Je nutné dodržet tradice za všech okoloností? Poraďte

Profilova fotka
Ahoj, předem chci napsat, že nebýt těchto stránek a hlavně vašich rad a názorů, tak snad svatbu ani nezorganizuju. Ale jsem už s plánováním v koncích a tak vás žádám o radu. Moji rodiče vůbec neřeší, že nějaká svatba bude. Mamina mi dokonce řekla, že jsme to měli udělat tajně a byl by pokoj. :-( Abych nekřivdila mému tatínkovi, tak ten nějaký zájem má- ale ten mi zase moc neporadí co se tradic a pečení a oblečení týče. :-) A rekace babi a dedy byla podobna jako moji maminy :-( :-( Ani nevíte jak moc mě to mrzí. No to jsem se ale nechtěla tak rozepsat. U rodičů už rok nebydlím a můj pokoj zůstal mému mladšímu bratrovi. A tak ani nemám se kde obléct a připravit. A rodičů byt je moc malý a stísněný na to, abych se tam sešli hosti od ženicha, když si pro mě přijede. A tak se vás ptám jestli je to tak hrozný "prohřešek" že bych se se ženichem sešla až na místě obřadu. Já tedy tradice nějak nechci řešit, ale když jsem se ptala kamarádky, tak mi řekla, že si ženich "musí" pro nevěstu přijet. :-(
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, podle mne záleží na tom, jak to Ty dvachtějí. S partnerem jsme spolu byli v půjčovně šatů, takže mi je pomáhal vybíra (musim říct, že kdybych šla s někým jiným, líp a rychleji bych si nevybrala). Taky může někdo říct, že mne viděl před svatbou. Nebudem si svatební den komlikovat, že partner bude spát jinde, než kde spí dva roky. Ráno se spolu vypravíme a pojedem. My to neřešíme, ale zas někdo si na tom zakládá. Zdobit auta a dávat lidem mirty taky nebudu. Hlavně si to užijte a nedbejte na reakce ostatních. Taky jsem se setkala s vlažným přijetím... ale je to jen náš den a jestli chce někdo prudit, tak at nejezdí:)
Odpovědět
já myslím, že je to jedno,jde hlavně o to, aby nevznikaly trapné situace. Např. přeplněný byt lidmi, jen proto že je tradice ranní seslošti příbuzenstva u nevěsty. Připadá mi to podobné, jako kdyby nevěsta trvala na tom, že bude mít bílé šaty, protože je to tradice a přitom jí vůbec bílá nejde k pleti. Raději alternativní řešení, než trapné situace. :-) Slyšela jsem i, že se svatebčasné setkali v hotelu, prostě snídaně mimo domov nevěsty.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj Leni, tradice je sice tradice, ale podívej se tady do diskuzí, kolik panen nevěst už třeba se svým drahým dávno bydlí, taky na tradice většinou kašlou a na radnici jedou společně. Je sice krásný, když tě ženich ve svatebním uvidí poprvé až u oltáře, ale nejde to vždycky zrealizovat, takže na tvém místě bych to tolik neřešila. Nevím kde bydlíš - jestli s drahým nebo na privátu, každopádně oblékat se můžeš třeba také u kamarádky nebo svědkyně, pokud to doma moc nejde. Co by ale bylo škoda pominout jsou tradiční zásnuby, kdy tvůj přítel požádá s kytkou tvou mámu a tátu o ruku. To je myslím pěkný zvyk a je škoda ho vynechat i když už dnes rodiče s ničím souhlasit nemusí. :-) Nesouhlasím s tvou maminkou, že jsi měla udělat tajnou svatbu - pokud to cítíš tak, že je to velmi slavnostní okamžik o který se chceš s blízkými podělit, tak neváhej a určitě si pěknou svatbu vystroj. Mám kámošku co pod tlakem rodiny udělala jen malý oběd v úzkém kruhu rodiny, neměla ani typické svatební šaty dokonce ani fotografa ne a pak ji to ještě dlouho mrzelo. Bylo by škoda udělat stejnou chybu. Rodičům bych řekla, že pěkná svatba nemusí stát statisíce, jde hlavně o nápady a zážitky a na ty máš určitě se svým drahým právo :-) Ježiši, teď zas vypadám, že ze sebe dělám paní chytrou ... :-D Drž se Leni!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, nedělej si stím hlavu a dejte si sraz na radnici. Je to Váš den. Myslím, že i to může být romantické. Přijedeš před radnici, ženich ti jde otevřít dveře od auta, pomáhá ti ven a nemůže se nadechnout z toho, jak jsi krásná. x-) Promiň. Nechala jsem se unést. ;-) Tradice netradice. Užíjte si to. Hezký den
