Co všechno musí dělat svatební svědkyně?

Chci se zeptat jak je to s organyzací svatbou a v kolik jste chtěly aby vám svědkyně přišla domů. Moje nevěsta mě zahltila nespočtem poviností a k tomu po mě chce abych se k ní domů dostvila v 9 hodin ráno a přitom všichni oficiálně přijíždějí k nevěstě až v 11hod. Jsem se těšila že si na její svatbu v klidu připravím a prospím..... místo toho z domu musím vyjíždět už v 8:30 abych do jejího domu stihla přijet už načesaná a nalíčená + musím vyzvednout kytky. A jak přijedu začne se chystat i nevěsta. Nevím no vstávat v šest jako do práce se mi nechce. Navíc nevím co tam budu celou dobu dělat. A ona si to nechce nechat vymluvit. Tvrdohlavec :-) copak vy jako svědkyně jste musely být po celou dobu přípravy nevěsty u ní? Sice je ještě čas ale chystám se jí říct, že přijedu až na oblíkání. Je to odemě nepjěkné? Sice jsem jí to řekla už několikrát, ale tváří se na to dost kysele a jede svou..... Někdy si připadám, že jsem jako její hadrový panák a to co bych chtěla já jí vůbec nezajím.... síce je to její svatba ale já chici být taky klidu :-)
Odpovědět
1
2
No, tak neznám vaše vzájemné vztahy, ale předpokládám, že když si tě vybrala jsko svědkyni, jste dobré kamarádky. Podle mě na tom není nic divného, když tě chce u sebe už od rána. Já měla za svědka sice chlapa, ale ten se organizačně postaral o vše, co bylo třeba během obřadu, hostiny a večerní párty, vyřešil všechny problémy a já se o nic nemusela starat. Ke mně domů přijela kamarádka, která mě kromě mamky celou dobu podporovala, pomáhala s oblékáním, botami a průběžnými úpravami už v sedm ráno! A to jela třičtvrtě hodiny a obřad byl až v jednu. Vlasy už měla hotové, u nás ji jako první (od těch sedmi) líčila vizážistka. Přijet jako svědek k nevěstě až v jedenáct, kdy je oficiální sraz, mi přijde dost blbé. To už má být nevěsta snad hotová, ne? Nalíčená, učesaná, oblečená. To už tam podle mě svědkyně má dávno být a starat se o organizaci. A kdyby mě někdo požádal, abych mu svědčila? Já jsem typ člověka, který by se pro své přátele rozdal, takže i když si ráda pospím, kvůli tomu, abych pomohla a podpořila kamarádku během jejího dne, bych klidně vstávala ve tři ráno.
Odpovědět
@jeanette88 Tak u mě moje svědkyně i spala a drbaly jsme dlouho do noci. Přiznám se, že být nevěstou, Tvůj přístup by mě hodně mrzel.
Odpovědět
@jeanette88 Tvůj příspěvek mě dost udivil. Obyčejně svědkyně rovná se pravá ruka a zároveň psychická podpora, takže pokud tě požádá o cokoli, je samozřejmé jí vyhovět. Určitě si tě vybrala za svědka i z důvodu, že věřila, že se na tebe v těchto věcech může spolehnout, takže teď asi musí být pěkně zklamaná. A promiň, ale říct mi svědkyně, že nepřijde dřív, protože se chce na MŮJ den pěkně prospat, asi bych ji poslala někam hodně daleko....
Odpovědět
Máte všechny pravdu. I já to vím, že jít za svědka by měla být hlavně radost. Však jsem byla pyšná a je to pro mě čest jí jít za svědka. Sice jsem tady psala, že mi vadí to vstávání a td. Asi to bylo zbytečné řešit. Brblám brblám a nakonec stejně vstanu .... Můj příspěvek vyzněl tak že mi vadí nejvíc to vstávání. A myslím, že je to i vedlejší. Vyznělo to ode mě dost sobecky ale spíš největší strach mám z toho, že mě zahrnuje tolika povinnostmi až mám z toho hrůzu a ve výsledném efektu mám strach abych jít tu svatbu nezkazila. Jako člověka si jí velmi vážím a chápu, že to chce mít vše nádherné. A s radostí ji to odsvědčím. Ono spíš jde o to, že jsem ten nejstydlivější člověk na téhle planetě a ona mi dává takové úkoly které by byly spíš hodny nějakého baviče ( vítat hosty, bavit hosty, organizovat a dirigovat celý chod svatebního dne, říkat co a jak se teď bude dělat atd. ....) Mám pocit, že na takovou roli se svou povahou se nehodím. Já jsem svého svědka vybírala srdcem. Vybrala jsem si toho u koho vím, že má se mnou dobré úmysly. A o kom vím, že se máme velmi rádi. Jeho jediná povinnost byla podepsat papír a dobře se bavit. Já vím každý má jinakší představu o roli svatebního svědka. Ani to nikomu nezazlívám. Každý má na to právo. :-x
Odpovědět
@cherokee86 A ty myslíš, že mě to nemrzí? příspěvek jsem napsala špatně...jak už jsem psala ... s tím vstáváním to řešit nebudu. Prostě tam příjdu. Mám strach jen o to abych splnila její představu dne, který ona naplánovala ( vítat hosty, bavit hosty, organizovat a dirigovat celý chod svatebního dne, říkat co a jak se teď bude dělat atd. ....) Nejde o to že bych jí neměla ráda a proto to nechtěla splnit. To ne. Jen mám strach ..... nic víc, nic míň.
