Svatba jen se svědky a rodiči. Jak to říct ostatním?

Ahoj nevěsty a vdané paní, chtěla bych znát Váš názor - doufám,že to napíši srozumitelně ;-) V září jsem byla požádana o ruku a předběžně máme domluvený termín 26.4.2014. První plán byl,že si zamluvíme u nás sál a uděláme tam oběd i hostinu. Potom jsme si ještě v klidu se ženichem sedli a vzhledem k naší fin.situaci a protože nemáme rádi když je moc lidí pohromadě a vlastně nejsme rádi středem pozornosti jsme se domluvili,že si uděláme obřad a jenom oběd s nejbližší rodinou (rodiče,svědci,babičky,bratr s rodinou - 16 lidí) a večer půjdeme pouze s přáteli na pivo....čím víc nad tím přemýšlím a plánuji tak mne mrzí, že už jsme to datum víceméňe oznámili doma - i když ještě neoficiálně. Moji rodiče mi rovnou řekli,že na svatbu jít nemusí ( nevím jestli jim to mám věřit) a jediný kdo se vlastně opravdu těší je ženichovo maminka, která jediná dala najevo radost. Docela mne mrzí,že jsme si nevzali dva svědky a nesjeli jenom na úřad a oběd ve čtyřech. Za prvé kvůli tomu abych já byla v klidu, už teď jsem dost nervózní a jednak také kvůli financím. Svatbu si financujeme sami, od rodičů vím že od mojich žádné peníze nebudou a od ženichovo si myslím,že také ne.My rekonstujeme dům, máme dvě auta, kterým pořád něco je :-D ženich včera uznal,že by mu na svatbě stačili pouze rodiče a svědek. Nějak nevím jak z toho elegantně ven.... :-S
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že tí bude celý život líto, že jsi nepozvala blízké, obzvlášť rodiče, kteří tě vychovali. Radši bych prodala auto než jim upřít tu radost prožít s tebou svatební den. Ale svatba může být i skromná, kup, co můžeš na bazaru, je tu super výběr, navařte kotel guláše a máte hotovo:-)
Odpovědět
Ahoj, my jsme to měli také tak. Nejsme typy, co mají rádi být středem pozornosti. Snoubenec chtěl svatbu jen s rodiči, ale mě se zdá blbé když už zveme rodiče nepozvat i sourozence a prarodiče, ale to už se mu zdálo moc. Navíc moje maminka ze svatby neprojevila absolutně žádné nadšení, spíše vše akorát zkritizovala, takže jsme se rozhodli jen pro svatbu se svědky. Také mám trochu obavy, aby nám to nebylo nakonec líto, ale zase na druhou stranu ze mně spadl všechen stres a nervozita spojený se zařizováním. Pokud se přeci jen nakonec rozhodneme rodiče pozvat, půjdeme už jen někam na oběd do restaurace (rezervujeme stůl), bez hostiny.
Odpovědět
@antoinet jde o to,že rodiče ( kromě přítelovo maminky) mi řekli,že ani na svatbu jít nechtějí....a nějak se ani nebojím,že by mi to bylo líto. Jestli budeme zvát rodiče tak já osobně spíš kvůli slušnosti, vzhledem k tomu jak se ke svatbě staví. Jinak oblečení na svatbu a prstýnky už máme. Jde o to co bychom museli zaplatit v dubnu a na to bychom teď museli dát peníze dohromady ( obřad, hostina, fotograf cca 14.000 Kč) . Já bych chtěla svatbu max. svědky a rodiče, ale jak píše mikhael je mi to hloupé vůči babičkám, jinak ženichovo bratr - stačí aby se blbě vyspal a ráno se rozhodl,že nikam nejede :-| Jinak auto prodat opravdu nemůžeme, je to jediný způsob jak se dostat do práce ;-)
Odpovědět
@mikhael a oznámili jste už nějak rodičům a blízkým příbuzným,že to tak uděláte?