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, určitě se sejděte v klidu až tam, to bude nejlepší :-) Myslím, že plno nevěst už tradice nedodržuje, já jsem svoje svatební šaty taky vybírala s přítelem, aby se líbily i jemu, tradice netradice... Hezké přípravy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
já také nebydlím s rodiči. s přítelem bydlíme v domě, kde žije i jeho otec s partnerkou a babičkou (máme ale každý svůj byt). Protože obřad bude v kapli asi 200 metrů od našeho domu, domluvili jsme se, že se sejdeme u ženicha (tedy v našem současném bydlišti) a ne u nevěsty. Naši jsou v pohodě, považují to za rozumné, navíc se půjde pěšky, bydlíme v historickém centru se samou jednosměrkou....tak ať nejsme jako Škopkovi :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Holky, díky moc. Opravdu jste mě potěšily, jsem ráda, že máte podobný názor a že jste taky některé tradice moc nedodržely či nedodržíte a máte pravdu, než aby to bylo nervózní a trapné, tak radiji volnější řešení. Díky.
Odpovědět
zenich si pro nevestu NEMUSI prijet! pro me taky muj zenich neprijede a uvidi me az v kostele
Odpovědět
Profilova fotka
tradice jsou fajn, ale pokud nejaka celou svatbu akorat komplikuje, tak bych na ni kaslala. My treba taky nebudeme spat kazdy jinde, pojedem na svatbu spolu z naseho bytu, pritel videl saty na fotce, nebudem mit svickovou atd :) proste to udelej tak, jak se ti chce a muzes to pak nazvat, ze jsi vymyslela novou tradici ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Navíc, kdybychom se měli držet tradic, rodiče platí hostinu (ted nevim, jak se to přesně dělí, někdo pití, někdo jídlo), ale většina párů si v dnešní době platí svatbu sami. Takže já uznávám tradice, které se mi líbí a hodí:) např. svatební dort:)
Odpovědět
Profilova fotka
My bydlíme už pár let spolu a máme spolu dítě. Vypravovat se budeme spolu a spolu pojedeme na radnici, kde se setkáme s příbuznýma - přítelovi příbuzní se budou sjíždět u jeho maminky, moji příbuzní u mojí maminky, kde se nazdobí auta, maminky svatebčanům dají myrty a pak dojedou na radnici.
Odpovědět
tradice netradice, udelejte si to tak, jak vam to vyhovuje ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My to máme taky jinak. Oba bydlíme už nějakej ten rok spolu v bytě. Oboje rodiče bydlí taky v bytech a tudíž nějaké vyvádění nevěsty z bytovky mi nepřijde nijak romantické. Nehledě na to, že svatbu budeme mít daleko od bydliště. Tudíž se budeme připravovat v hotelu a to všichni. A hlavně mi přijde divné, aby těsně před obřadem ženich žádal o nevěstinu ruku (znova :-S). omlouvám se, ale tuto tradici asi úplně nechápu. Už to jednou udělal a dělal by to znovu... to je zvláštní - a co kdyby mu ji rodiče nedali :-D . My se prostě uvidíme až při obřadu a moc se na to překvápko těším. K těm reakcím rodiny... nic si z toho nedělej. je to sice škoda, ale pravý opak je podle mě ještě horší. Kamarádka má šílenou tchýní, která se jí snažila celou svatbu zorganizovat úplně jinak, podle jejích představ, ne nevěstiných. dokonce se jí snažila vnutit i jiné šaty a místo obřadu. Nakonec se vůbec nebavila, na obědě nic nesnědla a hned jak to bylo možné zbalila dědečka a tetu a odjela. To je určitě horší!!! Syn (ženich) se s ní od té doby vůbec nestýká.
