Svatební šaty jsem si nechala šít a teď se budu soudit

Profilova fotka
Ahojky, holčiny, které se mnou tady více komunikují můj nešťastný příběh ohledně svatebních šatů znají. Pokusím se ho tady trochu shrnout, a následně poprosit o radu ty, kteří buď mají podobnou zkušenost, nebo se v zákonech vyznají lépe. Asi 2 měsíce před svatbou jsem oslovila švadlenu na doporučení mé kamarádky o ušití svatebních šatů. Donesla jsem nějaký materiál a obrázek, jak šaty mají vypadat. Slíbila, že šaty zhotoví dle mého přání a včas dodá. Následovalo několik zkoušek, na kterých jsem byla spokojená (kdo se v šití trochu vyzná, nebo si nechával něco někdy šít, ví, že pokud se jedná stále jen o polotovar, nikdy nemůžete vědět jako bude vypadat finální výsledek). Na předposlední zkoušce jsem už začínala mít trochu pochybnosti, a stále věřila, že finále bude přeci jen dle mého přání. Den před svatbou mi švadlena v pozdních večerních hodinách šaty přivezla. Už, když je tahala z futrálku, nezdálo se mi to. Šaty jsem oblékla, a první, nejzávažnější vada byla zjevná. Když jsem ji na to upozornila, řekla, že si sukni občas "natřesu" a bude to dobrý. Sice jsem o jejím výsledku nebyla 100% přesvědčena, přesto jsem šaty převzala a zaplatila. Ale hned mi začal vrtat brouk v hlavě. Hned druhý den ráno jsem požádala kamarádku, aby se na mě přišla podívat. Vadu viděla také, ale řekla, že zase tak strašné to není. Asi by jste se také nespokojili s tím, kdyby někdo řekl o vašich šatech, že zase tak strašné to není. Kontaktovala jsem švadlenu, která byla mimo náš okres, a řekla, že to opraví kolem 20.hodiny. S tím jsme se spokojila. Mezi tím jsem ukázala šaty několika lidem, kteří byli přímo zhrozeny, a řekli, ať jdu ihned do salonu si půjčit jiné. O tom jsem nechtěla ani slyšet, měla jsem přeci vysněné šaty, a v jiných se vdávat nebudu. To že je to v háji jsem si uvědomila až po návštěvě jiné, profesionální švadleny, která odhalila ješte několik vad, které nejsou odstranitelné do mé svatby. Následoval jeden velký stres s neskutečním brečením. V pozdních večerních hodinách jsem šaty vybírala v salonu, mezitím jsem kontaktovala švadlenu která mi šaty šila, ať nejezdí, že si šaty půjčím. Když asi po týdnu navštívil manžel, tchán a švadlena, která odhalila ještě jiné, závažné vady, švadlenu, která mi šaty šila, k jejich údivu byla na ně připravená s právničkou, s tím, že se p. X nebude nyní k ničemu vyjadřovat. Mysleli jsme, že vše vyřídíme jen mezi námi bez soudních tahanic, ale bohužel :-S . Jeden známý - právník nám doporučil napsat pokus o smír s častkou 12 500kč (náklady za ušité a půjčené šaty). To jsme učinili, zítra by jsme ji ho měli předat. Omlouvám se za sáhodlouhé psaní, sama nemám tady takové píspěvky ráda, ale koho toto téma zaujme, pochopí to. Myslíte že, v případě soudu je šance na úspěch??? Setkal se někdo s podobným případem??? Budu ráda za jakékoliv info, právníci někdy mluví v takových otaznících, že je těžké se v tom orientovat :-( . Děkuji
Odpovědět
digi: no nazdar :-o . Bohužel právní radu nemám, ale šaty si chci tak nechat ušít, takže si budu muset dát pořádnýho majzla na výběr švadleny.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak zvol opravdu pečlivě, já když bych si nechala teď šít šaty, tak jedině od Blanky Matragi ;-) . T
Odpovědět
jé, tak to bych se asi nedoplatila.....mám tu od pár nevěst reference na salon Linie v Praze. je to svatební salon, kde se specializují na šití svatebních a společenských šatů, takže doufám, že to bude v poho. A co reklamace, na tu taky nereaguje?
