Poraďte co s rodiči

Ahojky Mí rodiče se rozhodli, že nám přispějí na svatbu dle mého názoru nemalou částkou 20 000. Rodiče mého partnera jsou v tomto ale velmi tiší, dokonce bych řekla nevýřeční a kdykoliv se snažím tohle téma zavést tak utíkají (doslova). Bohužel je pronásleduje i pověst velkých skrblíků. Pokusila jsem se ať si s nimi promluví snoubenec ale vypadá to, že nemá zájem mluvit s rodiči o penězích. Vím, že jeho rodiče by takovéto peníze dali dokupy bez problémů a navíc se jaksi domnívám (možná naivně), že když jsme se rok před svatbou zasnoubili tak rodiče třeba začnou trochu šetřit, aby mohli dvému dítěti ve vytoužený den přispět. Ještě dodávám fakt, že na svatbě nás bude cca 45, z toho 12 z mé strany a 30 ze snoubencovy. Nechci nikoho nutit mi na svatbu přispívat, ale tak nějak bych potřebovala vědět na čem finančně jsem ať me přece jen svatba nezruinuje. Jak si s nima mám o tom promluvit? Mám vůbec?
Odpovědět
1
2
8
@pavla_klimkova Svatbu byste meli platit vy dva - ty a snoubenec. Pokud se vasi nabidli, je to od nich dar a muzete jim za to byt vdecni, ale rozhodne to neznamena, ze vam maji nebo dokonce museji prispet snoubencovi rodice nebo kdokoli jiny.. Svatbu si planujte takovou, na jakou mate, a pokud vam nakonec jeho rodice daji nejaky financni svatebni dar, muzete byt radi a podekovat jim, ale rozhodne si o to nemuzete rict a nemuzete jim ani vycitat, kdyz vam financi dar nedaji.. o tom to fakt neni a rodice zadnou takovouhle povinnost nemaji..
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pokud vim, svatbu vzdy plati rodice.. Bud na pul, nebo po dohode... Teda pokud je to vase prvni svatba... Jinak rodice od pritele jsou taky skrblici :-D a to maji penez dost....
Odpovědět
@pavla_klimkova Já bych s nimi o tom vůbec nemluvila, pokud s tím nepřijdou oni sami. A pokud to tak snoubenec necítí, určitě bych do hovoru s nimi nenutila ani jeho. Co se týče rozpočtu, prostě se nespoléhejte na finanční pomoc ze strany snoubencových rodičů a naplánujte si rozpočet jen podle svých finančních prostředků. Pokud vám pak třeba později přispějí, bude to pro vás jen příjemné překvapení. Ale upřímně: pokud o tom nechtějí mluvit a odcházejí, tak vám prostě nechtějí přispět. Být tebou, tak to neřeším - někdo to má tak a jiný jinak.
Odpovědět
@pavla_klimkova nám moje rodina dává 25000 + kameramana, ale nic jsem od nich nechtěla, prostě řekli, že zaplatí komplet jídlo na hostině a sladké (vychází to na míň, ještě mi zbylo na šaty)... Přítelovi rodiče vrazili 100tis do naší kuchyně + dalších 20tis do skříně v ložnici a moje rodina nám zaplatila jídelní stůl, židle, barové židle, postel a osvětlení bytu... Ani jedné straně bych si nedovolila nikdy říct, ani o korunu. Když něco chtějí dát, nabídnou se, ale nedovolila bych si říct o nic. Jsme dospělý a bereme se, protože chceme my ne pro starost ostatním a je jedno kdo kolik vydělá...
Odpovědět
@nicolet92 Tak pokud vam svatbu plati rodice, mate stesti :D to rozhodne neni pravidlem.. my jsme si celou svatbu pro 75 lidi platili sami a bylo by mi pekne blby si brat penize od rodicu..to si vubec nedovedu predstavit.
