Nejsem svěděk, ale vše mám zařizovat

Zdravím nevěsty a ostatní členy.. mám otázku a zároveň prosím o radu. Moje velmi dobrá a mně blízká kamarádka se bude vdávat. Za svědka si vybrala kamarádku, které to kdysi slíbila, ale se vším jí musím pomáhat já. ;-( Mám ji moc ráda, ale mám toho hodně v práci a malé problémy ve svém soukromí a opravdu nemám čas lítat kolem její svatby. Navíc ani nevím, jestli budu zvaná. Ráda bych jí pomohla, ale věděla, že si kvůli práce musím plánovat svůj čas hodně dopředu. Jelikož mě o svědčení nepožádala (přijala jsem její rozhodnutí, je to JEJÍ svatba), neplánovala jsem si moc volného času, takže mi teď pro zařizování svatby chybí. A přece kvůli jednomu jejímu dni nepřijdu o práci, protože budu pořád žádat o volno. :-( Neměla by jí se zařizováním svatby pomáhat svědkyně, kterou si vybrala? Nevím, jak jí říct (aby se neurazila), že to věděla, a že na plánování a zařizování téměř všeho, nemám čas. A že by to měla řešit se svědkyní. Aspoň já bych si jako svědkyni vybrala někoho, kdo je mi blízký a po kom bych chtěla pomoc při svatebních přípravách. Prosím poraďte, díky :-)
Odpovědět
1
2
Myslím, že není co řešit.. Stačí ji říct pravdu a je to :)
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzina89 ja si myslím, že so svadbou by nemala pomáhať ani svedkyňa (tento zvyk je podľa mňa český), ani žiadna kamarátka. Pripadá mi to veľmi čudné, veď to nie je ich svadba. Svadbu si zariaďuje nevesta. Ak som s niečim potrebovala pomôcť (žijem 550km od miesta svadby, nemohla som teda všetko zariadiť osobne), poprosila som mamu, ktorá sa ponúkla a brala normálne, že pôjde napr. vybrať druhy zákuskov.
Odpovědět
Rozhodně bych to té kamarádce řekla, že na to nemáš čas. V našich končinách sice je zvyknem, že všechno možné zařizuje svědek/svědci, ale když se podívám zpětně na naši svatbu, zařizovali jsme si skoro všechno úplně sami. Až v den svatby měli svědkové napilno (organizovali zdobení aut svatebčanů, jeli do květinářství pro objednané kytky, vyzvedli moje rodiče, měli na starosti zábavu, když jsme se fotili, rozdávali výslužky v podobě dortu odcházejícím svatebčanům).. Před svatbou jsme opravdu téměř vše řešili sami - jen když jsem vybírala šaty, vzala jsem s sebou kamarádku, která má super vkus a o které jsem věděla, že mi dobře poradí.
Odpovědět
@zuzina89 S něčím méně náročným ji pomoz a jiné časově náročné v dobrém odmítni,Co vše po tobě konkretně chce???
Odpovědět
Předně si myslím, že pomáhat se svatbou jí nemusíš ani ty, ani svědkyně. Svědkyně je od toho, aby svědčila, není to pracovní síla zdarma, stejně jako ty. Tvoje kamarádka by se měla vzpamatovat, její svatba je sice hezká věc, ale JEJÍ. Pomoc se svatbou by měla být činnost maximálně dobrovolná. Pokud tě o něco požádá, určitě máš právo ji odmítnout. Slušně jí řekni, ať se nezlobí, že máš svůj život, ale ráda ji zase někdy uvidíš a popovídáte si. Pokud kamarádka nezvládá svatbu zařídit nebo na to nemá čas, pokud jí nikdo dobrovolně nepomůže, může si na to najmout profíky. Tohle je chování opravdu hrozné...
