Šetřit na svatbu nebo jsou i jiné způsoby?

Profilova fotka
Holky, jak jste to měli, či máte s financováním svatby? Mě přispějou něco rodiče, ale závratná suma to asi nebude počítám 5-10 tis. A dál? Potřebovala bych schrastit tak 50 tis. Jak jste dali vy? Šetřily jste?
Odpovědět
1
2
Jo.
Odpovědět
@nikol2602 Nám hostinu ( jídlo, pití platili rodiče) ale i tak vyletí desetitisíce za to ostatní kolem.... jedna věc je šetřit předem - pak se to hodí :) a druhá potom ušetřit na čem se dá :) můžu ti nabídnout výzdobu za symbolické ceny ...
Odpovědět
Nám také platí jídlo a pití rodiče, ale jinak jsme nešetřili. Plánovali jsme asi třičtvrtě roku dopředu a snažili se vše kupovat postupně, aby to najednou nebyla taková suma... teď jsem to počítala a do teď jsme už utratili 30.000 a ani mi to nepříjde, když to bylo po menších částkách dle výplaty...:)
Odpovědět
Profilova fotka
mě rodiče dali nějaký finanční strop takže abych vyšla a jinak si postupně kupuji tu a tam boty,závoj, kytka, nějakáblbůstka, fotograf..... můj mužíček šetřil na prstýnky
Odpovědět
Nevím, jak bys je chtěla jinak 'schrastit', než šetřením. Popřípadě půjčkou, což je šetření naopak. Nic jinýho ti asi nikdo neporadí. Nám něco přispějí rodiče, ale většinu platíme průběžně z výplaty a sice trochu trpíme, protože výplatu nemáme nijak závratnou a s úsporama je taky nic moc, ale banku kvůli tomu fakt neudělám;-).
Odpovědět
Profilova fotka
My budeme mít 40lidi a nic extra 50.000kc jsme počítali nakonec to ale vyjde 70.000kc cca a to nám mamka platí prstýnky tak snad sezenes a vejdete se...max.si něco půjčit:-(
Odpovědět
Něco ušetřeno, něco koupeno v průběhu jako @kecana. A pak snižování nákladů doma-montem. Například grafiku oznámení jsme si dělali sami, výzdobu vytvářím z materiálů za minimum peněz, pečeni sladkého se zhostili ženské v rodině, takže ušetříme na práci. A o víkendu se nabídla maminka, že mi přispěje na šaty. Takže rozpočet na svatbu se houpe nahoru dolu, podle dobroty okolí a věcí, které jsme zapomněli na seznam dát :D
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme něco málo našetřili, ale do toho nám spadlo to, že přítel přišel o práci, tak jsme na to museli sáhnout. Teď je to všechno ok, tak šetříme dál....základní věci máme (záloha na moje šaty, oblek pro ženicha, záloha do restaurace, záloha na dort), část se doplatí z našetřeného (doplatek dortu den před svatbou, doplatek mých šatů, nějaké serepetičky na výzdobu, prstýnky aj.) a největší část, kterou je samozřejmě hostina doplatíme druhý den po svatbě a to tak tajně doufám, že doplatíme z příspěvků od svatebčanů. Jinak finančně to vypadá takhle. Nejvrchnější strop je 110 tis., teď jenom snižujeme. Reálně to vypadá na 70 tis. Hostina pro 45 lidí, pár lidí přenocuje. Našetřeno máme 50 tis., tak z toho bychom mohli zalepit ten začátek a zbytek se snad doplatí.....
Odpovědět
@liliwhis jak můžeš počítat s tím že se něco nějak dopatlá? @nikol2602 já bych svatbu bez toho aby jsme neměli našetřeno nedělala. Když mě přítel (teď už manžel) požádal o ruku tak jsem byla měsíc v práci. A veškeré mé úspory padli na rekonstrukci obýváku a auta. Termín jsme si dali za rok a půl. Požádal mě v listopadu a od ledna jsem začala šetřit ale tak, že manžel mi platil pojistky, domácnost, naftu, oblečení atd... a moje výplata šla celá na šetření na svatbu. A to nevyděláváme nějak moc máme ty klasické nízké platy ale kdo chce tak si dokáže poradit. Jídlo,pití a část dekorací platili rodiči zbytek jsme si platili my. Což v našem případě byly ty dražší položky. Ale chtěla jsem svou vysněnou svatbu a tak jsme si raději rok a půl počkali než rychle uděláme svatbu a nějak to dopadne. Půjčku bych si na to taky nebrala. Myslím si, že pokud není důvod ponáhlat tak se vyplatí počkat a došetřit nějakou tu kačku. Hlavně 50 000 není zas až tolik.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem si taky myslela, že to bude kolem 50 tis. ale nakonec to bude spíš kolem 70 tis. Termín svatby jsme si dohodli někdy v lednu a od té doby "trochu" šetříme. Ale vždycky jak se něco ve svatební dóze nastřádá tak přijde nějaká platba :-). Zatím jsme utratili 22 tis. a to máme jen poplatek úřadu, zálohu na šaty, závoj a hostinu, koupený oznámení, prstýnky a razítko. A taky počítám, že útrata na hostině se "zaplácne" z peněžních darů od hostů. Myslím, že by to mohlo být reálný. Ale ještě musíme zaplatit oblek, na kterej je už dost našetřeno v praseti s padesátikačkama :D, musíme doplatit moje šaty, nejspíš si budu muset koupit i boty, kytky, vizážistka, kadeřnice, dorty, fotograf a DJ. Nóóó ani sem to sem neměla psát, protože mě to akorát vystresovalo zas :D
Odpovědět
My byli asi vyjimka ale nesetrili..vedeli jsme ze svatba bude cca za 10 mes a vse kupovali prubezne. Hostina se nam zaplatila ze svat.daru. Na druhou stranu jsme nevymysleli kravoviny..zkratka jen prstynky,saty,oblek,kytka jen pro me,liceni,vlasy,oznamko,fotograf,dj a kolace. Tot vse. Bylo nas 40 a svatba byla senzacni!
