Svatební svědci se nelíbí rodině, co mám dělat?

Profilova fotka
Ahojda prosím o radu, s přítelem jsme se domluvili, že za svědky nám půjde moje kamarádka a její přítel. Kamarádíme se spolu od mala, je sice pravda, že v současné chvíli se nevídáme 3x do týdne, protože každá žijeme v jiném městě, ale jako mladé, jsme si dali slib, že si půjdeme navzájem na svatbu za svědky. Mám svatbu jako první, takže volba u mě byla jasná. Budoucí manža si vybral, podotýkám bez mého nátlaku, jejího přítele. Přišlo mi to jako dobrý nápad. Dnes se do mě mamka pustila, co si jako myslím, proč jsem nevzala svoji sestru. Se sestrou nemáme špatné vztahy, opravdu si rozumíme a na svatbu mi bude péct sladké. Jsme sestry jak se patří. I když po dnešním výstupu mé mamky si připadám, jako největší odpad pod sluncem. Nejhorší je, že udělala takové dusno, že i taťka nesouhlasí s tímto výběrem (platí nám hostinu). Mamka začíná vyhrožovat, že nemusí jít na svatbu (nebyli mi třeba ani na maturitním plese). Nevím co tedy mám dělat, sestry jsem se dnes ptala, jestli jí to taky vadí, že za svědka nejde ona, že tedy pro klid v rodině zruším pozvání kamarádky a půjde ona. Bylo mi řečeno, že ať to nedělám, že ona na tom netrvá, ale že jí to trochu mrzí, protože jsme spolu koukali na šaty a tak si myslela, že za svědka půjde. Kdybych pozvání zrušila a řekla jí, tak že odmítá mi svědčit. Na jednu stranu ji chápu, ale co teď mám dělat? Jsem z toho zoufala a nevím jak z toho ven. :-( ;-(
Odpovědět
1
2
To je drsné. Ale nějak nechápu rodiče, proč si mysleli, že musí jít za svědka sestra. Zkus si s nimi promluvit a přítel ať Tě podpoří, že si taky vybral sám a dobrovolně. Myslím, že by to mohli pochopit. Když ne, tak asi nebudeš mít na výběr, ale je to blbý 8-(
Odpovědět
Je to tvoje svatba a tvoji svědci. Není tvou povinností řešit, co přelétlo ostatním přes nos, není tvou povinností jim cokoli vysvětlovat. Nenech se vydírat tím, že nepřijdou, byla by to jen a jen jejich škoda, ztrapnili by sami sebe. Udělej to po svém, abys byla spokojená ty.
Odpovědět
Profilova fotka
@weka jenže sestra mi řekla, že už mi za svědka nepůjde. Takže zamotanec největší.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Nejraději, bych to všechno odpískala i přítel říklal, že se snad na vše vyprdneme a vezmeme se během 14 dní na úřadě sami a bude, jestli chtějí takhle bouřit vody. :-( Opravdu už nevíme co je dobře a co špatně.
Odpovědět
Profilova fotka
Za svedka ti prece muze jit kdokoli ne? Tak proc ti to zuzili jen na sestru?? Mi jde taky kamaradka, se kterou se znam od zakladky a ted bydlime 120km od sebe.. Porad jsme schopne kecat do 4 do rana a rikame si veci, ktere se tezko rikaji jinym.. Snoubenci jde za svedka kolega z prace. Je to sice pro nekoho divna volba, ale je to clovek se kterym si nejvic rozumi a nejvic se s nim vida. Nikdo se nad nasi volbou nepozastavil. Moje segra mi sice pomaha s vecerni zabavou, ale jen proto, ze se sama nabidla... Byt svedkem na svatbe je cest, tak nevidim duvod proc by si mela byt omezovana a de facto vydirana. Je to od nich hloupe, ale nedejte se. Ustoupite v jednom a pak se to s vama potahne ;-)
Odpovědět
@veminecko A oni Vám svatbu platí nebo přispívají? Protože jestli ne, tak bych s nimi věci okolo svatby vůbec neřešila a jen je pozvala s tím, že jestli chtějí, tak dorazí a jestli nechtějí, tak ať nechodí. Svatba je den Vás dvou, tak si ji udělejte po svém a neřešte, co na to ostatní. Nemusíte se přece nikomu zavděčovat, udělejte si tajnou svatbu, jestli ji chcete, udělejte si klasickou, pokud chcete takovou...
