Něco starého, nového, půjčeného, modrého. Dodržujete?

Dodržujete tuto tradici? něco starého - nic mě nenapadá? něco nového - boty? něco půjčeného - šaty z půjčovny? něco modrého - podvazek?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Taky zatím nemám nic starého, je to jedna z mála tradic, kterou dodržet chci - nového toho mám tunu, půjčený závoj, modrý taky podvazek a staré netuším...
Odpovědět
Něco starého by třeba mohla být spona do vlasů, kapesníček po babičce, brož na květinu...
Odpovědět
Profilova fotka
A je někde řečené jak staré to musí být? Co třeba zásnubní prstýnek, který nosíte na ruce už nějaký ten měsíc. Nebo spodní prádlo, pokud neřídíte nové.
Odpovědět
@radus_2011 ja myslim, ze klidne, jde o to, aby to nebylo nove, ktere kupujdes kvuli svatbe a jeste si to ani nemela na sobe :-)
Odpovědět
@radus_2011 Přesně takhle to zamýšlím...jako starou věc, budu mít kalhotky a zásnubní prstýnek, asi raději oboje, abych to posychrovala :-)
Odpovědět
Jo tak tuhle tradici plánuju dodržet, asi možná jako jednu z mála :-) Jako něco starého budu mít podprsenku, páč tu už mám sehnanou delší dobu a je skoro nenošená :-) něco nového - to si myslím, že může být cokoliv - květina, botky, vlastní šaty, atd... něco půjčeného u mě budou asi šaty, doplňky no a něco modrého - buď podvazek nebo jen nějaká ozdoba na podvazek, páč bych ráda měla podvazek v barvě svatby :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, slyšela jsem, že modré by být nemělo... Prý to značí modřiny...
Odpovědět
Profilova fotka
Noveho se vzdycky neco najde, pujceneho netusim to vymysli kamaradka :) neco stareho se vzdycky najde videla bych to na nausnice :)
Odpovědět
Profilova fotka
Modrý - podvazek od sestřenice.Půjčeného-svatební šaty.Nového- závoj nebo boty.Starého- zatím nevím :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já to též dodržuji,kromě toho modrého podvazku,protože se říká modrý podvazek-čekají tě v životě modřiny...
Odpovědět
Profilova fotka
@klouzek @radus2011 Já to ohledně těch modřin slyšela v případě modrých šatů osobně jinak tradice nedodržuji,ale tuhle ano a bude to vypadat asi takhle něco starého -asi náhrdelník z českých granátů po babičce něco nového - šaty něco půjčeného - kabelku půjčí kamarádka něco modrého - podvazek
Odpovědět
Profilova fotka
@radus2011 myslím, že by neměly být modré šaty, jinak něco malého by být mělo.... já chci taky dodržet něco starého, mám po prababičce stříbrný přívěsek, takže si ho dám na řetízek kolem kotníku, nové mám šaty, půjčenou spodnici, modrý podvazek a u nás je ještě něco darovaného, to mám bižu od kámošky.... ;-) ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
myslím, že obecně dělá problém "něco starého", já jsem to vyřešila tak, že budu mít náušnice po jedné nevěstě tady z BRMS, takže to beru jako že jsou "staré" :-) ale kdybych neměla, tak na tom netrvám ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radus2011: tak to s modřinama slyším prvně..u nás se zase říká že modrá je symbol věrnosti.. Já snad budu mít něco starého a půjčeného v jednom - starý dukát co patřil prababičce, měla ho na svatbě i moje mamka..Za nové beru šaty i když nového budu mít v ten den na sobě víc..a modré budou náušnice a kyticie..Celá svatba je laděna do modro-zelena..takže toho modrého se najde taky víc.. A když nevyjde ten dukát, tak za staré si vezmu do pompadůrky můj první řetízek co jsem dostala asi v 6 letech od babičky a půjčená bude od sestry-svědkyně ozdoba do vlasů..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak jak to tady tak čtu, tak jsem asi jedna z mála, která to nedodržovala...:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak já jsem to řešila takhle něco: starého a půjčeného-brož na kytici půjčená od babičky nového-boty a šaty modrého-mašlička na podvazku
Odpovědět
Profilova fotka
@klouzek u nás se říká,že pokud má nevěsta modré šaty=bude tě manžel bít...ale na tyhle pověry osobně nevěřím...
