Nelegální kopie šatů - co to je?

Dobrý den, zaujala mě diskuze o poplatcích v salonech, které mají zabránit šití a dovozu "nelegálních kopií" z Číny. Předpokládala bych, že salony to činí z toho důvodu, že mají díky tomu ztráty na ziscích, ale podle většiny salonů je to pouze gesto, jak dát na jevo, že tento dovoz nechtějí podporovat a výdělky dávají např. na charitu. Chtěla bych se zeptat všech a hlavně provozovatelů salonů, co znamená pojem "nelegální kopie z Číny". Myslím, že nelegalita může spočívat v tom, že na šaty, které jsou stejné nalepím značku originálu a šaty se stanou nelegálním padělkem. Nebo druhý případ - že nebude zaplaceno clo. Ale je něco nelegálního na tom, když clo zaplatím a šaty se nebudou za originál vydávat - tj. nebudou na nich ochranné prvky, značky a budou pouze kopií či napodobeninou nějakého střihu či značky? Je rozdíl, pokud si takové šaty nechám ušít od krejčové z Dolní Lhotky a u firmy v Číně včetně cla? Proč si myslíte, že se tento "nešvar", jak to označují asociace svatebních salonů, rozmáhá? Já si myslím, že je to z toho důvodu, že jim stačí nižší kvalita použitých materiálů i šití a upřednostňují nižší cenu. Znám, ale také případy, že šaty z Číny byly dodány v perfektní kvalitě srovnatelné s kvalitou v salonech střední třídy, za nesrovnatelně nižší cenu. Prosím nehleďme v diskuzi na morální rozměr či vkus jednotlivých nevěst a soustřeďme se spíše na otázku z objektivního hlediska. A ještě na závěr bych se chtěla zeptat - zda-li máte nějaké možnosti jak zjistit, jestli byla "obrana" zavedením poplatků, proti tomuto nešvaru účinná a nebo jestli máte subjektivní dojem, že účinná byla.
Odpovědět
Nejsem si jistá, jak velké procento nevěst jde zkoušet do salonu opravdu s tím, že si šaty jen zkusí a pak si je nechá někde ušít? Já jsem si třeba opravdu chtěla šaty půjčit, ale obešla jsem 6 půjčoven a žádné jsem nenašla. Pokud bych platila tolik, co slečna z nedávné diskuse tady, stálo by mě to 3 000, a to ne ve všech salonech byl úplně dobrý servis. Myslím si, že poplatky nejsou dobrá volba, protože kromě určité skupiny nevěst, která chce hlavně hodně levné šaty, si většina holek nechává šít proto, že v salonech pro ně na půjčení/koupi není uspokojující nabídka.
Odpovědět
@izzybickerstaff S tím s tebou naprosto souhlasím. Podle mého jsou i jiné vhodnější symbolické cesty jak dát na jevo, že salony nesouhlasí s tímto nešvarem - například nějaké společné prohlášení, či vytvoření jednotné loga, jehož využíváním by se k této výzvě připojili...
Odpovědět
@andynova75 Já jsem zde vedla velmi vášnivou diskuzi na téma šaty z Číny. Skutečnost je taková, že pokud šaty nevydáváte za originál a zaplatíte clo, není důvod nazývat je nelegálními. To, v jakém stavu z Číny dojdou je vždy sázka do loterie. Videla jsem zde fotky paskvilů, ale zároveň mnoho skvělých šatů, se kterými byly majitelky spokojeny. V souvislosti s placením poplatků mě napadá pouze to, že je to opět možnost, jak se salony snaží obohatit s tím, že pro to mají výmluvu, kterou je bubák z Číny. Pravda je taková, že tímto krokem nejvíce utrpí nevěsty, které si jdou s dobrými úmysly vyzkoušet šaty. Těch je totiž převážná většina. Mnoho nevěst zde psalo, že si vybraly až v několikátém salonu, který navštívily. Umíme si všichni spočítat, jak na tom salony vydělávají. Už několikrát zde padlo, že je to částka za to, že se vám někdo věnuje, radí, za čištění šatů atp. Ovšem všechny tyto položky jsou už jednou započítány do ceny půjčení šatů .. Velkou zvláštností pro mě je, že salony upozornění na poplatky na stránkách buď nemají, nebo je člověk musi vyloženě hledat. Většinou i s dovětkem, že nebudou tolerovat kopie atd... Další úsměvná věc je, že majitelé salonů na některé příspěvky velmi rychle reagují a na ty tvé, ve kterých je vyzýváš k diskuzi zatím neodpověděl téměř nikdo. ;)
Odpovědět
Na tom ušít šaty podle nějaké předlohy není nic nelegálního, pokud se k tomu nepřidá registrovaná značka atd...samozřejmě, kdo z majitelů salonů by s tím souhlasil, ale takhle prostě funguje tržní hospodářství. Všechny šaty mají fota na internetu a dá se to ušít podle toho. Ale pokud budou nevěsty tyhle poplatky ochotné platit, tak by byli majitelé salonů hloupí, aby nevyužili další možnost, jak z lidí vytahat peníze.