Odpovědět
My jsme si celou svatbu zaridili sami a od svedkyne jsem nechtela vubec nic.. To, ze mi pak zorganizovala rozlucku se svobodou, jsem brala jako krasny 'predsvatebni dar', ale rozhodne jsem to od ni necekala. Nevim, co vsechno po tobe chce, ale vubec nechapu, proc te vubec zada o pomoc nebo proc by sis kvuli tomu mela v praci brat volno. Se svatbou ji ma snad pomahat jeji snoubenec, a to je tak zhruba vsechno!! Tak ji to proste rekni :)
Odpovědět
Profilova fotka
No nestačím se divit, kam až zašla spousta nevěst při plánování svojí svatby....kamarádka nekamarádka, sedla bych si s ní a řekla jí to otevřeně, že toho máš prostě moc a že ráda pomůžeš s nějakými "drobnostmi" (jako třeba pomoct vybrat šaty nebo jít s ní třeba na nějaký veletrh, kde si bude obhlížet dodavatele)...opravdu ale neexistuje důvod, proč bys měla zařizovat kompletně jejich svatbu...ani kdybys byla svědkyně tak si nemyslím, že by to byla tvá práce či povinnost... já měla obrovské štěstí, že mi holky (svědkyně a drůžičky) nabízely stále nějakou pomoc...vcelku jsem si ale vše zařídila sama, obvolala, objela, vyrobila...holky jsem opravdu potřebovala den před svatbou a ve svatební den, kdy pomáhaly uskutečnit něco, co jsem si vymyslela a naplánovala...jsem jim strašně vděčná....ta pomoc v ten svatební den je k nezaplacení, ale ani si moc nedovedu představit, co by za mě někdo jiný před svatbou zařizoval...jakože to pojedeš ochutnat dort? zarezervovat kapelu? nenech se využívat...;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím. Mám z toho pocit, že jsi její kamarádka ne proto, že si rozumíte, ale že za ní děláš práci. Kdyby tě měla za takovou kamarádku, tak by vzala za svědka Tebe. To si musíš udělat pořádek v tom, co to je "dobré" kamarádství, pořádek sama. Co se týká pomoci, tak ať už je to zvyk nebo ne, běžné je si u kamarádů a blízkých pomáhat. Je to ale jak píší děvčata, přijetí dílčích úkolů, ale v žádném případě na úkor Tvé rodiny, nebo zaměstnání. Kdo se bude starat o Tebe, že jsi kvůli kamarádce přišla o práci? Možná Ti pak ani nezvedne telefon.
Odpovědět
Taky prave vubec nechapu, co bys mela nekomu zarizovat.. Snad misto si vyberou sami, zarezervuji sami, kapelu nebo DJe si snad taky vyberou sami, vyzdobu si taky sami se snoubencem vymysli, jidlo.. atd.. Ja si proste vubec nedovedu predstavit, na co bych pri zarizovani svatby potrebovala kohokoli jinyho nez snoubence. Akorat na zkousku svatebnich satu jsem pozvala svoji maminku a svedkyni, protoze jsem chtela, aby zenich videl saty az na svatbe a potrebovala jsem tam nekoho, kdo by mi poradil, ale jinak jsem svedkyni potrebovala az ve svatebni den na to, aby mi pomohla se oblect do satu. Pokud po tobe kamaradka chce, abys ji jela pomoct vybrat misto, nebo cokoli takoveho, tak tohle vubec neni tvoje prace, v zadnem pripade :)
Odpovědět
@karlajasmine Souhlasím. Já s pomoc v podstatě vůbec nepotřebovala. Ano, zeptala jsem se, jestli se mnou půjde vybírat šaty a ona ráda šla, ale určitě to neberu jako něčí povinnost. Taky se mnou dost věcí probírala, občas poradila, ale bylo to nenucené, dobrovolné z její strany. Pak jsem ji potřebovala až ve svatební den, když mě oblékala do šatů a lehce pomáhala s organizací. A jako dar jsme od ní dostali video z našich fotek. Byla jsem za její pomoc vděčná, ale určitě to bylo dobrovolné a nijak to neomezovalo její život. Důležité věci jsme zařídili se snoubencem sami, ale názor zvenčí se vždycky hodil.
Odpovědět
@zuzina89 - se svatbou nemusí pomáhat svědkyně. Nemusíš pomáhat ani ty... obzvlášť pokud nevíš, jestli budeš pozvaná - proč se máš zaobírat zařizováním něčeho, když toho nebudeš součástí? Kamarádce bych narovinu řekla jak to je. Jestli bude chtít pochopit, tak pochopí, v opačném případě se vaše cesty rozejdou. Máš svůj život a svoje starosti a se svatbou jí pomož v takovém rozsahu, v jakém ty sama chceš a můžeš. Ona za tebe asi práci hledat nebude a platit složenky taky ne...