Odpovědět
já se budu chystat u přítelových rodičů....máma a brácha poté dojedou k nim..nějak nevím, když tam ani otec nebude (nechci ho tam), nějaké ofiko požádání o ruku neproběhlo...vůbec nevím co by proběhnout mělo, kdy mi má miláček dát květinu, na obřad jedeme každý v jiném autě? ...začínám nějak šílet ze všeho.... :-D x-)
Odpovědět
Ahoj Leni, kašli na rodiče, já se taky kvůli svým toho nabrečela, to pořád bylo - proč je svatba tam a tak pozdě? Jakto že nepozveš příbuzné z xxx? Kdybyste radši šetřili a vzali se jen se svědkama ... :-N Jestli tě to "uklidní", prpstě někteří lidé si vždycky najdou nějakou záminku, aby se jim něco nelíbilo. Takže na ně kašli , je to vaše svatba, udělějet to tak, jak to chcete vy! My nebudeme mít svíčkovou ani polívku, ženich rodiče o mou ruku nepožádal ani žádat nebude, k našim pro mě nepojede a uvidí mě až při obřadu, nebudeme dávat výslužky, rodiče ať zapomenou na nějaký děkovací dorty,... atd. :-D Držím palce, ať vám vše vyjde podle plánů ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
hellunka: Tak ti dá kytičku jak vystoupíš z auta před radnicí, nebo kde to máte. Hlavně by vás měl při tom někdo vyfotit, to je totiž taky tradice :-) na obřad obvykle ženich i nevěst jedou v různých autech se svědky nebo rodiči, z obřadu pak spolu. Nešil a těš se! :-D
Odpovědět
Naše okolí se hrozně diví, jakou budeme mít svatbu my. Už spolu přes 4 roky žijeme a máme rok a půl starou dceru. Všichni mi říkají, jak mě nesmí vidět ženich dřív než ve svatební den,nesmím mít bílé šaty a nedej bože ještě se závojem, musíme mít vývazky, pozvánky ke svatebnímu stolu, musí pro mě ženich dojet k mým rodičům, kde se budu chystat....Je toho plno, ale my na takové věci prostě nejsme, tak si to uděláme podle sebe, přece jen je to náš den a musíme si to užít hlavně my, ne? Takže se mnou byl můj skoromanžel vybírat svatební šaty, oblékat se budu taky doma, už dostal instrukce, protože mi musí pomoct ty šaty obléct, vývazky mít nebudeme, pojedeme spolu autem až na místo obřadu a tam si dáme sraz s rodinou, na oběd nebude svíčková, protože ji nesnáším :-D Tak bych mohla pokračovat dál, je toho určitě plno. Takže hlavně se nestresovat, co říkají ostatní, že by se mělo správně dělat. Je to náš den a tak si ho podle toho taky zařídíme. Přeju hlavně hodně štěstí!
Odpovědět
Já si kytičku pro sebe, moji mámu a svědkyni vyzvednu sama jak pojedu od kadeřnice...protože chci aby mě ženich viděl až jak půjdu "k oltáři", to už by bylo na předávání pozdě.
Odpovědět
Vykašli se na to, prostě si z tradic vyber jen to ce se ti líbí a vyhovuje. Pro mě taky ženich nepojede k našim, ale do hotelu. Musel by chudáček jed přes 100 km, nesmysl. Jinak já nějaké nadšení taky nepozoruju, myslela jsem si jaké zavládne v rodině nadšení, že se konečně vdávám a nic moc :-| Dokonce ženichova maminka má hrůzu z oslav a prý by bylo nejlepší se vzít někde tajně. Já si hlupáček myslela jakou budou mít všichni radost a jsem z toho dost zklamaná :-( Prostě to hoď za hlavu a užij si to, nenech se otrávit!
Odpovědět
Profilova fotka
Jasně, tradice jsou fajn, ale pokud působí na svatbě rušivě a působí spíš komplikace tak pryč s nimi. Vždyť to má být jeden z nekrásnějších dnů, tak proč se svazovat. Jako několik dalších nevěst jsem vybírala šaty i květiny s partnerem a moc jsme si to oba užili.Vyjíždět se bude z našeho bytu a například zasedací pořádek dle společenských pravidel řešit vůbec nebudeme. Uděláme si ho tak, aby se měl každý s kým bavit a aby mu to bylo příjemné. Chceme oběd v přátelské a trošku neformální atmosféře bez škrobeného sezení a nucené společenské konverzace s někým, s kým si v podstatě nemáme co říct.
