Ztráta zaměstnání pár měsíců před svatbou, jak to řešit?

Profilova fotka
Jak byste řešili, pokud jeden z partnerů, případně ten, který vydělává, pokud v páru ten druhý nepracuje, přijde o práci a vy máte termín, restauraci, domluveno už hodně věcí, těšíte se, ale najednou je situace taková, že nejen, že najednou není z čeho došetřit zbývající sumu, ale může se stát, že úspory na svatbu budou mírně redukovány běžným provozem domácnosti. Setkaly jste se s tím, že by lidé říkali, ať to radši zrušíte a odložíte, anebo na druhou stranu, pokud se musí omezit rozpočet a pak třeba snížit počet hostů, nemít výslužky a tak, jsou hosté naštvaní, že jste svatbu neodsunuly, aby ty výslužky byli? A odložily jste radši svatbu (což není u nás v plánu), nebo prostě omezily ty "nedůležité" věci a které to byly?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Jestli je to Váš případ, tak mě to opravdu mrzí. Vím jak moc jsi se těšíla na šatičky :) Já bych to řešila tak, že bych šla za rodiči. Aby nám na to půjčili. Né dali, ale půjčili. Ale taky mám samozřejmě s nima krásný vztah. Svatbu bych určitě rušit nechtěla.
Odpovědět
Já bych se všem omluvila a udělala si obřad se svědky max. rodiči a bylo by....nic víc bych neřešila.....
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda do situace nevidím ,ale teda myslím, že v dnešní době musí pracovat oba dva .. A pokud by se nám toto stalo tak okamžitě hledám nějakou práci či brigády. Pracuju přes 5 let v kanclu a k tomu dělám 3,5 roku druhou oráci ,aby jsme na vše měli a ten můj to samé. Tak, že bych nic nerušila ,ale šla bych rychle někam ať máme peníze.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Pokud by šlo jen o to, že by se o něco snížil rozpočet na svatbu a něco byste museli oželet (dárečky pro hosty, dražšího fotografa, kapelu...), tak by svatba holt byla skromnější, ale nerušila bych ji. Jiná situace by byla, pokud by vám na svatbu vůbec nezbývalo a museli byste si třeba půjčit, pak bych raději odložila.
Odpovědět
Profilova fotka
@petulka1989 pokud seš na pracáku, tak si přivydělávat legálně nesmíš. a pokud si přivydělávat chceš, maximálne 4000 a k tomu nedostaneš podporu ale. Otázku novýho zaměstnání neřeším, je jasné, že čím dřív bude nová práce, tím líp. Ale před vánoci, takže budou ještě blízcí čekat dárky a navíc to může třeba měsíc nebo dva trvat, než se do nové práce nastoupí a to i tak má vliv na ten chod domácnosti, i kdyby ten výpadek v práci byl třeba jen měsíc. A ne každej najde práci ze dne na den, nebo třeba ne tak dobře placenou, stačí tisícovka rozdílu, kterou v běžným životě nepotřebuješ, ale chybí třeba na to odkládání bokem @rainbow_x no oblečení naštěstí máme oba, takže fakt zvažuju spíš jen v těch drobnostech, ale rodičům ideálně nechci říkat ani to s tou prací... smyslem tohoto tématu pro mě primárně je, co s nenadálou situací, kdy se ukáže, že peněz bude méně, než ste chtěli, byste dělali vy a kde se dá dobře ušetřit, nebo co se dá zrušit, aby svatba jako taková ještě byla hezká, případně jestli byste ji radši chtěli zrušit, pokud byste tam neměli to vše, co jste si vysnili.
Odpovědět
Já si osobně myslím,že když je to takhle tak ve finále je svatba vždy pro vás dva a ne pro hromadu příbuzných atd. Takže bych si udělala opravdu malou jak jsem psala nahoře. Ale to záleží vždy na vás.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Teď je otázka, co je vysněného.. Podle mě se dá hdoně ušetřit na jídle, oznámení, Dj .. Např: místo drahého obeda večeře v restauraci koupit čuníka a udělat si jen večerní grilování. Oznámení si klidně napsat ručně. Já osobně bych to tak udělala, když bych měla hezké písmo - škrábu jako kocour. :) Ručně psané se mi moc líbí. A teď Dj, místo něj se dá klidně vytvořit vlastní playlist a poštět si písničky z notebooku. Parádně ušetříš i na kytce, uplně stačí když v květinářství řekneš, že není svatbení :D hned stojí o pár stovek méně.. Ted záleží, co je pro vás důležité. Na čem šetřit chcete a na čem naopak ne.
