Zadlužení kvůli svatbě, jak to máte vy?

Profilova fotka
My jsme naši svatbu nechali na příští rok, abychom si mohli na vše našetřit. Znam ale manželé, kteří se kvůli svatbě zadližili, mají půl roku po, stále splácejí a to to nebyla ani nikterak velká suma. Jak to máte vy? Já bych si to asi neuměla náležitě užít, kdybych věděla, že to mam za půjčené peníze a to jen proto, že jsem to chtěla hned...
Odpovědět
1
2
8
Půjčka max. na bydlení... to většinou ani jinka nejde, ale jinak se držím zásady, když na to nemám, tak si to nekoupim. Půjčku na svatbu bych přirovnal půjčce na dovolenou... Událost proběhne a pak ještě drahnou dobu splácíš, ale tu protihodnotu už nevidíš...o to se to splác pakí hůř :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já byla ta šťastná, které svatbu platili rodiče, ale rozhodně bych se nezadlužovala a raději si počkala. Nebo bych si udělala svatbu jen malinkou, ale za to bych si ji užila. Asi tak.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme to měli tak,že nám se svatbou hodně pomohl můj táta, zbytek jsme platili my,od tchánů jsme nic nechtěli,pomáhají nám platit hypotéku,co máme na byt a sami jsou rádi,že jsou rádi,protože co vydělají,tak dají do baráku,na kterém je pořád co dělat. Půjčku bych si na svatbu v životě nevzala,neměla bych z toho tu správnou radost,je lepší si počkat (my si počkali od zasnoubení přes 2roky,žádné do roka a do dne nebylo) a pak si to užít tak,jak chcete.
Odpovědět
Taky bych si půjčku na svatbu nikdy nevzala, stejně jako na dovolenou...půjčovat si se vůbec nevyplatí, akorát už tak drahá svatba vyjde ještě dráž kvůli ůroků. My budeme mít svatbu po roce a 4 měsících od zasnoubení, poctivě šetříme a i tak jsme závislí na rodičích, protože bez nich bychom to nedali (oba máme velké rodiny, takže malá svatba nepřicházela v úvahu). Když jsme počítali přibližný rozpočet, tak jsem málem dostala infarkt, svatba není vůbec levná záležitost :-( doufám, že se nám aspoň půlka vrátí na darech, abychom mohli alespoň částečně vrátit penízky rodičům, kteří nám už i bez svatby dost pomáhají
Odpovědět
Profilova fotka
to proč se bereme až teď je právě z finančních důvodů. Přece si nebudu pořizovat něco na co nemám. Jak bylo napsáno výše, půjčku bych si vzala jen na bydlení, na svatbu by mě to ani nenapadlo. Přece i tak máme určitý rozpočet, protože každý si může dovolit něco jiného.
Odpovědět
Dluh beru pouze u bydlení. Ale jak už někdo psal výše pokud na to nemám tak si to nepořídím. A bez svatby se žít dá, přesné je srovnání že je to stejná půjčka jako na dovolenou. To radši nikam nepojedu..Takže já bych se kvůli svatbě nikdy nezadlužila :-)
Odpovědět
já beru všechny půjčky a dluhy jako ostudu... jedinou co ne je na bydlení.. to člověku mnohdy nic jiného nezbude.. ale na ostatní věci si myslím jde ušetřit, na auto, na svatbu, na dovolenou, na elektroniku atd.. je to prostě jen lenost těch lidí, nic víc.. když na něco nemám tak si to nekupuju
Odpovědět
Profilova fotka
V životě bych si na svatbu nepůjčila u banky, ani na dovolenou, dárky, atd.... Jediné zadlužení, co schvaluju, je bydlení. Stejně, jako @krizecek. Pokud člověk trochu šetří a má zálohu, tak ikdyž se rozbijou spotřebiče, tak si nebudete muset půjčovat.
Odpovědět
Podle mě je to blbost! Toleruji hypotéku, max leasing - ale půjčka na svatbu, musím souhlasit s ostatními. My si také musíme našetřit na své a pak uvidíme, co se nám vrátí - zatím financujeme pouze já a snoubenec :-)
Odpovědět
Půjčka na svatbu je podle mě znakem finanční negramotnosti. Přece pokud něco chci, tak si na to našetřím. Půjčka je pak sice taky svým způsobem šetření, ale krom toho se navíc zaplatí úroky a hlavní věc - splácet se musí, kdežto když člověk šetří, tak to není povinnost. Já si vzala jednu jedinou půjčku, a to na byt. Bohužel jsem žádný nezdědila, ani mi ho nikdo nekoupil, takže si ho musím platit sama. Nikdy bych si ale nevzala půjčku na nic jiného, na tohle máme s přítelem dost radikální názor. Ten třeba naprosto nechápe, jak si někdo může půjčit na auto, které okamžikem nákupu razantně ztratí na hodnotě. Ale to je zas jiná věc...