Odpovědět
@shey Rodičům a sourozencům jsme to už oznámili, vzali to docela v pohodě. A moje maminka je vlastně ráda, že nikam nemusí jezdit (svatbu budeme mít 50 km od bydliště a v červnu, což je na ní moc teplo atd. atd.). Babička akorát ví, že příští rok bude svatba, datum neví a nevím, zda jí to řeknu, ale nejspíš ano, spolu s vysvětlením, proč jsme se tak rozhodli, aby se pak neurazila, že ani nevěděla, že se vlastně vdávám. Ostatní rodině pošlu pak oznámení, že jsme se vzali. Jak to bude řešit snoubenec s ostatní rodinou zatím nevím.
Odpovědět
Ahoj, já si myslím to samé co @antoinet , tedy že by tě to jednou mohlo mrzet. A nejen tebe. Pokud se budoucí tchýně těší, určitě by byla zklamaná, kdyby nakonec pozvaná nebyla. Co se týká tvých rodičů - třeba to byl jen prvotní šok a ještě se jim to rozleží. No a pokud jde o finanční náročnost - 16 lidí se dá zvládnout i levně. Nevím tedy, jak bydlíte, ale píšeš, že rekonstruujete dům - co pozvat příbuzné k vám, uvařit guláš, nebo řízky, nebo co máte rádi, napéct něco sladkého atd. Pokud máte zahrádku, dalo by se udělat i posezení na zahrádce (ale to byste asi museli posunout termín na léto). My máme z tátovy strany rodinu, která když se sejde celá, tak je nás dvacet, a normálně pořádáme pro tento počet rodinné oslavy, kde si všechno zařizujeme sami. Většinou se nám povede jídlo připravit ve dvou, takže když si poprosíš o pomoc maminku, budoucí tchýni nebo někoho jiného z rodiny, přípravy zvládnete. A výzdoba se dá taky připravit doma a neutratit za ni žádné velké peníze :-)
Odpovědět
@shey Tyhle věci je prostě nejlepší říct a vysvětlit tak, jak jsou. Nebála bych se toho, co píšeš, tak líto by to mohlo být asi prakticky jen ženichově mamince, ale pokud jí to on hezky vysvětlí, tak pokud je to rozumná ženská, určitě to pochopí. Ono zamotávat se do nějakých složitých vysvětlení je zbytečné. A nesouhlasím s @antoinet, že toho budete litovat celý život (a prodat auto kvůli svatbě, to už je pak úplně rozumný teda :-D ), brácha se taky oženil jen se svědky a nikdo ničeho nelituje. Je to každého volba a pokud to tak chcete a je to pro vás v tuto chvíli nejlepší možná volba, tak do toho ;-) Lepší, než dělat něco, co vlastně ani jeden nechcete.
Odpovědět
@fallingstars Díky, zatím jsem u varianty,že vezmeme jen svědky a rodiče a půjdeme po obřadě na normální oběd do restaurace ( máme doma tři psy a ženichovo maminka šílí z chlupů :D, takže doma to dělat určitě nebudeme) , ale nebudu vůbec řešit výzdobu,menu ani dort, prostě asi ať si každý dá k jídlu co bude chtít..vychází to na 10 lidí. To bychom finančně ještě zvládli.....
