Svatební salón mi zničil drahé šaty na převlečení - co teď s tím?

Ahoj všem, dneska jsem si šla vyzvednou šaty v jednom pražském svatebním salónu a když jsem tam přišla, paní prodavačka mi jemně začala říkat, že mají menší problém...a pak vytáhla moje šaty dovezené ze zahraničí v ceně cca 28 tis. Kč (1000 euro!) totálně zničené. Byly z pravého saténu, ručně prošívané s komplikovanými aplikacemi (proto jsem je nedávala do čistírny) a teď je vršek místo královské modři zelený a na bílé sukni jsou zelené fleky (ta modrá pustila). Volala jsem mámě, která mi je kupovala, co s tím a ona chce vrátit peníze a zítra asi udělá pořádnou scénu, pokud jí je nevrátí. Mně lidsky té paní bylo líto, ale na druhou stranu má být profesionálka a poznat, jakou technikou to má čistit. Začala mi říkat, že kdyby to věděla, že je nepřevezme (ale kdo to měl vědět víc, než ona?!) a že mi prý tu spodní sukni můžou vyměnit, což nechceme, protože ten přechod je ručně vyšívaný, tak by ho tím zničily, nemluvě o tom, že šaty byly modré a ne zelené!! Jak byste postupovaly vy? A mám právo na vrácení peněz? Fakturu samozřejmě máme.
Odpovědět
Dobrý den, pokud jste v salonu, do kterého jste nesla šaty, sepsala smlouvu - min. o tom, co má být se šaty provedeno, tak máte nárok na finanční odškodnění. Takže pokud máte plně zničené šaty, tak na plné jejich zaplacení. Pokud jste ale nic nesepsala a šaty odevzdala v dobré víře, co s nimi má být provedeno, tak se budete těžko dohadovat, je to slovo proti slovu. Přeju mnoho štěstí při vyřízení a ať vám to nezkazí svatební den
Odpovědět
@katerinamarkova Děkuji za odpověď. Svatbu už mám za sebou, takže svatební den mi to naštěstí nezkazí, ale zničili mi dar od mé maminky, dovezený ze zahraničí a šaty jsem navíc chtěla nosit dál, což už se nestane. Jinak sepsané to mám, ale není to smlouva. Dali mi jen jejich letáček, kde je vzadu napsáno, že jsem dala šaty k čištění plus je tam razítko a podpis. Tak nevím, dá se to považovat jako důkazní materiál? Plus mám fakturaci těch šatů i jejich foto, jak vypadaly předtím. Může mi to pomoct?
Odpovědět
letáček s podpisem? No tak to fakt nevím. Pokud je tam podpis paní, tak by se to dalo považovat za důkaz a její neprofesionální jednání, protože je povinna Vám vydat smlouvu, pokud by sama to neodmítnete(to je s jako dokladem o zaplacení). Určitě nebude chtít zaplatit 28tis., to bych taky nechtěla, ale můžete si vzít právní zastoupení a zkusit to. nebo si nechat zkusit šaty obarvit.
Odpovědět
@katerinamarkova Ty šaty jsou zničené, obarvení jim nepomůže, protože dolní, bílá část, je flekatá a to už nepůjde opravit, aniž by z toho nebyla slepenina. No uvidíme, co zítra... Každopádně děkuju za radu a příště už nebudu tak blbá a nebudu dávat tak drahé šaty bez smlouvy.
Odpovědět
Profilova fotka
Nevim, nejsem expert, ale neni ta pujcovna nahodou pojistena? Pojisteni odpovednosti za skodu by mohla mit uzavrenou sama zamestnankyne.
Odpovědět
Profilova fotka
Já chi vidět fotku před i po. Za 1. jsem zvědavá jak vypadají tak drahé šaty a za 2. chci okouknout práci "profesionála". Jinak já bych se hádala do krve!! Prostě jsi šaty odnesla vyčistit a je jedno zda jste něco podepsaly,či ne.!! ]-(
Odpovědět
Já bych se sice chytala za hlavu, že jsem šaty za 28 tisíc vůbec někam takhle dávala do salonu, kde určitě s čištěním nemají takové zkušenosti jako třeba renomovaná čistírna, ale protože se v tom sama tolik nevyznám, tak tu nechci moc mudrovat. Plně Vás chápu, že je to k vzteku a bylo by mi to taky hrozně líto.. Jen mám pocit, že se v takovém případě moc dělat nedá. Držím Vám ale palce, ať se nějak s paní domluvíte. Určitě to berte jako poučení propříště.. Taky si něco podobného díky Vaší zkušenosti v budoucnu rozmyslím, jak postupovat...držím palce!
