Bývá svědek na svatební hostině? Co s jeho manželkou?

Ahoj, měla bych dotaz: Na svatební hostinu zveme jen rodinu. Rádi bychom pozvali i svědka od budoucího manžela, ale nemusíme jeho manželku. Co s tím? Jak to udělat? Nepozvat ani jednoho na svatební hostinu nebo to přežít a pozvat i tu jeho manželku? Oběd bude docela drahý, jelikož to bude na zámku. Takže pořád zvažujeme, zda tedy zaplatit i za ní...poradíte? Díky :)
Odpovědět
1
2
Tak já myslím, že pozvat svědka + jeho doprovod na hostinu je absolutní slušnost, to se prostě musí. :-) Neumím si představit svému svědku říct: "hele, díky, jeď domů a přijď pak večer na zábavu." Když chcete na obědě jen rodinu, vyberte si za svědka logicky někoho z rodiny, jinak vám nezbude než ho pozvat i s manželkou, kterou nemusíte. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Svědek je na svatbě po Vás tím nejdůležitějším bylo by to fou pax nepozvat ho. S tou manželkou to je obtížnější pokud jí nemusíte. Ale asi ani Vám by se nelíbilo až budete manželé, kdyby Vás na svatbu někdo pozval jen jednoho z Vás je to ale jen na Vás je to vaše svatba!
Odpovědět
Profilova fotka
No tak to je snad naprosto samozřejmé, že pozvete svědky (plus doprovod)! Nikdo neříká, že musíš mít hostinu na zámku, pokud na to nemáte finance.
Odpovědět
Podle mě je svědek druhou nejdůležitější osobou po novomanželském páru.Ten by měl být všude je to vaše pravá ruka.takže bud překousnout jeho doprovod a nebo zvolit jiného svědka
Odpovědět
Profilova fotka
tak vzhledem k tomu, že svědek je většinou člověk, který je dotyčnému jeden z nejbližších a je ochoten mu tu svatbu odsvědčit a je jednou z nejdůležitějších osob (proto taky sedí většinou v čele tabule hned vedle rodičů novomanželů), tak bych ani neuvažovala nad možností ho nepozvat... taky jsme si platili hostinu sami a taky jsme museli udělat nejrůznější ústupky jako např. na hostinu počítat i s řidiči, kteří nám celý den jezdili - to jako dost dobře nejde je nechat stát stranou a říct jim, ať si vybalí svačiny ne???
Odpovědět
Profilova fotka
Máme taky oběd s rodinou jen a svědky zveme...přítelův partnerku nemá, ale moje svědkyně má přítele a toho zvem samo taky, je to náš hodně dobrý kamarád....ale i tak si myslím, že když byste zvali jeho, tak je jasný že i manželku...kdyby to byla třeba jen týdenní přítelkyně,tak bych ji nezvala...ale tahkle by to bylo podle mě blbé :-)
Odpovědět
Určitě svědka pozvat - i s manželkou (bohužel). Svědek je hned vedle novomanželů nejdůležitější osoba na svatbě, určitě by měl být na hostině. A pozvat ho bez manželky by byl dost velký kiks. A navíc by nepozvání jeho ženy vaše vztahy s ní moc asi neurovnalo. ( a nepřidá to ani v případě vztahů se svědkem). Prostě jí posaďte někam, kde vám nebude vadit. A i kdyby stál na zámku svatební oběd i třeba litr na hlavu, tak při tak velké svatbě už vás jeden nebo max. dva lidi navíc nezabije.
Odpovědět
Pozvat svědka je minimálně slušnost, pro nás to byla samozřejmost a jeho partnera / partnerku rovněž. Myslím si, že jeden oběd váš rozpočet nezruinuje a hlavně si neuděláte ostudu. Něco jiného by byla třeba měsíční známost, ale dlouhodobá, dokonce manželka... Jinak do roka kdy máte svatbu se možná ještě spousta věcí může změnit, takže bych se tím zbytečně netrápila dopředu. :-)
Odpovědět
je těžké mít na svatbě lidi,kteří vám vadí ať už chováním či jinak,ale asi mají ostatní nade mnou bohužel pravdu..i když vás dost chápu,protože se umím vžít do role,kdy bych měla hostit člověka,který je mi nesympatický či se chová jako idiot..