Odpovědět
já si teda nedovedu představit, že mě rodiče řeknou, že nemusí být na svatbě :-( :-( Tak se vemte se svědky, zbytek zavolejte na večer domů (řízky, kuřata, saláty), prostě bez restaurace, výzdoby, hudby a různých jiných věcí. Pro 16 lidí vás to nezrujnuje :-) Oni přijdou v běžném oblečení, nezrujnuje je to, že musí mít něco nobl a možná budou v pohodě :-)
Odpovědět
@majanax mě to taky mrzelo, už jsem se s tím smířila..... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@shey Jestli bys měla radši svatbu jen se svědky, tak jdi do toho. Mě naopak strašně mrzí, že jsem se nechala přemluvit na velkou svatbu s celou rodinou. Ty nervy a stresy... nesnáším být středem pozornosti, zkazilo mi to celou svatbu. Rozhodně se nikomu nepřizpůsobuj, nebo nedělej něco jen proto, že jsi už oznámila, že to bude nějak. Teď ještě není pozdě to změnit. Mě osobně by se nejvíc líbila varianta svatba jen s manželem a svědky, krásné focení, kdy nemusíte spěchat, prostě den jen pro vás dva :) No a pak třeba druhý den večer grilování s rodinou, saláty, napečeno. Nemusí to být u Vás doma, jestli tam ženichova mamka nerada chodí - určitě má někdo z rodiny k dispozici zahradu nebo chatu. Taková varianta ale není na duben, to by chtělo alespoň květen.
Odpovědět
Profilova fotka
Jako tedy nevim jak vy holky ale mě by to tedy nemrzelo, jako pokud rodiče nevěsty vubec nevyjadří emoce, že se jejich dcera vdava tak by mě to spiše naštvalo. Nedokážu si představit, že by se moji nebo snoubencovy rodiče netěšili na svatbu. Vždyž se berou jejich děti. Todle asi fakt nepochopim. A pokud oni neprojevili zajem, tak bych si to udělala jak chceš ty. prostě bez nich.
Odpovědět
Článek se načítá
@shey Za mě jdi určitě do toho. My budeme mít taky svatbu jen se svědky a moc se na to těšíme, pro nás je svatba intimní zážitek dvou lidí a ne šaškárna pro příbuzné. Máme to jednodušší v tom, že o tom nikdo zatím neví a pokud se zadaří, dozví se to až z oznámení že jsme svoji :-) Když už to takhle ví, řekla bych jim to upřímně jak to cítíte a proč chcete malinkou svatbu. A jestli se ženichovo maminka těší, tak bych jí vzala jako jednoho svědka. A možná jsem si to přečetla špatně, ale píšeš že Vaši řekli že na svatbu nemusí ne že se netěší..to je podle mě rozdíl. I moje mamka mi jednou řekla, že kdybych plánovala svatbu, tak ať vůbec nekoukám na tradice a udělám si to po svém a jestli pak za ní přijedeme, budeme si povídat a dáme třeba jen přípitek, bude moc ráda, protože stojí nohama na zemi a ví že není potřeba honit super svatbu a ví že jí máme moc rádi i když pak uvidí jen fotky (je sranda, že to tak skutečně u nás bude). A prodat auto...to mě opravdu rozesmálo :-D Kvůli svatbě je to trochu ujeté...pak chodit pěšky do práce, jen aby se příbuzní najedli :-D A taky rekonstruujeme a rozumím tomu, že ono i těch 14000 našetřit je složité. A návrhy jak pozvat 20 lidí k sobě domů na řízek mě děsí...nevlastním hotel, aby u mě mohli přespat, takže by půlka nemohla pít aby odjeli zase pěkně domů, od rána bych kolem všech musela běhat pokud bych si nechtěla najmout nějakého poskoka a smažit řízky pro tolik lidí, no takhle si krásný večer po obřadu nepředstavuju. A že je to jednoduché zařizování? Kdo má doma 20 židlí, veliký stůl, dvacet postelí....super gril (ten náš obslouží tak čtyři lidi a i tak je to na etapy) a to si tak týden předem nastěhovat k sobě obě maminky a další pomocnice, aby vše bylo připravené... tak jaké ušetření a ulehčení? On normální oběd v restauraci za 200 Kč na osobu podle mě vyjde možná i levněji (s tím, že pití a tak by si třeba platil každý sám). Jeden z důvodů proč chci takhle malou svatbu... žádné pečení koláčků, cukroví...žádné tahanice zda bude na hostině kuře nebo prase....Nevěsty kolem mě vypráví jak do noci den předem dodělávali občerstvení a týden předem jen pekly výslužku a nevím co ještě...Blééé :-p
Odpovědět
@jane46 mluvíš mi z duše ;-) líp bych to nepopsala - děkuju
Odpovědět
Holky, když budete mít tak malou svatbu, jak řešíte šaty? Já stále nevím ,jestli klasické dlouhé nebo spíš nějaké krátké a jednodušší. Nechci působit spěšně v princeznovských šatech, když bude svatba ve 4 lidech...