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to je dobře, že je máš něco takového posychrovaného, to budou šatičky určitě OK. No když jsme se chtěli domluvit co a jak, popřípadě reklamovat nebo odstoupit od smlouvy, vyrukovala na nás s právničkou, asi už v tom má více zkušeností :-| . Nebude to jednoduché z ní prachy dostat, a to nemluvím o ujmě na zdraví, málem jsem rušila svatbu, už jsem se viděla, že se budu vdávat v nějakém hadru co mám doma :-( . Ať ti to klapne, ale i tak si nech šaty nechat ušít s větším předstihem.
Odpovědět
to mám v plánu, tak v lednu asi vyrazím...do července to snad stihnou.... Budu ti držet palce, ať to dobře dopadne. Mě by teda taky šlehlo. Člověk se snaží aby jeho den D byl co nejlepší a pak ti to nějaká kráva zkazí. Podle mě jste v právu vy. určitě bych si všechno zdokumentovala, zapisovala, nafotila, případně nahrávala 8-) ...kdyby se to dostalo k soudu, tak ať máš něco v ruce.
Odpovědět
Profilova fotka
digina a co zkusit nějakou hromadnou žalobu?? Asi vás takto nespokojených bude víc :-N !Ale nejsem právnička, snad ti tu někdo poradí. Zkus písnout skafandrikovi ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
Je pravdu, že nespojených je víc, víme o třech dalších, ale to už je asi dýl, a ty vady nebyli neodstranitelné - asi. Ale díky. Skafandrik je právník??? Zkusím ji písnout.
Odpovědět
tady jsem našla na netu nejaké vzory smluv a žalob, tak třeba ti to v něčem pomůže.....asi bych to dala k soudu, když se mimosoudně domluvit nechce. http://www.vzory.cz/category/vzory/ve... podle mě prostě nedodržela smlouvu, ta věc kterou sis objednala, byla určiná na svatbu, a podle toho co píšeš, evidentně nebyla nebo se zkus obrátit na sdružení na ochranu spotřebitelů ty nepovedené šaty máš u sebe?
Odpovědět
Profilova fotka
Teď mi jedna holčina napsala do IP, že bez písemné smlouvy o dílo nemám u soudu téměř žádnou šanci. Už jsme to psali na Černé ovce a Občanské judo, a na ochranu spotřebitelů myslím manžel psal také, alespoň uděláme potvoře ostudu, ty šaty máme stále jako důkaz a to mluví za její profesionalitu :-D . Prý jezdí dělat do Brna nějaké přehlídky, taková ostuda pro ni bude jak dělaná. Nerada se nějak mstím, ale když ona takhle na nás.... :-( . Díky Suik za ten odkaz, mrknu na to.
Odpovědět
hlavně se nenechte zastrašit a nevzávejte to, na to určitě spoléhá ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
digi: mas nejake potvrzeni, nebo neco pisemneho, jak jste mezi sebou komunikovali? nebo kdyz jsi platila saty, tak jsi nejaky doklad dostala? muzu se jeste zeptat zda mas foto vyslednych satu a foto, jake saty mely byt?
Odpovědět
Profilova fotka
Právě že nemám ani písemnou smluvu o díle ani objednávku, vše probíhalo ústně. Ale doklad o zaplacení mám. Obrázek jak šaty měli vypadat mám, a nafotit ty nepovedené není problém, mám v plánu té profesionálce udělat pěknou reklamu, když už ty prachy pravděpodobně neuvidíme :-S .
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Digi radu bohužel nemám, ale budu ti držet pěstičky aby ti to dobře dopadlo a ty jsi dostala svoje peníze zpátky.
Odpovědět
Profilova fotka
Díky misicka, ale jak tak koukám, šance není veliká :-( .
