Placení jen vybraného nealka - je to běžné?

Profilova fotka
Ahoj všem, před týdnem jsem byla na svatbě svého bratra a velmi nepříjemně mě překvapilo, že se novomanželé rozhodli pozvaným hostům platit z nealko nápojů jen vodu, kofolu, tonic a teplé nápoje. Džusy, colu apod. si tedy musel každý host kupovat sám za své peníze. Pivo a víno opět platili hostům oni. Podotýkám, že šlo o velkou svatbu ve snobském duchu - pro cca 70 lidí, na zámku, s velkým rautem. Přijde mi opravdu zvláštní, aby pozvali hosty na raut s vybranými lahůdkami, a nechali je platit si i blbý džus. Jen půjčení šatů stálo 10 tis, takže šetření 5 Kč na nápojích pak vypadá opravdu úsměvně.Jaký je váš názor na tento postup? Setkali jste se někdy s podobným přístupem?
Odpovědět
1
2
5
Profilova fotka
Běžné to asi není, ale domnívám se, že to je čistě jejich věc ;-)
Odpovědět
@mysicka_lb Mě spíš zaráží, že vybrali jen nějaké nealko a přitom platili např. pivo a víno. Častější, a pro mě třeba i logičtější, varianta je spíš to, že se platí veškeré nealko, ale alko si každý hradí sám. Jinak ono i to nealko dokáže pěkně naskákat, co se sumy týče, zvlášť u velké svatby. Nicméně pokud to tak udělali, tak k tomu měli určitě nějaký důvod... takže jak bylo řečeno výše, je to čistě jejich věc ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak za prvé je celkem neslušné takhle věřejně tu pomlouvat jejich svatbu....nemysli si, že se to k nim nedonese, jak myslíš, že se budou cítit? Za druhé - co nabízí hostitel je jen jeho věc a věc jeho peněženky. Někdo holt zaplatí kaviár a veškeré možné nápoje, jiný svíčkovou a nápoje jen vybrané. Najedli jste se a napili? V tom případě nerozumím, co ti tak moc vadilo. Stejně jako hostitel vybírá, co bude dávat za jídlo, tak rozhoduje, co bude za pití, nemusí být snad všechno.... Zrovna ty blbé malé džusy bývají hodně drahé, moje známá díky cappy džusům zaplatila jen na džusech snad 6 tis. Jinak moje šaty stojí dvakrát tolik, svatbu máme v luxusním hotelu a podotýkám, že nehodlám nabízet neomezené množství tvrdého alkoholu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b : Bratr samozřejmě můj názor zná, řekla jsem mu to, proto by bylo úplně jedno, kdyby si to ještě náhodou přečetl na těchto stránkách. Konkretizovala jsem to proto, že kdybych napsala jen obecnou otázku "je běžné platit jen vybrané nealko?" každý by to pochopil tak, že já chci na své svatbě nechávat hosty platit, a přesvědčoval by mě, že to tak nemám dělat. A to by mě dost mrzelo, protože bych to tak nikdy neudělala. Šlo mi čistě o to, jestli se to tak běžně dělá, protože mě to dost urazilo (ty nápoje, které platili, povětšinou nepiju, a tak jsem narozdíl od ostatních hostů musela pořád tahat peněženku a bylo mi opravdu trapně). Takže najedla jsem se a napila - ale jaksi za své.... Když si představím, že bych měla hosty u sebe doma a nabídla jim jen vodu s tím, že za limonádu mi musí zaplatit 25 Kč, zní to úplně absurdně.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb tak to je samozřejmě super, že jsi mu hned za tepla sdělila, jak jsi nespokojená :-D OMG, nemám asi dalších slov
Odpovědět
@mysicka_lb Mně přijde, že jsi mimo. V tuhle chvíli bys mu spíše měla psát děkovný vzkaz, než se o něm jakkoliv vyjadřovat. Pokud byla voda zdarma, tak z jejich strany k žádnému faux pas nedošlo.
