Kdy troubí svatební auta a kdy je zátah?

Byli kamarádům na svatbě a oni troubili už cestou na svatbu a zátah (odchyt s "cikánkou a miminkem, řezání dřeva atd) měli ještě před obřadem. Já jsem si teda vždycky myslela, že se troubí, až když se jede ze svatby, aby všichni věděli, že zrovna oni už to mají za sebou... a zátah, že se taky dělá až po obřadu, když jsou svoji. Takhle ta dotyčná nevěsta musela jít ze zadního auta až dopředu k ženichovi, nemluvě o tom, že se při tom může umazat a hlavně musí pospíchat, aby byli včas k obřadu... Nebo je to jak se říká: Jiný kraj, jiný mrav? Jak jste to měli vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že troubit se má, až když se jede ze svatby....zátahy se ale myslím dělávají i před obřadem
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem naopak zažila troubení při cestě na obřad a zbytek se dělal po obřadu.
Odpovědět
Troubení před obřadem dle pověry přináší smůlu - manželství prý nevydrží. Troubit až po cestě z obřadu...
Odpovědět
Tak u nás se vždycky troubilo tam i zpět (jedno z těch manželství dosud jakž takž funguje) a nedávno mě kdosi vyvedl z omylu, že se netroubí celou cestu, ale jen ve městě, odkud pochází nevěsta. Ale to mi přijde divný. Když jede kolona to 20 km vzdálenýho města na zámek a odtamtud do přilehlý hospody, tak by si nezatroubil nikdo.
Odpovědět
Profilova fotka
troubit by se mělo asi až cestou z obřadu, ale vím, že svatební řidiči troubí přes křižovatky i cestou na obřad, aby ostatní nechali jet společně celou kolonu. Se zátahy nemám zkušenost, někde se to dělá při odchodu z domu, někde při odchodu z obřadu..
Odpovědět
@chezzie u nás troubení tam i zpět a zátah vždy před obřadem a v našich zvycích (sever.Morava) jen u domu nevěsty ;-)
Odpovědět
u nás se troubí před i po obředem ve vesnicích, kterými se projíždí. A zátah nám kamarádi udělali po obřadu, když jsme přijeli k restauraci, která je nedaleko našich bydlišť, ale i kdyby nebyla hospoda tak blízko, tak by to bylo po obřadě... :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 letech
U nás se troubí po obřadu a zátah se také dělá až cestou na hostinu. Ale na svatbě na Vysočině jsme byli poučeni, že u nich se zátah dělá před obřadem (to si nedokážu představit, když civilní obřady vyžadují přesnost v příjezdu a zátah přináší většinou zdržení).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Muzete mi prosim někdo vysvetlit ten zátah?
Odpovědět
Taky bych řekla, že se má troubit až cestou z obřadu. Jinak zátahy (zadrhování) se u nás dělá před i po, zkrátka podle toho kudy jede svatbní kolona (z bydliště nevěsty na obřad dělají zátah místní hasiči - dělají ještě v obci, ve svém zázemí, proč by se měli přemistovat někam bůh ví kam) a z místa obřadu do místa hostiny většinou kamarádi, kterým je jedno, kde to "rozloží". Jinak kvůli tomu zadrhování máme všude půl hodinové rezervy :-D :-D :-D. Člověk nikdy neví :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Profilova fotka
Troubení ve svatební koloně má za úkol odehnat od snoubenců zlé duchy, kteří by se jim mohli pokusit překazit nebo narušit vstup do manželství. V dnešní době je také milou tradicí, díky které máte možnost informovat všechny kolemjdoucí o tom, že právě dnes je váš velký den. Tak si jej pořádně užijte!!!
Odpovědět
Četla jsem o historii svateb,že se troubilo až při odjezdu z obřadu,aby se vědělo že uzavření manželství klaplo. Ale dnes se troubí před i po,my troubili víceméně nonstop,i po celou dobu cesty na hostinu,a kupodivu spousta aut,co jsme potkali,na nás taky troubili:-) pro mě nezapomenutelná atmosféra:-)
Odpovědět
Článek se načítá
troubení znám také před obřadem, ze stejného důvodu jako psal @racek259 Jinak se u nás troubí občas i po odjezdu z obřadu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?