Odpovědět
Profilova fotka
Právě tady jde asi o tu čest. Mamka mi řekla (no vlastně ječela na mě), že nestnáším její rodinu a další a další věci, které se snad ani nedají zveřejňovat. Možná to ještě umocnilo to, že jsme spolu před týdnem řešili účast její sestry, kde jsem řekla, že jí samotnou ano, ale né s její rodinou. Mamča se mnou souhlasila, ale říkala, že to budeme muset ještě promyslet (máme s nima rodin. problémy) tudíž tato otázka zůstala otevřena.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca psala že táta platí hostinu
Odpovědět
A s mámou máte jinak jaké vztahy?Běžně ti mluví do všeho??
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, ano taťka platí hostinu, ale začínám zvažovat možnost, že si to snad zaplatíme sami. No s mámou to bylo vždy složité, dá se říci, že měsíc je to super a pak se vždy zhádáme kvůli úplné blbosti. Už tři měsíce bydlíme od nich, takže je to o něčem jiném, ale dřív jsme se hádali dost často. Stále jsem všechno dělala špatně a vždy si něco našla. Asi nejsem ideální dcera.
Odpovědět
Profilova fotka
Za časů našich rodičů bylo zvykem, že za svědky šli sourozenci a svatbu jim organizovali komplet rodiče. Tak proto vaši očekávaj, že si vezmeš sestru a hlavně, že je na slovo poslechneš. Jestli máte finance, tak si hostinu zaplaťte sami a s rodičema se nehádejte a nenechte si do toho takhle kecat. Svědky nechte tak, jak jste si vybrali. Tvá maminka je asi typ generála, nezavdčečíš se jí ničím. Maturitní ples je něco jiného než svatba, málokteří rodiče se urazí tak, aby na svatbu dcery fakt nedorazili. Samotným by to pak bylo dost líto.
Odpovědět
@veminecko V tomto ohledu je lepší, když si to zaplatíte sami. Protože takhle, ať chceš nebo ne, jim dáváte nad sebou moc.
Odpovědět
Článek se načítá
Ach, a příště maminka bude vyhrožovat, že jestli nepojmenujete první dítko Hugo, a nevezmete ji s sebou na dovolenou a nepřijedete tehdy a tehdy a neposlechnete v tom a v tom, tak... Jste dospělí, svéprávní a maminka by to měla pochopit - její výstup mi připadá hodně dětinský - a dupnu si nožičkou, dokud si nevydupu to, co chci... Spíš bych se zamyslela, jestli to není líto sestře... Ale mamku klidně poslechni - zkrátka, jak to cítíš. :-)
Odpovědět
Ahoj,můžu tě uklidnit u nás také probíhaly hádky na všech frontách a bylo to dost nepříjemné. Rodiče přítele si myslí,že svatba je i jejich záležitost, i když si jí celou platíme sami a tak všechno kritizuji a do všeho se pletou.Mají pocit,že se s nima máme radit. Tak nás jednu dobu,tak otrávili, že jsme se chtěli vzít v zahraničí.Už jsme všechno zjistili a když jsme jim to řekli,tak nám řekli,že jim to bude hrozně líto jestli to uděláme. Do dneška nic nepochopili,ale aspoň mlčí.Svatba bude v Čechách,protože jim to přítel nemůže udělat.
Odpovědět
veminecko Tvoje sestra to s tebou nemá ale vůbec nemá lehké.Nemrzí ji to trochu ale dost.Matka je pouze třešničkou na dortu.
