Nejlepší kamarádka, moje svědkyně, si mě za svědka nebere

Potřebovala bych znát Vás názor. Svatbu jsem měla před měsícem a za svědkyni mi šla sestra mého muže, byla jsem přesvědčena , že jsme opravdu dobŕe kamarádky, svatbu jsme spolu dost plánovaly, moc jsem byla ráda, že jsem si ji vybrala, řekla bych že i náš vztah se posunul zase o kus dál. Ale co se nestalo, včera mi oznámila, že se bude příští rok vd´avat, měla jsem opravdu upřímnou radost, akorát do té doby, než mi řekla větu: za svědka mi půjde někdo jiný, ale budu ráda, když celou svatbu budeme spolu plánovat. A já teď vůbec nevím, jaký postoj zaujmout, protože jsem opravdu myslela, že je naše přátelství vzájemné. Navíc ona bude čekat, že ji celou svatbu zorganizuju, protože my jsme to měli super a bavilo mě to plánovat. Na jednu stranu se na ni nechci vykašlat, protože ji mám moc ráda, na druhou stranu nemám vůbec chuť dělat práci za někoho, kdo by pak jen slízl smetanu.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Vím, že tě to asi dost zamrzelo, ale zkus se nad to povznést. Určitě to neznamená, že by tě neměla ráda a uvidíš, že smetanu za skvěle zorganizovanou a krásnou svatbu švagrové slízneš ty a ne svědek, kterej se jenom podepsal ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@b_e_r_r_y ahoj, já bych se tím až tak netrápila. já loni absolvovala dvě svatby mých nejlepších kamarádek.jedné jsem za svědka byla i já. pomáhala jsem jak jsem mohla, jezdila sem a tam, té co jsem byla za svědka, jsem nachystala plno her,celou svatební tabuli. teď plánujeme svatbu my,každá z nich má hlavu plnou svých starostí, jedné se narodilo druhé mimčo,takže chápu,že na nějakou naši svatbu teď prostě nemá čas. já budu mít za svědka svou sestru,takže jsem svědectví té druhé taky neoplatila a přesto jsme zůstaly dobré kamarádky a vím,že na naší svatbě,když ji poprosím o pomoc co se týká organizačních věcí, mi určitě ráda pomůže i přesto,že nebude mou svědkyní. Pokud ji máš opravdu ráda, tak určitě bude hezké když jí pomůžeš a lidé si myslím to stejně budou vědět,že jsi plno věcí zorganizovala ty :-) navíc nevím koho si za svědka zvolila,pokud je to nějaká celoživotní kamarádka,tak bych to asi taky pochopila. nemyslím si,že když jde někdo někomu za svědka, znamená to automaticky, že si to oplatí. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@b_e_r_r_y neber si to osobně, ale tohle může řešit jen ženská:oD Prostě je v životě tvé kamarádky někdo, koho chce za svědka víc než tebe. Neřešila bych to a těšila se z příprav s ní.. Jkaou smetanu by za tebe měl kdo slízávat? Tak snad ta kamarádka uvidí, kdo s ní řeší svatbu a věř, že hosté to ve finále vůbec neřeší, kdo co zařídil:o)
Odpovědět
Já si taky nemyslím, že je to nějaký zákon, to oplácet, jen me právě překvapilo, že s tou její kamarádkou se ani moc nějak nevídají. @ivanep
Odpovědět
@civet Však já jsem ženská a myslím, ze kazda holka by to trochu řešila. O hosty mi nejde, jen nechci jednou zjistit, že mě celou dobu toho plánování jen zneužívala. Myslím,že každy vztah by měl být oboustranný.