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si nikdy na svatbu nebo dovolenou nepůjčila, sice jsem vždycky chtěla velkou svatbu, ale jak už tu bylo řečeno na co nemám to si nekoupím. My s ženichem jsme se domluvili tak, že každý postavíme rodiče před hotovou věc, buď bude malinká svatbička jen se svědky a rodičema, kterou si zaplatíme sami anebo velká podle jejich představ, pokud budou ochotni finančně přispět. Možná to takto vyznívá sobecky, ale tenhle způsob vyhovoval nakonec všem. Rodiče se nakonec vyjádřili, že chtějí bohatou svatbu, s tím, že přispějí na hostinu a cukroví, co bude potřeba. Šaty, výzdobu, prstýnky a tak si platíme sami, naštěstí moje zručnost nám šetří penízky. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych si taky na svatbu nepůjčila.. U nás připadá v úvahu jen hypotéka nebo auto na leasing.. ;-) Naštěstí nám platí svatbu rodiče.. platíme si sami jen matriku, prstýnky, fotografy, video, oznámení, vývazky a výzdobu sálu, hostiny a místo obřadu :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@pajdalena Za mě si člověk má vzít půjčku max. na bydlení a pokud chce něco jiného dovolená, svatba, TV...... ať si na to našetří. Buď na to mám a koupím si to nebo na to nemám tak ne. Je síla, pokud si někdo bere úvěr na svatbu. Nechápu takové lidi. Znám dost lidí co takhle funguje a spějou zdárně k EXE a to už reálně. Kdo chce kam, pomocme mu tam. Opravdu nechápu když někdo žije svůj život tím, že profituje na úvěrech. Určitě je super, že chceš prvně našetřit a pak svatba. Tak to má být.
Odpovědět
Profilova fotka
blbost... nepujcila bych si.. ale chapu, jak to cloveka mrzi, že neco planuje a najednou zjisti, ze na to nema...
Odpovědět
Moje zásada je zásadně si nepůjčovat, kupovat vše až poté, co na to mám. Jediná vyjímka je byt. Svatbu bych raději o rok či dva odložila, než si kvůli ní půjčit. Jak tu někdo psal, bylo by to jako si půjčit na dovolenou či jinou blbost.
Odpovědět
Přesně, koupim na co mám a pokud mám peníze na malou svatbu, tak budu mát malou svatbu, pokud chci velkou, tak hold počkám. My taky chceme větší svatbu, nechceme dělit oběd mezi rodinu a kamarádi až pak atd... tak to bohužel dneska něco stojí a hodně (Bláhově domnívajíc, že 100 tis. to spraví) . Tak prostě 9 měsíců (snad to bude stačit) hold se šetří jen na jeden den. Ale je to každého svobodná volba.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, možná si budu zdánlivě protiřečit, protože pořádání svateb je naše živnost. Ale kdybych se dozvěděl, že snoubenci chtějí svatbu na dluh, asi bych jim to rozmluvil, protože jim to následně zkazí radost ze svatby. Souhlasím s přispěvateli, že je lepší to buď odložit nebo si dobře rozmyslet co za své peníze budu chtít a zda-li něco není zcela zbytečné. Někdy se zjistí, že některé věci na svatbě být nemusí. To je princip současné reklamy, že má člověk pocit, že to nutně musí mít - nemusí. :-) Není dnes nic neobvyklého, že snoubenci udělají slavnostní oběd v menším počtu a potom přijdou přátelé a kamarádi. Jde o společenství, zábavu a tak pro ně nemusí být opuletní hody. Tvrdý alkohol si většinou platí sami. Škoda, že u nás není rozšířený zvyk, že hosté přinesou novomanželům třeba peněžitý dar zhruba v ceně konzumace, aby je tolik nezatížili, protože každý si dovede představit nákladnost takové oslavy. Rozhodně začít společný život s dluhy za svatbu bych nemohl doporučit. Hezký den. MK
Odpovědět
dluh za svatbu je hloupost, jediny rozumny dluh je hypoteka,mene rozumny je pak leasing ci uver na auto pokud to auto je velmi nutne. Zbytek jsou zbytne veci,na ktere se da nasetrit
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím si, že pokud pár nemá finance na tu svatbu, nic se nestane, když počkají až našetří ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
můj názor nebudu nijak rozvádět - na půjčku nikdy! Svatba a dovolená na půjčku, to se mě vždycky zmáhá běs a hrůza, když to slyším :-)
Odpovědět
@pension_kraus což Vás ctí, neboť se domnívám, že v dnešní době by většina provozovatelů na Vašem místě něco takového vůbec neřešila, spíš by byla ráda, že má tržbu. K dotazu viz. ostatní příspěvky. Zařídím se podle toho, na co mám. Buď menší skromná svatba, nebo raději počkat a našetřit.....