Odpovědět
@marketaaj Ano, měla by být. Zítra se na to ještě zeptám. @kuliseks Děkuji. No mně právě byla doporučena, že mají s čištěním šatů zkušenosti. To víte, že jsem přemýšlela, kam je dát a dostala jsem doporučení právě na tento salón, a proto jsem šla tam. Mnohé čistírny takové šaty ani neberou a navíc mám několik špatných zkušeností i s renomovanými čistírnami v Praze. A teď mi k tomu přibyla špatná zkušenost s "renomovaným" svatební salónem. :-( Bílé svatební šaty vyčistily dokonale (aspoň, že tak!), ale ty dvojbarevné nezvládli. Jinak moment, kdy jsem nepřemýšlela, bylo spíš, že jsem v podstatě dala někam šaty a nepodepsala smlouvu. Teď si ťukám na čelo, ale pozdě brečet nad rozlitým mlíkem. Nejhorší je, že je to dárek od mámy, to je mi líto víc než těch peněz ;-( @pypika Nevím, zda to bude mít cenu, ale rozhodně to zkusím. A jen tak rozhodně neodejdu. Když říkám, že mi zničily šaty, tak bohužel vůbec nepřeháním :-S
Odpovědět
Profilova fotka
@simone5 Dobrý den. Všimla jste si, co bylo na cedulce uvnitř šatů? Bývají tam instrukce, jakým způsobem šaty čistit nebo univerzální hláška "professional cleaning only". V salónech se šaty čistí praním, tedy vodou, nikoli chemicky. Pokud bylo uvedeno, že se šaty mají čistit chemicky, nelze je prát a šaty měly být čištěny výhradně v čistírně. Pakliže výrobce umožňuje praní a je dodržena uvedená teplota (a to věřím, že byla, protože svatební šaty se perou na 30°C a při této teplotě se nemůže prakticky nic stát), měly by šaty bez úhony "přežít". Samozřejmě za předpokladu, že jsou vyrobeny z kvalitního materiálu. Cena šatů v zahraničí bývá mnohdy vysoká, neznamená to však, že je vysoká také kvalita použitého materiálu. Pakliže byly dodrženy pokyny k čištění, vyfotila bych výsledek a zaslala fotografie k zahraničnímu prodejci. V případě, že se jedná o seriózní firmu, bude se reklamací zabývat. Vždyť takto drahé šaty nejsou záležitost na jedno použití.
Odpovědět
@svatbasnu @svatbasnu Děkuji za odborné vysvětlení! Z kvalitního materiálu jsou na 100 % (jsou z hedvábného saténu), máma je právě z oboru, takže se v tom vyzná, na rozdíl ode mně :-( . Drahé byly kvůli látce, ručnímu šití, vyšívaní složitých aplikací a kvůli křišťálovým perličkám, které byly našity (doufám, že to popisuju správně) na horním dílu. Kvalitou a trošku i vzhledem se podobají japonským saténovým kimonům. Co se týče toho čištění: přiznám se, že teď už to přesně nevím, ale než jsem ty šaty předávala, tak si paní v salónu studovala tu cedulku a na základě toho mi řekla, že vyčistit půjdou. Však jsem se jí na to i vyloženě ptala a ona mi tvrdila, že to půjde. Kdyby mi rovnou řekla, že to není pro ně, tak je tam nenechávám... A k té případné reklamaci u prodejce: jak mám dokázat, že byly čištěny správně? To už asi nedokážu.