Odpovědět
Profilova fotka
já mám na hostinu pozvanou svedkyni a jeji pritel tam nepujde a naprosto to chape pujde az pak na raut
Odpovědět
Profilova fotka
U nás svědkyně s manželem a manželův svědek s partnerkou na hostině byli, beru to za naprosto normální a slušné vůči nim,když nám za celý den tak pomáhali. Souhlasím s holkama, že se toho za rok může změnit ještě dost
Odpovědět
To jsou nekdy dotazy...
Odpovědět
Článek se načítá
Pro me je naprosta slusnost pozvanka 1 + 1 bez ohledu na to o koho jde. Co se tyce svedka a jeho manzelky, tak tam bych o tom diskuzi snad vubec ani nevedla ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
svědek na hostinu stoprocentně patří, a pokud má partnera, nedejbože manželku, tak ta taky, ať je jaká chce, je to slušnost, pravidlo etikety, navíc svědek by měl mít proslov, případně představit část rodiny...to se mi ani nechce věřit, že by někdo nezval na svatbu svědka...tak si máte vzít někoho z rodiny, ať to nemusíte řešit
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky,to je snad samozřejostí pozvat i jeho doprovod. My to vyřešii tak, že od mojí svědkyně přítel svědčil manželovi:-) dvě mouchy jednou ranou.a nelitujeme toho. Díky tomu, že se znali a žijí spolu, udělali skvlou shou co se týče zábavy.Byli super :-D
Odpovědět
Profilova fotka
pri te to otazce jsme se opravdu zasmala, tak ja nevim svedka vubec potrebujete? no me to prijde slusne a vhodne a vubec nechapu jak se na to muze nekdo ptat a resit zda je to drahe nebo ne. radim vzit si za svedky rodice tak jiste usetrite.....nebo mozna nejakou matrikarku ta nestihne ten obed urco......
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych to tedy tak radikalne nevidela. Manzel sel jednou za svedka spoluzakovi z gymlu a byli jsme tedy pozvani i na hostinu, "svedectvi" prijal, protoze zenicha ma za kamarada a neodmita se to, ale zaroven byl dost prekvapen, protoze se prilis nestykaji a nikdy nebyli "nejlepsimi" prateli. Bylo dost zvlastni, kdyz ostatnim spoluzakum rikal, ze ted se teda odchazi na obed kam oni nejdou a jde jen muj manzel (a samozrejme ja) protoze je svedek. Co se nas tyce tak bychom se oba radej drzeli kamaradu nez sli na obed s rodinou, kde vubec nikoho nezname. Samozrejme to neplati pokud je svedek opravdu dobry pritel, ktery se treba s rodinou i styka, ale jak pisu - tady byl svedek spise jen kvuli tomu podpisu a ani trochu bychom se neurazili nebyt na obed pozvani. Velmi bychom se ale urazili, kdyby manzel na obed byl pozvan a ja mela jit pryc. Myslim, ze v tom pripade by svedceni odmitl a nejspis by tim skoncilo i jejich pratelstvi, protoze nepozvat manzelku je v tomto pripade uz skutecne urazka.
Odpovědět
chtěla bych vidět toho, kdo takovou otázku řeší :-D , svědek přece pro mě v životě musí moc znamenat, takže je nejen slušnost ho pozvat ke svatebnímu stolu včetně doprovodu!!!! Zřejmě má tazatelka minimum přátel
Odpovědět
Mít svědky na svatební hostině je naprosto nezbytné. Je moderní doba, dneska se na zvyky moc nehraje a nevěstinky mají opravdu volné pole působnosti v mnoha oblastech. V téhle ale ne. Nepozvat svědky s partnerkami či partnery na hostinu ne nezdvořilost největšího kalibru. Zveme oba svědky - mého i se synem (je rozvedený a má malého kluka) a přítelova i s jeho muchér, kterou ani jeden neznáme (a nevadí nám to, určitě to bude fajn baba a navíc je to jeho láska, takže k němu patří)....
Odpovědět
Když chci svatbu na zámku, musím na to mít. Když si vyberu člověka, aby mi šel za svědka, asi je mi blízký a o jeho přítomnost stojím. Pokud má stálého partnera, pak i účast jeho doprovodu na hostině je samozřejmá.