Odpovědět
Profilova fotka
neco rodice a zbytek my....kazdopadne je hazard spolihat na to, ze hostina a raut (=největší položka) se "poladí" z darů....nám chybí do rozpočtu (max. částka 117tis) asi 15tis a to do 5/9 dáme :-)
Odpovědět
Článek se načítá
No, tak u nás je to tak, že si sice myslíme, že se to z darů docela vrátí (obzvlášť teď, kdy už vím o příspěvku od rodičů), tak než jsme začali plánovat, bylo našetřeno na celou svatbu.... aspoň si nemusíme dělat starosti s otvíráním přániček na zaplacení hostiny...
Odpovědět
Profilova fotka
nám hostinu platí rodiče ( jídlo a pití a snad i kapelu) jinak zbytek my, ušetřili jsme za oblek, manžel bude v uniformě :-), ale i tak se to šplhá nahoru :-P šaty, květiny, dekoratér, fotograf, prstýnky, oznámení... a různé blbůstky a mé výmysly :-D na to jsme měli něco našetřeno a kupujeme průběžně cca už tak půl roku.
Odpovědět
nedokážu pochopit, že si některá řeknete že se to zaplatí z darů. Na to přece nemůžete spoléhat co když tolik nedostanete kolik počítáte a pak bude trapas a hlavně problém když to nebudete mít z čeho zaplatit. Tak buď udělám takovou svatbu na kterou mám a nebo počkám a došetřím.
Odpovědět
@nikol2602 My jsme si našetřili....., ale znám i lidi, co si na svatbu půjčili - za mě největší blbost. Zadlužit se kvůli jednoho dne na několik let... Pracovala jsem v bance a viděla jsem kolik lidí pak tyto úvěry nesplácí a jen se vymlouvá... Děs. Prostě buď na to ten člověk má nebo nemá (má udělat takovou svatbu na co finance stačí).
Odpovědět
Profilova fotka
průběžně jsme odkládali a snažili se pořizovat taktéž průběžně a domlouvali se na zálohách (fotograf, DJ, kytky). Něco málo jsme dostali, tchán nám přislíbil na zbytek půjčku (původně jsme každý chtěli stahnout nějaké peníze z kreditky). Na finanční dary bych se nespoléhala - u nás sice večer protočí až 70 lidí, ale nemyslím, že dostaneme víc jak 8000 Kč (což je v rozpočtu svatby cca 120 tis. pakatel)
Odpovědět
vůbec nechápu, co to je za otázku, buď si na to půjčíš, nebo vyděláš (=našetříš) nebo ti na to někdo dá. my osobně jsme si žádné peníze od rodičů nevzali a normálně jsme si na svatbu vydělali jinak připojuji podobnou zkušenost jako některé holky výše, taky jsme svatební rozpočet zhruba o třetinu přesáhli (nicméně kdybychom ty prostředky neměli, dalo se to stáhnout na to, co jsme plánovali)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak my spoříme od ledna, svatba bude v září. A taky jsem postupně nakupovala, co přišlo a platila rezervace. Počítam, že svatba vyjde na 60 000 Kč. Bude nás síce jenom 11, ale všem platíme i ubytování a ty věci okolo taky nejsou nejlevnější. Šaty mi zaplatila mamina a zbytek sami. Z darů se nám to určitě vráti (alespoň hostina), ale samozrřejme se na to nechci spoléhat, takže potřebnou sumičku dospoříme. Chybí nám už jenom nějakých 6000, co v pohodě dáme za dva měsíce. Kdyby náhodou po svatbě při placení chyběla tisícovka dvě, vezmeme z darů. Nevím kolik se toho vypije, to je snáď jediná neznáma v rozpočtu.
Odpovědět
@nnnadja můžu se zeptat na kolik vás teda ta svatba vyšla???