Odpovědět
Ano - ptáme se PROFI uživatelů - můžete nám to tedy vysvětlit?
Odpovědět
@vrastilovapetra @blankakaksova @linie_praha @oksanamukha @svsaad @salonpaloma Fakt se nikdo nechce vyjádřit nebo vysvětlit rozdíl mezi legální kopií šatů a nelegální kopií svatebních šatů? Trochu to v poslední době vypadá podobně jako ve filmovém a hudebním průmyslu, jak se někdo snažil vyvolat dojem, že stahování z uložta, je nelegální :).
Odpovědět
Profilova fotka
@andynova75 Souhlasím, že je to podobné filmové a hudební tvorbě. Návrhář(ka), jako každý tvůrce, by měl(a) dostat odměnu za svoji tvůrčí práci. Proto legální kopie je ta, kterou návrhář(ka) ušil(a) pod vlastní značkou a dostala za to odměnu. Samozřejmě, pokud návrh kopirujete a snažíte se padělat ochranné prvky, je to nelegální. Pokud návrh kopirujete a značku nedáváte, stejně je to nelegální kopie, ale je to těžší prokázat. Co se týče poplatků, žádné podobné poplatky v našem salonu nemáme, ale naprosto rozumíme, proč to ostatní salony dělají. Neřekla bych že je to kvůli dovozu z Číny, ale spíš kvůli opotřebování šatů. Některé nevěsty berou zkoušení šatů nikoliv jako způsob výběru těch pravých, ale jako sport. Totiž přijdou vyzkoušet úplně všechny šaty, a to ještě několikrát: jednou s kamarádkou, jednou s mamínkou, jednou se sestrou, atd. Tímto vzniká zbytečné opotřebování šatů, kterému se dá zabranit jen zavedením poplatků za zkoušení.
Odpovědět
@oksanamukha Díky za reakci! Jen nerozumím tomu, že když šaty ušijete stejně a nedáváte ochranné prvky, tak v čem spočívá ta nelegalita? Má to nějakou oporu v zákoně? Můžete případně na něj odkázat? Pokud souhlasíte s tím, že je to stejné jako v hudebním průmyslu, tak zároveň musíte respektovat, že je na každém, co si pořídí - zda-li originál, s bookletem a kvalitní reprodukcí nebo si hudbu stáhne s ulozto.cz a postačí mu mp3 kvalita = obojí je legální! To, že se to umělcům nelíbí, tak to je jedna věc, ale mě vadí právě to, že se něco označuje za nelegální a při tom to tak vůbec není - dle mého jste se toho právě zde dopustila také, ale můžem o tom podiskutovat.