Odpovědět
Profilova fotka
Prosím bez urážek a ironií... Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak promiň, já si jen nedovedu představit, že moje vlastní sestra půjde a napíše na fórum, jak jsem byla strašnej škrt, že ani tu whisku jsem nezacáloval a že ona přece pije jen tu....Fakt když si představím takovou situaci, tak mě omejvá a myslím, že bych s ní bez omluvy už asi nepromluvila (né že by toho moje ségruš byla schopná, je to pohodová normální holka). Celkem je běžné, že Češi umí být pěkně nezdvořilí a pomluvit i hostitele, ale že i vlastní sestra, to už na mě bylo opravdu silné kafe. Je fakt škoda, že si to neuvědomuješ. Měli jste vodu, nějaké limonády, kávu, čaj....já fakt nechápu, že sis z toho nemohla vybrat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@barbora_b 1) Nešlo o žádnou whisky, ale o obyčejnou coca - colu a džus. Whisky neplatili také, ale o tom tu vůbec nebyla řeč. 2) Žádné limonády jsme neměli, resp. měli, ale za své. 3) Neptala jsem se, jaký máš názor na moji osobu. Já ti svůj názor na tvoji osobu také nesděluji. Je to úplně mimo téma. Děkuju za vyjádření a teď nech prosím prostor zase dalším, aby se mohli vyjádřit oni. Opravdu tu odmítám řešit, zda jsem špatná sestra či dostatečně "pohodová" holka.
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na snoubencích/novomanželích, běžné je, že se např. platí pivo, víno, nealko, příp. vybraný tvrdý alkohol, nebo např. určí se strop, po jehož dosáhnutí si veškerou konzumaci nápojů hradí hosté sami...nicméně je to opravdu volba toho konkrétního páru. Neodpustím si také jízlivou poznámku jako je jízlivý podtext dotazu - pokud jste měli možnost rautu a vybraných lahůdek navíc v krásném prostředí, které si člověk běžně nedá a nedopřeje, není těch 5 Kč jak tvrdíte, únosných i pro hosty?...
Odpovědět
ja se holky musim tazatelky trosku zastat - my jsme platili hostum vsechno piti - bylo by mi trapne, aby si na me svatbe kdokoli cokoli kupoval za sve. Hosty jsme chteli pohostit, ne na nich usetrit ;-) Co se tyce 'zpetne vazby' na svatbu, tak nevidim nic spatneho na tom bratrovi rict, ze to meli moc hezke, ze jsem se skvele bavila, ale ze me trochu prekvapilo to piti... podle me uplne ligitimni feedback ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
stist.ko - to jo, jako my taky budeme platit vše (tvrdý bude jen v omezenějším sortimentu), nicméně zpětná vazba zarhnuje i tu pozitivní jak uvádíš, a ta zde jaksi chybí...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@carmenz Jeden ten nápoj stál 25 Kč. 5 Kč beru jako cenový rozdíl mezi nápojem hrazeným a nehrazeným, takže pro ně je to rozdíl 5 Kč, pro hosta 25 Kč. Respektive to bylo tak, že voda (Bonaqua), kterou platili, stála 25 Kč a byly jí 3 dcl. A cola, kterou neplatili, stála také 25 Kč, ale byly jí jen 2 dcl. Takže těch 5 Kč není tak úplně přesných, spíš jsem to jen tak zaokrouhlila. Víno, které platili, bylo určitě minimálně stejně drahé jako ta cola. Ale to je celkem jedno. Pro hosty to samozřejmě cenově únosné bylo, spíš mě to zamrzelo, protože bratr mě moc dobře zná a moc dobře musel vědět, že si budu muset nápoje kupovat. Proto se tu ptám, jak dalece je to běžné - zajímá mě totiž, jestli to neudělal vyloženě schválně. Nemáme moc dobré vztahy. Ale to je opět mimo diskuzi, jen jako vysvětlivka pod čarou. Jinak já jsem rozhodně nesrovnatelně více peněz věnovala než projedla a propila - jsem vegetariánka a měla jsem tam všehovšudy plátek svatebního dortu, pár kousků cukroví a jednu kukuřici. Z vybraných lahůdek jsem si opět vybrat nemohla. Ale to je jedno, to mi nevadilo.Spíš mě zamrzelo, že přestože jsem host, který nestojí opravdu prakticky nic, nemohli mi zaplatit ani tu blbou Colu, která byla stejně drahá jako jiné nápoje, co platili.