Odpovědět
Právě toho jsem se bála, zabodnout nůž do kalendáře a říct tolikátého se bereme. Já pracuju a snažím se přes rok šetřit jak se dá a daří se to. Přítel ale podniká a to je moc těžké. Jeden měsíc je zakázek, že se domů chodí sotva vyspat a další měsíc je rád, že zaplatí nájem a firemní náklady... Vzal si k tomu ještě brigádu, aby měl aspoň něco jisté. Já nad občasnou brigádou taky začala uvažovat. Ne proto, že bychom nevyšli s penězi, jak si mnozí z okolí myslí, ale abychom zvládli našetřit jak na svatbu, tak na situace, kdy klienti neplatí za zakázky i čtvrt roku. Tahanice s právníkama jsme už taky zažili. Teď už to snad zvládnem, do října daleko, svatba nebude nijak pompézní a rezervy jsou vytvořeny :-) A pokud se něco nedej bože vymamlasí do termínu svatby, tak půjdem ve čtyřech na radnici a do restaurace na polední menu :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@rainbow_x tak kapelu zrovna máme zadarmo, protože to je muže kapela, co s ní jezdí :-D no moje vysněné je ta sukně s tím tílkem a ještě k tomu mám košili, takže to už je v kapse:) ale právě si říkám třeba to ručně psané oznámení, že by nemuselo být vůbec špatné, inkoustovým perem na lepší papír... ? takhle si mě docela navnadila. @shey nojo, příbuzný zkusím trochu proškrtnout :) Ale opravdu malou, to já bych si bez kamarádů asi neužila:( kytka, to je vlastně supr nápad. A pro maminky a svědkyni by stačila nějaká hodně malinká, že? zvažuju právě zrušit výslužky, mít míň koláčků, možná nemít vývazky, vynechat šunkovou rolku...
Odpovědět
@mawenzi Ahoj, tak ja bych klidne zredukovala takove ty svatebni ,,potrebnosti,, jako treba vysluzky. My vysluzky vubec mit nebudeme a neprijde mi to duvod k tomu, proc by se nekdo mel urazit, ikdyz co clovek to natura.:-) No, zruste si sednout, duelat si seznam, ktery jeste nemate zaplaceny a proskrtejte to a pokud i tak to bude hooodne nad ramec, pak bych to zacala resit jinak. :-) drzim palce
Odpovědět
@mawenzi tak kamarádi na obřadě nic nestojí a my si s nimi zajdeme pak jenom na "pivo" , takže ty bych neřešila.....jinak jsem tu v týdnu řešila něco podobného a úplně Tě chápu. Ale já jsem s tím pak šla i za rodiči a slíbily že pomůžou - oni se na tu svatbu nakonec taky těší ....tak u nás naštěstí již vyřešeno 8-)
Odpovědět
@mawenzi a nebo jak pise @shey mela bych obrad se vsemi, ale hostinu pouze se vedky a rodinou a kamaradum to pak vynahradila kablou, az by na to bylo. Pokud vas znaji, tak to jiste pochopi, prip, nekdo nabidne potrebnou pomoc.. :-)
Odpovědět
Článek se načítá
a co kdyby spis napsala tvuj rozpocet a nechala si dat tipy co seskrtat? na tvoji otazku se neda vubec odpovedet aby ta odpovede mela nejaky smysl protoze je rozdil kdyz mi vypadne 10tis. ze 100tis. rozpoctu nebo ze 40tis. rozpoctu tak jako je rozdil jestli mi vypadne 10 nebo 30 tis. prece... tim spis kdyz muze kazdy jen hadat jestli v tvem itinerari je i kocar s konma za 10tis. nebo je uz tak seskrtanej predem ze neni moc kam sahnout apod. ;-) jinak osobne si myslim ze i v dnesni dobe dokaze chlap behem 2 mesicni vypovedni lhuty najit praci pokud nema ruce dozadu takze muze nastoupit hned do nove i bez pracaku ackoliv samozrejme muze byt trochu hure placena apod. nicmene naklady domacnosti by mel byt schopny vykryt pokud si nezijou na zbytecne vysoky noze a jediny vypadek tak je to ze se nasetri mene na svatbu (ze uz vic se nenasetri) coz osobne bych zvazoval po vyskrtnuti pripadnych blbosti v rozpoctu vybalancovat pujckou (idealne bezurocnou - tzn od znamych/pribuznych, pripadne pokud ma moznost v bance takovou sehnat) kterou bych hned po svatbe z daru splatil abych nemusel zbytecne vymyslet skopiciny s tim co bylo v planu a hlavne abych neorezaval lidi protoze to pak zvysuje vyrazne prumernou cenu svatby na cloveka...