Odpovědět
@nicolet92 No, takhle už to poslední dobou spíš není, řekla bych. Je to naše první svatba, ale hanba by nás fackovala, kdybychom přišli za rodiči, že po nich chceme tolik a tolik...Jsme mladí, já ještě studuju, takže peněz moc nemáme, za každou pomoc (hlavně finanční) jsme opravdu vděční, ale i tak jsme řekli, že aspoň část si zaplatíme sami. Naši nemají na to, aby nám zaplatili svatbu :-D Taťka nám řekl, že dostaneme tolik a tolik a víc že nám dát nemůžou, jsme za to vděční, něco dostaneme asi i od rodičů mého snoubence a zbytek prostě doplatíme sami. A přijde mi to tak naprosto v pořádku :-)
Odpovědět
Pavli nevím jak to máte vy, ale my si svatbu platíme sami. Naopak když se moje mamka zmínila, tak jsem jí dost jasně řekla, že toto je naše rozhodnutí. Jestli chcou tak ať nám dají jako svatební dar peníze, ale že svatbu platit nechci. Byt zařízenej máme takže akorát by kupoval blbosti a v případě, že budeme stavět baráček tak si to chci stejně vybavit sama. Dle mého názoru je doba kdy to platili rodiče nevěsty a ženicha dávno pryč. Ale jak jsem řekla na začátku. Je to každýho věc
Odpovědět
Těžko radit...neznám poměry ve vaší rodině, jaké máte vztahy, ani jak jsou rodiče finančně "schopní". My také chystáme svatbu, ale s přítelem jsme to pojali tak, že svatbu přizpůsobíme našim finančním možnostem. A pokud někteří z rodičů přijdou s finanční injekcí, i třeba po svatbě, bude po příjemné. Spoléhat se na to nemůžeme a ani nechceme. Rodiče nás vychovali, živili nás a svatba je naše rozhodnutí, tudíž i naše investice. Určitě bych přítele nenutila, aby s rodiči mluvil o penězích na svatbu. To jen můj názor. Možná to jinde funguje jinak :-)
Odpovědět
@nicolet92 Niky dřív to tak bylo, ale myslím si že v dnešním době by si to měl ženich s nevěstou platit sami. Je to jejich rozhodnutí né rodičů... Když rodiče přispějou můžou jim být vděční, ale nemůžou to požadovat.
Odpovědět
Musím naprosto souhlasit s @karlajasmine , je to vaše svatba, měli byste si ji hradit sami, udělat si ji takovou, jaké jsou vaše možnosti. Že vám rodiče chtějí přispět, je milé, měli byste jim poděkovat, ale není to důvod, aby na svatbu přispěli i druzí rodiče nebo kvůli tomu začali šetřit... To je zase jen a jen na nich... Pokud máš pocit, že tě svatba zruinuje, je na místě, abys byla skromnejsi ve svých nárocích. @nicolet92 Myslím, že jsme s dobou trochu pokročili a snoubencum už dneska nebývá 16-18 let, aby jim rodiče hradili svatbu. Opravdu netuším, proč by rodiče měli platit svatbu svým dospělým dětem. Svatba by měla být dospělým rozhodnutím, takže k němu tak přistupovat i finančně a ne čekat jako děcko, až rodiče zaplatí. Někdy se tady fakt nestačím divit.
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine Rodice mi zaplatili prvni svatbu na pul s rodici od ex.. Pokud se nabidnou sami proc ne... Rozhodne jsem to po nich nevyzadovala a vzdycky to takhle bylo... Ted si s pritelem platime svatbu sami a od nikoho nic nechceme :-) nepotrebuji se nikoho prosit a ani doprosovat :-) Aspon Nam to nebudou vycitat.. Kdyz budou chtit prispet, tak do obalky a pokladnicky primo na svatbe :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca Ale zase je blbe, kdyz rodice od nevesty daji a od zenicha nee... Tom padem, kdyz maji penize... Asi o to se slecne jedna...
Odpovědět
Článek se načítá
@nicolet92 Tak pokud to tak mate tak proc ne.. U nas by to takhle ani neslo, me je ke 30ti a manzelovi bude letos 32, ja mam 4 sourozence, takze finance mych rodicu by rozhodne nedovolily, aby nam vsem zaplatili svatby, a manzelovi rodice jsou zase rozvedeni a maji svych starosti dost.. takze ono to fakt zalezi kolik vam je a jak to mate v rodine.. Snazila jsem se svym prispevkem rict, ze proste neni vsude pravidlem, ze svatbu plati rodice a jak sama pises, neni slusny si o penize rict.. spis proste bud' se nabidnou sami nebo se nenabidnou a nelze s tim pocitat..