Odpovědět
Profilova fotka
tak reakci mamky a rodičů celkově fakt nechápu! koho si vezmeš za svědka je jen a jen tvoje věc ale. Že to mrzí sestru, to se dá chápat hlavně v situaci, kdy spolu máte dobrý vztah a třeba si myslela, že by to mohla být ona, ale naprosto chápu, proč sis i vybrala letitou kamarádku... Otázka je, jestli by to už stejně nebylo na křeč, domluvit si jako svědkyni ségru. Kamarádka by to určitě pochopila. Já si vždycky taky myslela, že bych si vzala moji nej kámošku, protože je to v mým životě asi nejbližší člověk, kterýho mám. Ale zvolila jsem sestru nejen proto, že i já jí byla svědčit, ale i proto, že naše přátelství nestojí na tom, zda si budeme svědky nebo ne a věděla jsem, že ségra by měla radost a potěšilo by ji to, i když věřím tomu, že asi spíš čekala, že vezmu tu kámošku. Ale výběr svědka je opravdu vaše věc, a rodiče by neměli podmiňovat svoji ůčast na svatbě tím, koho sis vybrala... stejně si myslím, že to jsou jen manipulativní řeči a že ve skutečnosti by si tvoji svatbu nenechali ujít
Odpovědět
já nechápu, proč se kolem toho svědčení dělá pořád takový humbuk, vždyť je to jenom osoba, která se u obřadu někam podepíše a takové ty ostatní tyátry okolo může dělat i kdokoliv jiný ( v tomto případě třeba sestra ) touha dělat někomu svědka mi v případě některých jedinců přijde jenom jako skrytá touha být druhá největší hvězda po nevěstě nebo ženichovi
Odpovědět
Vůbec se neciťte jako odpad a už vůbec se nedejte vydírat rodiči ani kýmkoliv jiným. Vybrat si svědky je výsadní právo snoubenců. Sestra je rozumná a určitě bych si cenila jejího názoru, že odvolávat vámi vybraného svědka je nesmysl. Poproste jí, zda by vám mohla být nápomocna ve svatební den při přípravách, případně zda by svědkům pomohla svatební den organizovat. Význam svědků není totiž jen o podpisu, ale o tom, že svědci by správně měli zajišťovat celý chod svatby dle přání snoubenců tak, aby snoubenci neřešili tisícero věcí místo toho, aby se věnovali sobě. Svědek ženicha je ten kdo opatruje snubní prsteny, svědkyně například "stužkuje" svatebčany. Na svědky by se měli obracet vaši svatební hosté s dotazy typu - co se teď bude dít, kam máme jít, co máme dělat... :-) Můžete se domluvit, zda by rodičům řekla, že svědčit vám na svatbě neměla v úmyslu (byť by to nebyla pravda), ale myslím, že by to uklidnilo rozbouřené vody rodičů - což je předpokládám pro vás důležité. Aby den D neproběhl v nevraživé náladě. Jinak děti které nepozvou rodiče jsou nedospělé, rodiče, kteří odmítnout z malicherných důvodů přijít jsou dětinští a sobečtí.
Odpovědět
Děvčata trochu více respektu k rodině a pokory by neškodilo. Klidně teď přežiju, že se do mně pustíte jako supi, ale dovolím si vyjádřím svůj názor. Jestliže si od rodičů nechám něco platit a to nic menšího než svatební hostinu, měla bych jejich názor respektovat a případně se s nimi i umět domluvit - ostatně jsou to moji rodiče, že. A to že padlo více či méně dětských slibů o svědkování asi víme každá své. Asi nebudete až tak sestry jak se patří, když chceš za svědka někoho jiného a ne vlastní sestru...