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi To Ti jedině schvaluju! :) Protože já jsem z ručního oznámení taky nadšená :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, můj muž ztratil práci měsíc před svatbou, ale naštěstí dostal odstupné a pak si do třech měsíců novou práci našel. Takže držím pěsti ať se vám to taky nějak povede. Jinak kde můžete na svatbě ušetřete, penízky se vždycky hodí a snad dostanete i nějaké svatební dary. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@brookes bohuzel v pondeli se necekane slo na dohodu taj vypocedni lhuta zadna neni, a za 14 dni neni snadny sehnat novou praci. kdyby tam byla 2nedicni vypivedni lhuta tak tu praci mas fakt sanci sehnat lip nez za dva tyny
Odpovědět
@mawenzi abych pravdu rekl tak nechapu jak muze nekdo dobrovolne podepsat dohodu pokud tu praci skoncit nechce a neudelal prusvih na paragraf. Ovsem kdyz uz to podepsal tak co se da delat to je fakt blba situace. Asi bych zatim nechal svatbu lezet jak je a vrhnul vsechny sily na reseni te prace. Pokud ji sezene vcas muze to byt v pohode nez se ted trapit skrtanim svatby misto reseni prace. Svatba se da zrusit i par dni/tydnu predem kdyz to fakt jinak nepujde.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Někdy to bohužel jinak než na dohodu nejde viď.. Věřím, že to nějak vyřešite a přítel si práci co nevidět najde.
Odpovědět
Profilova fotka
verim tomu, ze vypadek bude mit vliv jen na setreni, pokud by chybeli cele 4 mesice, je to 12 t, pokud treba jen ty 2, tak 6t, coz neni tak hrozne, myslela jsem, ze cukrovi I s vysluzkama vyjde na cca 5000 tam s klidem muzu pulku ubrat, oznaneni a vyvazky snad daj litr, rozpocet je: 45 lidi hostina- 45000, to dopredu neodhadnu. oblecrni uz mame doma, fotky plati segra. kapela zdarma. obrad 1000. prstynky taky mame
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Myslím, že ušetřit se dá skoro na všem, záleží ovšem jak si svatbu představuješ. Já jsem oželela např. kadeřnici, umělé nehty, líčení. Nekupovala jsem ani květiny - natrhala jsem si je, neutrácela jsem za výzdobu (něco málo jsem ušila a měli jsme na stolech spoustu lučního kvítí v různých lahvičkách - pro mě lepší než metry zde oblíbené organzy). Šaty už jsem měla nějaký ten pátek doma, bižuterii taky, na hlavu jsem si umotala věnec :-D . Místo předraženého svatebního dortu potaženého cukrem jsme měli několik ovocných dortů (asi po šesti stech). No a nic jiného vlastně ani nepotřebuješ. Na čem se moc neušetří je jídlo, bohužel nejvyšší položka. Kdybych se měla vdávat podruhé udělala bych jen grilování doma. Hostina spolkla 3/4 našeho rozpočtu. Do března ještě uvidíš :-) . Radím ale nevzdávat se svého snu, já to udělala a moc lituju.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Rozhodně bych ušetřila na tom jídle - my se rozhodovali mezi dvěma cateringy, kteří nabízeli oběd (polévka + hl. chod) za cca 200 Kč/os. a to včetně obsluhy a dopravy (a bavíme se o klasické svíčkové z poctivého hovězího). Plus následný raut bychom měli zvládnout do 10 tisíc, na jídle tedy počítáme cca 20 tisíc a to asi i s rezervou. Pití bude do 10 tis., pronájem výčepního zařízení + bečky, víno, nealko, pár výhodně nakoupených lahví tvrdého alkoholu... primárně bych tedy zkusila vyřešit tohle, určitě něco najdete!
