Rodiče a peníze

Nevěsty mám na vás otázku, respektive bych chtěla znát váš názor na téma rodiče a placení svatby. Situace byla a je taková, že před svatbou se mě moje máma zeptala, z čeho budeme svatbu platit. Odpověděla jsem, že ze stavebního spoření, které za mého dětství nastřádali oni, a čekala jsem, že mi máma řekne, že tím pádem svatbu vlastně platí oni a už od nich nemáme nic čekat. Bylo by to naprosto v pořádku a nečekala jsem nějaké další příspěvky. Máma však řekla, že nám na svatbu samozřejmě přispějí, ale že to určitě nebude celá částka. To bylo pro nás velmi příjemné, a tím pádem jsme nemuseli tolik škrtit, a udělali jsme svatbu podle našich představ a podle rozpočtu, na který jsme měli s klidnou myslí, že rodiče něco přihodí, a my to pak můžeme dát třeba na svatební cestu. Od té doby na toto téma už rozhovor nebyl, a my jsme se domnívali, že nám pravděpodobně dají peníze do obálky na svatbě, kolik uznají za vhodné. Mezitím proběhlo pár situací: máma mi oznámila, že se rozhodla, že zaplatí rodině ubytování v hotelu kousek od svatby. Máme mi oznámila, že výslužky i přes naše protesty prostě budou, a že ona je obstará, nakoupí, zařídí a rozveze. Máma mi oznámila, že vývazky budou a hotovo, a že ona to zařídí. Máma mi oznámila, že svatební matka musí koupit ženichovi košili, a že teda koupí ženichovi košili. A nakonec mi oznámila, že táta se rozhodnul, že manžetové knoflíčky dá ženichovi on. My jsme to oba celou dobu brali tak, že to je jejich vůle, nikoliv naše, a pokud do toho chtějí takto investovat, tak prosím. Jenže ono ejhle na svatbě žádná obálka nebyla, a mně to začalo připadat trošku divné. No a nakonec po rozhovoru s tchyní se ukázalo, že to moje máma bere tak, že zaplatili za ubytování, výslužky, vývazky, košili a manžetové knoflíčky, a tudíž PŘISPĚLI na svatbu. Já jsem se máme snažila lehce říct, že tím vlastně uměle navýšili rozpočet, protože my bychom určitě nezařizovali pokoje za 2000,- na noc, ani výslužky, košili bychom taktéž nekupovali za 2500,- a podobně. Ale zřejmě jí to nějak nedochází. Štve mě na tom ten nedostatek komunikace - stačilo říct, že to ubytko apod. berou jako příspěvek, a my bychom jim to bud vymluvili a zaridili to jinak, anebo bychom se celkově zařídili jinak, třeba ubrali na kytkách, či cokoliv. Případně pokud to brali tak, že svatbu fakticky zaplatili tím spoření, neměla bych jediné námitky. Jenže oni neřekli nic, nebo teda řekli, že část zaplatí, a tu část si sami vytvořili. A mě to štve. Jaký na to máte názor?
Odpovědět
Jak už píšeš - prostě nedostatek komunikace.. Já bych asi taky byla ,,naštvaná´´ ale asi taky hodně na sebe.. bohužel teď už s tím nic nenaděláte.. :) Vidím to i u nás v rodině jak je komunikace důležitá.. Naši taky řekli, že přispějí + mi mamka platí šaty, ,,materiál´´ na pečení zvacích koláčků a táta se rozhodl, že zaplatí kapelu.. Chvilku se mi taky zdálo, že to bude jako u vás a nakonec nám nic nepřispějí, když platí už tohle (musím podotknou, že jsme taky nic nechtěli a bylo to jejich rozhodnutí nám něco dát).. teď ale přišla otázka, kdy chceme obálku, jestli jí mají nosit na svatbu nebo nám ji dají druhý den, takže jsem v klidu.. ale tvoji situaci chápu.. a věř, že se tu najdou i názory, co by si víc chtěla, když platili ubytování atd.. ale je to fakt o komunikaci... Hodně štěstí do manželství!! :)
Odpovědět
@alilisi díky za pochopení. Já jsem na sebe trochu naštvaná, že jsem se nezeptala, ale zas mi to bylo blbý přijít s nataženou rukou a říct "tak co, kolik dáte"... my teď jen s manželem nevíme, zda si s nimi o tom ještě popovídat. V tom duchu, že víme, kolik přispěli, jak penězma, tak energií a podporou, ale že kvůli té nekomunikaci jsme se dostali do trošku špatné situace. Chci, aby to věděli, ale nevím, jak to říct, zda to říct, a má-li to vůbec smysl.