Odpovědět
Také bych to neviděla tak radikálně a vesměs souhlasím s teeerez. Chyba byla, že jste si výběr svědka nepromyslili i z tohoto hlediska, ale pozdě bycha honit. Nepozvat partnera svědka je faux pas, o tom žádná. Důležité je uvědomit si, jestli mi moc nemusím partnerku svědka, protože jsme si zkrátka nesedli, ale jinak je to ok, anebo jestli hrozí, že by Vám pokazila svatbu. V druhém případě bych se asi na etiketu neohlížela a než mít zkažený den, kvůli něčemu, co se sluší a patří, raději způsobím společenský prohřešek. V takovém případě je ale otázka, jak to vezme svědek
Odpovědět
Já někdy žasnu nad tím na co všechno se lidi ptají. Jooo po obřadu řeknu svědkovi díky dále se s Vámi nepočítá. Né jako opravdu nezlobte se na mne ale toto je fakt síla.
Odpovědět
Profilova fotka
Co to je za otázku?? Pane bože ty to vidíš a slyšíš ..
Odpovědět
ježkovi voči, to je zase dotaz. Já na hostinu psala i fotografku, kameramana a všechny členy kapely. Proč někdo vymýšlí ptákoviny, na které nemá???? Když nemám na hostinu na zámku, tak jdu přece do restaurace. A hlavně si to nějak neumím představit. Pozvat na svatbu lidi, ale až na večerí zábavu? A ten obřad je pak jen v cca 8-10 lidech? Nebo se lidi pozvou na obřad a pak pošlou domů a pak zase večer na zábavu?? Není to trošku překombinovaný?
Odpovědět
Profilova fotka
No, souhlas se vším, co tu bylo napsáno. Některé Ti to dali pořádně sežrat...:-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
dobré mravy velí - na svatbu VŽDY platí pozvání pro oba partnery (a to ať už se jedná o svědka nebo o kteréhokoliv jiného svatebního hosta) - je to vrchol neslušnosti nepozvat na svatbu partnera pozvané osoby (bez ohledu na to zda se znají tři měsíce nebo tři roky).
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Holky a jak byste řešily to, když byste šly za svědka, ale z důvodu úspor pozvány bez partnera? Ovšem s tím, že úspory by se netýkaly široké rodiny, všemožných tetiček, strýčků, bratránek a sestřenic, se kterými se budoucí manželé skoro nevídají, ale zvou je proto, že je slušnost zvát rodinu. Bylo by hloupé roli svědka a vůbec účast na svatbě odmítnout?
Odpovědět
Tak to záleží asi na tom, jaký máš k tomu, kdo tě chce za svědka vztah... A většinou si teda lidi vybírají někoho, na kom jim hodně záleží, potom mi přijde hloupé odmítnout jen proto, že na svatbě nebudeš mít partnera, jdeš tam přece kvůli někomu tobě blízkému, kdo vstupuje do manželství...
Odpovědět
@chanelle1 to sice ano, ale obcas to takhle uplne nejde.. my mame treba skoro 100 hostu, z nichz vsechny blizke jsme pozvali i s partnery (bez ohledu na to, jestli je zname nebo ne), ale cca 15 lidi uz jsme s partnery pozvat nemohli, proto, ze jsou spolu chvili nebo proto, ze nevime uplne, jestli vubec s nikym jsou, a abysme misto 100 hostu meli 115, to uz by fakt neslo.. clovek to musi vzdycky nekde utnout. @sheenny1, ovsem nepozvat pritele svedkyne nebo pritelkyne svedka, mi prijde docela dost blby.. kdyz nekomu jdes na svatbu za svedka, tak proto, ze je to nekdo blizkej, a tim padem by te mel pozvat i s partnerem. Rozhodne bych to tomu cloveku minimalne rekla a rekla ji, ze te to dost mrzi.
Odpovědět
@sheenny1 znají snoubenci tvého partnera ? pokud ano, ale nezvou ho, pak je to hooooodně neslušné a nedivila bych se, kdybys to odmítla :-S ale pokud ho vůbec neznají, tak je to částečně pochopitelné (i když stále neslušné)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?