Odpovědět
Profilova fotka
Celkem chápu, že tě to asi zamrzelo, pokud jsi předpokládala, že i ty budeš jednou její svědkyně. Že si vybrala někoho jiného není podle mě "podraz" nebo neslušnost, výběr svědka by se neměl asi zjednodušovat na takovéto pravidlo.Kupříkladu já bych kamarádce svědectví neodmítla, to by se asi ani neslušelo, ale neznamenalo by to, že bych najednou změnila osobu, o které jsem vždy uvažovala jako o svědkovi.... Myslím si, že pokud jí chceš být opravdu dobrou kámoškou a máte tak dobrý vztah, že jsi i uvažoval,a zda si tě nevezme za svědka, tak bys neměla ani chvíli uvažovat o tom, že jí se svatbou nepomůžeš nebo že " za tebe někdo sklidí vavříny" nebo co... Nerozumím furt, proč to bereš tak, že tě jakoby "zneužívá" tím organizováním...to jako že za organizaci je odměna = jsi zvolena za svědka?:-O
Odpovědět
@barbora_b Dám spíš konkrétní příklad, nechápu, proč třeba chce, abych jí radila s výběrem šatů, to bylo třeba pro mě tak osobní téma, že jsem u toho chtěla jen jí a nechtěla jsem se ukazovat jen tak nějaké kamarádce.
Odpovědět
Profilova fotka
@b_e_r_r_y tak asi pro ni nejsi "jen tak nějaká kamarádka".....myslím si, že problém je v typickém holčičím uvažování "kdo je moje úplně nejlepšejší kamarádka". Přece to, že má za svědka někoho jiného neznamená, že tě nemá ráda nebo tě má ráda méně apod...
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda úplně chápu, že tě to mrzí. Já jsem si vybrala za svědkyni nejbližší kamarádku, ale vím, že ona má ještě dvě takové hodně blízké kamarádky, z nichž jedné jde taky za svědkyni, takže já jsem raději připravená na to, že já její svědkyní nebudu. A doufám, že se na to dokážu připravit tak, že mě to pak opravdu nebude mrzet ;-) Ale zároveň, i když jí jsem za svědka chtěla vždycky, tak míním o pomoc s organizací svatebního dne požádat taky jinou blízkou kamarádku, o které si myslím, že v této "organizační" oblasti bude schopnější a rozhodnější než moje svědkyně. A jak píše @barbora_b , rozhodně si nemyslím, že by rozhodnutí tvé kamarádky znamenalo, že tě má míň ráda a že tě chce zneužít.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak už bylo napsáno neřeš -taky jsem měla vybranou svědkyni-datum naší svatby se shodoval s dovolenou u moře-no tak mám na fotce jinou kamarádku a odsvědčila mi to stejně dobře a holky mezi námi-vdávaly jsme se kvůli ženichovi ne?
Odpovědět
Profilova fotka
Já když jsem žádala svou svědkyni, jestli mi půjde za svědka, tak jsem jí rovnou řekla, že to ale neznamená, že až se někdy bude vdávat ona, že mi to musí oplácet, aby se pak nebála právě že se urazím nebo něco podobného .. :-) A mě třeba nejvíc organizačně pomáhají tu holky z beremka a rozhodně si nemyslím, že by byli nějak ukřivděné, že jsem si neřekla nějaké z nich :-)
Odpovědět
@b_e_r_r_y Ahoj, Tak je jasné, že váháš, jak to vůbec mezi Vámi je, ale když to vezmu z mé strany. Mě šel za svědka bráška, který mi vůbec ze svatbou nepomáhal a pomáhaly mi kamarádky (nemám jen jednu nejlepší kamarádku - v tomto ohledu sem měla štěstí a mám těch lidí na které se můžu spolehnout opravdu víc), které si o to řekly v podstatě samy. A upřímně musím říct, že kdyby "vyváděly" jako ty, tak by mě to dost mrzelo. Myslím si, že vůbec není důležité nějaké oplacení svědectví, ale vůbec to, že chce od Tebe pomoct a sdílet s Tebou ty přípravy. Jak by si se asi cítila kdyby po Tobě nechtěla vůbec nic a obešla by se ten den bez Tebe? To si myslím, že by Tě mrzelo mnohem víc... Určitě k tomu, že si vybrala jí měla svůj důvod a není to ten, že by Tě neměla ráda. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@b_e_r_r_y Myslím, že to zbytečně řešíš. Kolikrát jde za svědka někdo z rodiny protože se to tak dělá. Já jsem své nej kamarátce nebyla za svědka právě proto že musela mít za svědka (z nejakých tradic) svou krstnou mámu. Ale šla jsem za svědka jejímu muži (brala si američana). A když došlo na naši svatbu tak ji za svědka beru. Řešíme spolu šaty a tak, ale všechno po netu, protože žijou na Floridě a doletí 2 dni před obradem. A ze školy jsme byly 4 kámošky a slibovali si jak si půjdeme na svatby. A já jsem absolvovala všechny 3, ale tú svoji jsme pojali v komorním stylu - takže to bude jen rodina (rodiče, sourozenci) a tá moje nej kámoška z Floridy. A zbylé 2 se teda vůbec neurazily - komunikujeme spolu dál, máme po svatbě víkendové stretko. A obecně to vzalo v pohodě. Taky si nemyslím, že se to "musí" nebo mělo by se oplácet... Já bych ráda pomohla, se šatami, organizací, vymýšlením - kor když to máš v čerstvé paměti ze své svatby... a to že se nepodepíšeš na jejich oddací list je drobnost...
