Rodiče zaplatí svatbu? Asi ne v dnešní době

Profilova fotka
Ahoj holky, zajímalo by mě Vaše zkušenosti a názor na téma placení svatby. Generace mých rodičů měla vše do puntíku zaplacené od svých rodičů a tak to bylo až daleko do historie. V dnešní době se mi zdá, že se od toho upouští.. Například naší svatbu si hradíme sami, s tím, že jako svatební dary chceme peníze. Od žádného z rodičů nám nebyla nabídnuta finanční pomoc. O tom, kde na to všechno vezmeme se neptají. Vědí, že to zvládneme. Je to tím, že nastala jiná doba? Že se mladí rychle osamostatní a začnou se sami o sebe starat? A na závěr je nejlepší, jak moje máma mi to vše organizuje a co tam musí být, nemá a toho je málo a tvrdýho musí být hodně, nikdo by si to platit neměl, ale upozornila nás, že nám na to nepřispěje, pže nemá peníze...jak jednoduché..
Odpovědět
1
2
5
tak to být tebou tak bych si do toho nenechala kecat, když to neplatí........já mám naštěstí zlaté rodiče, který mi svatbu zaplatí a nekecají do toho (sem tam řeknou, že by bylo dobré pozvat toho a toho a já řeknu, že pokud mi ten člověk vyloženě nevadí, tak může dojít, když to platí :-D) ale zatím k tomu nedošlo
Odpovědět
Mně to přijde normální, nevidím důvod, proč by měli rodiče platit svatbu a je přece na páru, jak nákladnou svatbu si připraví. Někteří rodiče fakt peníze nemají. Nám oběma rodiče spořili stavebko a z toho jsme si to zaplatili, takže se to taky možná dá brát tak, že ji platili, ale zase ty peníze spořili postupně, ne každý má k dispozici 100tis. Já ani nevím, zda se mladí rychle osamostatní, je přeci hodně těch, kteří využívají mamahotel. My se brali asi dva roky po studiu a peněz moc nebylo, takže kdybysme neměli k dispozici ty peníze ze stavebka, buď se vezmeme později nebo uděláme méně nákladnou svatbu, je to na každém, chce to jen přizpůsobit možnostem. No a co se týče Tvé maminky, tak já bych si do toho nenechala kecat, zvláště pak v případě, že vám to neinvestují. Pokud by to dělali, tak bych i pochopila, že do něčeho chce zasahovat. Nám do toho rodiče nemluvili, tchyně občas nějaký názor měla, nic zásadního, ale my si to dělali po svém. My měli domácí víno, hostům jsme platili pivo a nealko a tvrdé si platili svoje, to by šlo do horentních částek potom. Držím palce!
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám to štěstí, že rodiče hodlají uhradit svatbu sami s tím, že pití zaplatí postaru rodina partnera, Chystáme se stavět, tak o to víc nám chtěli pomoci a moc si toho ceníme. Jinak z okruhu mých známých to většinou hradí rodiče obou na půl, a jsme téměř třicátníci, takže všichni už vyděláváme. S maminkou to není lehké, ale tím pádem, by ti do toho neměla povídat. Naši sice svatbu platí, ale drží se opodál, chtějí, aby jsem ji měli takovou, jakou si přejeme a rozhodně toho nezneužíváme.Takže se domnívám, že jiná doba nenastala, jen mají rodiče jiný přístup a nejspíš to vnímají jako vaši zodpovědnost když už jste jednou vylétli z hnízda. Kdyby to udělali naši, nezlobila bych se, asi by svatba vypadala úplně jinak, ale popravdě i já bych jednou ráda dětem svatbu uhradila.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, takovou situaci ti teda moc nezávidím, ale pokud ti to neplatí, tak by sis do toho teda neměla co kecat, zvlášť tvrdý alkohol, to by se mohla celá hostina pěkně prodražit. Nám to financují rodiče a kecají nekecají nám do toho, tak nějak v únosné míře. Co se týče toho tvdrého, tak jsme obsluze řekli, že tvrdý alkohol si bude každý host platit sám, my platíme pivo, víno a nealko. Nenech se zvyklat a přeji pevné nervy ;-)
Odpovědět
Dnes se to už takhle nedělá, musíš to brát tak, že dříve (hodně dříve) žena nepracovala, a proto rodiče byli rádi, že se jí zbavili :-) a proto dostala věno a svatbu taky hradili. Dneska ženy pracují, a to, že se budou vdávat, je jejich rozhodnutí, dříve to byla nutnost. My si svatbu hradíme, asi od rodičů něco dostaneme, ale primárně s tím nepočítáme do rozpočtu, bude to takový bonus na dovolenou.