Odpovědět
@oksanamukha Ovšem salony uvádějí, že přímou příčinou zavedení poplatků jsou nevěsty, které si šaty zkouší a poté nechávají šít v Číně. Nikoliv míra opotřebení při zkoušení. Myslím ale, že salony s touto variantou počítají při výpočtu půjčovného. Vezměme to takhle, některé nevěsty již psaly, že za zkoušení v obchodech s oblečením se také neplatí a bylo jim odpovězeno, že ceny těchto šatů se nedají s obyčejným oblečením srovnat. Dobře, berme v potaz cenu. Jestliže půjdu do luxusního butiku s úmyslem koupit si kabát /šaty /boty v řádech desítek či stovek tisíc, ani tehdy za zkoušení neplatím. Čas prodavaček a nájem, opotřebení, to všechno je přeci v kalkulaci prodejní ceny/ půjčovného. A sama říkáte, že je to kvůli Některým nevěstám, které si to berou jako sport. To je ovšem normální . Vždy se najde někdo, kdo je nerozhodný, extrémně si to užívá apod. Jestli chcete prodávat, nebo půjčovat šaty, tak s tím musíte počítat. Ovšem, těchto a nevěst které si chteji dát šít v Číně je menšina, ale poplatky perzekuují většinu. Proto mám ten dojem, že poplatky nejsou prevencí proti kopiím, ale způsobem, jak se obohatit bez zvyšování půjčovného.
Odpovědět
Profilova fotka
To je jako kdyz jdes na trznici k sikmookym, nebo dokonce do H&M a podobny a koupis si kabelku...99 % veci je dneska kopie neceho, takze moc nechapu tohle hajeni,ze neco je kopie. Pracuju v salonu,mame saty od navrharu co maji vyrobu v cine a mame navrhare co siji v USA a i ty levnejsi zznacky se kolikrat inspirujou trendama od tech drazsich...Tak to proste je. Kdo si chce neco nechat usit od cinana za zlomek ceny nepotrebuje fotku ze salonu ale staci jit na google a dany saty si stejne najde, takze zakaz foceni je proste blbost. Ja vidim hlavni problem pujcoven v tom,ze nemaji vyber a proto si nevesty radsi nechaji saty usit at uz v CR nebo jinde.
Odpovědět
Profilova fotka
Mimochodem, kdyz jsme u toho 99 % satu je sito v Cine..i ty co maji v pujcovnach..:-D
Odpovědět
já to celé chápu jako boj proti padělkům = proti těm, co kopírují střihy, fotky nebo i weby značkových šatů. de facto tím klamou zákazníka, který má pocit, že jde o originální výrobek dané značky. @lucineni to je pořád dokola. výrobce, který šije kopie z nekvalitních materiálů někdo pod zemí a platí lidem směšné částky je úplně něco jiného, než výrobce, který si hlídá kvalitu materiálů a výroby a pracovních podmínek, ač oba vyrábí ve stejné zemi.
Odpovědět
Článek se načítá
@pipa Ale jak se reálně "bojuje" proti kopiím poplatky? Ty, které je chtějí, mohou si střih najít na internetu, bez poplatku a jediné, které to zasáhne, jsou nevěsty, které si jdou z dobré vůle vyzkoušet, ale bohužel nevyberou. Vemte si to tak, že průměrně nevěsta obejde 4 salóny. Vybere v posledním. To tedy má nechat 1500 , počítám-li s poplatkem, který zmiňovaly nevěsty v jiné doskuzi, jako "trest", že si nevybrala? Pokud se bavíme o kopírování střihu, je to úsměvné, protože střihů je jen pár a potírat jejich kopie je nevymahatelné. Znovu opakuji, nechat si ušít něco podle něčeho s tím, že to nevydáváte za originál, není trestné a rozhodně ne nelegální kopírování.
Odpovědět
trestné je použít cizí fotky a na základě toho podnikat.
Odpovědět
@pipa O tom ale nemluvíme. Bavíme se o tom, že vzít obrázek šatů, poslat je švadleně, je jedno v jaké zemi a říct: Chci ušít šaty podle těchto, není nelegální. Pakliže je nevydávám za originál. A přesně proti Tomuto salony bojují. Podle jejich stránek je poplatek kvůli nevěstám, které se vyfotí v šatech, ale ušít si je nechají jinde.
Odpovědět
Kromě toho střih je podle mě zásadní. Zvlášť u svatebních šatů. Já tedy vůbec neměla představu, jaké mi budou slušet. A chápu, že se salony zlobí na nevěsty tipu "vyzkouším si, co mi sedí a a potom si to nechám někde podle obrázku ušít.
Odpovědět
Profilova fotka
@pipa A jak muzou v salonu vedet,ze si je necham usit? Ja byla ve trech salonech(kdyz nepocitam uplne prvni, kde jsem sla jen na cumendu a zkusila jediny saty, moje prvni), ve 4 jsem si koupila saty. Rozhodne jsem si nechtela objednat saty nekde z Ciny nebo co, jen jsem v prvnich trech nenasla presne to co jsem hledala. Jednoduchy.
