Je házení rýže staročeský nebo americký svatební zvyk?

Ahojky nevěsty, někde jsem zaslechla, že házení rýže je přestupek. :-( chtěl bych s vámi také zkonzultovat jestli je to staročeský nebo americký zvyk. Budoucí manžel o tom nechce ani sylšet, že si na amercké zvyky nepotrpý, ale mě by se to líbili. :-N díky za pomoc
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
tady sem neco o tom nasla... Když novomanželé vycházejí z kostela nebo obřadní síně mohou je svatebčané zasypat rýží nebo konfety, někdy i květy. Tento zvyk pochází ještě z pohanských dob, má přilákat bohyni plodnosti, a tím také mnoho dětí.
Odpovědět
Profilova fotka
Problém je v tom, že na spoustě míst to nepovolují (ani rýži, ani konfety nebo květy) kvůli nepořádku :-| Takže bych vám doporučila zeptat se tam, kde budete mít obřad, jestli jim házení rýží nevadí.
Odpovědět
Já nevím, jestli je to přestupek, ale staročeský zvyk to nebude, kde by se tu vzala rýže? Myslím, že jsem někde četla, že se házelo obilí, ale jenom nevěstě do klína, kvůli té plodnosti... Mě osobně se to nelíbí a přikláním se k nastávajícímu... Navíc má člověk potom rýži všude. A taky jsem u jedněch viděla, že byl ženichův černý oblek od rýže špinavý, nešlo to oprášit. Takže pokud se někdo pro házení rýže rozhodnete, tak rozdejte svatebčanům rýži aspoň propranou! Já teda všude kolem sebe šířím ne NE, NECHCI rýži, a jestli na mě někdo hodí hrst rýže, tak budu zuřit... Jenom nevím, jak se proti tomu zajistit, jestli jenom spoléhat na to, že mi to nikdo neudělá, nebo jestli třeba pro jistotu nachystat spíš kornouty s okvětními lístky, když už někdo musí něco nutně házet...
Odpovědět
Profilova fotka
ubi - Nevím, kolik a jaké lidi zvete, ale z vlastní zkušenosti vím, že mnohdy můžete něco opakovat 10x a stejně se najde někdo, kdo má svou hlavu a neposlechne ;-) Takže raději nachystat ty okvětní lístky :-) A i tak se raději zeptejte na místě, jestli jim to nebude vadit, protože švagrová loni musela rozsypanou rýži uklidit (tedy ne ona se ženichem, ale svědkové pak zametali). Nám se házení čehokoliv nezamlouvá, protože pak to ze sebe člověk setřásá ještě druhý den, a myslím, že tam, kde se bereme, by nám to asi taky nepovolili, tak jsme se rozhodli pro bublifuky. Všem svatebčanům rozdáme ráno bublifuky a až budeme odcházet od oltáře, budou na nás foukat bublinky :-D
Odpovědět
Profilova fotka
mně se to líbí...měli jsme okvětní lístky a rýží dohromady.....je fakt, že to bylo všude :-D ale je to prostě svatba,,,,a já jsem nikomu nic nepřikázala, ani nezakázala...na svatbě musíš počítat se vším! ;-) Moc jsme si to všechno užili.......byli bychom sami proti sobě, kdybychom byli naštavní za vše, co nebylo naplánované ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
my ryzi budeme mit taky, ale dopredu ji zbavim lepku a kazdy dostane sacek s ryzi(tak doufam za pochopi ze ji maji vysypat a nebudou po nas hazet tema sackama :-)
Odpovědět
My budeme chtít taky rýži, jsou moc hezké i okvětní lístky a teď poslední dobou hodně vídám na fotkách, že se ještě používá bublifuk a na fotkách to vypadá moc hezky :-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Tak na nás rýži taky házeli (aniž by jsme o tom předem věděli) a bylo to supééééér :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
Pozor na ty bublifuky, v jednou salonu mi řekli, že se musí koupit speciální bublifuk, který Vám prodají právě ve svatebním salonu ty klasické dětské bublifuky udělají prý na svatebních šatech žluté fleky, které později zhnědnou a hlavně pak nejdou odstranit, takže salony za tyto fleky vybírají "pokuty".
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, ja nakonec rýži zrušila (protože všem kamarádkám zůstala ve vlasech a nešla vyndat; navíc nepropraná udělá na obleku ženich bílé mapy - tedy pokud oblek není bílý) a měla jsem místo toho lístky růží a karafiátů a bylo to super... bohužel ještě nemám profi fotky,ale i na těch amatérských to vypadá úžadsně :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Přidám se s příspěvkem ;-) Na nás házeli rýži a opravdu neštřili :-D Na obleku manžela z ní byly takové čárky, ale šlo to hezky vypucovat. Rýže byla všude, ale krásně se vyklepe, jen z vlasů to bylo horší, bála jsem se, abych si nerozcuchala vlasy, ale vždycky se najde někdo, kdo Vám pomůže s odstraňováním ;-) Je to sranda! Fakt je, že ne všude může být povolena, to samé okvětní lístky, takže doporučuji se předem zeptat. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak rýži mít budeme určitě, protože jsem v jednou e-shopu narazila na krásný kornoutky, který určitě pořídíme a rozdáme je. No a jak píše sandi, bublifuky mám zakázané ze svatebního salonu. Mají to tam dokonce napsané velkým písmem rovnou ve zkušební kabince. Stejně se mi to zdá ujetý - bublifuk. Rýže je klasika. Jsem jednoznačně pro :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Tak my rýži nemůžem (zámek Brandýs nad Labem) a vůbec je teď čím dál častější, že je rýže zakázaná, obzvlášť pokud jde o nějakou památku jako zámek, hrad... Třeba na Chodovský tvrzi se tušim taky nesmí (aspoň teda před třema ropkama ne). Budem mít bublifuky - moc se mi to líbí, šaty budu mít svoje a bublifuky svatební, ale i kdyby něco, s půjčovnou naštěstí řešit nic nemusim. Akorát mě napadá, že je to další informace, kterou bych měla uvést do nějakýho "organizačního mailu" svatebčanům - ne každýho napadne, že se na nádvoří nesmí nic házet.