Odpovědět
Profilova fotka
@carmenz Nechtěla jsem řešit celou svatbu, jen tento jeden moment. Svatba se mi celkově vůbec nelíbila, ale samozřejmě jsem nasadila americký úsměv a chválila, jestli jde o tohle.
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Já musím říct, že to jak to tvůj bratr se ženou vymysleli mi přijde úplně normální a rozumné řešení. Je to sice smutné, ale žijeme v době, kdy je mnohdy alkohol levnější než obyčejný džus a proto tenhle nápad naprosto chápu - svatba už sama o sobě bývá nechutně drahá záležitost. Jestli měli zdarma vodu a tonic plus nějaké běžné nápoje, pak věřím, že si na jejich svatbě dokázal vybrat a napít se i ten, kdo nechtěl utrácet ani korunu. Já bych to brala tak, že jsem ráda, že mě někdo na svatbu pozval, vážila bych si toho a asi bych neřešila, že tamto stálo peníze i když by nemuselo a podobně ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Chápu, že v případě tak blízké příbuzné jako je sestra, je to zvláštní...rodinné vztahy jsou různé. Vím, že máme na svatbě také nějaké dietáře, tak se snažíme vyjít vstříc všem, aby nestrádali. A pokd by moje sestra byla vegetariánka, určitě tomu část menu přizpůsobím...jen mi přišlo, že tvůj příspěvek je moc jízlivý,ale to je věc názoru. Shrnutí je, že manželé mají právo určit si, co jde na ně a co ne, reakce hostů ukáží, jak dobře byl ten který způsob úspěšný...
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Ty nepiješ vodu jo? Jsem téhož názoru jako většina ostatních, že nabízeli dost věcí na to,aby si každý vybral:-) Jak psala @barbora_b džusy jsou fakt hodně drahý, celkový rozpočet to pak hodně navýší, a na co platit colu, když platili kofolu, vždyť je to téměř jedno a to samý, co víc kofola je mnohem lepší :-) Takže já je docela chápu a je mi líto tvého bratra, že tu takhle shazuješ jeho svatbu...my nakonec budem mít párty na místě, kde musíme mít vše svého a rozhodně budem kupovat jen to, co uznáme my za vhodný, my zas třeba nebudem mít žádný limonády krom coly a tonicu a džusy max. dva druhy a omezený množství,nealko a pivo a víno budem platit, tvrdej si každej platí sám :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Možná se ti to zdá zvláštní, jelikož my čecháčci jsme národ nevděčný a spousta lidí je ráda za pozvání, jelikož přece "dostane zdarma najíst a napít" dle své libosti, ale doba se mění, ceny rostou a tak si to ne každý může dovolit. Myslím si, že základní pití jak z alka, tak nealka bylo nabídnuto, malinko pochybuju o tom, že piješ pouze coca-colu a tak sis nemohla dát výjmečně hold obyčejnou vodu nebo třeba čaj, ale to je Tvá osobní věc. Na Tvém místě by mne více mrzelo, že hostitel a o to víc vlastní bratr nevzal potaz Tvé stravovací návyky při sestavování rautu a nebyly připravené ovocné a zeleninové mísy, což by dle mého nemělo na stole chybět. A ano, dalo by se namítnout, že přeci měl svatbu na honosném místě, nabízel vybrané lahůdky, nevěsta dala 10tis. za půjčení (jen tak mimichodem, co jsem si já zkoušela šaty, tak se většinou pohybovaly kolem 8tis. a to nebyly nějak extra luxusní) atd. Ale právě proto, že chtěli svým hostům dopřát tuhle luxusní atmosféru a zřejmě rozpočet nebyl neomezený, jelikož doma nemají oslíčka, který sype na požádání zlatky, tak přikročili k možnosti omezení pití, vybrali a hotovo. Každý na to má právo při jakékoli akci. Btw. i jako hostitel doma mohu nabídnout jen kávu, čaj a vodu, větší "kiks" by byl, pokud bych nabízela vše možné a pak řekla "bohužel to nemám doma, ale dole je večerka, tak si tam skoč...