Odpovědět
Profilova fotka
My si svatbu zařizujeme sami. Od svědků nic neočekávaně. Jen pak nějakou pomoc v samotný den D. Na rovinu bych jí řekla, že na to nemáš čas. Pokud potřebují od někoho zařídit celou svatbu at si zaplatí nějakého toho svatebního koordinátora. Jednala by s ní narovinu
Odpovědět
Článek se načítá
Určitě bych jí to taky řekla narovinu. Já jsem ani od svědkyně nic moc nechtěla, pomáhala mi vlastně jen s vyráběním výzdoby na auta a připravila mi nějakou zábavu na svatbu samotnou a vytvořila svatební noviny, ale obě tyto činnosti jsem vůbec nečekala. Byla ta moje svatba a ani by mi nenapadlo ji nějak zaúkolovávat.
Odpovědět
Profilova fotka
A to ani nevíš jestli budeš zvaná?! :-S No prostě na rovinu říct, že nemáš čas a máš svých starostí víc než dost
Odpovědět
@zuzina89 Pokud je to opravdu bízká kamarádka, tak by přeci měla o tobě vědět, že máś časově náročnou práci a tedy nemůže po tobě chtít zařídit svatbu. Není tak trošku sobecká a kouká jen na to co ona potřebuje a nezajímají ji její blízcí?
Odpovědět
Já vůbec nechápu, z jakého titulu si z tebe udělala svatební koordinátorku zdarma? Vy jste se o tom spolu někdy dřív bavily, že jí budeš k ruce během příprav nebo něco takového? To si vůbec neumím představit, že bych s něčím takovým přišla za kamarádkou, u které bych třeba ani neuvažovala, že ji na tu svatbu pozvu a čekala, že mi všechno zařídí jen za "děkuju pěkně"... Jestli ona nebude nevěsta tak trochu vyčůránek...
Odpovědět
Ahoj holky, no teda, trochu jste mě zaskočily těma komentářema co se týće svědkování =-) já teda tak nějak automaticky předpokládám, že svědek hodně pomůže s přípravama i během samotného svatebního dne.. A pokud bych byla požádána o svědčení, tak jsem pro dotyčného/dotyčnou připravena ve dne v noci, kdyby bylo potřeba :-D hmmm...
Odpovědět
Profilova fotka
také si myslím že svědek nemá povinnosti automaticky, ale je přece hezké když s Vámi chce někdo sdílet starosti/radosti ne? určitě se od nevěsty nenech využívat na pomoc má matku, sourozence a svědkyni, na tvých zádech to opravdu není..
Odpovědět
My si též vše zařizovali sami, bratr - svědek pomohl pouze jednorázově s odvozem cukroví a při zdobení aut. Ne, že by byl neochotný,ale přišlo by nám hloupé mu to házet na hřbet - mj. má tři malé děti a práce nad hlavu, druhý svědek zas bydlel 100 km od místa konání...takže souhlas s ostatními. Říct na rovinu (i když to pro Tebe asi nebude jednoduché).
Odpovědět
@markyska88 Hlavně to neber to jako samozřejmost,svědek má povinnost jen svědčit.Pokud se ale domluvíte,tak ti samozřejmě pomoci může..
Odpovědět
@markyska88 Já bych to tedy jako samozřejmost nebrala. Svatba je starost snoubenců. O pomoc bych si řekla, pokud bych ji potřebovala, ale počítala bych i s tím, že budu odmítnuta. Samozřejmě že rodina a přátelé si mají pomáhat, ale každý má přeci svůj život a svoje starosti a nemůžou se na ně vykašlat jen kvůli mé svatbě... A nevyměním přeci svědka proto, že má svoje záležitosti, které musí řešit. @zuzina89 Kamarádce v klidu vysvětli, že třeba s maličkostmi pomůžeš, ale že jsi vytížená, takže nemůžeš zastat všechno. Dobrá kamarádka to pochopí :)
Odpovědět
@markyska88 Nejlepší je automaticky předpokládat :-D Kolikrát tu jsou nevěsty naštvané, že svědkyně neudělala to či ono nebo že nedejbože nemá vlastní čas, když má svůj život a svou práci. Ale nevěsty to prostě jen automaticky předpokládaly, neobtěžovaly se to se svědkyní probrat a pak je nic netušící svědkyně ta špatná. Myslím, že je vhodné si hned na začátku vyjasnit nějaká očekávání obou stran, aby nedocházelo k nedorozuměním. Ono totiž pomáhat nevěstě opravdu povinnost není, nelze to vynutit a je velmi sobecké očekávat, že svědkyně odloží svůj život stranou, aby mohla rok připravovat svatbu.
