Co jsou korzetové šaty? A co ne?

Ahoj holky. Vůbec se v tom nevyznám. Když pročítám zdejší diskuze, jsou tu zmiňované korzetové šaty. Ale pomalu mám pocit, že to jsou snad všechny svatební šaty co mají trochu vystužený vršek a jsou na šněrování. Můžete mi prosím vysvětlit jaký je rozdíl mezi korzetovými a nekorzetovými . Popřípadě přiložit foto ? Díky
Odpovědět
tady máš vysvětlení ze slovníku: Slovo korzet vzniklo ze starofrancouzského cors, což znamená zdrobnění těla a cors pochází z latinského corpus - tělo. Už v roce 1600 před Kristem se pravděpodobně nosila část oděvu na způsob korzetu. Dokazuje to soška Hadí bohyně z Knosského paláce na Krétě. Něco jí nadzvedává prsa a zužuje pas, že by pradědeček dnešního korzetu..? Pokud je na šatech zip a přes to šněrování, není to korzet, neupravuje se ti tělo. Pokud je jen šněrování a někdo tě do toho zašněruje, že se ti vytvaruje postava, tak ano je to korzet. Jinak je nepsanou podmínkou, že korzet musí mít kostice, aby se nazýval korzetem...
Odpovědět
@jirinka25 Šněrovačka opravdu nestačí k tomu, aby se ze živůtku stal korzet...
Odpovědět
Zatím téměř všechny šaty co jsem zkoušela měly zip i šněrovačku a byly vyztužené kosticema. Ovšem, některé měly šněrování do pasu a jiné ještě delší. Nic z toho nejsou korzetové?
Odpovědět
opravdu většina šat má nějak zpevněný vršek. antické šaty např. korzetové nejsou. obvykle se podle mě za korzetové označují ty ve kterých lze pohledem oddělit sukni a korzet, tedy zpracovanou a vyztuženou horní část. o "pravém" korzetu ani tady většinou nejde mluvit, ten by musel s postavou udělat víc než stáhnout o 2 cm
Odpovědět
@cabuz To, čemu nevěsty říkají korzetové šaty, jsou ty co jsi zkoušela. Sice nemají klasický korzet s větším počtem kostic, ale prostě se jim korzetové říká, i když to není úplně správné označení.
Odpovědět
@cabuz Korzetovým střihem se rozumí šaty s vyztuženým vrškem, obvykle širokou sukní, ale ta není podmínkou. Ve skutečnosti jsou to ale jen vyztužené živůtky s pár kostnicemi, které se zapínají na zip a lehce stáhnou šněrovačku. Opravdový korzet je poměrně drahá záležitost, je složitý na konstrukci a ušití a měl by být na míru. Takovým korzetem je pak možné dosáhnout stažení v pase a dostatečné opory pro například velké poprsí. Já mám například šaty korzetového typu - tedy princeznovský střih s "korzetem" a širokou tylovou sukní. Můj korzet je kvalitní, dobře vyztužený, ale přesto si myslím, že do skutečného korzetu má daleko.
Odpovědět
http://www.modnipeklo.cz/clanky/sesne... Docela zajímavé počtení o korzetech :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jediny opravdovy korzet, ktery jsem tu na beremku videla je ten muj. To ze se dnesnim satum, ktere maji srandakorzet (zivutek, snerovacku) rika korzetove saty, je spis jen slangovy vyraz, ktery lide pouzivaji protoze to vypada jako korzet, ale opravdu korzetove saty to nejsou, protoze to nejsou opravdove korzety.
Odpovědět
@rhonwyn Tys byla skutečně nádherná nevěsta, ačkoli jdeš skoro proti všem beremkovským trendům :D Rozuměj, nemáš bílé šaty, jemné líčení, závoj, hromadu bižuterie a nejsi opálená, ale právě kvůli tomu to je tak nádherné :)
Odpovědět
@rhonwyn Páááni,kočka :-) celá dita von teese :-)
Odpovědět
korzet si šila sama nevěsta http://www.jansyrovy.cz/svatebni-vide...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?