Odpovědět
Profilova fotka
@jeanette88 Zkus si s ní ještě promluvit. Já jsem měla svědkyni taky stydlivou, poprosila jsem jí, aby s přítelem zorganizovali odjezd na obřad (my odjížděli dřív, protože jsme se ještě před obřadem fotili) a ona mi to odmítla, že se na organizaci čehokoliv necítí, ať se nezlobím. Nezlobila jsem se, chápu to a úkol jsem dala někomu jinému. Nezvala jsem jí proto, aby na svatbě makala, zvala jsem jí proto, aby mi to odsvědčila a dobře se pobavila. Řekni nevěstě, že jako stydlivý člověk, se na některé věci prostě necítíš, že se bojíš, že jí zkazíš její den právě svou stydlivostí - ať zkusí vymyslet někoho jiného, kdo by jí s těmi úkoly pomohl. Já si osobně myslím, že některé nevěsty tady na beremese si ze svědkyní dělají poskoky. Já po svědkyni chtěla jen pár drobností a aby mě ráno pomohla do šatů + se podepsala na lejstro. Úkoly jsem rozdala rovnoměrně mezi ostatní svatebčany, kteří se nabídli, že pomohou, tak aby každý měl jen jednu, dvě povinnosti a zbytek času se mohl bavit a o nic se nestarat. A klaplo to. není dobré naložit všechny starosti na jednu osobu - co kdyby ta osoba pak onemocněla a na svatbu nemohla?
Odpovědět
@jeanette88 Neměj strach, svatbu jí určitě nezkazíš. Můžete se domluvit, že budeš celou dobu opravdu jen s ní a vítat hosty budou rodiče, nebo někdo jiný z rodiny. A pokud by to přece jen připadlo tobě, dej si panáčka, tréma opadne a půjde ti to jedna báseň ;-) Co se týče organizace, tak ti určitě pomůže druhý svědek/svědkyně, je to jen o domluvě. Svědek mého manžela je totéž, co ty- jestli něco nenávidí, tak být středem pozornosti. Když jsme ho požádali, aby otevřel po obřadu šampus k přípitku, málem ho omývali. Měl chudák takovou trému, že myslím ani nevěděl, co odsvědčil ;-) A zvládl to :-) Neboj se toho, chce to jen trochu překonat sama sebe (třeba i tím panákem ;-)) a určitě to bude dobré.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, jen bych chtěla dodat, taky si mě moje kamarádka vybrala za svědkyni, což mě veelmi potěšilo ale zároveň vyděsilo protože svatba byla fofr, rozhodli se v neděli že se vezmou v pondělí mi to oznámili že v pátek!! bude svatba :-o no což o to, jenže mě požádala jestli bych jí neobjednala cukroví, kupovala jsem s ní boty, vybírala svatební oznámení, svatební šaty, dokoupila co potřebovala, upekla jsem svatební dort a svatební koláčky, cukroví jsme spolu rozdělili do krabiček, a já jsem to v pátek ráno ještě odvezla na místo hostiny a valila jsem k nevěstě, které jsem měla pomáhat s oblékáním, když jsem dorazila už byla oblečená a kolem ní se motalo asi deset dalších lidí, kteří mě prostě v tu chvíli nahradily a nebýt její maminky, tak si mě tam nikdo ani nevšimne... :-| zapoměla jsem dodat že v tu dobu jsem byla na začátku devátého měsíce těhu... nicméně svatba proběhla, večer byla párty v lese u ohně (připadala jsem si jak na táboře) prostě