Odpovědět
Profilova fotka
Holka, loni jsem svědčila kamarádce - známe se od základky, ale když skončila, tak jsme sice zůstaly v kontaktu, když máme nějaký trable nebo cokoli, co potřebujeme nutně důvěrně probrat, tak víme, že se na sebe můžeme spolehnout a pomůžeme si, ale i přesto, že bydlíme ve stejném městě, se vídáme párkrát za rok. Tahle mladá paní má od střední kamarádku, trávili spolu téměř každý den, ale stejně když přišlo na lámání chleba, tak požádala o odsvědčení mě, ale nic jiného po mě nechtěla, jenom ten podpis a s ostatní organizací jí pomáhala ta druhá holčina, která jí šla z družičku. Je sice pravda, že já si jí zvolila také, ale organizačně to zvládám sama za pomoci rodiny, ona má teď půlroční holčičku, takže budu ráda, že mi to podepíše a bude se mnou :) Výzdobu hospody mi bude dělat tetka, která za svojí servírskou kariéru má už nějakou praxi, dodám jí jenom materiál, šaty jsem byla jednou vybírat s tetkou, podruhé s rodičema i partnerem, mamina mi domluvila záložního foťáka, včera jsme společně domluvili DJ, nemyslím si, že by na svatbě mělo platit - ty jsi svědek, ty musíš vše zařídit. Takže užívej si s ní přípravy, užij si nové plánování a takovýdle prkotiny hoď za hlavu :)
Odpovědět
Třeba té kamarádce před lety slíbila, že jí půjde za svědka a teď se ji bojí odmítnout. Výběr šatů není pro každého intimní záležitost. Někdy jde nevěsta vybírat šaty s houfem svých kamarádek. :-) Aby ses necítila zneužitá , tak jí pomáhej tolik , aby to pro tebe byla spíše zábava než dřina. Nějakými úkoly by mohla pověřit taky tu svědkyni .
Odpovědět
@b_e_r_r_y To bych fakt neřešila..stavět přátelství na tom, že si mě někdo nevzal za svědka, když já jeho ano, je nesmysl. Je to její právo, tak to tak ber a neměj strach, že by se tím váš vztah nějak pokazil. Nebo se bojíš toho, že jí to všechno zorganizuješ a lidi nebudou chválit tebe, ale svědka? O to by přece vůbec jít nemělo ;-)
Odpovědět
Nepadlo tu, koho si tedy za svědka vlastně bere? Jestli je to třeba sourozenec, je to pochopitelné, ale pokud by to byla "jen tak nějaká" kamarádka, s kterou se nijak extra nevídá, asi by mě to taky hodně mrzelo. Nevím, jak bych se zachovala já, sama nevím, koho si za svědka vyberu (sourozence nemám a ani nějakou extra blízkou kamarádku), vybírám ze tří kamarádek a každá má sourozence, takže nepředpokládám, že by si mě jednou některá za svědka vybrala... Je to jen a jen na tobě, jak to cítíš, ono, pokud tu pomoc nebudeš dělat srdcem, bude to vidět, a to se na to raději vykašli...
Odpovědět
To jsou mi starosti :-D Opravdu mi někdy zůstává rozum stát nad tím, co jsou některý holky schopný řešit. Ještě, že mám za svědka bráchu :-D Mě by tohle vůbec neurazilo teda, naopak dokážu pochopit, že má někdo kamarádku, kterou považuje na svojí nejlepší i přes to, že jí skoro nevídá. Já mám takových kamarádek hned několik, a to se sejdem horkotěžko dvakrát do roka.
