Co je to vlastně družička? Jak se liší od svědka?

Profilova fotka
Ahoj, možná to je hloupý dotaz, ale nějak v tom nemám jasno. Co je to vlastně ta družicka? Co je jejich úkolem? Čím se liší od svědka? Svědek podepisuje, to je jasné. Ale já myslela, že u nás ani družičky nemáme. Pokusí se mi to, prosim, nekdo vysvetlit? :)
Odpovědět
Mojí družičkou bude holčička mého bratrance.. Když půjdu k oltáři, půjde přede mnou. Bude mít košíček s květinami. Původně měla košíček s lístky růží,ale v interiéru zámku se nesmí nic rozhazovat, proto živé květiny v košíčku. Jejím úkolem bude být roztomilá ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já měla drůžičku 4 letou holčičku + družbu 7 letého klučinu. Šli před námi. On držel prstýnky, ona měla kytičku (nebo občas rozhazují okvětní lístky). Jinak mohou být družičky i dospělé, ale jsou tam spíš tak jako že pro okrasu, do počtu.
Odpovědět
@laalinaa na Slovensku boli povodne druzicky slobodne kamaratky nevesty (druzbovia zase kamarati zenicha), jedna - ta hlavna bola nevestinou pravou rukou a po polnoci symbolicky prebrala nevestin zavoj/vienok - akoze teraz je na rade ona :-) .... tak nejak to funguje aj v Amerike, kde sa navyse druzicky nasukaju do prisernych rovnakych siat :-D svedkovia nemali inu ulohu len sobas odsvedcit, preto to boli mnohokrat aj starsi ludia, nielen kamarati... neviem, ake su zvyky v CR, ale myslim, ze asi ako pisu holky - druzicky su tie najmensie dievcatka, ktore kracaju pred nevestou....ale urcite nie su povinne :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Je to z pověry.. družičky doprovází nevěstu na cestě k oltáří z domu, a to proto aby jí po cestě ochránily, pak ji předají ženichovi a ten už si jí ochrání sám, proto jsou před ní :) Nebo tak nějak zjednodušeně jsem to četla. Svěděk svědčí :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 8 měsících
Profilova fotka
Jak říká zunem, Družičky jsou od toho aby zmátly ´´zlé duchy´´ aby náhodou samotné nevěstě neublížili. Ovšem to je již dlouhá doba do minulosti kdy na to lidé věřili. :-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?