Odpovědět
@tesicisenevesta Jasný, jasný :) .. mě by to teda žralo, ale myslím, že kdybych o tom začala před mojí rodinou tak by z toho byla akorát hádka... Zvažte to, ale aby to nezpůsobilo nějaký špatný emoce.. :)
Odpovědět
No, já už bych to nechala tak, protože o tom mluvit s rodiči by asi nevedlo k ničemu dobrému, jestli mají pocit, že už se na svatbě podíleli.
Odpovědět
Profilova fotka
@tesicisenevesta Naprosto chápu, že se vám toto přihodilo. Nevím ale, jestli v tomto případě to už není "pozdě bycha honit", tzn. zda je fér rodičům ZPĚTNĚ cokoliv "vyčítat" (ať už jste jakkoliv v právu). Na druhou stranu - pokud by se vám kvůli vaší špatné aktuální situaci hodila finanční injekce, neváhala bych se na rodiče obrátit s prosbou o půjčku (byť je jinak v rodině moc neschvaluji) - tím by si to i mohli domyslet sami.
Odpovědět
přiznám se, že pro mě je tato situace nepředstavitelná... ne po stránce finanční, protože my byli zcela v jiné situaci... ale neumím si představit, že bych si to s rodiči nedokázala říct... předtím ani potom
Odpovědět
Momentálně bych už za rodiči určitě nechodila a nic si zpětně nevyříkávala - k čemu by to mělo vést? Čekáte, že vysolí víc? Nebo že si uvědomí, že se podle vás nezachovali dobře? Mám pocit, že chyba je spíš na vaší straně, měli jste se jasně zeptat, jak ten příspěvek berou - kdy přijde, zda s ním máte počítat nebo nemáte apod. A už vůbec nechápu, jak jste se dostali do nějaké nouze kvůli svatbě, když jste ani nevěděli, kolik vlastně od rodičů dostanete...To jste si předem "odhadli" kolik by to mělo jít a šli jste v rozpočtu nad rámec toho, co jste si mohli dovolit?
Odpovědět
@bayt jak jsem již psala výše, bylo mi opravdu hloupé, jít za nimi s otázkou, kolik teda přispějí. Vzhledem k tomu, že neříkali nic jsme to brali tak, že přispějí podle svého uvážení, stejně jako ženichovi rodiče, na svatbě jako svatební dar. A rozhodně jsem nepsala nic o tom, že jsme se dostali do nouze - právě proto jsem psala, že jsme svatbu udělali takovou, na jakou jsme měli nachystáno. Psala jsem, že nás dostali do trochu špatné situace, čímž jsem myslela tu situaci jako takovou. To, že jsme jejich příspěvek chtěli jako příspěvek na svatební cestu bych nechala stranou, prostě se rozmyslíme, jestli chceme jet teď, nebo jestli si koupíme gauč, o to vůbec nejde. Mně šlo o tu situaci a o tu "nekomunikaci" jako takovou.
Odpovědět
@bayt a v žádném případě bych od rozhovoru neočekávala, že "vysolí víc", jak píšete. To už bych ani nepřijala. Spíš jsem přemýšlela, jak s nimi taktně mluvit o tom, že s námi měli mluvit. Ale asi to nechám být úplně.
