Je problém mít za svatební svědky cizince?

Profilova fotka
Nema nekdo nejake zkusenosti? Oba svedkove budou z UK.
Odpovědět
vidis, take jsem se na to chtela zeptat..svedek zenicha je jeho bratr, tudiz anglan.. Ale problem by to byt nemel, ne? proste se misto obcanky prokazi pasem ..Ale doufam, ze nam to nekdo zodpovi uplne presne, at nehadame
Odpovědět
Profilova fotka
Problém to není, jenom ukážou pas. (čerstvá zkušenost :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
za světky těžko ;-) , ale za svědky to problém asi není, jen je potřeba ještě asi tlumočníka, nebo ne?
Odpovědět
Profilova fotka
no, kdyz uz budou mit za svedky cizince, tak predpokladam, ze jeden z budoucich manzelu je taky cizinec. V tom pripade je tlumocnik povinnej a tak je to fuk, jestli jsou vasi svedkove Cesi nebo ne :-p
Odpovědět
neni nejmensi problem, svedci mohou byt cizinci. kulicko, tlumocnik neni povinny, rozumi-li cizinec (manzel) cesky. svedci rozumet nemusi.
Odpovědět
Svedek pokud nerozumi cesky, tak je potreba mit tlumocnika.... protoze pozadavek na svedka je zpusobilost pravnim ukonim a rozumet jazyku, protoze dosvedcuje udalost kterou videl a vnimal ... tudiz ji rozumel
Odpovědět
Profilova fotka
nie je žiadny problém mať za svedka cudzinca. Ja som slovenska svadbu mám 10.3. v Prahe a svedčit mi ide kamarátka z Írska. Nieje žiadny problem. :-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Profilova fotka
Preji pekny den a chtela bych se zeptat, jak jste to meli vymyslene s prekladem pro svedka. Jestli septat do ouska a nebo nechat prekladatele promluvit na hlas a kdyz tak ktere casti. Predem moc dekuji.
Odpovědět
Profilova fotka
phs0504-my máme překladatele nejen kvůli svědkovi ale hlavně pro ženicha, ten totiž česky nerozumí skoro nic, takže tlumočník bude v našem případě mluvit nahlas :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuji za odpoved. U nas potrebuje prekladatele jenom svedek a jeho zena. Proto porad vaham nad organizaci obradu.
Odpovědět
Profilova fotka
No my jsme pripravili takovou knizecku dvojjazycnou pro vsechny hosty, aby mohli sledovat prubeh obradu a zaroven mit i neco na pamatku. Tlumocnice pak tlumocila to nejhlavnejsi jako projev oddavajiciho a otazky )meli jsme to v kostele), aby si manža odpocinul od cestiny a neco z toho vubec mel. Jinak jsme byli ve Fr na svatbe kamaradum a ona neumela fr, tak tam byl tlumocnik na anglinu a tlumocil vsecko, pak zalezi na tom, nakolik ten dotycnej umi mistni jazyk a nakolik jsou oddavajici a tlumocnik ochotni se domluvit. Jinak je pravda, ze pokud snoubenec/svedek - cizinec prokaze, ze umi dostatecne cesky, tlumocnik neni potreba ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuji za odpoved. Svedek neumi cesky vubec :-) zatim to vypada, ze bude tlumocnik prekladat cely obrad, aby z toho neco mel, kdyz kvuli nam preleti pul zemekoule. Jen doufam, ze ti ostatni nebudou mit moralni problem.
Odpovědět
Článek se načítá
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Svědek cizinec tannawe • Dnes v 16:52 Ahoj...máte někdo zkušenost se svatebním svědkem,který je cizinec? My bychom chtěli aby nám na svatbě svědčil můj nejlepší kamarád, který je ale Američan... :-| Za případné tipy díky a hezký zbytek dne...tannawe
Odpovědět
tannawe, memu manzelovi taky svedcil american - musi mit s sebou pas a musi se mu rict, ze podpis ma byt citelny(takze takovy podpis ze zakladky:-) ). Jestli jste oba cesi a obrad nebude tlumocen, tak bych si radsi zavolala na matriku, jestli je to ok nebo jestli musi byt kvuli svedkovi tlumocnik pritomen. Pokud mate cirkevni obrad nebo pozehnani manzelum, ktere vede cirkev, tak neni tlumocnik potreba ani pro manzele cizince(cirkev ruci za to, ze vsichni "rozumi".)
Odpovědět
:-) catf...dekuji za rady,na matriku jdeme osobne v cervnu tak se urcite budu ptat tam, ale je pravda, ze je urcite dobre vedet zkusenosti dalsich nevest... ;-)
Odpovědět
Tohle pisou na matrice v Brne, kde jsem se vdavala ....Svědkem může být pouze osoba starší 18-ti let. Může být i cizinec, pokud neumí česky, musí být u sňatku soudní tlumočník. Takze myslim, ze budes muset mit soudniho tlumocnika. Ja ho na svatbe mela, protoze jak muj manzel, tak i svedek byli francouzi. Soudniho tlumocnika najdes bud na internetu a nebo si zajit na nejakej soud, kde maji seznam soudnich tlumocniku. Nas to tlumoceni stalo 1000 Kc na ten obrad. Tak hodne stesti
Odpovědět
daragaga: hmm, musim rict, ze jsem po precteni tveho prispevku malicko nesva takze uhanim pritele at zavola na matriku, takze pokud se dovola tak aspon budu vedet co a jak driv nez tam pojedeme osobne. Vubec me nenapadlo, ze by to mohl byt problem...to je typicke...18 kamaradovi bylo fakt uz hodne hodne davno ale cesky umi tak akorat pivo a diky... :-) Bereme se sice "na vesnici" a na matrice opravdu naval nemaji ani na nas datum, ale je pravda, ze by tam mohl byt nejaky snazivy urednik a ctit uplne vsechny zakony... :-( takze az to zjistim tak pisnu...