Odpovědět
A on má svědek nebo svědkyně nějaké povinnosti, kromě podpisu na matrice? Já chci za svědka mého bratra a vůbec nic, žádnou aktivitu po něm nechci. To by mě asi vůbec nenapadlo, že svědek má cokoliv za mě řešit. Je to moje svatba a svědek má čest být svědkem. A kdyby mě někdo nechtěl za svědkyni, i kamarádka, tak mě ani nenapadne se urazit. Prosím vás, tady máte asi většina pocit, že co tady vidíte je obvyklé. Ale tak to není. Většina běžných svateb je jiná. A že jsem jich už prošla. Zase nepodléhejte nějaké davové hysterii, navíc kolikrát čím větší pompa a čím víc tylu, tím míň se ti lidi můžou chlubit... tak nějak sami sebou...
Odpovědět
tak já zase měla za to, a mám za to, že svědek nejen že je to pro něho pocta být svědkem , ale měl by samozřejmě se starat o veškerou zábavu na svatbě, o svatbčany, aby se nenudily, zabavit hosty...a né k jen k tomu, že se někde do nějaké knihy zapíše na matrice či v kostele......byla jsem jsem již na x svatbách a vždycky všechno řešili svědci od hudby, přes zábavu po nalévaní alkoholu hostům...no nedokážu si to představit , abych se o to starala sama nevěsta....k čemu by pak byl ten svědek....ale x lidí x názorů
Odpovědět
Profilova fotka
@b_e_r_r_y Já docela chápu, že tě to mrzí. Zvlášť pokud s tím člověk tak nějak počítal nebo v to doufal. Taky by mi z toho bylo smutno, ale na druhou stranu je pravda, že to určitě neznamená, že by tě měla ráda míň. Naopak, že s tebou chce třeba vybírat šaty je hezké, důvěřuje ti ;-) Pokud ti to nebude vadit, s tou svatbou jí pomáhej... udělej si z toho radost. Že by za to sklidila zásluhy svědkyně, to myslím, že ne... viděla jsem dost svateb, kde byli občas svědkové až pro smích a navíc se tam tvářili jako za trest, tak bůhví jak to dopadne u kamarádky ;-) Zkus to vzít nějak s úsměvem a i přesto, že je svědčení taková čestná povinnost a tu ti bohužel odepřela, jí pomáhej, když budeš moct a užívej si další přípravy na svatbu :-)
Odpovědět
@blauen hele tohle je těžký. Pro mě je nejdůležitější, aby mi svatbu odsvědčila osoba mě velmi blízká, a nemusela jsem se vůbec dlouho zamýšlet, abych došla k závěru, že tou osobou je pro mě brácha. Přeci si nevezmu za svědka někoho jinýho jen proto, že se brácha nebude starat o všechny ty věci co ty píšeš. Sice se mě pořád ptá co po něm budu všechno chtít - rozhodně pomůže, ale přeci jen žádnou velkou kreaitivitu od něj čekat nemůžu, navíc má dvouměsíčního syna, takže bude mít i jiné starosti. Mimochodem s organizací mi hodně pomáhá mamka a hlavně budoucí švagrová - myslím, že opravdu není nutné, aby vše dělal svědek.
Odpovědět
Víš, já jsem citlivka, brala bych si to asi hodně, ale jde tu o rodinu tvého muže a řekněme že dělat si špatné vztahy v těsné blízkosti není dobrý nápad. Ono mě to samé chce udělat má vlastní sestra, a ačkoli je to nepříjemné, když tu svatbu budeš spolu s ní organizovat ty, nemyslím si, že by cizí svědek řekl, tohle je moje práce...Navíc ti nejbližší budou vědět že jsi to zorganizovala ty...taže se tím netrap, hlavu vhůru...hlavně ať se vám to vydaří. Vztahy v rodině jsou strašlivě důležité.