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, když jsem se vdávala neměla jsem právo rozhodnout o ničem. Bylo mi řečeno mamkou,že oni to platí a bylo. Chtěla jsem za svědka kamarádku, smůla, podle zvyků rodiny jde sestra matky, u ženicha bratr matky. Byla jsem ráda, že nevěsta a ženich se neměnil :-D Teď se bude vdávat moje dcera a já myslela jako většina rodičů,že ji půjde za svědka bratr, ale vybrala si kamarádku a já to respektuji. Je to jejich svatba, jejich den, tak si novomanželé musí vybrat co chtějí. Myslím, že i kdybych přikázala dceři cokoliv, udělá si podle sebe a tak to má i být, je to její den D, ať rodiče platí nebo ne. Pěkný den.
Odpovědět
@martiska35 - já jsem všema deseti pro respekt v rodině - ale ne jen ze strany dětí k rodičům, ale i naopak, obzvlášť, když se jedná o dospělé aktéry... A promiň, ale já ze strany maminky autorky nevidím nejmenší snahu se domluvit... jestli řeknu:" pokud si nevezmeš za svědka sestru, tak ti nepůjdu na svatbu", tak to není domluva, ale vydírání. Mohla třeba ťuknout, že sestru to mrzí, jestli to nechce nevěsta ještě zvážit, ale takto? Zbytečně dělá dusno...
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych jim vypálila rybník, svatbu bych zaplatila ze svého a tudíž jim sebrala možnost se vměšovat!!! Mi si také platíme vše sami a nikdo nám do ničeho nekecá ;) Vše jim oznamujeme jako hotovu věc a pohoda ;) Než to nemít po svém, tak to snad raději v utajení a pak je jen pozvat na nějakou grilovačku a tam jim to oznámit a ukázat fotky ;) Hodně sil ti přeji a ať se to vyřeší ku vašemu prospěchu!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Děkuji moc za rady a názory, v tom placení jde o to, že to taťka řekl sám, a že to s námi nebude řešit, když jsme oznamovali termín svatby ani nás nenapadlo, že by někdo něco platil, kromě nás. S odstupem, jak o tom uvažuji, vím, že jsem udělala šílenou botu (jako vždy), nejde o pravidla ale na sestru se opravdu mohu ve všem spolehnout a teď jsem jí mým rozhodnutím pěkně podkopla, a samotnou mě to hrozně moc mrzí a už druhou noc jsem pořádně nespala, nehledě na to, že jsem v práci i doma nesoustředěná a nic mě nebaví (můžu si za to sama) I když pominu to co předvedla mamka, mohla mi to říci normálně a ne dělat scénu kolem toho, jak když někoho zavraždím, určitě by mi to taky ze zadku přelezlo do hlavy. Čím víc o tom uvažuji, mám sestru jenom jednu, kamarádů a kamarádek v životě ještě bude. Jsem přesvědčena o tom, že se s kamarádkou sejdu a zkusím jí to nějak vysvětlit, že jsem se unáhlila, nepromyslela další věci okolo, a že mě to hrozně mrzí, ale že doufám, že to nenaruší naše přátelství a její pozvání za svědka zruším. Snad to pochopí nebo mě bude nenávidět. Myslíte, že to pochopí??? Do svatby jsou ještě dva měsíce a kousek, nechám to pak uležet a zkusím se ségrou ještě jednou promluvit, posypu si hlavu popelem, že jsem opravdu "debil", že jsem si to měla pořádně zvážit a řeknu jí ještě jednou. Buď to příjme nebo ne. V nejhorším budu bez svědka a budu si za to moci sama. Za blbost se prostě platí.
