Platit či neplatit za ubytování hostů?

Řeším poměrně delikátní věc. Na svatbě budeme mít cca 80 hostů, je to v jednom rekreačním středisku/kempu, takže ubytování musíme zaplatit předem. Sice cena za osobu není vysoká, ale x 80 to fakt naskáče. Jde mi o to, jak kulantně požádat hosty, aby si to ubytování zaplatili sami? Kdyby to byl penzion a každý to mohl platit následně na recepci, tak je to v pohodě, ale takhle?:(( Přeci mi ty peníze nedaj do ruky :/ Podle mě se nejspíš budeme muset smířit s tím, že to všem zaplatíme, co myslíte?
Odpovědět
Asi bys neměla nazývat téma platit či neplatit, když jde spíš o to, jak je přimět zaplatit. Přesto odpovím - my jsme platili a vždycky bych to tak udělala zase. Nicméně tu najdeš nepochybně desítky podporovatelek... Podle mě má člověk udělat jen takovu svatbu, na kterou má. Ale v tvé situaci - buď zkus ukecat kemp, že zaplatíš jen zálohu, anebo hostům napiš, že to platíte, ale prosíte, aby to zohlednili ve svatebním daru.
Odpovědět
Profilova fotka
Kamaradka nam rekla,ze ubytovani je mozny v miste svatby za tolik a tolik- ujednala lepsi cenu, a ze mame dat vedet zda tam zustanem. Nevidim nic spatnyho na tom neplatit ubytovani, nikdo s tim problem nemel.
Odpovědět
My zaplatili rodině a kamarádům jsme udělali nabídku s lepší cenou. Nikdo s tím neměl problém.
Odpovědět
Profilova fotka
Přesně tak, my jsme taky zaplatili rodině, dokonce tety a strejdové sami navrhli, že si to rozhodně zaplatí a kamarádi s tím neměli problém, napsali jsme jaká je možnost, cena atd. a vzali to v pohodě :)
Odpovědět
My platíme ubytování komplet v rámci kapacity penzionu, tj. 30 míst, na svatbě počítáme s cca 45 lidmi. počítáme s tím, že zbytku zařídíme odvoz domů.
Odpovědět
Profilova fotka
mne to prijde automaticky, ze si to zaplati sami - zaplatime to jen nejblizsi rodine a zbytku sdelime cenu a at se rozhodnout sami...nejsem charita preci ;-)
Odpovědět
@mr_falko vidíš, a mně zas přišlo automatické ho zaplatit ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff jasny, kazdej to mame hozeny nejak jinak a vlastne proc ne? ;-)
Odpovědět
@mr_falko nejsi charita, to ne, ale mne tedy prijde automaticke zaplatit to hostum, zvlast, kdyz je sama zves. S timhle pristupem aby se hoste bali dat si i jednohubku na rautu...
Odpovědět
Zalezi jestli tam hoste prespat musi - jestli jsou zdaleka.. pokud jina moznost prespani neni tak bych jim to zaplatila ja.. naopak pokud je to treba 20-30km od jejich bydliste a maji moznost jet domu, tak bych jim variantu prespani nabidla s tim, ze cena je takova a takova.. My jsme meli hostinu v prazske restauraci a hostum jsme poslali seznam hotelu v okoli pro pripad, ze by chteli prespat.. nekdo si ubytovani zarezervoval a zaplatil, nekdo ne... prece jenom v Praze vetsina lidi nekoho zna, takze nekdo spal u pribuznych, nekdo byl primo z Prahy.. zalezi jak to mate no :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca a to si zase nemyslim, co se tyka pohosteni apod, tam rozhodne nesetrime. Jen mi prijde, ze vzdycky je ta svatba tak trosku o necem jinym nez o tom, ze se ti dva berou - myslim tim, ze to je dost casto velka chlastacka na ucet novomanzelu. Ne,ze bychom na to nemeli, my je zveme a chteli bychom je tam mit v nas svatebni den, rozhodnuti zda zustanou pres noc nebo ne je uz pak na nich....