Odpovědět
@nikol2602 my na svatbu šetřili rok a půl dopředu s tím že jsme měsíčně oba dávali bokem 4tis. Na oběd jsme měli cca 35 lidí a raut plus dalších cca 50. Svatba byla u Prahy a museli jsme tudíž zajistit ubytování pro rodinu z SK a Moravy proto jsme volili vše na jednom místě a žádné přejíždění (statek). Svatba nás vyšla na nějakých 150 i se svatební cestou. Rodiče nám přispívali teď nevím přesně cca 25 tis. Naše svatba byla vetší, ale i teď bych to tak udělala měla jsem svatbu přesně takovou jakou jsem si vysnila a i když by se nám teď ty penízky hodili (čekáme mimčo, řešíme hypo) tak toho nelitujeme. Největší částka byla tedy za pronájem, ubytování, catering a pití.
Odpovědět
My šetříme stále, ať bylo před svatbou nebo po svatbě. Odkládáme do rezervy i na naše sny. Opravdu si nedokážu představit spoléhat se na to, nebo dokonce očekávat, že mi někdo peníze dá, abych měla na zaplacení. To je přístup, který nechápu - něco objednat a nemít na zaplacení. Pokud bychom neměli na svatbu, jakou jsme chtěli, buď bychom počkali a šetřili nebo se vzali zdarma na úřadě. To poslední, co by mě napadlo by bylo pořádat svatbu na kterou nemám nebo takovou, po které zbude na účtě nula. Někdy mi přijde, že nějaká ekonomická výchova na těch základkách fakt chybí...
Odpovědět
@jennyexx Svatbu na dluh bych si neužila ani v ten den a ani při plánování. Občas se nestačím divit, jak jsou lidé nezodpovědní a na co všechno jsou ochotni si půjčit.
Odpovědět
Nechápu. Jak jinak ,,schrastit" peníze než si našetřit? Je pravda, že jsou mezi námi tací, co se nestydí si říct rodičům nebo prarodičům o peníze, ale to je teda celkem hnus. Podle mě by si dva dospělí lidi měli svatbu zaplatit sami + pokud chce někdo něco přispět, dá dar.
Odpovědět
Profilova fotka
Holky trochu me zarazi posledni dobou rozsireny názor na tomto webu a to ten, ze kdo si vezme penize od rodicu je totalni neschopnej looser a vydriduch..... no ja nevim, mozna by bylo fajn rozlisovat mezi "ahoj mami a tati, budeme se brát a potřebujem, abyste nam dali na svatbu 100tis" a mezi "mas tady naše mila dcero odlozeno xxx korun na svatbu radi bychom ti je tedy dali".....
Odpovědět
@laka_lacenda ja si myslim, ze to tu neni rozsireny nazor, ja to tu ctu zcela vyjimecne. Neni nic spatneho prijmout od rodicu dar, je hrozne penize automaticky chtit, cekat s natazenou rukou, ale sam se nesnazit.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca prave ja jsem tu docela často narazila na odsuzovani toho ze si nekdo vezme penize od rodicu...nam teda dali docela dost, ale nikdy bych si o to sama nerekla ani bych neohrnovala nos nad tim ze mi to rozhodne nepokryje celou svatbu...bych se propadla....ale od mejch 17 tata furt rikal ze ma pro me specialni "svatebni" konto :) ale kdybych vedela, ze je to nejak omezi a budou se muset uskromnit kdyz by mi ty penize dali - nevzala bych si je
Odpovědět
@laka_lacenda já bych jako rodič chtěla automaticky svému dítěti přispět nebo se zapojit jinak, např. nakoupit koláčky, přijde mi to přirozené. Nemusí to být ani nějaká zásadní částka, ale chtěla bych se na svatbě podílet. Ale zároveň si myslím, že svatbou snoubenci definitivně vstupují do "dospělého" života, takže hlavní podíl financí by měl ležet na nich.
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff me proste tata rekl kolik pro me ma a tolik mi dal :-D proste jsem to vzala jak to je :-D myslim ze tohle je strasne individuální téma.....nekdo muze dat diteti bez problemu 200 000 a pro nekoho je 10 000 zavratna castka :) hlavni podle me je, nebrat to za jasne a samozřejme a "nevztekat" se kdyz nedostanu tolik kolik jsem cekala...to je podle me rozdil mezi nevyspelym a vyspelym chováním :)
Odpovědět
No mi si platíme svatbu komplet sami , je pravda ze moje mamka rekla ze má pro nás 10 000( bydli jen s mladsim brachou a milionari nejsou - pro ty kterym by to prislo malo) ale nepocitali sme je do vydaju a udelali sme dobre protoze ted byla dva mesice na nemocenske a musela z nich ubrat. A budoucí tchán asi taky nic nepřidá protože přijede na svatbu až ze španělska .a to už je pro mně obrovský dar.(chtěli sme mu zaplatit letenku ) mi děláme svatbu proto aby sme oslavilii nás vztah s těmi které màme rádi. Ale na druhou stranu jelikož máme 7mi měs syna a starý dům stalo už se pàrkrát že se z peněz ubralo, proto jsem poprosila babiçku jestli by nám v případě nouze mohla půjčit to co by chybělo. Ale to neznamená že teď budeme schválně utrácet. Je to jen taková jistota. A s dary nepočítáme vůbec když něco dostanem půjde to na spořák, když ne budeme mít i tak super vzpomínky a zážitky s těma koho máme ràdi.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?