Odpovědět
@nicolet92 Ja si nemyslim, ze je to blby... nam dal jeden stryc 8000Kc, to rozhodne nemusel, a rozhodne to neznamena, ze i jeho sestra (nase teta) nam musi dat 8000Kc.. proste to fakt nefunguje tak, ze jeden da tolik, tak druhy musi taky... to pak kdyz vam jedni rodice koupi k vanocum postel, tak vam druzi musi koupit skrin, aby to bylo spravedlivy? To takhle fakt fungovat nemuze.
Odpovědět
Profilova fotka
@karlajasmine Jasne, Vas nazor rozhodne nevyvracim :-)
Odpovědět
@nicolet92 Kolik kdo daruje je každého věc. Dar jednoho nevynucuje dar druhého.
Odpovědět
Profilova fotka
Holkyy je to muj nazor, a me jako dceru by hodne vadilo a hlavne mrzelo, kdyby tchanovci dali a mi rodice ne...
Odpovědět
Děkuju moc za názory holky, já od nich neočekávám, že nám něco přispějí, spíše mi přijde podivné, že se o tom nechtějí bavit. U nád se prostě řeklo a ani jsme nic nechtěli, a bylo to příjemné překvapení.
Odpovědět
@pavla_klimkova pavli každej je jinej :-) To co napadně jednoho nemusí napadnou druhého :-)
Odpovědět
Profilova fotka
tak i u nás je ta tradice, že hostinu platí rodiče :-) mluvili o tom naši na obou stranách, nicméně my radši s ničím nepočítáme, máme 100lidí a z toho bude rodina asi jen třetina, takže jsem obou taťkům řekla, že pokud chtějí přispět, tak polovinu budeme určitě hradit my (když jsme si pozvali tolik kamarádů) a na druhou se můžou každý složit podle svých možností, přítelovo rodiče mají víc peněz než naši, tak jak kdo bude chtít.... mě nepřijde blbý, že nám rodiče chtějí přispět na svatbu, resp. přijde mi to zvykem a vidím to v okolí všude a našim dětem taky budeme chtít nějak přispět a je mi jedno, jestli jim bude 18 nebo 40 :-N @pavla_klimkova každá to cítíme jinak a jestli máš potřebu vědět, jak to u snoubencových rodičů je, tak neni nic jednodušího než říct jednu jedinou větu a narovinu se zeptat, jestli budou chtít přispět na svatbu, je to jen obyčejná otázka...buď řeknou ano nebo ne a ty budeš vědět s čím počítat ;-)
Odpovědět
@pavla_klimkova Nám moji rodiče taky sami od sebe řekli, že něco dostaneme a kolik a rodiče snoubence o tomto tématu mlčí. Ale u nich to neznamená, že by nám nic nedali, tím jsme si jistí. Ale určitě se jich na to nebudeme ptát ani na to téma začínat rozhovory...Věřím, že i snoubencovi rodiče vám něco přispějí - byť třeba až na svatbě jako svatební dar :-)
Odpovědět
Taky zastávám názor, že ty časy, kdy rodiče automaticky platili svatbu, jsou pryč. Dnes se zpravidla berou dospělí, soběstační lidé. Pokud rodiče sami o sobě přispět chtějí, fajn, ale není to nic, co bych automaticky očekávala a jakýkoliv odsudek rodičů, co nepřispějí, mi přijde fakt nemravný. To, že se o tom nechtějí bavit, zjevně značí, že jim je to nepříjemné (anebo to třeba mají jinak a chtějí to dát darem, anebo se něco stalo a zrovna nemají, cokoliv), já bych se tím pádem do toho tématu nepouštěla a v žádném případě bych do toho nenutila snoubence, hanba by mě fackovala...