Odpovědět
A abych se teda vyjádřila úplně přesně, mě na tom vůbec neštve to, že nám už nic navíc nepřispěli. Ale to, že se k tomu víc nevyjádřili, a hlavně, že si sami vytvořili položky do rozpočtu, na které se nás ani nezeptali, a potom máma vyrukovala s tím, že do toho vrazili už dost peněz. Stejně tak s košilí a manžetovýma knoflíčkama, o kterých bych dle předchozího vyjádření řekla, že to měl být dárek od nich.
Odpovědět
Opravdu je to chyba komunikace... Ale nedá se to hodit jen na rodiče. V komunikace jsou vždy minimálně dvě strany. Možná vám to bylo všem trapné tohle řešit, jinak si to neumím vysvětlit. Každopádně bych jim nic nevyčítala, když to tak vezmeš, zaplatili vám celou svatbu oni.
Odpovědět
No teď už je pozdě, ale mně by napadlo, když zařizovali a platili drahé ubytování a košili, že je to dost peněz a tak jestli "neutrácí" slíbené peníze. V té chvíli bych se jich na to ptala, jak to tedy je.
Odpovědět
Článek se načítá
@radkaja mě to vzhledem ke způsobu sdělení nenapadlo, a už vůbec mě to nenapadlo ve vztahu k tomu, že jsem mámě přímo řekla, že takhle drahé ubytování je moc, a že zařídím jiné, a ona že ne, že chce tohle a hotovo, a že to zaplatí :) to samé s výslužkama. Osmkrát jsem řekla, že výslužky nebudou, ať se o to nestará. Ona že ne, že chce, aby byly výslužky, a že to zařídí a zaplatí.
Odpovědět
@tesicisenevesta Tobe by to bylo hloupe prijit za nimi s otazkou, kolik hodlaji prispet, ale mne by to tedy rozhodne hloupe neprislo, zvlast pokud se sami nabidli, ze neco prispeji. Tohle konkretne byla komunikacni chyba na tve strane :-N Ono je to totiz velmi logicke - kdyz nekdo nabidne, ze mi neco prispeje, tak bych se hned za tepla zeptala, jakou financni castku zhruba ma na mysli, abych to mohla zakomponovat docelkoveho rozpoctu. Jak mam vedet, jaky udelat rozpocet, kdyz nevim, kolik od nich muzu ocekavat (kdyz uz se teda sami nabidli, kdyby se nenabidli, penize bych z nich samozrejme netahala). Vubec by mi to neprislo tak, ze jdu s 'natazenou rukou', vzdyt se sami nabidli! Ted uz bych to nechala byt a poucila se do budoucna, kdyby zase chteli na neco prispet (vybavicka pro vnouce atd ;-) ). Rozumim ti s tim, ze asi nebylo nutne, aby aktivne organizovali ubytovani a vysluzky (ty vysluzky, to je asi nejaka 'choroba matek a tchyni :-D , snad kazda matka a tchyne trva na vysluzkach, I kdyz je snoubenci nechteji...) atd, ale holt je to chyba v komunikaci, vis co se rika, 'Lina huba hole nestesti!' :-D Tak se z toho pouc a priste budes chytrejsi ;-)
Odpovědět
@zanett s výslužkama úplný souhlas :-D my je taky odmítali. výslužky pro hosty na svatbě jsme uhájili, rozvoz "výslužek" (velikosti krabice od bot, zhruba kozaček, pro obryni Stáňu...) sousedům a známým na vsi, odkud pochází manžel, jsme neuhájili... tchýně řekla, že by ji pomluvili a že si to zaplatí... a tak bylo. ale fakt, to jsem v životě neviděla...
Odpovědět
Mě řekla přítelova babička, že výslužky budou, že je chce. Já jsem řekla: fajn, ale já za ně neutratím ani korunu. Tak řekla, že dobře, že je napeče a připraví atd. Ale samozřejmě před chvíli přišla s tím, že teda ať obstarám krabičky na to. No tak doufám, že krabičky už nebudou tak velká investice a že to přetrpím. Ale holt, nemáme na rozhazování a tak mi věci jako výslužky a svatební koláčky, přijdou jako vyhazování peněz.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?