Odpovědět
@veminecko U těchhle záležitostí se mi prostě otevírá kudla v kapse ]-( . Asi nikdy nepochopím lidi, kteří se vydíráním a ultimáty snaží dosáhnout čehokoliv, tím spíš, pokud jsou to členové vlastní rodiny. Tvá sestra, myslím, jedná rovinu a určitě to přijme, plus bych se ji snažila (což si určitě měla v plánu i tak) zatáhnout do dalších příprav okolo. Následně bych Tvojí ctěné matce vysvětlila - s klidem, ale dostatečně pevně, aby pochopila, že jiná možnost není - že svědkyni už sis vybrala, se snoubencem si velmi vážíte jejich ochoty přispět, ale pokud dar chtějí něčím podmínit, s díky ho odmítnete a zaplatíte si hostinu sami. Pokud by snad opravdu měli v plánu nedorazit, je to - jak už tu někdo psal - opravdu pouze a jen jejich nepříliš pozitivní vizitka. A Ty budeš alespoň vědět, že jsi pro mě dobrou dcerou jen za předpokladu, že posloucháš na slovo a žiješ ne svůj, ale jejich život, a o takové rodiče já bych, upřímně, ani moc nestála, protože jim nejde o Tvoje dobro a splněné sny, ale o ukojení nějakých svých egoistických představ o životě, přijde mi to prostě dost sobecké...:-/ Vyděračům by se nemělo ustupovat. Ale věřím, že to dopadne dobře a emoce se trochu ulidní ;-)
Odpovědět
@veminecko Bud, v klidu, tohle si myslim, ze je hlavne o mamce, ze neni spokojena sama se sebou, bych schvalne vyzvidala, jakou on amela svatbu a pokud si ji taky nemohla zaridit, tak se mota do te vasi. At vam prispejou na svatebni cestu a nenech si do niceho mluvit, teda ano, respektuj jeji nazor, ale diktatorsky si nic nenechavej prikazovat. Takhle to meli kamaradi vse podle maminky a lituou toho uz 13 let. :-( @marciik presne, taky si to budeme platit sami, at nam prispejou na svatebno cestu, doktere nam jentak nekdo mluvit nebude. .-)
Odpovědět
@veminecko Teď jsem přečetla svůj poslední příspěvek...trochu mi přijde, že teď už uvažuješ pod tlakem a nechala ses prostě zvrklat...Nicméně pokud opravdu chceš sestru, myslím, že to kamarádka pochopí...a když ne, tak to zase není tak dobrá kamarádka ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
vůbec nic, vykašly se na ně!!!
Odpovědět
Profilova fotka
Máš pravdu v tom , že sestru máš jen jednu. A opravdu, pokud si parádně rozumíte,překvapuje mě že sis ji hned nevybrala :) ale samozřejmě to dané není. Já si sestru vybrala, i když mám dobrých kamarádek plno. Záleží to na každém, ale rozhodně si do toho nenech mluvit. Ale teď už vypadá, že dáš na maminku...
Odpovědět
Profilova fotka
@veminecko ty rodinné vztahy dokáží různými situacemi pěkně zamávat, co? K chování mamky se vyjadřovat nebudu, to je samo o sobě hrozné, co se toho svědectví týká, myslím si, že sis vybrala srdcem, že je ti ta kamarádka moc blízká, ale taky chápu to, že ségra je ségra (já žádnou nemám, jen bráchu a taky jsem občas přemýšlela, jestli jsem si neměla vzít jeho, ten mi naštěstí řekl, ségra neblázni, jen ať si to Sandra (svědkyně) užije)....každopádně co to třeba vyřešit nabídnutím jedné či druhé, aby šla za drůžičku, že chceš, aby s tebou ve svatební den stály obě, ale jen jedna se může podepsat...určitě i drůžička je obrovská pocta (já mám tři, protože jsou to skvělé kamarádky a chci jim vyjádřit svoje přátelství).
Odpovědět
Profilova fotka
Drůžičkování jsem sestře nabídla, už v neděli a dá se říci, že jsem o tom mluvila od začátku, že buď půjde za svědka nebo družičku, ale že ještě nevím. V tomto duchu jsme spolu i vybíraly šaty pro ni. V neděli mi řekla, že když už jsem si svědka vybrala, že to řešit nebude a že i kdybych to změnila, že mi za svědka nepůjde a že za družičku nepůjde (jde asi o to že ještě za družičky jdou sestřenky (14,12 let)) a že nepůjde mezi prťata, tak nevím.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?