Odpovědět
Profilova fotka
@aliennn Tak leda se zeptat hostu jestli stpji o ubytovani za urcite penize. Treba budou chtit odjet radeji nez platit ubytovani. My hostum ubytko platili, prijde mi to automaticke a slusne. A kdybych sla na takovou svatbu a nekdo mi rekl " jo a budete platit tolik a tolik za ubytko" tak mi to prijde krajne nevhodny. Potom je potreba mit na vyber. 80 Kc je pro me malo, pro nekoho ne. Takze se zeptej spia hostu jestli o neco takoveho stoji...Ja sama nemam rada, kdyz mi totiz nekdo diktuje co mam delat.
Odpovědět
Článek se načítá
@mr_falko to záleží, kde svatbu máte, jestli jste třeba oba z jednoho města, tak je to jasné. My jsme ale s manželem každý z jiného konce republiky, v místě svatby nikdo z hostů nebydlel a vrátit se večer nebylo kam (3h cesty...), tudíž neplatit ubytování by mi nepřišlo fér. Ale slyšela jsem už i o velké zámecké svatbě s koordinátorkou a bůhvíčím ještě, kde si hosté pokoje platili sami :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff ja z vychodnich cech, muz z Prahy, ted Beroun a svatba v Plzni :-) Ja mam pocit, ze ta castka nikoho nezabije proste, my uz takto mame dost vydaju, pro oba druha svatba, ja bez rodicu, takze nikdo neprispeje...do toho stavime, chceme mimino a taaaaaaaaaaaak :-D :-)
Odpovědět
@mr_falko jestli se toho bojíte, chlastačku bych řešila spíš omezením alkoholu (finanční strop, jen některé druhý, neplacení tvrdého...) než neplacením ubytování...
Odpovědět
@mr_falko no jak myslíte :-) ty lokality zní stejně "logicky" jako naše svatba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff nebojime, to je vyreseny, ja si ani tvrdej nepreju, takze nebude....muz si vezme s klukama dva Jacky a zbytek at si da pivko a vinko, stejne bude parak a tvrdej by je zabil :-D
Odpovědět
My máme svatbu mimo naše bydliště, sice ubytovací kapacita místa svatby je menší než počet hostů, ale přijde mi jako samozřejmost to těm co se svatby zúčastní a budou tam chtít přespat ubytování zaplatit, popřípadě jim alespoň zajistit odvoz:)
Odpovědět
@mr_falko ve chvili, kdy ve svem pristupu ohledne neplaceni ubytovani argumentujes tim, ze nejsi charita, tak je neco spatne ve vztahu k vasim hostum. Ja osobne jsem pro placeni ubytovani, ale zas na druhou stranu si myslim, ze neni spatne se s hosty domluvit na jinem reseni. Ovsem vystupovat tak, ze nebudete platit ubytovani, protoze nejste charita, to zavani poradnou davkou arogance vuci lidem, ktere si zvete. Takhle podano mam pocit, ze vam na hostech nezalezi.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca tak to mozna spatne vyznelo, nekdy pisu jak mi zobak narostl :-) samozrejme ze vazime, a proto zveme jen ty,ktere tam chceme mit a to zda zustanou pres noc nechame proste na nich.. Ono je to vazne slozitejsi tema, asi tak stejny jako s delnikama na stavbe, kde otazka zni VARIT nebo NEVARIT ;-)
Odpovědět
@mr_falko Tohle fakt nechápu. Tak jestli nemá bejt tvrdej, tak pro nikoho (to akceptuji), ale jakože nebude trvdej, ale ženich s pár vybranejma kamarádama tam budou mít ulité 2 lahve sami pro sebe, to mi přijde trapný a neslušný k těm, co by si třeba jednoho panáka Jacka taky dali.
Odpovědět
@mr_falko to je někde úplně jinde, pokud to nejsou kámoši, tak dělník ti poskytuje službu, za kterou platíš a nic vařit nemusíš. Tví hosté jsou snad něco jiného.