Odpovědět
Profilova fotka
Já se bála říct o pomoc pomalu i svědkyni, vše jsem dělala sama. Vdávat se a rozdávat úkoly jinde?No to snad ne.Jestli je to kamarádka tak pochopí tvoje odmítnutí ,pokud se naštve a odmlčí ,tak máš o jednu NEkamarádku míňHlavně mě zarazilo v úvodním příspěvku ,že nevíš jestli budeš zvaná...a to jí ještě pomáháš? Nenech se využívat.
Odpovědět
@markyska88 Já jsem třeba do té doby ,než jsem přišla na Beremese nevěděla, že se po svědkovi chce něco více , než se podepsat. Počítej tedy s tím, že i tvůj svědek nemusí o tom vědět . Vše pak bude jen na dohodě , nakolik ti bude chtít pomoct.
Odpovědět
děkuji za názory :-) nám svědčí naši bráchové a zatímco mého nějaká svatba nechává absolutně u ledu (těší se, přeje nám to, ale je mu to jedno :-) dokonce se mě dva měsíce před svatbou ptal, kdy že to přesně máme 8-( to mě trochu nas*alo...) přítelův brácha - svědek je pravý opak - ten vydá asi za 10 svědků :-D může se přetrhnout, prožívá to víc než my s přítelem, jako překvapení nám zajistí nějaká super auta, co nás povezou... bude nám zpívat s kapelou na první tanec, promýšlí program už si sám vyžádal kontakt na všechny dodavatele... vozí mě ke švadlence na zkoušky šatů (nejsem řidič a ona je v jiném městě) .... byl nám dělat doprovod při vybírání prstýnků, jel s námi pro víno ... je prostě zlatíčko .. :-) když máte někoho takovýho, je to hned paráda chystat svatbu :-D
Odpovědět
my po svědkyni ani svědkovi nic nechceme a vyhovuje nám to tak, po pravdě - mi by to dost vadilo, kdyby se angažovali jkao ten druhy bratr - jsou veci, u kterych chceme byt sami ... :-)
Odpovědět
@miliiik to byla reakce na můj příspěvek? :-) .. všechno to bylo myšleno v naprosto pozitivním slova smyslu :-) samozřejmě, že nám nic nediktuje - jen projevuje zájem, což nás s přítelem velmi těší a je připraven nám pomoci a vzhledem k tomu, že to oba velmi vítáme, tak ho prostě zapojujeme sami a jsme za to moc rádi :-) jako fakt nepředpokládám, že s náma bude i o svatební noci... :-D :-D hahaha :-D já osobně nejsem typ nevěsty, co si vede svatební deníček a má vše promyšlené do detailu a kupuje každou serepetičku a přípravy si užívá . pro mně by to bylo za trest :-)
Odpovědět
@markyska88: promiň, já jsem to nemyslela zle a upřímně ani já to jaksi neprožívám :D - s nějakými blbinkama jsme si sice pohráli, ale rozhodně nebudou žádné bublifuky, žádné fotokoutky, žádná perníková srdce, čokoládky, vínka či mandle aj. já jsem to spíš myslela tak, že pokud vám to vyhovuje OK, nám by svědci asi nebyli milí ani u těch prstýnků, ale to není nic proti tobě, každý to máme jinak :-) nechtěla jsem být zlá či protivná ... :)
Odpovědět
@miliiik rozumim ;-)
Odpovědět
@zuzina89 Nečetla jsem celé vlákno diskuze, tak se omlouvám, jestli se můj příspěvek bude opakovat...Mně se svatbou pomáhal můj chlap. Byla to naše svatba a my jsme ji chtěli zařizovat sami. Sice jsme vše konzultovali s okolím, ale konečné rozhodnutí, běhání, vyřizování a shánění bylo jen a jen na nás. Pokud po tobě kamarádka chce, abys jí pomáhala a přitom nejsi svědkyně, tak mi to přijde trošku vyčůrané. Záleží ale na tobě. Podle toho, co píšeš, tomu ale pochopitelně nijak extra nakloněná nejsi. Já být tebou, tak jí narovinu řeknu, že pokud má s někým zařizovat svatbu, tak se svým chlapem nebo se svou svědkýní. Ať se nezlobí, ale tak to prostě je. A pokud to dotyčná nepochopí, tak pak není nad čím si lámat hlavu.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?