Odpovědět
@pavla37 tak to bych si sama už netroufla 100% tvrdit.
Odpovědět
@pipa Takových nevěst je ale menšina. Možná je to otravné, ale není to nelegální. A salóny to potíraji, jako zločin. Avšak nejsou policisté. Přesně jak říkáte, spousta nevěst neví, co jim bude slušet, proto obejdou více salonů. A kvůli menšině, která chce šít jinde musí platit nesmyslné poplatky, kterými salony Čínu nevyřeší. Co se toho střihu týče, nemůže být ilegální nechat si ušít šaty áčkového střihu/mořské panny/a la víla..na střih asi nemůže mít nikdo výhradní právo.
Odpovědět
@pavla37 řekla bych, že na střih a provedení šatů budou mít velcí návrhaři copy-right. Ovšem je to můj názor. Jak a proč to mají dané půjčovny a kolik % jim takové nevěsty dělaji, to bude nejlepší se zeptat přímo nich ;-)
Odpovědět
@pipa Ono se stačí podívat na wiki.Trestní zákoník (§ 268) výslovně uvádí neoprávněné užití cizí ochranné známky na zboží či službě nebo neoprávněné užívání cizí firmy a firmy s ní zaměnitelné. Musíte použít ochrannou známku, aby jste porušili právo. Další věc je, že spousta nevěst použije vršek z jedněch a spodek z druhých šatů. No a jsou dost z obliga. Jestli si všimnou přítomné dámy, tak sposta otázek na salony padla, ale salony neodpovídají. Achjo
Odpovědět
Profilova fotka
@andynova75 Autorský zákon, díl 5 – Ochrana práva autorského, § 40 (http://zakony.centrum.cz/autorsky-zak...) "neoprávněně zhotovenou rozmnoženinu či napodobeninu díla za účelem přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu"
Odpovědět
@oksanamukha Ovšem nevěsty nešijí šaty pro hospodářský, nebo obchodní prospěch. Ale aby je nesly ve svatební den. Nezaměňujte nechat si ušít šaty po vzoru a poté je nosit bez toho, aby se předstíralo, že jsou originály a prodej šatů zfalšováných pod ochrannou známkou a vydávání je za originál nakupujícím
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, často se těchto diskusí neúčastním, ale myslím, že spojujete více věcí dohromady. Legální je zákonné a nelegální je opak. Pokud dodavatel, švadlena z Číny nebo z Dolní Lhotky dodrží zákon není o čem diskutovat. Toť vše. Otázka je, zda to všichni dělají. Pokud ano, je zcela jedno kde si šaty necháte ušít. Je to Vaše volba.
Odpovědět
@pavla37 není řeč o nevěstách, ale o výrobcích okopírovaných šatů...
Odpovědět
@svsaad Přesně, v tom jsem s vámi za jedno. Autor má páky na to, jak vymáhat svá autorská práva a pokud někdo šití šatů - nejrůznějších i podle světových vzorů nabízí tak proč hned automaticky předpokládat, že nemá vše řádně právně ošetřené. Já jako kupující mohu předpokládat, že např. prodávající vlastní licenci na šití kopií případně napodobenin a pokud se neprokáže opak, tak nemám důvod se domnívat, že postupuje nezákonně. Zdá se mi, že se uměle vytváří dojem, že JAKÉKOLI šití napodobenin či kopií je nelegální a zdá se mi, že se to vytváří úmyslně. Připomíná mi to morální parazitismus za účelem zisku. Ale pokud je zavedení poplatků účinné a slouží jako obrana pouze před tím, nelegálním šití šatů, tak ok, jen by mě zajímalo, jak a jestli to v praxi zafungovalo a jak úspěšně.