Odpovědět
Profilova fotka
@zorro4 mam to proste jinak hozeny a fakt se nehodlam obhajovat nebo nedejboze dohadovat. Jak rikam, nejblizsi rodina ubytko dostane, zbytek dostane info co, kde, jak a za kolik. o chlastu do IP ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nepřijde mi vůbec hloupé hostům říct, aby si ubytování zaplatili, chtějí-li tam přespat. My měli pro všechny zajištěný odvoz, jelikož naše rodiny a většina kamarádů bydlí v rozsahu max.30km. Pár kamarádů z daleka jsme se zeptali, zda si zaplatí sami ubytování, nebo je ubytujeme u rodiny ;-). Také jsme se snažili ušetřit. Měli jsme 60 lidí a při představě, že bych všem platila nocleh za 400kč, by nám toho moc ze svatebních darů nezbylo. Chápu, že pro některé je zase nepředstavitelné nechat hosty platit za ubytování, ale to většinou píšou holky, které taky měly malou svatbu a neměli 80 hostů jako vy :-)
Odpovědět
@tanulinkaaa tak ono kazdy by mel delat svatbu podle svych financnich moznosti. Kdyz nemam na svatbu s 80ti hosty, tak ji prece nemuzu delat. Jde mi o ten princip.
Odpovědět
Já myslím, že snad nikdo nebude mít problém zaplatit si ubytování, zvlášť když to není Hilton. Můžeš jim nějak jemně nabídnout, že pokud by to pro ně byl velký problém, budete to řešit individuálně a uvidíš. Ale kdybys měla platit ubytování 80lidí, tak se zblázníš a spolkne to velkou část rozpočtu. Navíc pokud to je kemp, tak to snad žádná pálka nebude. Hlavně klid ;)
Odpovědět
Ten argument s 80 hosty je fakt ulítlej. Touto logikou můžete tedy hosty požádat, aby si zaplatili jídlo, že vy nemáte na to, abyste platili jídlo pro 80 lidí. (Divné? Však kolik nevěst tu nutí hosty platit třeba pití?) Ano, já jsem měla menší svatbu, 35 lidí. Ale měla jsem ji malou právě proto, abych nemusela hostům říkat, co všechny si mají sami zaplatit, abych nemusela dělat strop na pití, abych nemusela půlku hostů po obědě poslat do háje, ať přijdou až večer, abych nemusela dělat trapné tomboly a jiné žebrací hry, které z nich vedle svatebního daru vytáhnou co nejvíc, tedy abych je důstojně ubytovala, pohostila a pobavila, na své náklady, protože oni tam přijeli kvůli nám. Je samozřejmě diametrálně odlišné, zda jsou hosti z blízkého okolí (těm bych neřešila ubytování, ale zase bych jim zajistila odvoz) či zdaleka, zda je v okolí k sehnání levné ubytování, nebo je to všechno pálka, ale podle mě je slušné se o hosty postarat. Hanbou bych se propadla říkat si jim o nějaké peníze. Radši poloviční svatba s plnou péčí, než 80 lidí, na kterých šetřím.
Odpovědět
@zorro4 presne moje rec :-)
Odpovědět
@zorro4 To mi připadá jak ti hosté, co se na svatbu přijedou zadarmo najíst a napít. Hosté, kteří přijdou na mou svatbu, přijdou především kvůli tomu aktu, aby byli svědky něčeho pro nás důležitého. Správný svatební host by podle mého měl chtít vidět především obřad, pak by měl být rád, že je o něj zájem i na hostině a pokud je to trochu charakter, tak třeba i s něčím pomůže. A rád. Nebude se ošklíbat nad jídlem, nebude pro něj problém zaplatit pár stovek za přespání (když chce mít ten luxus, že se nebude uprostřed noci trmácet domů). Kdo s tím má problém, nestojí asi moc o to, o co v ten den především jde, a pokud se kvůli tomu rozhodne nepřijet, zřejmě to ani nebude škoda. Když jsem za svatebního hosta, beru to taky tak.
Odpovědět
Profilova fotka
@a_zlutasek Svatba ve smyslu oslava s jídlem, hudbou, zábavou atd. je společenská událost, která si vyžaduje jistá pravidla. Ano, hosté s tebou oslavují tvůj velký den, ale jsou to hosté, jež se sluší řádně pohostit, bez hodnocení, že kdo ti dá víc do obálky, je lepší host. Sňatek je záležitostí snoubenců, ale svatba, tedy následná oslava, je pak záležitostí hostů.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?