani...ja som mala nieco podobne, len som si to prerobila a doplnica zopar podakovani... :-)
Odpovědět
monikac, prosím ťa, mohla by si aj mne poslať ten link, prípadne ho hodiť sem? Ď.
Odpovědět
my sme sa rozhodli dat naviazat pekne dve kytky male pre svadobne mamy, ktore im odovzdame pred odchodom na obrad, v sukromi, len s jednoduchym podakovanim... zaidna odobierka...okrem toho ani nemozeme, mne zomrel otecko a mamina by sa zrutila a ja tiez (nie je to tak davno |-| )
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
No ahojte lidičky, to zase bylo martýrium, abych sem mohla přidat příspěvek, který by snad pomohl takovým lidem, jako jsem já, kteří nemají s tímto zkušenosti a neví a tápou. Hledala jsem a nenašla, až jsem si sama tak nějak stvořila a chci zveřejnit lidem, kteří potřebují znát text požehnání rodičů snoubencům. Tak přidávám. Papa. Jarka
Odpovědět
tady to snad nejde ani vložit nebo coo?
Odpovědět
když nejde, tak nejde, tak napište mi můj e-mail: Bednarova35@seznam.cz a ráda Vám pošlu text
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?