Odpovědět
@mikhael My meli svatbu taky ve ctyrech a mela jsem princeznovske saty :-)
Odpovědět
@dannyel A kam jste šli pak na oběd? My chceme jít normálně do restaurace, ale nevím, v těch princeznovských šatech... A převlékat do normálního oblečení se mi také nechce, přeci jen si chci šaty aspoň chvilku na sobě užít :) A obřad bude defacto na louce v arboretu, takže by mi tam ty šaty nepřekážely... A fotit se pak chceme někde na horách :D
Odpovědět
@shey Není zač :-) @mikhael vůbec by to nebylo směšné. Já měla taky nejdřív vybrané bílé, nakonec jsem se rozhodla pro jiné (mám je v albu příprav), ale šaty je myslím škoda ošidit a dají se koupit i za málo...třeba ty stránky které jsem našla nabízejí i krásné bíle do 2000 Kč. Proč jsme se jako malé oblékaly za princezny, kdybychom si to teď nesplnily :-D A krásné fotky jsou památkou navždycky ;-)
Odpovědět
@shey Jestli ti to nevadí, že tam nebudeš mít rodiče, tak si myslím, že vzít jen dva svědky není vůbec špatný nápad. Zbytečně se budeš snažit a dávat do to peníze a stejně to pak nikdo neocení.
Odpovědět
@mikhael holka zlatá, nedej na konvence, pokud chceš šatky typ princess, jid do nich a nekoukej na nikoho, je to Tvuj svatební den a tak měj šatky take , které chceš TY :-) :-) :-) :-)
Odpovědět
@shey ahoj a proc to zbytecne komplikovat? obrad je vec verejna ale jestli pak bude nejaka oslava nebo ne a s kolika je na vas... proc tedy proste se nedomluvite ve 4 lidech na te svatbe a rodine jen neoznamite ze se berete... a pak uz je ciste na nich zda na ten obrad prijdou nebo se jim chtit nebude (tzn zenichovo mamce to nemusi byt vubec lito protoze proste na ten obrad i tak prijde) ale nasledne uz nebude zadna dalsi spolecna oslava apod. ale pujde se domu... ten kdo vas bude chtit videt ten vas obrad uvidi a kdo ne ten ne... a mas po problemu. a jinak se jeste nabizi taky moznost vzit si mamku za svedka kdybyste to chteli mit opravdu "tajne" jen ve 4 lidech a ji by to bylo lito... mamka svatbu uvidi dokonce bude mit vyznamnou roli a vy budete mit zase klid... vzdycky kdyz podobne veci ctu mam pocit ze tem dotycnym nedochazi ze nemusi svatbu delat tajnou a zbytecne tak nektere o ni "okrast" ale mohou ji jen oznamit a ten komu za to snoubenci stoji.. ten prijde i ciste na obrad bez ocekavani dalsi hostiny atd. ;-)
Odpovědět
@broookes Díky ;-) takhle nás to vůbec nenapadlo...