Odpovědět
Profilova fotka
@nemuzusedockat Presne, nenechala ych si do toho kecat.. My nic od nasich nechceme a resime si to vsechno sami. Penize i starani. ALE nasi porad ze nam na to prispejou a nenechaji si to vymluvit. Navic kdyz neco nadhodim, ze ZASE nebude neco TRADICNE (rozumej jako na ostatnich svatbach) tak z toho je kauza na hodinu. Mam z toho hlavu v pejru, ale vetsinou si to stejne udelame tak jak chceme my. A ty penize jim snad budu muset vecpat do ruk az nam je budou davat. Tchanovci neresi nic. Ani penize, ani nam neradi. Jen si to vyslechnou a reknou at si to udelame takove, at se to libi nam. Podle me je to, ze si svatbu chteji hradit snoubenci sami, tim, ze spolu predtim uz nejakou dobu ziji, resi spolecne finance a nejdou do manzelstvi "od maminky". Kdysi to tak bylo a mladi nemeli sanci si treba spolu neco nasporit a resit svatbu na vlastni triko. Taky se diky svatebnim darum zarizovala nova spolecna domacnost, coz je dneska ve vetsine pripadu passe Ja s pritelem bydlim dlouho, a nechci aby nam na to nekdo prispival. Podle me je to nase rozhodnuti, brat se nemusime, ale chceme, tak proc by nam to mel nekdo platit.
Odpovědět
Profilova fotka
moje rodiče nám řekl že nám chcou a zaplatí chlebíčky a minizákusky, moc toho nemáme, i tak to byla celkem finanční facka.....sem moc ráda že nám takhle mamka pomoc nabídla, aniž bych nějak o to prosila, nebo jen nějak nenápadně říkala ... vůbec .... celou svabtu bych ale od nich platit nechtěla, mám potom takovej pocit, že to bude podle nich a bylo by mi blbý do toho kecat
Odpovědět
Já se aspoň sanžím a hledám levnější varianty všeho a mamka naopak že ať to neřeším, že svatba je jednou v životě, tak ať si to užiju a mám to hezký........a klidně jsem říkala ať ostrouháme počet lidí kvůli částce, ale prý ne, že to se nedělá.......
Odpovědět
Profilova fotka
Nám rodiče přispěli ,ale zase jsem si sama vše zařídila a organizovala. Akorát teda se mě rodiče zeptrali kdy chci peníze zda dopředu a nebo až ve svatební den . Tak, že nám je dali do předu a sumu jsme věděli ,ale zbytek jsme si platili sami.Když se chceme vzít tak si to taky zaplatíme :) Jinak tvrdý alkohol jsme neplatili, výslužky dali malé ....atd. Svatba byla podle nás (dort byl medovník , dárky pro rodiče byli srdce s perníku děkovací, minivínka, tužky, mandle jsme měli ...a místo klasického cukroví jsme měli makronky, minidortíky a perníčky ) Nechtěla jsem ani svatební koláče ,ale nakonec paní mi špatně udělala objednávku pusinek a tam nakonec jsme měli 100 ks svatebních koláčků :) a všem se svatba líbila .Tak, že dámy udělejte si svatbu podle sebe a na nikoho se nedívejte ! ( Odřeklo nám to ve finále 12 lidí z rodiny 2 týdny před svatbou a 2 dny před svatbou 4 z rodiny) - zamrzelo to moc ,ale obvolala jsem kamarády ať už dojdou ráno i na oběd a přijali - volala jsem večer před svatbou :)
Odpovědět
@nemuzusedockat Dneska už není moc běžné, že rodiče platí svým dětem svatbu, i když hodně lidí má pořád to štěstí, že jim tu svatbu rodiče platí (záleží hlavně na financích rodičů, někteří by třeba i rádi, ale nemají peníze) Každopádně jestli vám rodiče nepřišpívají ničím, dávají vám v podstatě najevo, že jste dospělí a nemusí se o vás nijak starat, a neměli by se tím pádem ani starat o vaši svatbu, neremcat a zajímat se jenom o to, kdy a kde to je.
