Dostává ještě nevěsta od svatebčanů kytky?

Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli ještě stále platí starý zvyk, že nevěsta dostává od svatebčanů po obřadu kytky, tzn. nemá jen svou vlastní. Já si myslím, že už se to dávno nedělá, ale všichni příbuzní mi tvrdí, že ano a řeší,kam si ty kytky odložím na hostině. Nemáte někdo zkušenost?
Odpovědět
1
2
neví jestli je starý,ale rozhodně je místní ' (někdo to dodržují, jinde vůbec ) no a na hostině je dáš přece do vázy ne
Odpovědět
no to je to nejmensi, ale ja si myslim, ze je to hloupost, aby mi davali kytky, kdyz budu mit svou vlastni...ale diky za nazor.
Odpovědět
Profilova fotka
jo,je a pozor,je to zvyk jen moraváků,v čechách to není a ani to neznají!!!! já psala k oznámení,že jestli nám chtějí dát kytku,ať nám dají jen symbolickou růži,z ztoho bude třeba krásná kytice a žádný kýč:-D
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to slyšim porpvé - opravdu krajový zvyk - u nás se to nedělá a to máme Moravu "za humny" :-)
Odpovědět
mě to zas přijde velmi milé , dostat tolik kytek pořád to nemůžu překousnout, že jsem nic nedostala, a taaaaaaaak jsem se na ně těšila mne totiž vůbec nenapadlo, že se to někde nedělá =-) no nic, to už nevrátím ale : holky ty květy třeba dávají blízkým na hrob, na Slovensku se část třeba nechá v kostele
Odpovědět
Profilova fotka
no vidíš,je zvyk především moravy severní a myslám,že celkem nijakýý:-)hlavně kdysi,jak byl moderní celofán a plno blbostí k tomu,když je to jednouché,ještě,ale kam to pak dávat,většina jde pak stejně na hroby,pokud se někdo doma nechce cítit jak v pohřební sini a navíc vyhozené penízky a ne málo:-))
Odpovědět
Profilova fotka
princezno,jednoduché jo,ale ne kýče:-))
Odpovědět
Profilova fotka
Opravdu je to zvyk jen u nás? To mi ani nepřišlo. Já dostala hodně kytek a měla jsem z nich ohromnou radost. Nejvíc z těch, co už jako kytice byly, ale pak jsem si udělala i z těch co se k sobě hodily. Měla jsem pak kytičky v různých vázách po celém bytě. Když jdeme na svatbu tak taky kupuju už udělanou kytici, většinou ze 3 květů, kulatou a všem se moc líbí. Při gratulacích kytky i blahopřání a třeba i malé dárky sbírají svědkové a pak se to veze na hostinu a po oslavě se rozdělí domů.
Odpovědět
Profilova fotka
já to taky nevěděla a pak zírala jak blázen,vůbec mě nenapadlo,že to tak jinde není:-))
Odpovědět
Profilova fotka
Ty jo tak to vůbec neznám,takový zvyk ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
ty jo tak ja taky takovy zvyk vubec neznam! tak to muzes vyresit salamounsky - rekni pribuznym, at ti daji kytky v kvetinaci, ktere úak udelaji uzitek i za par let po svatbe - ne jen 3 dny;-) jinak podle me je to skoda penez. nevesta svoji kytku ma, s temahle se stejne moc nepokocha, kor kdyz je pak necha treba v kostele... si to neumim predstavit dostat od kazdeho svatebcana jeste dalsi kytku...
Odpovědět
Profilova fotka
já to taky neznala, dokud jsme rodině ženicha (SR) nenapsali, že se budeme brát a oni, že jestli mi mají koupit kytky, až nám půjdou blahopřát a nenechali si to vymluvit :-D pak je dáme do vázy a je to ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
já sem to brala jako hotovou věc, že mi donesou kytku, když mi budou blahopřát.. :-S :-S :-S :-S ale asi je to fakt asi jinde jinak, jak to tady čtu... A co jiného dát, když jdeš blahopřát? plyšáčky.. hihi.. :-D :-D :-D ? co se podle vás hodí?
Odpovědět
tak to take neznam. Ani bych nikomu ke svatbe kytku nekupvala. Staci darecek a hezke pranicko, ne? :-) ale urcite bych se nezlobyla, kdybych byvala nejakou dostala :-) jen bych asi byla azskocena :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Jestli je to ve vašem okolí zvyk,tak bych to neřešila a smířila se s tím ;-) ,ale tady po okolí se to nedělá,při gratulaci se přostě potřese rukou a dáš hubana :-D Pak na hostině dají dar s přáníčkem ;-)
Odpovědět
Ahoj, tak na Slovensku sa to dodrziava. Kazdy da neveste kyticku. My sme mali svadbu v CR a tak som pribuznym povedala, ze ziadne kvety nosit nemaju, ze zenichova strana ich aj tak nedonesie a oni by mali len prblemy s dopravou kvetov zo SR do CR :-). Ale aj napriek tomu mi kytice doniesli... A ja som ich potom doma hned v pondelok po svadbe musela vyhodit, lebo som odchadzala na mesiac na liecenie do lazni... :-(
Odpovědět
Profilova fotka
Ke každé slavnostní události patří kytky (snad kromě Vánoc), k narozeninám, k výročí, ke křtinám, i na pohřeb, tak svatba není výjimkou. Mně se to zdá úplně normální a pěkné.