Odpovědět
Profilova fotka
To mě mrzí. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
digina a řekla jsi jí, že jejím službám uděláš pěknou reklamu?? Divila bych se, kdyby ti ani poté nevrátila peníze. Takto ji to bude stát mnohem víc až nebude mít zákazníky. :-o 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych jí zkusila zahrozit, že když se nedomluvíme spolu mezi čtyřma očima tak jí udělám takovou reklamu, že si u ní už nikdo nikdy nenechá ušít. Že to dám do novin, televize atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Consti, to jsme ji ještě neřekli o té reklamě, ale nevím jestli to není jako vyhrožování, když má za prdelí stále tu právničku. Aby jsme se báli co koliv říct :-S . Ikdyž mě ta právnička urazila tím, že řekla, že mám pravděpodobně asimetrickou postavu, když mi ty šaty nesedí. =-) Hrůza co dnes studovaní lidé vypustí z pusy, o to víc to je smutné, že se jedná o právníka. :-(
Odpovědět
Profilova fotka
digi toho bych se nebála. Pokud nebudeš nijak vulgární a slušně jí sdělíš, že např. pokud se do dvou dnů nedomluvíte, tak budeš bohužel nucena kontaktovat nejen svého právního zástupce, ale i média, tak to snad jako vyhrožování nemůže být bráno. Jen jí sdělíš, jaké kroky budeš dále podnikat. Podle mě to ona s tím právničkou jen zkouší a je to nějaká její známá atd.No za pokus to stojí ;-) .
Odpovědět
Profilova fotka
asi uz s tim dotycna mela zkusenost, kdyz byla pripravena s pravnickou,ne? zavarila bych ji pekne
Odpovědět
Profilova fotka
Také si myslíme že takový problém nemá poprvé, ale ta má kamarádka s ní byla 100% spokojená, tak jsem dala na doporučení, v životě by mě toto nenapadlo. Navíc jsem rozhádaná i s kamarádkou, která je spíš na straně švadleny ]-( , že jsem ji měla na chyby upozornit už při zkouškách atd., ale do čeho pak máme profíky????
Odpovědět
Profilova fotka
No budeto asi divoká bitva :-o Ale nenech se zastrašit. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
misicka, to tedy bude :-S , ale kdo na to má mít nervy :-( .
Odpovědět
digi: asi bych se obratila na ochranu spotrebitele, tam Ti urcite poradi co a jak :-.
Odpovědět
digino, já ti napíšu zítra IP, teď nestíham
Odpovědět
Profilova fotka
Díky holky za zájem ;-) . Včera za ni manžel byl, předal ji návrh na mimosoudní vyrovnání (12 500kč ), do týdne se k tomu vyjádří. Možná se s ní domluvit dá, ale moc se mi tomu věřit nechce. Uvidíme. Na soudy nemáme čas ani nervy..., ale už nás kontaktovala česká televize - Černé ovce, mají velký zájem o tento náš případ, tak přinejhorším ji uděláme alespoň ostudu. Pro mě 12 500 je částka (za šití i materiál, půjčení náhr.šatů) zanedbatelná oproti tomu, co jsme si všichni museli několik hodin před svatbou prožít. Pro mě je dlužná částka nevyčíslitelná. Samozřejmě tisícovky na ulici nesbírám, budeme rádi když dostaneme alespoň toto.
Odpovědět
digi, promiň, já nestíhám, radím zkusit vše mimosoudně, pokud nemáš podklady písemný, ale myslim, že i tak by to soudem prošlo, minimálně jako bezdůvodný obohacení, pokud by sporovala to, že šaty šila, ještě sem napíšu, až bude čas
Odpovědět
Profilova fotka
digi, pokud nemáš žádnou smlouvu o dílo ani dodací list ani stvrzenku o placení, tak to máš dost těžké. jediné, čím bys ji mohla vystrašit, je živnostenský a finanční úřad. provozuje živnost bez obchodních smluv a neodvání daně....
Odpovědět
vercoberco, stvrzenku má
Odpovědět
Ahoj Digino, to je opravdu horor, co popisuješ... jaký měly ty šaty vady?
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?