Odpovědět
Profilova fotka
no jo, ale dřív se mladí vdávali mnohem dřív - dneska už jsou většinou ekonomicky aktivní, vydělávají a tak se rozumí, že rodiče jenom přispějou, dle svých možností. Nám rodiče dali 50 000 - samozřejmě jsem za to ráda, ale beru to jako jejich rozhodnutí, nikdy bych to přímo nevyžadovala. Budeme mít nákladnou svatbu, protože si to můžeme dovolit. Kdybysme nemohli, uděláme svatbu v osmi a bude, ne že budu čekat, aby nám to někdo zaplatil:)
Odpovědět
ono taky kdysi nevěsta i ženich svatbou odcházeli "z domu" dneska už většinou dávno bydlí spolu, většinou jsou zaměstnaní Naši rodiče nám neplatí nic, očekáváme teda nějaký svatební dar (chceme peníze) ale zřejmě to nebude nic závratného, asi tak jako jiní hosté. Mí rodiče mi spořili na bydlení a dostala jsem peníze, když jsem se stěhovala do svého, takže "z domu" už mě vyplatili a nevidím důvod, proč by měli platit svatbu :-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Děkuju holky za názor. Jsem ráda, že v každém komentu zmiňujete, že bych si neměla nechat do toho mluvit..Asi to dám přečíst mé mámě 8-) No, my už s přítelem bydlíme skoro 5 let sami. Z toho čtyři roky si platíme hypotéku..Možná jde jen o milá slova nabidnout finanční pomoc a nebrat to automaticky..Od rodičů jsem do budoucna nic nedostala, kže možná proto bych předpokládala nějakou pomoc.. Budu se snažit nevybuchnout a řešit vše v klidu, ale pomalu se to ve mě kupí a myslím, že co nevídět expoluduji :-N
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že to až tak na době není, ale na vztazích. Možná pro spoustu nevěst je to normální věc, ale pro mě je to dost neobvyklé chování. Nemyslím samozřejmě, aby ti rodiče zaplatili celou svatbu, ale alespon na ty koláčky, nebo cukroví, by ti mohli přispět. Každý rodič by měl pomoci svým dětem jak jen to půjde a chodit okolo a jen kritizovat aniž by ti nějakou tu kačku podstrčili je celkem smutný příběh!!!!
Odpovědět
Profilova fotka
@nemuzusedockat Spoustu z nás už vyletěla z hnízdečka a je jedno, jestli ti je 30 nebo 50let. pořád budeš jejich dítě a proto si myslím, že by ti měli pomoct. Žádná z nás si myslím, že to nebere automaticky, že by hned počítali, že jim rodiče zaplatí svatbu, ale myslím, že by naopak měli přijít rodiče a říct ti, kdyby jste cokoli potřebovali, jak finančně tak i pomocnou ruku, tak se na nás obraťte.Ale to je můj názor, ale jak už jsem se zmiňovala, je to jen tvá svatba, nenech si do něčeho kecat:-)..Tak hodně štěstí
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to takové nejasné. Já dostudovávám, vlastní peníze nemám, naši mi řekli, že jakmile budu něco potřebovat, mám přijít, že to spolu vyřešíme. Snoubenec už pár let pracuje, takže tam peníze jsou. Vtipné je, že kvůli jeho rodině "musíme" mít velkou svatbu, protože oni všude všem byli. Aspoň se nabídli, že zaplatí hostinu pro svoji část rodiny. Ale jinak se nikam moc nehrnou. Jsem na to sama zvědavá. Kdyžtak máme vlastních peněz dostatek, tak uvidíme, kdo se jak projeví. Spoléhat na to, že to zaplatí rodiče se určitě nedá...:) U známých z okolí to neplatili prakticky nikomu, jenom dali velké finanční dary...