Odpovědět
Profilova fotka
No tradice jsou sice hezká věc, ale dnesak už je čloěvk musí brát asi ejn jako zpestření svatby. Co se týče vyzvedávání nevěsty, v jiných zemích vidí nevěstu až před oltářem /viz třeba americké nebo latinskoamerické filmy/. Kdybych já měla lpět na tradicích, tak máme manželství nejspéš na pytel, protože: -svatební kolona nebyla vkuse, trhali nám ji bezohlendí řidiči -střepy z rozbitého talíže nám manželova tetka vyhodila - vršek svatebního dortu sbalila tchýně - korsáž ženichovi nasadil nevím kdo, protože když jsem přišla, tak už ji měl v klopě - myrty nenasazovaly svobodné holky, ale hlavně moje ochotná tetička , páč ty mladí se k tomu neměly ( z mojí strany jich tam svobodných moc nebylo a u manžela... škoda mluvit, ti neznají snad žádné tradice kromě té, že svatbu mají plltit rodiče nevěsty...) - kromě svých očí jsem neměla nic modrého...a ještě by se našlo více věcí. no a s manželem jsme šťastní
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
Ahojky, když už jsme u těch tradic, nevíte náhodou některá, jak je to s těmi vypůjčenými věcmi? osobně asi nebudu mít půjčeného nic...... |-|
Odpovědět
Profilova fotka
ajicka...ani šaty? lenib: vůbec bych si s tím nedělala hlavu....my třeba budem mít svatbu na chalupě...takže tam budem i noc předtím spát....to by mě víc trápil ten nezájem rodiny! :-(
Odpovědět
Profilova fotka
ani šaty =-) mám vlastní......
Odpovědět
Profilova fotka
Ajičko, u nás se říká, že máš mít něco půjčeného od veselého člověka, aby se jeho veselí promíto do vašeho soužití.
Odpovědět
Ajicka - tak to jsme na tom stejně :-D a hlavu s tím nelámu, na obě nebudu mít ani nic starého ani modrého (kromě mého "starého" a modrých očí :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
Taky myslím, že tradice ano - ale odcaď pocaď :)) My třeba bydlíme spolu, takže budu spát u svojí svědkyně... asi se trochu opijem a ráno mi pomůže se oblíct, její ségra mě namaluje, kamarádka kadeřnice učeše a všichni se budou hezky sjíždět k nám domů, kde já nebudu... a pak pro mne hezky ženich i se všema přijede... docela se těším, že budeme mít klid a budeme tam jen s holkama a s kamarádem, co nám bude točit video... Jinak z ostatních tradic asi dodržíme ty základní... rozhodně ne svatební noc... protože jak prohlásil můj přítel - svatební noc mají jenom ty, co končí ve čtyři odpoledne - my budeme pařit do rána, takže nemám s žádnou svatební nocí počítat :-D Ale co - tak si ji užijeme několikrát o svatební cestě, ne?
Odpovědět
Ahojky, je to můj první příspěvek, ale nedalo mi nenapsat. Taky jsem se setkala s trochu vlažným prijetim svatebniho oznameni od tchyne (a to jsme spolu skoro 8 let). Hlavne ty rady jako udělejte malou svatbu, setřete atd atd. Tak jsem to jednoho dne nevydržela a zeptala se kolik lidi měla ona a jak si svatbu užila. Měla ještě víc lidí než plánujeme my a všechno si zařizovala sama protože se hrozně chtěli vzít. Od té doby mám klid ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nadšení nad tím, že se budeme brát taky není veliké, spíš žádné s manželovy strany.. Ale možná lépe, protože by do toho každý mluvil....:) Na tradicích taky nelpím, jen si pro mě přijede ženich výtahem z našeho bytu v přízemí do bytu babičky, v 10. tém . :) Dorty maminkám mi příjdou v naši situaci hloupé, jsme spolu už 10 let a názor na výchovu syna a dcery máme jiné.. :). Možná budou nějaké kytičky na památku. Výslužky taky neděláme, budeme dávat jen koláčky po hostině těm kteří budou na svatbě..
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?