Odpovědět
Profilova fotka
My přetáhnem trochu giro účet, ale to bude v pohodě. Půjčku bych si nebrala.
Odpovědět
Neumim si predstavit, ze si kupuji/ organizuji neco, na co nemam penize. Bud si poridim to, nac penize mam, nebo pockam, az je budu mit, abych mela neco podle svych predstav. Dnesni doba je zvlastni-lide jsou vic a vic materialisticky zamereni, chybi jim skromnost a prestavaji si uvedomovat hodnotu penez 8-( .
Odpovědět
Profilova fotka
Také si nedovedu představit, že bych si brala půjčku na svatbu. My jsme počkali, až na ni máme....
Odpovědět
Půjčka, která doslova proteče mezi prsty je půjčkou do pekla:( Defakto z ní nic hmotného nezbude a pak jen splácení.
Odpovědět
Profilova fotka
@duschan Souhlasím s názorem
Odpovědět
Profilova fotka
půjčka na svatbu, je šílená dětinskost. Obzvláště v dnešní době,kdy je nouze o práci. I když Vám přijd,e že je v práci všechno v pořádku nikdy nevíte, co zamýšlí vedení. Navíc svatbu vám pak exekutor nezabaví, ale ostatní věci ano, a rád. Kamarád s vyhlídkami na pracovní růst vzal hypotéku (která smysl má) s vysokýma splátkama, ale po 2 letech jim firmu přesunuli do číny a on pak horko těžko vyjednával dvounásobnou délku splácení s poloviční výší splátek, protože při ucházení o práci mu všude nabídli maximálně 2/3 z původního platu. Takže teď bude až do 50 splácet byt, který mu stejně za chvíli bude malý, pokud budou mít děti. My svatbu odložili na neurčito, právě kvůli financím, protože je pro nás prioritou bydlení, které bychom taky rádi zafinancovali pokud možno bez úvěru, případně se zadlužili na co nejnižší možnou částku.
Odpovědět
ahoj holky,zadluzit se kvůli svatebnímu dni,ktery utece rychle a pak ty splátky...v zadnem pripade....Proto jsme se rozhodli z financích duvodu mit svadbu s deseti lidma...Budu mit rozlucku se svobodou,kde to oslavim se vsema kamoskama a svadba bude ciste v rodinnem duchu...Zadne pronajimani saly,ci zbytecne placeni kapely...Budeme mit obrad v kostele s hudbou a pak hostina v restauraci,pak se budeme presouvat na foceni,vecerni bufet,prohlidku vecerni Prahou,pak party doma,kde si vse vyzdobim podle svi predstavy,udelame program,nejakou zabavu,pustime hudbu se serveru a budeme pit az do rana.Myslim,ze budeme takhle v klidu a uzijeme si to mnohem vice.:-)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 5 měsících
Já na půjčce nevidím nic špatného, krom teda to, že pak člověk zaplatí o něco navíc. Lidi si půjčují na horší kraviny, na mobily, elektroniku, nebo dokonce do automatů.
Odpovědět
Jestli jste všechny schopné platit v cashi auta, rekonstrukce a velké investice, tak klobouk dolů... Půjčit si na celou svatbu s tím, že na ní nejsem schopná ušetřit ani korunu a budu to ještě splácet pět let, to mi přijde ujeté. Ale kdybych v průběhu příprav zjistila, že mi chybí částka, kterou jsem schopna během pár měsíců splatit, tak nevidím problém v tom si přečerpat účet nebo si nějak rozumně půjčit. Pokládám se za finančně gramotnou a proto si z půjček nevytvářím dogma, že je to něco horšího než peklo
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?