Odpovědět
Profilova fotka
@simone5 Pokud paní studovala cedulku a řekla Vám, že šaty vyčistit půjdou, bylo tam jistě uvedeno, že šaty lze prát a na kolik stupňů. Věřte mi, že by si určitě netroufli vyprat to na 60, pokud by bylo uvedeno na 30. Situace je nepříjemná pro obě strany. Nám se něco podobného také stalo, ale bylo to na našich šatech. Jednalo se o velmi drahé značkové šaty z těžkého saténu. Satén = obecně bezproblémový materiál, který vydrží téměř všechno, velmi snadno udržovatelný. Látka barvy ivory byla zřejmě od výrobce napuštěna konzervační látkou a po vyčištění na ní zůstaly fleky. Čistili jsme to potom ještě několikrát, něco se povedlo odstranit, něco však zůstalo. Ve Vašem případě doporučuji: 1. Zjistit, co je opravdu na cedulce. 2. Zjistit, jakým způsobem byly šaty v salónu čištěny. Předpokládám, že Vám řeknou, že vše bylo provedeno v souladu s instrukcemi pro čištění. 3. Vyfotit šaty a zaslat fotografie výrobci/prodejci. Jakým způsobem byly šaty čištěny nedokážete, ale můžete je zkusit ujistit, že šaty byly ošetřeny dle návodu. 4. Pakliže byste neuspěla s reklamací. Nevím, zda-li je aktuálně zelený korzet použitelný/akceptovatelný, i když byl původně modrý. Není flekatý? Pokud je to přijatelné, pokusila bych se vyčistit sukni, aby byla opět bílá. Je velká výhoda, že sukně byla původně bílá, nemůžete ji víc odbarvit ;-). Mohu Vám případně poradit osvědčené přípravky, které bych vyzkoušela na uvedené do původní bílé barvy.
Odpovědět
Profilova fotka
@simone5 ja dala saty do cistirny specializovane na svatebni saty,prohledli je a rekli, ze se daji cistit pouze jako "dry cleaning" a pry to v pohode udelaji. Dosla jsem za tyden a saty krasne nablyskany, bohuzel o 2 cisla mensi!! Staly me 2000 liber a ted musim kvuli tem blbcum na dietu, pac na novy saty nemam. Takze komu pak mame tyto veci sverit :/ A samoze jsem z nich nedostala ani kacku, pac jsem nemohla prokazat, ze (ne)pochybili.
Odpovědět
Článek se načítá
Je jedno, jestli je smlouva sepsaná formálně, nebo jen na letáčku. pokud je tam podpis, je platná. Na formě nezáleží. Dokonce i emailová komunikace by k dokazování uzavření dohody stačila. A také předpokládám, že mají pojistku "na blbost" takže ANO, určitě máte právo požadovat peníze zpět a dokonce by V8m je měli být nuceni vyplatit. Skutečně to není malá částka a pokud se budou cukat, být Vámi bych se poradila s právníkem. Šaty byly ve Vašem vlastnictví. Vy jste zaplatila za službu, takže šaty Vám musí vrátit ve stejném stavu, pokud Vás při přebírání nevarovalil, že vyčištění nedoporučují, že by se mohlo něco pokazit. Šaty Vám ve stejném stavu nevrátili (a asi už je nic nezachrání), tudíž mají jedinou možnost - šaty od vás za původní cenu odkoupit. Pokud mají pocit, že jde spodnička vyměnit, tak si je mohou "zrekonstruovat" a prodat sami, aby minimalizovali jejich ztráty. Je to sice nepříjemné pro obě strany, jak píše paní ze @svatbasnu nicméně šaty nebyly v jejich vlastnictví, tudíž musí nést odpovědnost. Jsou placení za službu. Pokud mají pocit, že je možnost, že se šaty zničí, nemusí je přijmout, nebo si předem mohou sepsat domluvu, že je dává člověk vyčitit "na vlastní riziko". Nevědomost nebo omyl samozřejmě jsou lidské, ale i v práci, pokud něco člověk (i v té nejlepší vůli) pokazí, tak za to nese zodpovědnost. Od toho jsou pojistky na blbost. Pokud automechanik opravuje auto a u toho omylem třeba poškrábe lak, tak má pojistku na blbost a musí to uvést do původního stavu nebo uhradit škodu. Pokud po opravení jede auto projet, aby zjistil, zda je již všechno v pořádku a s autem nabourá a zlikviduje ho, také zákazníkovi přece neřekne "Hele sorry, ale to se může stát, jste prostě bez auta a bez peněz". Nebo ano?