Odpovědět
Profilova fotka
Ale ježiš to nemůže mít nejlepší kamarádku a svědkyni ve dvou osobách? To že mezi nima je něco, proč jí chce za svedka, přeci neznamená, že tebe má ráda míň. Můj nejbližší člověk je moje sestra, přesto mi byla za svědka má kamarádka, se kterou se v současné době vídám párkrát za rok. A to proto, že za starých časů byla svědkem všech těch šílených vzahů, rozchodů a brekotu a těch litrů vína, co jsme spolu vypily taky už nikdo nespočítá ;) Prostě musela být svědkem toho Happy endu ;) Ale třeba mi vůbec neměla čas pomáhat, nemám jí to v žádném případě za zlé a nemám pocit, že by někdo slízával smetanu za někoho jiného. Kdo mohl, pomáhal kdo nemohl, přispěl alespoň třeba radou, nebo organizací na místě a pak to všichni společně zapili. Já moc tohle rozdělování a hodnocení úloh nechápu... Každopádně moje rada je, raduj se s ní, užijte si přípravy všichni dohromady a třeba v její svědkyni získáš během toho šílení další dobrou kamarádku ;) Držim palce ať si to všichni moc užijet!
Odpovědět
Neřeš to, kamarádce jsem pomohla zorganizovat celou svatbu a za svědka jsem jí nešla..nějak jsem nad tím vůbec nepřemýšlela, byla jsem ráda, že mě zapojila do svatebních příprav, to jestli jí to poděpíšu mi bylo jedno, hlavně že jsem u toho mohla být a mohla jí pomoct... ano, je čest být něčím svědkem, ale přátelství bych podle toho neměřila...
Odpovědět
já jsem si vybrala svědkyni, ale nemyslím, že by to moje ostatní blízké kamarádky nějak těžce nesly. pomáhají mi i tak. ale nesouhlasím s názorem, že svědek je jen na to, aby se podepsal. moje svědkyně organizuje rozlučku a byla se mnou vybírat šaty a celkově je moje pravá ruka. brala to jako samozřejmost a já jsem to od ní i čekala. samozřejmě, pokud je svědek daleko nebo z jiných důvodů nemá možnost se na organizaci podílet, to je jiná. když moje svědkyně nemohla, požádala jsem o pomoc kamarádky a ty bez váhání přikývly, pokud mohly. ale zpět k tématu: já bych to asi neřešila, kdyby si mě moje svědkyně nevybrala. chápu, že má třeba někoho bližšího nebo někoho, kdo jí s plánováním pomůže víc než já. i kdybych nebyla svědek, tak pomůžu, jak můžu, protože to je kamarádka :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Do téhle situace jsem se právě nechtěla dostat, protože mám víc opravdu dobrých přítelkyň, aby to ani jedné nebylo líto, za svědkyni jsem zvolila mou sestru, která je mi stejně přece jen nejbližším člověkem od dětství. S plánováním to ale nemá u nás nic společného, do toho se sestra moc nezapojuje.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja jsem za svedkyni volila kamaradku z detstvi se kterou jsme meli strasne moc spolecnych zazitku a prakticky me s mym muzem seznamila. Posledni 4 roky uz se ale moc nevidame, proste neni cas, mam nove pratele, kteri bydli bliz a vidam je denne, mam je moc rada, ale kdyz doslo na vyber svedkyne, mela jsem pocit, ze ji tahle role proste tak nejak historicky patri a vubec jsem si tam nedokazala predstavit nikoho jineho. Treba to muzova sestra ma stejne, tim se neni treba trapit :)
Odpovědět
já myslím, že to, že si vzala za svědka někoho jiného, vůbec neznamená, že nejste dobré kamarádky. Prostě k tomu měla nějaký svůj důvod. Co ty víš, třeba počítá, že budeš v době její svatby těhotná, tak tě nechtěla potom na svatbě moc zatěžovat (svědci to totiž mnohdy mají docela náročné). Určitě bych si z toho nic nedělala, ale chápu, že pokud jsi s tím počítala, tak tě to asi zamrzelo. Ale pokud jste se o tom spolu nikdy nebavily a ona ti neslíbila, že by tě jednou chtěla za svědka, tak si myslím, že tvé "očekávání" nebylo moc na místě. Zvlášť v dnešní době, kdy už neplatí, že pokud ti jde někdo za svědka, ty mu půjdeš na oplátku také ... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, můj manžel měl podobné dilema. Šel za svědka dvakrát a oba kamarády má moc rád. Naštěstí má bráchu, tak zvolil jeho. Myslím, že když tě někdo zná dlouho, zvolíš třeba jeho, ale moc to neznamená... Organizování mi přijde důležitější, budeš u všech důležitých rozhodnutí. ;-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?