Odpovědět
My jsme rýži také neměli. Já ji ani nechtěla, člověk to má pak všude a navíc když se dopředu nepropláchne, udělá to ženichovi na tmavém obleku světlé fleky (to od toho škrobu). Viděla jsem to ne několika svatbách, ženicha pak před focením pracně čistili. :-) Na zámku, kde jsme měli svatbu - Hrubý rohozec, si to nepřejí, ani okvětní plátky, nic. K oznámení jsme do obálky dávali svatebčanům instrukce, v kolik k nám mají přijet, že se rýže nemá házet, ale ža dostanou bublifuky, a další instrukce ohledně času hostiny apod. Takže už o tom věděli předem a komu jsme posílali jen oznámení a nevěděl o tom, že se házet nemá a přijel s plným pytlíkem rýže, moje mamka ho sama upozornila, že se to tam nemá a vrazila mu do ruky bublifuk :-) a nakonec všichni nadšeně "bublali".
Odpovědět
díky díky za odpověď. Vyděla jsem fotky a bylo to nádherné s tou rýží, ale asi se podřídím nastávajícímu ;-) Zkusím pak něco udělat s fotkami aby to vypadalo, že rýže byla :-D Když nechtěl rýži tak jsem navrhovala bublifuky, ale ty razantně zamýlt s tím, že dělají fleky 8-( a nevysvětli jsem mu, že to není pravda. Ach jo, budu si muset asi hodně pohrát fotkami. nevíte na to nějaký program :-N
Odpovědět
evcounek - photoshop my jsme meli bublifuky v oddavajicich prostorech klastera a ryzi nas posypali az venku, ale to prinesla maminka zenicha, aniz bysme o tom vedeli
Odpovědět
jo tak to je fakt skvělý překvápko ;-) já se už rozhodla upavit ty foky, díky za tip
Odpovědět
evsounek: Tak bulifuky nechám asi pro nastávajícího jako "překvapení" - taky by moh brblat kvůli flekům, on je taková "černá aura", jak řiká mamča - všechno vidí předem blbě :-N A fleky to snad neudělá, když to budou ty svatební ne?
Odpovědět
Profilova fotka
krtek - Tak to taky doufám, už jich máme objednané celé balení ;-) Ale jak to tak čtu, tak asi nejdřív doma cvičně fouknu na nějakou látku, abych si to vyzkoušela. I když mně to naštěstí tak moc vadit nebude, šaty mám totiž svoje, takže nebudu muset případné fleky řešit s nějakou půjčovnou :-)
Odpovědět
holky, my jsme zadne fleky nemeli, ani z bublifuku z hrackarsvi, a vypadaly teda lip nez ty svatebni, aspon podle me, mam je v albicku.
Odpovědět
Ahoj holky, my jsme měli jak rýži tak i bublifuky a žádné fleky to nedělalo a to měl manžel bílý oblek. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu potvrdit, že ta rýže opravdu dělá fleky. Na tmavém saku je to vidět, ale oprášili jsme to. K těm svatebním bublifukům, prý ty co jsou svatební tak fleky nedělají, ale někdo tu už dřív psal, že od Jaru to fleky dělá. Tak to nemůžu posoudit :-)
Odpovědět
Asi se nechám překvapit jestli někdo něco vezme. Překvápko je přece krásnější než přehnaná organizace :-N Teď jsme si vybrali dovolenou a hned jsme ji i zaplatili. Huráááááááááá jedeme na Svatební cestu do Řecka ostrov Zakynthos. já jsem v Řecku ještě nebyla tak se mooooooooooooc těším. :-D Už tam některá z Vás byla?
Odpovědět
my jsme házení rýže měli a musela jsem si to nachystat sama,nikoho to nenapadlo...
Odpovědět
Ahoj na nás svatebčané házeli rýži a nebyl s ní žádný problém manžel měl tmavý oblek a žádné stopy po rýži na něm neměl. Vůbec nás nenapadlo se zeptat jestli můžeme házet nebo ne prostě byla Měli jsme obřad a hostinu na jednom místě rýži po nás pak zametal městský policajt :-) mají služebnu nedaleko a jsou asi na to připravení
Odpovědět
no uvidíme jak to nakonec dopadne 8-( snad to někoho napadne nebo dostane nějaký nápad. policisté jsou sice také nedaleko. Přes přímo naprot radnice :-D , ale nepředpokládám, že by tp po nás uklidili. :-N
Odpovědět
U nás to uklidila paní z kostela :-N Ale nabízela se na pomoc tchýně.
Odpovědět
No největší koníček mé budoucí tchýně je uklízení :-N a to myslím doopravdy, ale pochybuju, že byjí uklízecí vášeň přepadla hned po obřadě :-D
Odpovědět
Profilova fotka
me se hazeni ryze nelibi, nevesty a vsechny to pak maji ve vlasech a na fotkach to pak nevypada dobre :// u nas budou okvetni listky, myslim ze to bude fajn. :)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?