se sedělo uprostřed polí u ohně, byly jsme tam 3 těhotné a čurat po tmě v lese s 10ti kilovým břichem není zrovna med.... no nakonec přišla bouřka a šlo se domů... následující 2 dny mi nebylo dobře a v pondělí mě Dr okamžitě poslala do porodnice... miminku se ten týdení fofr prostě nelíbil... takže tak, závěr: pro svoji kamarádku jako svědkyně udělám co bude třeba, ale všechno má své meze, zvláště pokud slovo dík nemá ve slovníku..... ;-(
Odpovědět
Děkuji vám všem za vaše komentáře :-). Nakonec mi nevěsta něco z té organizace prominula. Nějak se jí to asi uleželo v hlavě. Po tom co jsem jí neustále taktně upozorňovala na to, že na takové vystupování nejsem. Stále je toho ale dost. Rozhodla jsem se, že to zkusím překonat. Možná až ze mě spadne počáteční tréma tak mě to začne bavit. :-) Nejvíc mě ale mrzí, že nevěsta to bere tak, že je to moje povinnost splnit jí vše co jí na očích uvidím, a bere to jako samozdřejmost. Ale myslím si že až se o své svatbě a o organizaci pobaví se svými rodiči, budou se chtít i oni něčeho ujmout (např. otec vítat hosty se slivovicí). Mi to totiž připadá jako holý nesmysl, kdybych to měla dělat já.
Odpovědět
Já požádala svého svědka o odsvědčení obřadu a on to jako poctu přijal. Nic víc po něm nevyžaduji. Totéž můj snoubenec, který požádal svou sestru, která je z opačného konce republiky. Ničím je nezatěžujeme, neboť svědek není poskok. Svatbu si zařizujeme sami . Od požádání o ruku do svatby uplyne 3 měsíce a nemám pocit , že bychom si to nemohli vše zařídit sami. Je to dost času si vše obstarat sami. A jak tady čtu některé nevěsty tu mají naplánováno úplně vše i víc jak rok dopředu, tak proč otravují někomu , kdo je má rád ,život sekýrovaním .
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 11 měsících
Profilova fotka
@civet souhlasim mam to uplne stejne, navic moje svedkyne prave porodila a ma dost starosti sama se sebou, pomahala mi v prubehu a i jako poradkyne u satu a ucesu, jinak po nic vsak vic nechci ma prece jen male miminko... O ostatni se staraji dalsi znamy - druzicky, svedek od nastavajiciho atd
Odpovědět
@jeanette88 Uvědom si že svatba je den hlavně nevěsty. Ne svědkyně. Až se budeš vdávat ty, taky budeš chtít, aby bylo všechno tvoje a budeš potřebovat, aby s tím někdo pomohl. Mě svědkyně pomáhala ještě s kamarádkou chystat místo, kde se bude konat hostina pak u nás měla spát, ale zapomněla něco doma, tak přijela až druhý den. Byla u nás od půl sedmé, po vlastním česání počkala než se připravím já, měla na starost prstýnky, moc mi se vším pomohla. Jsem ráda, že jsem si ji vybrala za svědkyni a že pochopila, jak je to pro mě všechno důležité a že i během příprav několik měsíců dopředu jsem se jí mohla kdykoli ozvat a něco okolo svatby s ní probrat. Kdyby svědkyně brala můj den jako den, kdy se ona prospí a pak se dobře opije a zapaří, tak by mě to asi dost mrzelo.