Odpovědět
@broookes to je moc dobrý nápad.. ale pro mě je v tomhle právě ten největší zádrhel.. protože už vidím jak řekneme všem, že vlastně chceme jen svatbu se svědky a když budou chtít tak můžou přijít na čumendu na obřad a pak domů... a začnou telefonáty...tchyně jestli má upéct sto koláčků (a i přes naše protesty že oslava po obřadu nebude tak přijde s něčím jako že dáme výslužky po obřadu..) a pak když se půjdeme fotit...to jim všem řekneme tak se mějte krásně.. ne, uděláme fotky s nimi, protože by nám to přišlo trapné, když už přijeli...další příbuzní co se taky budou chtít mrknout nám zavolají kdepak můžou přespat a tak začne zařizování se spaním...někteří nebudou moct rovnou přijet a odjet.. tak je budeme muset nějak zabavit před a po...přeci je nenecháme stát na louce u lesa. Půlka nepochopí že oslava fakt není a budou uražení protože přeci jen budou očekávat aspoň oběd (myslím, že některé vdané paní tady můžou vyprávět že vysvětlovat Ty jsi pozvaný jen na obřad a raut večer a tak jdi teď na chvíli pryč, měl jsi to na pozvánce...ty můžeš i na oběd ...není zrovna zábava). A otázek je víc...co si máme vzít na sebe....co ozdobení aut...co vývazky...a to když jim na všechno řeknu Néééé... to nakonec bude každý naštvaný a zážitek z intimního obřadu bude pryč...protože i na ten obřad je potřeba vědět kdo přijede, kolik jich bude a tak...i kdyby to mělo být jen na radnici a pak domů. To už abychom pak tedy rozeslali oznámení aby všichni věděli na čem jsou a kdy a kde se to koná, aby se někdo neurazil, že téhle tetičce jsme to osobně řekli a téhle babičce ne...A celkově to dopadne tak, že přípravy budou jako na normální svatbu jen s tím, že když se zadaří, tak odjedou domů hned po...a hladoví...s tím, že se k nám štrádovali a my jim ani buřt nedali k jídlu :-D A taky "tajné" to děláme my třeba i proto, aby mi sto lidí nezačalo radit co na sebe, jak by to mělo vypadat, kde by to mělo být a tak.. sto lidí sto názorů :-D
Odpovědět
@jane46 nezlob se ale pokud mate takto nechapavou rodinu ktere kdyz das oznameni (coz je naprosta slusnost ho dat i ve chvili kdy nezves na hostinu ale jen oznamujes svatbu prave proto ze ten obrad je verejna zalezitost) a reknes jim ze jim oznamujes jen cas a misto obradu protoze nic jineho se nekona... a oni nejsou schopni to pochopit a zaridit se podle sveho.. a pokud jsou schopni se te zeptat i co si maji vzit na svatbu na sebe tak se ta nechapavost da ocekavat a nezbyva nez ji udelej radeji tajnou. Nektere veci proste vyzaduji jistou miru inteligence aby z vaseho sdeleni pri predavani oznameni pochopili co se od nich ceka :-|
Odpovědět
@broookes :-D asi tak...proto ji máme tajnou :-D Přítelovo mamka má dokonce i připravené album, kde jsou fotky ze svatby jeho sourozenců a je tam vždycky jedna stránka volná...pro jeho svatbu... jejich svatby byly jako přes kopírák (a to doslova.. dort stejný, fotky stejné, šaty ze stejné půjčovny, jídlo stejné, místa stejná)... tak mě děsí jak by nás hnala do stejného...a pak bych za pár let listovala...jeho brácha před radnicí, jeho ségra před radnicí.. a my...jeho brácha u stromu, jeho ségra u stromu.. a my.... FUJ :-D Když jsme spolu začali chodit, tak jsem si při návštěvách jeho rodičů musel vytrpět sáhodlouhá videa z těch dvou svateb...stovky fotek...a vyprávění jak do noci pekli sto koláčů a tři stovky koláčků atd. Já tohle nechci zažít a jsem moc ráda, že i můj přítel ne. (to oblečení na sebe - chceme mít svatbu u lesa na louce...proto si myslím, že by se ptali)
