Dělá se u vás na svatbách nějaké " čepení "?

Ahoj, chci se zeptat jestli to někdo znáte nebo se to dělá u vís na svatbách, z tama odkud pochazím já se nic takového nedělá, ale u ženicha jo, já to ale nechci dělat a tady se všichni rozčilují že to nejde aby jsme to neměli, že to být musí... abych popsala co to je, tak o půlnoci se ženich navleče do stare vesty,dostane fajfku, a nějaký baret a nevěsta šátek na hlavu a naběračku do ruky, pak si sednou na židle, hosté je zvednou do vzduchu na židlích a tam si novomanželé připijí,pak je pustí dolů a tancují nějaký speciální valčík,kde je text upraveny podle jmen ženicha a nevěsty pak si to můžou sundat, má to znázorňovat že nevěsta už není nevěsta ale žena a ženich není ženich ale muž.... asi tak zhruba... mě se to ale absolutně nelíbí... znáte něco takového?
Odpovědět
Ja poznam len odcepcenie. Nevesta sa o polnoci prezlecie do kroja, resp. jednoduchsia verzia je, ze si da dole zavoj a nasadi si cepiec z kroja - k tomu sa pridavaju nejake basnicky a pod. Kedysi sa dievcata vydavali v svadobnom kroji a o polnoci dostali na hlavu cepiec vydatej zeny. Lebo podla toho sa zeny v nejakej dedine odlisovali :-) Ale myslim, ze v dnesnej dobe je to celkom bezpredmetne... My nic take nemame a ani si to neviem predstavit :-)
Odpovědět
U nás se to taky nedělá, ale u ženicha ano. Kromě toho, že ženich dostane klobouk (fajfku, vestu, atd.) se mu namalují vousy (např. řasenkou). Loni, na svatbě ženichova bratrance, někteří nechápali, co se vlastně děje. Je to jeden ze zvyků, které nechceme, už jsme to i řekli ženichovým rodičům, ti se bránili, ale naštěstí máme dost času jim to několikrát zopakovat. Doufáme, že se ujme argument, že svatba je u nevěsty, tudíž i zvyky jsou dle nevěstina kraje. Kdyžtak se dá utéct před půlnocí ;-)
Odpovědět
Sarka278: Ten zvyk znám, ale nikdo by mě nedonutil, abych podobné "tradice" prováděla na vlastní svatbě. Je to váš den, tak by ostatní měli respektovat, jak ho chcete prožít a ne vám vnucovat nějaké zvyky. Ze svého okolí ale vím, že někdy je s rodičema/prarodičema v tomto ohledu těžké pořízení, tak ti držím palce, ať se ti podaří tu bitvu ustát :-)
Odpovědět
Profilova fotka
pokud se tobe tato tradice libi tak proc bys mela poslouchat rodinu ze tohle se na tve svatbe delat nebude.. je to tvoje svatba a jestli to tam chces tak si to udelejte.. pokud ani zenich na tomto netrva tak to nedelejte.. a hold basta.. je to vas den D anikdo by vam do toho nemel kecat jak se to bude delat..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak u nás se rozhodně nic takového nedělá..viděla jsem,že to některé holky v albu mají a vím,že něco podobného se dělá na Slovensku (i když se kamarádka vdávala měla něco takového na svatbě). Souhlasím s holkama,je to tvoje svatba,nelíbí se ti? Tak to nedělejte....Zvyků je plno a všechny stejně nejdou dodržet :-)
Odpovědět
slyším to poprvé v životě a na svý svatbě bych to nechtěla ani za nic :)
Odpovědět
Hodně se to dělá na Slovensku. Já zažila "čepčenie" na svatbě sestřenice. Nemalovaly se vousy, jen se dával ženichovi klobouk a nevěstě čepec a vařečka. Měli k tomu pozvaný lidový soubor, asi 10 žen a jednoho mužského, zpívali vtipné písně a rozhodně to nebylo trapné. Moc se nám to líbilo :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 letech
U nás je pojem čepení chápán v tom pravém smyslu slova - sundání věnečku a uvázání šátku. Je to folklorní tradice a má svůj význam. Přesto... My bydlíme v samém srdci Slovácka a můžu říct, že ani tady to není úplně běžné, přestože se tu folklor udržuje opravdu hodně. Jen v naší obci s 5 tis. obyvateli máme 3 soubory! Přesto to dnešní nevěsty moc nechtějí. Pro mě si to ale kamarádky ze souboru přichystaly a já jsem souhlasila a poprvé za celý ten svatební den mě dojaly k slzám... Ale to co jsi popisovala ty moc tradiční není... nebrala bych to ani jako čepení, protože to nezní jako nějaký "obřad", ale aspíše recesi, hru a zábavu. Po půlnoci bych do toho klidně i šla, ikdyž postrádám význam :D
Odpovědět
Profilova fotka
u nás se čepení také dělává(jsem ze Zlínska od hranic ze slovenskem , takže i trošku vliv z této strany)...a čepení se mi teda osobně líbí a na vlastní svatbě ho chci rozhodně zažít....vždycky, když jsem obsluhovala svatby, tak to byl takový zlatý hřeb večera, kdy se nevěsta se ženichem uvádí už do toho, že nejsou novomanželé, ale právoplatným manželem a manželkou...většinou je zvykem, že čepení provádí manželé např po několika letech manželství (ne svědkové, jestliže nejsou manžely)..obvykle čepení doprovází píseň Ej od Buchlova, u nás je zvykem, že novomanželka dostává na hlavu šátek a zástěru kolem pasu, novomanžel dostává klobouk a fajfku..poté jsou vyzdviženi na židlích do výšky a zde si připijí slivovicí...obvykle se i vzhledem k vyčerpanosti všech hostů a novomanželů dělá čepení například ve 22hod....myslím ale, že je to každého pocit, názor, aby si to udělal nebo nee ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Souhlasím s petinaz, je to vyjádření dalšího přechodu... od novmonželů k manželům. Máme spoustu krásných tradic a já je na své svatbě chci zachovat :-) Samozřejmě, že ne všechny. Mimochodem taky jsem ze Zlínska. Udělej si to, jak chceš ty. Pokud to necítíš a nebereš jako tradici, tak se nenech do ničeho nutit. Prostě si s jeho rodiči sedni a řekni, že se to u vás nedělá a že to tak necítíš. Určitě to pochopí ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?