Odpovědět
Článek se načítá
Moje svědkyně mi pomohla hodně ze začátku s přípravami, sice na dálku, ale myslela za mě :-), jelikož se sama nedávno vdávala tak věděla co a jak ;-) .V den svatby jsem ji požádala pouze o pomoc při oblékání, ničím jiným ji v ten den nezatěžuji. Svědek ženicha je bez povinností :-)
Odpovědět
my to máme tak, že máme dva svědky a dvě družičky. Takže takové ty organizační věci, zdobení aut a vítání mají na starost kluci a holky zatím budou u mě, nachystáme se, podpoříme se a bude :D a další spoustu věcí jsem prostě zadala dalším lidem okolo, abychom se z toho nikdo nezbláznili (protože si zas myslím, že nevěsta by ten den fakt neměla řešit, že třeba v kuchyni udělal málo řízků nebo že opilý strýček z dolní lhoty urazil prkýnko na záchodě), stejně tak jako nevymýšlím zvyky a tradice (ty jsou plně v režii svědků) a nepeču koláčky a cukroví (babičky, maminky). Myslím, že vždy je to jen o domluvě a přístupu. Pokud má někdo pocit, že je zavalen, může úkoly buď taktně odmítnout nebo požádat někoho dalšího o pomoc.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, já, když jsem žádala svědkyni, zda mi půjde svědčit, tak jsem na ni vzápětí taky navalila horu úkoů (asi na základě beremka, kde jsem najednou měla pocit, že svědkyně bude fungovat jako koordinátorka svatby než svědek, což je ale holá blbost), navíc postupem času v rámci příprav se spousta věcí stejně změnila, nebo zařídila tak nějak sama... Tak jsem se jí pak omluvila a řekla, že chci, aby mi to podepsala a svatbu si hlavně užila, nic víc a ona nadšená přišla s tím, že má už vymyšleno spoustu her pro svatebčany, tombolu a tak a ať se o to vůbec nezajímám, že mám jistě jiné starosti, takže mi nedovolila ani jí s tím pomoct, nebo dokonce zaplatit dárky do tomboly... no blázínek, ale nejlepší kamarádka a svědkyně! :) Ale spíš mě zajímá...už tady hodněkrát padlo, že se i jiní svatebčani se sami nabídli s pomocí..mně teda zatím nikdo nic nenabídl...? Teda krom mamky a tchyně samozřejmě... Jak je to u vás???
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj všem, už mám jednu svatbu za sebou a co si tak vzpomínám, mělo by být úkolem svědků asi toto: 1) svědek ženicha má na starosti prstýnky a ženicha, aby ho včas, střízlivého a důstojně oblečeného dovezl na obřad :-) (aspoň prý dle tradice) 2) svědkyně nevěsty může vypomáhat s oblékáním a líčením nevěsty, ale hlavně se zdobením aut, rozdáváním svatebčanům myrtu atd. Obecně se předpokládá, že jsou svědci ve svatební den míň nervozní než "hlavní hrdinové" takže můžou opatrovat i OP, hlídat časy, stmelovat rodiny apod. I tak toho je dost. Kytku má dle tradice vyzvedávat ženich a pokud je pozváno opravdu hodně lidí, starost o hladký průběh odjezdu na obřad, přejezdy aut v koloně, zasedací pořádek dle připraveného pořádku do aut i u stolu, být asistentem fotografovi, to si myslím, že je práce spíš pro "Kecala" tedy koordinátora. Já jsem tuto funkci plnila na svatbě sestřenice, byla jsem požádána nevěstou, protože když mám 3 děti, tak prý mám předpoklady pro management a organizaci, jakožto i hlasové fondy. A navíc mě povětšinou všichni přibuzní z obou stran znali, takže poslouchali a nechali se postrkovat :-) Ale nejvíc záleží na domluvě páru se samotnými svědky, co od nich očekávají.
Odpovědět
Jedinou povinnost co svedci maji, tak se dostavit v cas na obrad a odsvedcit to snoubencum :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jbonnie Já jsem holkám řekla, že kdyby se moc nudily a měly chuť nějak pomoci, tak budu určitě ráda. Od té doby už se mi jich několik ozvalo a ptaly se, co že teda můžou udělat. Takže v sobotu na rozlučce se domluvíme. Maminka mi taky horzně moc pomáhá. Ale jinak nejvíce práce děláme svědkyně, který j naprosto úžasná a jsem fakt ráda, že ji mám!
Odpovědět
Profilova fotka
@ali2011 pokud si bere nevěsta se ženichem svědky na sekýrování, tak je to samozřejmě špatně! Ale pokud je to jako u nás, kdy Ti svědci i rodiče výslovně řeknou, že o některé věci se nemáš vůbec starat a v den svatby už nebudeš organizovat vůbec nic, tak samozřejmě sklapnu a stáhnu uši (protože jsou přece starší a moudřejší :)) a jsem jen hrozně ráda, že takové lidi mám! Už tady byly i případy, kdy nevěsta dělala řidiče, protože byla těhotná a nemohla pít a to už mi přijde zase jako druhý extrém...