Odpovědět
Profilova fotka
ahoj my byli informováni, ač nic nevyžadujeme, ze snoubencovy strany, že nám dobrovolně nějaké peníze na svatbu věnují, moji rodiče mají naopak špatnou fin. situaci, tak jsem si už půl roku dávala něco stranou, takže svatbu nějak zvládneme společně:) ani jedna strana do toho moc nekecá, spíš pomáhají :)
Odpovědět
jelikož jsem měla jiné představy než rodiče, rozhodla jsem se, že si svatbu zaplatíme sami.....protože kdybych si od nich peníze na svatbu vzala, muselo by být po jejich....Jako dárek jsme si přáli peníze a svatba nás vyšla na cca 80 000,- a protože to všichni respekotovali a byli štědří, tak se nám na darech sešlo ještě víc, než jsem do svatby dali, takže vyšloi na svatební cestu
Odpovědět
Profilova fotka
Nenapadlo by mě po rodičích, kteří sami šetří kde můžou a na dovolené nebyli ani nepamatuji, nějaké peníze chtít. Živili mě 22 let, přispívali na studia... Nabídli se, že mi zaplatí šaty, ale i to nechávám otevřené - berou to jako takový symbolický rozlučkový dárek pro mě :-) , ale je to hodně peněz. A přítelovi rodiče to samé, dali mu částku do začátků a jistě, že nějaké peníze nám budou chtít věnovat, ale opět, nenapadlo by nás po nich něco vyžadovat. Každopádně s partnerem máme částku, do které se chceme vejít a podle toho svatbu plánujeme. Neměli jsme luxusní požadavky, takže jsme naši představu mohli sladit se stavem financí. Kdyby se to nedařilo, na svatbu bychom si déle šetřili, ale rozhodně bychom si nenechali část doplatit rodiči...
Odpovědět
Tak my si celou svatbu platíme sami. Ani mě nenapadlo našim o něco říkat, máma je v invalidním důchodu a otec pracující důchodce a stají se o babičku, takže sami toho taky moc nemají. Jen jsem jim řekla, ať přijdou, že mi to udělá největší radost. A když mi máma rýpá do svatby? Že by to udělala celé jinak? Jednoduše jí řeknu, že si to platíme my, takže to bude podle nás. Tečka. Bohužel pak někdy nastává slzavé údolí, že na tu svatbu ani nemusí přijít a další "vyděračské" metody, ale jsem naprosto neoblomná. Ona se vždy po čase uklidní:-))
Odpovědět
U nás se to bere tak, že rodiče dceři svatbu zaplatí, nebo aspoň přispějí dle možností. My s nastávajícím jsme ale byli rozhodnutí platit si všechno sami a tak jsme to našim taky řekli. Pak až do svatby nepadlo o penězích ani slovo, až když jsme se den po svatbě chystali jít platit hostinu, tak už byla zaplacená :-) Naši si prostě aspoň tohle nedali vzít, počítali s tím a já to proto neberu jako nic ponižujícího. A vím, že v případě naší dcery to udělám stejně (jestli se dožiju :-D)
Odpovědět
U nás naši cosi říkali, že by měli podle tradic něco přispět, ale jakékoli větší příspěvky jsem odmitla, bylo by mi to blbé. Od té doby, co jsem před sedmi lety přestala studovat, tak jsem po nich žádné peníze nechtěla, tak by to bylo divné, kdybych svatbu brala jinak... je to naše rozhodnutí se vzít a tím pádem si to chci i sama zaplatit. Naši se ovšem nabídli mi zaplatit alespoň svatební šaty, tak to jsem vzala jako "svatební dar", a přítelovi rodiče mu koupí oblek. Celkově je mi to i takhle příjemnější.. sami si to zorganizujeme a rodiče se tam příjdou jenom bavit.
Odpovědět
Profilova fotka
No tak my původně chtěli svatbu platit sami - zejména proto že nás oba rodiče podporovali na vysokých školách atd a nechtěli jsme od nich další peníze...a taky proto že bych měla pocit, pokud by nám svatbu celou zaplatili, že si nemůžu říct - to chci/to nechci, ale bylo by to jakoby na nich... takže nakonec obojí rodiče ustoupili s tím, že napůl zaplatí hostinu - oběd, raut, pití (alko - pivo, víno, domácí slivovice, a nealko), a platí ještě cukroví a koláčky.. zbytek je na nás... a jsem tomu tak ráda! A to jsme oba taky minulý rok dostudovali, takže těch peněz zas tolik našetřeno nemáme, takže teď šetříme kde se dá, ale nestěžuju si...neměnila bych.