Odpovědět
Profilova fotka
Jak je to s právem na náhradu sice neporadím, ale věřím že čistit takové šaty bylo obtížné a možná není chyba 100% na straně čistírny/salonu, ale výrobce (ačkoliv za poslední dny mám s čistírnami řadu nepříjemných zkušeností). Pokud byly šaty z hedvábí, jsou dvě možnosti jak je čistit - chemicky, to se u hedvábí doporučuje častěji (voda hedvábná vlákna jemně narušuje), nebo praním na velmi nízkou teplotu. Chemicky je vyčistit ovšem nemohli, to by vám rozpustili korálky, tak nejspíš zvolili mokrou cestu, která byla předpokládám i na štítku. Pokud opravdu nedali příliš vysokou teplotu nebo nepoužili nějaký příliš agresivní prací prostředek, barvivo z látky zkrátka pustilo i při doporučovaném ošetření a to je jednoznačně problém výrobce. Zkuste zjistit jak to čištění proběhlo a následně kontaktujte výrobce a náhradu ceny žádejte také na něm.
Odpovědět
@xtina_13 Děkuji moc, tohle jsem přesně potřebovala vědět! Ano, na letáčku mám razítko i podpis té paní. Dám pak vědět, jak jsem dopadla. A možná sem hodím i fotky před a po, ještě uvidím... @mejzy85 No, bohužel nejsi první, co takhle zničili oblečení. Proto jsem dlouho sháněla kontakt na někoho zaručeného, kdo by mi je odborně vyčistil a pokud by shledal, že u něj to nejde, tak aby mi to zodpovědně řekl. Být tebou, tak jsem ty šaty vůbec nepřebírala a hádala se. To je to, co dneska budu dělat. Ach jo :-( Protože zmenšení o dvě čísla?? Tak to sis je mohla strčit do pračky a vyšlo by stejně. 8-(
Odpovědět
Přidávám souhlas s názorem hannahb91.
Odpovědět
Tak jsem dneska byla v tom salónu a po dlouhém a pro obě strany nepříjemném projednávání (vyplatit mě nechtěli, odkoupit šaty taky ne...přišlo mi, že nechtějí žádný kompromis, dokud jsem nevytáhla foťák a nezačala tu škodu fotit) jsme se nakonec domluvili, že aplikace vypárají, vymění látky, koupí jiné a pak to všechno zase sešijí. Podepsali jsme smlouvu a do tří týdnů by to mělo být, tak uvidíme. Myslím, že to bylo korektní, teď uvidíme, jaký bude výsledek.
Odpovědět
Profilova fotka
@simone5 Já být Vámi, tak toto krajní řešení, co navrhuje salon, využiji až pokud neuspějete u prodejce s reklamací. Je možné, že výrobce uzná vinu, vrátí Vám peníze nebo šaty vymění za nový kus. Zrestaurovat šaty můžete nechat vždycky. Teď už je jedno, jestli to bude za 3 týdny nebo 3 měsíce. Pokazit víc se snad již nedá.
Odpovědět
@mejzy85 :-o to snad neeee! To je des jeste pred svatbou... To by me kleplo, takova cena a saty v haji...
Odpovědět
@mrs_to_be Naštěstí mám po svatbě. Před svatbou by mě taky kleplo. Ale i tak je to hrozné, protože mi zničili šaty darované od mámy, mám s nimi spojenou pro mě důležitou událost a chtěla jsem je nosit dál. A navíc byly nádherné. Ale nejvíc je mi to líto kvůli mamce. Ty šaty měly příběh, který ten salón zničil. Ale aspoň jsem je měla ten jeden den a mám z nich fotku... Radši se k tomu ani nebudu upínat, jinak budu brečet. ;-(
Odpovědět
Jo a mimochodem: ty šaty, co prodávám v bazaru, nejsou ty, co mi v salónu zničili :-) To jen, aby pokud si někdo bude později číst tuto diskuzi, nemyslel, že prodávám zničené šaty. Ty z bazaru jsou nenošené, kupovala jsem je předtím, než mi máma darovala jiné a kdyby nebyly svatební, tak je ani nedám, protože se mi moc líbí. Tak to jen pro upřesnění ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?