Odpovědět
Profilova fotka
Tak teda nevím odkud jste, ale u nás je to tradice, že rodiče platí celou svatbu a ani by je nenapadlo něco jiného :) samozřejmě, že když na to není tak je skromná svatba memší, ale rodiče platí na půjdu s rodiči od snoubence :) teda každý si platí svojí rodinu :) taky asi i proto, že jsem ještě studentka a snoubenec bude splácet půjčku :) jako nevím no chápu, že rodiče neplatí svatby těm, kteří už spolu žijí, ale my spolu nežijeme a před svatbou ani žít nebudeme :) a taky nevydělávám takže tak, ale určitě bych se o tom nebavila s rodiči od snoubence a už vůbec bych nechtěla aby se snoubenec o tom bavil s rodiči, ale možná to vidím jinak, když jsem v jiné situaci
Odpovědět
Profilova fotka
doba se posouva a meni a to ze sex az po svatbe byla taky tradice a nikoho by nenapadlo nic jineho :-D ale to uz se dneska taky nepraktikuje..takze ono jak se to komu hodi do kramu ty tradice :-D jako urcite by nas to potesilo kdyby nam to nekdo cvaknul ale prijde mit to divne to brat automaticky...ani si neumim predstavit jak se to praktikuje to jako prijdu domu a reknu ze se budu vdavat a pak rodicum prinesu finalni cenovku a reknu potrebuju 150 ..?? =-) zase chapu slecnu ze kdyz jeji rodice chteji dat pulku a druha strana mlci tak ze ji to stve ale v takovem pripade bych rekla rodicum ze si to cele zaplatite sami aby to bylo fer. a jestli je to pro nekoho rujnujici tak bohuzel musi si udelat tak na co ma clovek,protoze spolehat se nebo pozadovat na to penize je pro me divne. svatba je krok pro dospele a dospely clovek je pro me ten,ktery neni na nikom zavisly a stara se sam o sebe.... tim se do nikoho nenavazim,kdyby s eto nekoho dotklo :-) @konderlova @pavla_klimkova
Odpovědět
Profilova fotka
@nicolseda tak u nás to i mí i snoubencovi rodiče říkali hned od začátku že všechno platí oni ... Tak jak se u nás praktikuje to že svatbu plati rodiče tak se u nás i praktikuje to že sex sž po svatbě a netajíme se tím spíš jsme na to hrdí :) ale Jo tady zakladatelka chápu, že jí to trápí
Odpovědět
@konderlova A nikdy Vás nenapadlo počkat se svatbou, až si na ni vyděláte? (to nemyslím nijak zle, jen stejně jako bych nejela na dovolenou, kdybych na ni neměla, tak bych se nevdávala, kdybych na to neměla)
Odpovědět
Řekla bych, že každá z nás si na svatbu našetřila, ale stejně trochu doufá, že ji přece jen nějaké penízky rodiče dají ne, formou svatebního daru apod.? Myslím tím samozřejmě plně si vydělávající rodiče, ne maminky vdovy důchodkyně....
Odpovědět
Profilova fotka
Tak u nás je to tradice a tak jak vás nenapadne to že rodiče platí svatbu tak rodiče by nenapadlo že by někdo jiný platil svatbu než oni a popravdě nás taky ne, když je to tradice a rodiče by to jinak nechtěli @zorro4
Odpovědět
@konderlova My spolu taky nebydlíme před svatbou, taky se tak nějak bere, že rodiče svatbu platí, taky ještě studuju a nevydělávám... Ale vím, že naši by to finančně nezvládli.A když jsme oznámili svatbu, taťka mi na rovinu hned řekl, že svatbu zaplatit nemůžou (ale i tak dostaneme opravdu velkou částku). My jsme už i předtím byli rozhodnutí, že většinu chceme zaplatit sami ;-) Je to prostě o dohodě a o zvycích :-) @zorro4 To bychom se třeba my nemuseli dočkat ještě dlouho... Šetříme, jak se dá, ale sami bychom to asi neutáhli. A žít spolu bez svatby je pro nás nemyslitelné.
Odpovědět
Profilova fotka
@ttm přesně tak :) jako určitě taky bysme se nebrali kdyby rodiče na to neměli a my taky ne :) ale je taková možnost a rodiče nás jen podporují :) a fakt je to tak jak jsi napsala o zvycích a tradicích :)
Odpovědět
1
2
8
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?