Odpovědět
U nás se také plánuje ovšem ze strany mé rodiny je tiše po pěšině, nikdo se neptá zda je eventuélně s něčím potřeba pomoci či finančně nějaká nabídka(ani tak nějak ze slušnosti...vlastně tak nějak nic neočekávám (to je nejlepší). Jen mě to v některých situacích mrzí :-( , když tady pročítám některé velmi pozitivně naladěné zážitky :-).Určitě si do toho nenech mluvit, je to Vaše svatba a ne svatba rodičů a dalších lidí. Bude to VÁŠ den. U nás se taky o to snažili, ale mají smůlu :-p
Odpovědět
Profilova fotka
Líbí se mi tu příspěvky některých s prominutím "fracků" co zde píší jak by rodiče prostě měli přispět a že jsme přeci jejich děti..... lidi, každý je z jiných poměrů a jiných možností, všude panují různé vztahy. Doba je jiná, dříve to bylo "normální" že rodiče platili svým dětem svatbu z jedné strany jídlo z druhé pití. dneska už se to tolik neřeší a každý by si měl udělat svatbu dle svých možností. chce si to vyložit čisté karty a probrat s rodiči zda něco přispějí nebo ne, aby člověk věděl na čem je a buď něco přispějí nebo ne, na zbytek nebo celou svatbu prostě našetřit ze svého a pokud člověk nemá peníze, tak zkrouhnout svoje přehnané požadavky, každý prostě by se měl zařídit dle svých možností. Není samozřejmost, že rodiče svatbu zaplatí a nemělo by se to tak brát. Nám rodiče hodně přispěly na bydlení, i mému sourozenci, nemůžu očekávat, že mi ještě budou financovat svatbu ač by sebevíce chtěli. někdy to prostě v možnostech rodičů není. Každopádně ať rodiče svatbu platí nebo ne, neměli by do toho kecat více než je nutné a už vůbec ne v případě kdy ani nepřispějí.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás je to tak, že veškeré věci jako jsou oznámení, doprva, vývazky, dárky pro hosty, prstýnky, atd. atd. atd. si platíme sami. Rodiče jsme požádali a naštěstí se dohodli bez problémů, že zaplatí celou hostinu. tak jsme rádi, přeci jen jsou ty výdaje velké :-).
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, jelikoz jsme se s manzelem rozhodli pro svatbu po 12 letech, kdy uz to snad ani nikdo necekal, tak to bylo pro vsechny ptekvapko, protoze se o tom dozvedeli mesic dopredu, kdy uz bylo vsechno zarizene (rozhodnute). Takze v tenhle moment uzama ani tchyne, natoz pratchyne nemely narok na jakekoliv zmeny. Nepocitali jsme, ze by nam meli neco platit, ale stejne jsme od nich dostali penize jako svatebni dar. Ostatni svatebcane take prispeli financne, protoze domacnost mame vybavenou a sadu hrncu jsme opravdu nepotrebovali :-D V jine situaci je ted svagr, kde planuji velkolepou svatbu po 2 letech vztahu, ale nemaji nasetreno a prijmy take minimalni. Tchyne jim udajne narovinu rekla, ze jim prispeje 10 tis a vic ani korunu. V tomhle jim to planovani vubec nezavidim a jsem rada, ze svatbu jsme si udelali ve vlastni rezii, protoze tchyne uz jim resi kdy, kde, atd.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si osobně myslím,že na to nejsou žádná pravidla,že to v dnešní době záleží nejen na vztazích v rodině,ale hlavně na finančních možnostech rodičů. My jsme měli to štěstí,že můj táta nám zaplatil hostinu a zbytek jsme měli tak nějak napůl,od tchánů jsme nedostali ani korunu,ale ani jsme z jedné strany nic nechtěli,beru to tak,že taťka má tu možnost a že nám chtěl pomoct,hanba by mě fackovala,kdybych si o to měla říkat,ale to by mě taky nikdy nenapadlo.Jsem moc ráda za to,že taťka zatáhl tu hostinu,to bychom sami nedali
Odpovědět
Profilova fotka
Řekla bych, že hlavní rozdíl v dnešní době je ten, že snoubenci a budoucí manželé už před svatbou žijí ve společné domácnosti... Pokud už žijí sami, tak by si měli svatbu tak sami platit. Pokud bydlí u rodičů, tak jistě rádi se svatbou finančně pomůžou co to dá :)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak nám rodiče zaplatili hostinu a pití (složili se napůl) a ostatní jsme si hradili sami (šaty, výzdobu, oznámení, fotografku, atd.) ;-) A naštěstí máme oba zlaté rodiče, takže svatba byla vyloženě podle nás. Občas padla rada, něčí názor, což jsem ocenila, ale rozhodně nikdo o ničem nerozhodoval za nás :-)
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?