Odpovědět
Profilova fotka
Modrý - podvazek .Půjčeného-svatební šaty.Nového- boty a bizuterie.Starého - toho si beru :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@enmuhan2 No, starého by většinou mělo být něco zděděného, třeba prstýnek po babičce nebo maminčin náhrdelník nebo tak - jako úcta k tradici. Půjčené by mělo být něco od veselého a dobrosrdečného člověka, nejlépe nějaké velmi dobré kamarádky, na počet přátelství (ale vesměs se půjčují šaty, závoje apod.). Modrého cokoliv - jako symbol čistoty a věrnosti, většinou to bývá podvazek... A nového cokoliv - jako symbol nového začátku, takže třeba i boty... Jak to u mně vypadá, tak já budu mít asi všechno - staré - šaty (sice ne po mamince ani babičce, ale už je nějaký ten pátek mám), nové - boty, náhrdelník, modré - podvazek, půjčené - spodnice, závoj Tak snad mi to přinese štěstí ;-) K modřinám - neměly by být modré šaty, to se u nás říká taky...
Odpovědět
je to anglosaska tradice, something old, new, something borrowed, something blue.. nejedna se o ceskou tradici tudiz ji nehodlam dodrzovat, stejne jako hazeni svat. kytice.
Odpovědět
Profilova fotka
@bolekat: tak házení kytice nebo dokonce podvazku mi přijde taky jako nesmysl co sem přišel bůhví odkud...to rozhodně na svatbě dělat nebudeme.. Ale tyhle 4 věci - možná je to původně z Anglie, ale u nás už je měla na svatbě jak babička tak i prababička..takže já osobně to považuji za "rodinnou" tradici a tu dodržím.. Ale každý ty zvyky vnímáme jinak, takže ať si to každý udělá podle sebe..jak to prostě cítí a co se mu líbí..
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem měla něco modrého starého půjčeného i nového. Nové jsem měla své svatební šaty. a něco modrého starého a půjčeného jsem měla půjčený starý modrý podvezek od kamarádky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, dalo mi to docela práci vymyslet, ale protože tato tradice je docela známá, tak jsem nakonec přišla na tohle: starý budu mít stříbrný prstýnek po prababičce, nové budou botičky, půjčené budu mít náušnice od kamarádky a modrý bude podvazek ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jinak k těm půjčeným svatebním šatům - říká se, že to půjčené by nemělo být ,,zaplacené'', takže já bych tam šaty nepočítala :-) ale je to samozřejmě na každém, úplně všechno zase dodržovat nejde.
Odpovědět
Já znám taky jen to, že modré šaty znamenají modřiny. (I když moje maminka je měla a dodnes mají s taťkou krásné spokojené manželství :-D ) Ale něco malého modrého by mělo být... Já asi budu mít: něco nového - šaty, něco starého - závoj, něco vypůjčeného - náhrdelník a náušnice (od maminky), jen váhám s tím modrým. Buď si přišiju něco modrého na podvazek (jinak ho mám v barvě svatby), nebo jsem ještě přemýšlela nad prstýnkem, který mi dal přítel, když jsme spolu začali chodit - má modrý kamínek... ale váhám, protože jsem chtěla jít bez prstenů aby pak ten snubní vynikl...
Odpovědět
Nedodržela jsem. :-)
Odpovědět
tohle by byla asi jedna z mála tradic, kterou bych se snažila dodržet :)
Odpovědět
Ahojky, modrý podvazek nové lodičky (je toho hodně) půjčené šaty a staré stříbrný prstýnek, nosím jej 10let..i snubák mám snad už rok a půl, nedodrželi jsme do roka a do dne:) Anebo si nechám jen ten zásnubní apak snubní, souhlasím s lusijap, měl by vyniknout, díky za tip :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
@radus_2011 Ja cetla, ze neco stareho symbolizuje rodinou tradici, pujcene - vdana kamaradka ti neco pujci, pro stastne manzelstvi, nove by melo byt vsechno a modre jen malo pro stesti, jako treba ten podvazek.
Odpovědět
jako něco půjčeného se svatební šaty z půjčovny nepočítají, protože si je platíte, nemáte je půjčené jen tak za nic...říkala mi to paní v půjčovně, když jsem prohlásila, že aspoň budu mít něco půjčeného... 8-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?