Odpovědět
@jeanette88 Ja svou svedkyni nezatezuju blbostma, ktere si muzu zaridit sama. Jedine s cim mi doposud pomahala bylo chystani pom-pomsu. Nevidim duvod, proc bych ji mela ukolovat, jak kdyby to byla jeji svatba.. Vsichni jsme zamestnani lide a plno z nich nema cas se starat o veci druhych. Na druhou stranu jsem ji poprosila, jestli by si v patek pred svatbou mohla vzit den volna, aby prijela k mym rodicum a nachystali jsme svatebni vyzdobu (mame svatbu 180 km od soucasneho bydliste). A byla jsem stastna, ze ji to nevadilo. A od rana se bude se mnou chystat, pomahat mi do satu, atd. Je to spis ona, ktera se me pta, jestli nema s necim pomoct, ze po ni nic nechci. Myslim, ze by byla hrozna skoda ponicit skvele pratelstvi kvuli svatbe, resp. jednomu dni v zivote.. Myslim, ze vsechno je o domluve a pokud se nekomu zda, ze ji nevesta ukoluje az moc, tak proc ji to nerict. Od toho preci pratele jsou, ze si rikaji veci na rovinu a nepotrebuji se pretvaret. Takze kdyz se na to necitis, tak ji to vysvetli a pokud je dobra kamaradka, tak to pochopi.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemusí dělat nic, jen odsvědčit svatbu :-D Sice jsem slyšela před svatbou, že tradičně svědci zajišťují zábavu, ale my jsme beztak hry s rozpoznáváním ruky, kolene apod. nechtěli. Jen den před svatbou svědkyně viděla, jak nestíháme, tak mi až do večera na hotelovém pokoji pomáhala podlepovat rodinné fotky, aby se nekroutily, skládala krabičky... ženich nám k tomu donesl lasagne z restaurace a sám se staral o rodiče svoje i moje, docela příjemné to bylo :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Zkus jí vysvětlit, že svědek je taky jen člověk a nemůže stihnout vše. Jestli je rozumná, tak ty úkoly rozdělí. Já jako svědek na sestřině svatbě jsem teda vstávala v pět, vyzvedla jsem ji a jely jsme se chystat a pak jsem jí pomáhala do šatů. Ale musela jsem mezitím i chystat nějaké občerstvení a občas něco koordinovat. Ale stejně hosty vítala mamka, auta zdobila sestřenice s přítelem... Nachystala jsem tombolu a pak ještě nějaké soutěže, ale vždy i někdo další asistoval. V každé rodině jsou určitě nějací mladí, kteří se rádi zapojí...) Jeden člověk absolutně nemá šanci to vše zvládnout, tak aby tys neskončila zhroucená a ona naštvaná, že není ve tvých silách zvládnout vše, co ti vymyslela... Btw, co svědek ženicha, toho nezaúkolovali?
Odpovědět
Profilova fotka
No já si vybrala svědkyni, ale ani jsem do dneška nepřemýšlela co po ní budu chtít... když to tu čtu, tak jsem dost překvapená co všechno by měla dělat. Ja od ní chci radu ohledně šatů, kytky a aby ten den mi byla blízko do té doby než se dostaneme do restaurace.. ale mam další tři družičky a další dvě švagrový, tetu a mamču... a v ten den budeme všechny spolu tak se rozdají úkoly kdo pujde pro kytky a kdo mi pomůže do šatů a kdo naleje panáky :D .. ale chci aby ten den jsme si všechny užily... a nemyslím si, že vše má dělat jedna osoba... jinak zbytek zařizování budeme dělat s budoucím manželem sami, protože to je náš den a měli by jsme si ho zařídit sami .. každý na to co má dělat družička/svědkyně má asi jiný názor... ale uvědomte si, že už takhle ten den je stresující a tím, že navalíte úkoly na jednoho člověka ho jen znervozníte a ten den si neužije... a o tom myslím svatba je o zábavě... tak netrapte svědkyně a vyberte si lidičky kterým můžete věřit.. :-)
Odpovědět
@ayenkas nenápadně upozorňuju, že příspěvek je skoro rok starý :P
Odpovědět
Profilova fotka
@budouci_manzelka No jo, vida:-D Tak to už asi je vše vyřešeno:-D Já to viděla na první stránce v těch aktuálních diskuzích, tak jsem to ani nezkoumala. To jsem teda jelito:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 9 měsících
Profilova fotka
jen nechapu jednu vec,proc bys mela vyzvedavat kytky :D to ma delat zenich .... a privest ji neveste
Odpovědět
svědek je svědek, ne poskok ;-(
Odpovědět
Profilova fotka
@designebn to je s tim zenichem a kytkama nejaky zvyk? Pokud me ma zenich videt az u oltare tak mi tezko muze dat kytku?
Odpovědět
@mawenzi jojo, to je staré s tou kytkou. Ženich přece přijel pro nevěstu domů a přišel s kyticí a pak se šlo na obřad :-) teď je to různě
Odpovědět
@majanax Jooooo, teď je to různé, já si kytku koupím v pátek před svatbou někde v květinářství :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?