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Já si vývazky dělám sama. Je jich 100 a vyjdou mě na cca 250Kč :)
Odpovědět
Profilova fotka
je fakt ze kadernici a kosmeticku jsem nemela v planu ani predtim a ani zadnou vyzdobu delat nebudu. jidlo myslum, ze do 400os se vlezem ale problem je piti, nikdy nevis, co kdo vypije. nekomu staci litr mineralky na odpoledne a nekdo da sud piva. dort mame docela levnej a dobrej, pres 2500 stat asi nebude. no nejak to pujde, to se nebojim. vic se bojim tech připomínek ze nemame to ci ono
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Tím se netrap, co bude, to se pít bude, když něco dojde, bude se pít něco jiného... :-) Pití nakoupíme podle této kalkulačky, co jsem s ní počítala, to sedělo - http://www.perfect-party-planning.net... - samozřejmě přibereme i rezervu, ale rozhodně se nebudu hroutit, když neplánovaně o půlnoci dojde červené víno a bude bílé :-) A na blbé kecy se úplně vykašli! :-)
Odpovědět
@mawenzi dejte v restauraci limit na alkohol. Až se vypotřebuje, tak si ho hosté budou platit. Myslím, že když budou vědět v jaké situaci jste, tak dobří přátelé to pochopí . Ty , u kterých se bojíte , že budou prudit , raději nezvěte.
Odpovědět
Profilova fotka
j @mawenzi Ahojky,tak to je vážně blbá situace,ale nebuď z toho smutná.Já i přítel sice oba pracujeme,ale dotoho stavíme domeček takže veškeré finance jdou na stavební materiál.Já se snažím šetřit,ale moc dobře to nejde...Jinak jestli ti můžu poradit tak mě vývazky pro asi 60 lidí vyšly na celých 105 Kč. Dělala jsem si je sama.Potřebovala jsem na to dvě 10 metrové bílé stuhy a necelé jedno balení fialové,které má10 m po 20 Kč a k tomu špendlíky za 45 Kč,tech je v balení 100ks.Takže kdybych si je koupila hotové vyšly by mě na cca 300 až 400Kč takže úsporné řešení...
Odpovědět
Profilova fotka
@rainbow_x @makousek007 ty domácí vývazky teda určitě zkusím:) a po konzultaci s mužem prostě nebudou výslužky, i cukroví teda vezmem trochu míň, no když dojde, tak dojde. A hlavně si asi říkám, že pokud by nám maximálně mohlo něco chybět při placení hostiny, tak je asi pravda, že nějaké peníze dostaneme a potom by teda neměl být problém z těch darů nějakou chybějící tisícovku doplatit. Zkrouhnutí hostů se konat nebude.
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi Zkus! :) Chvilku mi teda trvalo, než jsem se do toho dostala :)))) ale pak už to jde :) A my také nebudeme mít výslužku! Né proto, že na to nemáme,ale proto, že nechápu ten smysl a přijde mi to hodně zbytečné.
Odpovědět
Profilova fotka
@rainbow_x já výslužku původně taky nechtěla, ale doma byl dost nátlak ohledně toho... no teď je to první věc, která prostě nebude. I když ono je to často zvykem a každý to čeká, ale tak si myslím, že naše svatba už tak bude dost "divná", takže jeden klep navíc mě nezabije:-D a jak dlouho to tak trvá? za víkned by se dalo zmáknout, kdybych to jen propíchla špendlíkem a nesešívala, že?
Odpovědět
Profilova fotka
@mawenzi já dělám jeden tak 10 minut, ale koukám při tom na televizi, protože to dělám po večerech :) A dělám jich 100,kdybych jich dělala 20 bylo by to lepší :-D
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?