Odpovědět
jsem ze Sev. Moravy a musím říct, že i u nás to je tak nějak- někdo dává někdo ne. Musím ovšem říci, že se mi to spíše taky líbí. Mám ráda květiny a tak je ráda i dostávám...pokud jsou nějaké kýčovité ...co už, ostatním se zas nemusí zdát květiny ode mne...takže já jsem pro... :-)
Odpovědět
kotrousek:taky mi příjde zbytečné dostávat kytky.Mám svou vlastní a na výzdobě jich bude dost.Takže doufám,že nikdo nic nedonese a určitě je spousta lidí,kteří to neznají,takže jsem na to radši neupozorňovala.
Odpovědět
Profilova fotka
jejda, to zírám, u ná se kytky ke svatbě nenosí :-p :-p vlastně naštěstí, nevím, co bych s nima dělala :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Davat kytku na svatbe je podle me uplne normalni. Je to hezke kdyz nevesta mimo jine dostane kytici, myslim si, ze je to velmi mile a potesi to. Stejne tak, kdyz jdete na narozeniny a koupite kytku a nedavate jen samotny darek. Ja byla na nekolika svatbach a vzdy s kytici a nejen ja ... :-) Ty kytky pak prijdou do vazy a hotovo. V kazde restauraci jsou na to pripraveni, a tak si nemusite delat hlavu s tim, kam je pak dat. ;-)
Odpovědět
taky to slysim poprve ze se davaji kytky =-) prijde me to jako hodne velka zbytecnost to je lepsi ty penize co by dali za kytku pekne zasunout do obalky ne? :-D ...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to já radši i k narozkám bych dostala pěknou kytici, než peníze v obálce. I k 25nám jsem si "objednala" 25 růží, i když vím, že to bude drahé, radši jednou za život dostat pořádnou kytici, než "blbost" za tisícovku nebo samotné peníze, ty by mi tolik radosti ani neudělaly. jinak já jednou na kytku zapomněla, nebo spíš to byla první svatba, na které jsem byla, takže jsem tenhle zvyk neznala, a připadala jsem si hodně trapně. Takže od té doby kytky jo, dělají velkou radost a k svatbě to patří.
Odpovědět
No,vthledem k tomu,že i tak mi z výzdoby zůstane 5 kytek,tak další opravdu nechci.Nesrovnávala bych narozeniny a svatbu.Na vlastní narozeniny většinou květinou výzdobu nechystám a taky potom nejdu na svatební cestu.
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme taky květinovou výzdobu neměli, nebyla kam dát. Restaurace byla nově renovovaná, kytek tam měli dost a výzdoba stolu byla pěkná i tak. Na kytky naše byl připravený stůl, kam se dávaly i dary a blahopřání.
Odpovědět
Profilova fotka
to jsem jeste nikdy neslysela,.. a ani bych dalsi kytky na obradu nechtela,... svatbu jsem mela urcitym zpusobem ladenou,.. takze kdybych dostala dalsich 10ruznych kytek, tak by mi to udelalo akorat binec ve vyzdobe ;-)
Odpovědět
no taky bych nedavala do souvislosti narozeniny a svatbu...ale vzhledem k tomu ze na svatbu si kazdej vyzdobu tak zarizuje tak me osobne to pripada zbytecny...nedokazu si predstavit co bych pak doma delala treba s 20 ti kytkama no des :-N ja sem holt asi praktickej clovek.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
:-D :-D No u nás se to bere tak, že květiny jsou symbolem krásného a dlouhého, radostného života a plodnosti a zdraví. Květiny svatebčané přinášejí právě jako výraz toho, že tohle všechno manželům přejí. U nás se zase nesype rýže na novomanžele při odchodu z obřadu. Takže je to asi místo toho, protože rýže, drobné květy nebo různá semena vlastně symbolizují totéž.
Odpovědět
Vidim, ze jsem vyvolala docela zajimavou diskuzi :o)) Ja se tedy na to pripravim, ze treba nejake kytky dostanu, spis jsem premyslela, kdo se pak o ne stara, ale to uz tady zaznelo, ze svedci, tak to mi staci :o)) My mame obrad v zamecke kapli, ktera je hodne malinka, takze predpokladam, ze se vyjde ven a az tam se bude prat a predavat pripadne kytky... ale zrovna me kolega pobavil tim, ze se jim pralo vevnitr, nevesta dostavala kytky, on prebiral dary, ktere pak nekomu daval (ani nevi komu), ale jedna igelitka mu nejak uvizla na ruce, takze kdyz pak prochazeli spalirem, tak za jednu ruku vedl nevestu a v druhe nesl igelitku, protoze si to vubec neuvedomil :o))
Odpovědět
kotrousek - no to je dobry s tou igelitkou :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?