Odpovědět
Já bych to nazvala poplatkem za nic. Ono je na každé nevěstě, zda ho zaplatí, nebo zda půjde jinam. Mě to také spíš připadá, že to ty salony dělají jako POPLATEK ZA ZKOUŠENÍ, pro to, aby ochránily šaty před opotřebením. Co se týká pojmu ,,NELEGÁLNÍ KOPIE Z ČÍNY" s tím jsem se setkala, až když jsem si chtěla šaty fotit - ,,Ne, to nesmíte, to je u nás zakázané kvůli nelegálním kopiím z Číny" - ve velkých salonech, běžná věta. U poplatku za zkoušení pak většinou platí, že se odečte od ceny půjčovaných šatů. Avšak z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že snad žádná nevěsta si nemůže vybrat šaty, pokud byla jen v jednom salonu. Opravdu jich obcházíme 3 - 6. Jednoduše - chceme si vybrat ty naše vysněné šaty! Nějak mi připadá, že majitelky a prodavačky svatebních salonů zapomínají, že mají super práci, kterou jim leckterá závidíme. A že tuto práci by měli brát jako své poslání. A měly by každé nevěstě umět vyhovět. Pokud je ta práce nebaví, nebo nedej bože, nevěsty je obtěžují, tak ať tuto práci prosím nedělají! Tohle mě totiž opravdu dokáže rozčílit. Tolik nepříjemných lidí a nespokojených zaměstnanců jinde ve světě nenajdete....
Odpovědět
Profilova fotka
Opravdu mě velmi mrzí, že se na podnikání v českých salonech a půjčovnách díváte takto. Ono je to mnohem složitější. /Podotýkám, že v našem salonu poplatky nevybíráme, fotit se může a také zakázkově šijeme. / Musím se zastat kolegů, kteří chtějí bojovat proti "nelegálnosti". Už z pragmatického hlediska není možné pořídit kvalitní nebo chcete-li solidní šaty /materiál, šití, zkoušky/ za 3000,- Kč. To opravdu v Čechách nebo v Evropě vůbec není možné. Když si šaty " neznačkové" koupíte nebo necháte ušít s materiálem za 6000,-Kč. , tak si upřímně myslím, že ta švadlena má co dělat,aby se uživila. A to vede kolegy k tomu, že atakují internetové portály. Asi tam vše zákonné nebude. Ale o to by se měla starat Celní správa a policie. A jen malá vsuvka k chování v salonech. Věřte, že 90% z nás to dělá s láskou. Kdybychom pro tu práci nežili, tak to neděláme. V každé profesi najdete slabá místa a lidi. Já jen tajně doufám, že naši zákazníci se o nás vyjadřují veseleji. Přeji Vám všem ať se Vám daří.
Odpovědět
Je pro mě záhadou, proč se nevyjadřují salony, které by si poplatky měly s přehledem obhájit. I když byly k vyjádření vyzývány. Jen mi neříkejte, že to tady nečtou :D Jinde přispívají velmi výrazně a to je nemusíme označovat. Možná čekají až diskuze utichne, nebude na první straně serveru a nevěsty nebudou klást nepříjemné otázky. Tedy? @vrastilovapetra @blankakaksova @linie_praha @salonpaloma
Odpovědět
@svsaad Velmi si vážím toho, že jste se jako jedna z mála profesionálek zapojila! Ale rozehrála jste tu přesně tu hru na city, které jsem se chtěla vyhnout. Vynechte prosím polemiky o "přeživších" švadlenách a kvalitě šatů za 3000,-. Předpokládejme pro jednoduchost, že existují nevěsty, které se spokojí nebo lépe vyžadují lacině vypadající šaty z prostých, neluxusních materiálů za minimum peněz. Zkusím znovu připomenout důvody poplatků, tak jak byly prezentovány asociací sv. salonů: Důvodem je vzrůstající počet nevěst, které si v salonech nezávazně zkoušely a fotily různé originální modely šatů, jen za tím účelem, aby si následně objednaly jejich nelegální kopie u čínských výrobců. Svatební salony považují zavedení těchto poplatků za jedinou účinnou obranu proti tomuto nešvaru. Byla tato obrana účinná? Snížil se počet nezávazných zkoušení a zvýšil se počet půjčených šatů nebo poměr vyzkoušené/půjčené? Snížila se poptávka po nelegálních kopií z Číny? Jsou pro vás nezávazné zkoušky díky poplatkům lépe akceptované? - zajímá mě jakákoli odpověď. Prosím zapojte se profesionálky :).
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?