Odpovědět
@mikhael my chodili po Praze a pak jsme zapluli do nejake hospudky....uprimne me to bylo vsechno fuk.Vdavala jsem se a chtela jsem vypadat jako princezna :-) Dokonce jsem si koupila i svaracek 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@broookes tak my měli tajnou svatbu právě z toho důvodu, aby byl obřad jen pro nás a těch pár nám nejbližších lidí, které jsme tam chtěli a měli. Možná by bylo fajn pozvat i širší příbuzenstvo a přátele jen na ten obřad, ale to bychom ho nemohli mít v malé Kapitulní síni, museli bychom si vybrat veliký Rytířský sál (ten je sice nádherný, ale tam má svatbu spousta lidí, my chtěli něco extra). Navíc jsme po obřadu měli naplánovanou soukromou prohlídku hradu při svíčkách a na tu byl počet našich hostů tak akorát, víc lidí by bylo jen na škodu. A když už by tam těch víc lidí na obřad bylo, asi by nám přišlo blbý posílat je pryč se slovy "my jdeme na prohlídku, vy už můžete jet domů", tudíž by se prohlídka nejspíš ani nekonala... Už před nějakou dobou jsem si vysnila, že chci mít hlavně kouzelný obřad, to kolem bylo vedlejší - partner mě v tom podpořil (on má jen maminku, bráchu, bratrance a sestřenici, takže ho představa mé rozvětvené rodiny na naší svatbě tak trochu vyděsila...) a svatbu jsme si udělali přesně podle svého, nikomu jsme se nepřizpůsobovali. Jestli má někdo z příbuzných nebo známých pocit, že jsme ho o naši svatbu "okradli", má smůlu, protože my bychom nic na tom našem dni neměnili :-) Pokud se v budoucnu rozhodneme "svatbu" si zopakovat, uděláme to zase za přítomnosti našich nejbližších na tom samém místě v tom samém stylu :-)
Odpovědět
Tak jsme si se ženichem četli Vaše příspěvky a děkujeme, pomohli jste nám ;-) . Ještě si promluvíme s ženichovo maminkou a pak se rozhodneme jestli uděláme svatbu jenom ve 4 nebo svědky i rodiče. Babičkám, ostatním blízkým přibuzným a kamarádům se omluvíme. Uděláme si malou jak je nám nejsympatičtější, zajdeme na malý oběd a večer někam s pár kamarády :)
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
@mikhael Tak co se týče šatů, v tomto ohledu, ať už plánuješ svatbu ve 4 lidech nebo dav, skutečně potlač racionalitu a vem si takové, které se ti líbí. To že máš malou svatbu přeci neznamená, že se máš vzdát toho, co bys jako nevěsta chtěla. Vem si to, v čem se budeš cítit dobře, v opačném případě tě to bude mrzet, nebo se po zbytek života budeš kousat do rtu a přesvědčovat samu sebe, že to tak bylo vhodné a nejlepší, i když si budeš myslet opak. A navíc, racionální myšlení zapoj teď: Podle koho bys asi měla v takovém počtu působit směšně? Kdo by si to měl asi tak myslet? Ženich? Těžko:), pro něj jsi stejně ta pravá, ať už budeš v čemkoliv. Svědci? Pochybuju. Dresscode si určují budoucí novomanželé a oni se zařizují podle toho, takže jestli si už vymyslíš nějakou formal eleganci, tak se snad podle toho zařídí a nemusíš se bát, že pokud tam budeš v róbě, tak za tebou bude stát svědkyně v "teplákách", spíš zvolí slušivé pouzdrovky. A úřednice už viděla načančané nevěsty i holky v letních šatech, takže jí to bude určitě jedno. No a na kolemjdoucích na ulici ti snad nezáleží :-D
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Ahoj, ja ted tesim neco podobného. Z moji rodiny na svatbu extra nikdo nechce. Nikdo nepřítele jivil.zájem, pouze zenichova maminka a svedci.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?