Odpovědět
tannawe: nechci te strasit, je to jen to, co jsem nasla na strankach nasi matriky v Brne, treba to pude i jinak, ale nadruhou stranu, kdyz se nad tim clovek zamysli, tak by mel svedek rozumet tomu, za co svedci a pod co se potom podepise ne? :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, mám dotaz když je svědek ze slovenska (takže tlumočník odpadá, snad :-D ), musí mít pas, nebo mu stačí jejich OP??? =-)
Odpovědět
teda holky, teď mám brouka v hlavě. Můj svědek je moje sestra, je češka, ale neslyší. Myslela jsem, že je to fuk, že stačí že to podepíše :-) že bych jí musela sehnat tlumočníka????? to teda musím rychle zjistit.
Odpovědět
Profilova fotka
mataharyy: mám svědkyni slovenku a na matrice mi řekli, že jim stačí její OP ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
mirasek díky za info :-) sunnye no tak to nevím, zkus se domluvit na matrice zda je nutné nějakého tlumočníka, ale já myslím že ne, ale fakt nevím... :-.
Odpovědět
Můj manžel měl svědka Fina a vše ok potřeboval jen pas.
Odpovědět
Ahoj, nedavno jsem resila podobny problem /viz.vyse.../, ale nastesti diky rozumne pani matrikarce jsme nakonec nasli reseni, ze nas svedek podepise prohlaseni, ze rozumi cesky /i kdyz to tak samozrejme neni/ a nam tim odpadla starost hledani tlumocnika. Myslim, ze zalezi vse na dohode, my mame svatbu na louce /uz tak samo o sobe na miste kde se beremem neco "extra neobvykleho"/, takze matrika je na male vesnici, kam jsme si zasli osobne vse zaridit a domluvit. U svateb kde se berou Cech a cizinec soudni tlumocnik byt musi ze zakona, pokud cizinec nerozmi slovem a pismem cesky. Tim padem slouzi dotycny tlumocnik i pro pripadne svedky cizince. ;-) Clovek by nerekl kolik je toho potreba zaridit co?
Odpovědět
Prosím nevíte někdo, jestli na Slovensku při svatbě v kostele může svědčit Čech (když je to dnes už cizinec) a jsou při církevní svatbě vůbec potřeba vědci? Díky.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
katkamraz • Včera ve 23:41 (Příspěvek byl upraven adminem, protože nebyl v souladu s pravidlem Téma zařaď do správné kategorie) Ahojky je tu někdo kdo má za svědka cizince..Mě pujde svědčit muj kamarád z Francie :-) haribenka • Včera ve 23:48 my máme "jenom" slováka :-) yellowbanna • Dnes ve 00:28 muj pritel mel dva Italy :-) lucyjanek • Dnes ve 00:47 yell....snad manžel ne :-D Omlouvám se, ale musela jsem :-D :-D janno • Dnes v 01:19 zenich mel anglicanku ;-) ivtcha • Dnes ve 03:24 můj nastávající bude mít s největší pravděpodobností za svědka Angličana... :-) katkamraz • Dnes v 07:27 A nechávali jste je číst přání :-) ? charaska • Dnes v 09:49 my meli jednoho svedka z Holandska. Jake prani ? My nic takoveho nemeli...? mara15 • Dnes v 09:51 Muj partner je Anglican a jeho svedek bude taky Anglican, ja mam kamosku Cesku a trochu uvazuji jeste i o jedne dalsi...nevite, je mozne mit dva svedky?
Odpovědět
mara - ne, svedka muzes mit jenom jednoho, zkracene proto, ze ve formulari je jenom jedna kolonka na podpis svedka :-) Samozrejme stat tam kolem vas muze klidne armada lidi, ale ten uredni svedek, ktery se i predstavuje oddavajicimu, muze byt pro kazdeho partnera pouze jeden. Uredne je to ze zakona o rodine c. 94/1963 (ano, ten stale jeste plati), kde je nasledujici paragraf: § 3 (1) Manželství se uzavírá svobodným a úplným souhlasným prohlášením muže a ženy o tom, že spolu vstupují do manželství učiněným před obecním úřadem pověřeným vést matriky, popřípadě úřadem, který plní jeho funkci, (dále jen "matriční úřad") nebo před orgánem církve nebo náboženské společnosti, oprávněné k tomu zvláštním předpisem. (2) Prohlášení se činí veřejně a slavnostním způsobem v přítomnosti dvou svědků.
Odpovědět
Profilova fotka
lucyjanek: jestli to ctes tady - dobry! :-D vubec mi to nedoslo :-D :-D jeste si budu dlouho zvykat zirafka: presne tak, nam tam taky stali po dvou, ale podepisovali se jen ti "hlavni"...
Odpovědět
Profilova fotka
zirafka105: dekuji, poslala jsem sice otazecku na matriku, ale ty jsi rychlejsi! To nevadi, bude tedy mou vrchni druzickou ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mě na matrice řekli že překladatele svědek mít nemusí stačí když m,u někdo řekne přibližně o co tam jde :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?