Odpovědět
Profilova fotka
Mně to hlava nebere, že může někoho urazit, že není pohoštěn tím, co zrovna ON pije. Kdybychom měli vyjít vstříc každému jednomu hostovi, tak necháme jen za hostinu tolik, co nás stála celá svatba dohromady. Prostě jsme udělali průřez toho, co pijou většinou všichni a to jsme nabízeli. U nás teda bylo nealko bez omezení, ale stejně podle závěrečného účtu se vypilo nejvíc jemně perlivé vody (v karafách na stole) a kofoly. Všechno ostatní (cola, džus apod.) bylo jen v jednotkách množství. Když už jsme u toho, mě spíš dostalo, že si někdo objednával jemně perlivou lahvičkovou vodu. I přesto, že karafy s ní byly průběžně doplňovány a byly pořád na stolech. Pro nás to znamenalo to, že si někdo dal lahvičkovou bonaqua za 25 Kč/3 dcl místo toho, aby si nalil to samé z karafy, která nás stála 1 l / 30 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodně je věc tvého bratra, co hradí a co ne. Bohužel v Čechách je běžné kafrat na všechno, ale být vděčný za pozvání na svatbu (když to vezmu ze strany hostitele, tak na svatbu zvu lidi, které mám ráda a které tam chci mít), to už je asi nad lidské síly. Mimochodem, my budeme mít taky jen několik druhů nealka, páš ty drahý maličkatý pididžusíčky platit nehodláme. Zrovna nedávno tu psala jedna slečna, že na svatbě její sestry se jen v těchto pidinápojích propilo asi v 60 lidech kolem 20 tisíc, takže asi tak, abys měla představu. A přesně jak píše @phuskova byla kofola, takže si mohla využít této varianty. Vůbec nebudu komentovat to, že veřejně pomlouváš bratrovu svatbu, protože jak vidíš vrátilo se ti to, a až budeš plánovat svou svatbu, tak při všech těch částkách, které padají jen za slovo "svatební" jejich rozhodnutí možná pochopíš ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mysicka_lb Já myslím, že všechno vsvětluječ to, že nemáte s bratrem moc dobré vztahy. Pokud by tomu tak nebylo, tahle diskuze by nevznikla. Ty bys o bratrově rozhodnutí věděla předem, probrali byste to a on by buď uznal tvoje argumenty a nabídku nealka by rozšířil nebo ty bys pochopila jejich rozhodnutí a v ten den bys místo coca-coly výjimečně pila kofolu. Pokud se s bratrem nemusíte, i kdyby byla nabídka nealka dle tvého gusta, bratr by ti udělal jiný naschával / ty by sis našla jiný důvod k nespokojenosti. Pokud mezi kofolou a coca-colou byl rozdíl pouze pět korun, může to vypadat zvláštně, ale jak už psaly holky, za nealko se kolikrát utratí víc než za alkohol, i když s omezováním nealka jsem se na žádné svatbě nesetkala, abych zodpověděla tvoji otázku. @barbora_b Tak můj brácha mi ještě deset měsíců po svatbě dává sežrat, že jsme neplatili tvrdý alkohol (platili jsme veškeré nealkoholické a teplé nápoje, pivo a víno). Vlastní alkohol jsme si donést nemohli, ceny v restauraci nám přišly přemrštěné a nechtěli jsme je platit z principu - asi jako kdyby někdo chtěl dvacet korun za rohlík - sice ta částka nikoho nezruinuje, ale je to vyhazování peněz, když ho můžu jinde pořídit desetkrát levněji. Hodně mě to mrzí, brácha mi šel za svědka, já jemu taky, platili jsme mu i ubytování, ale bohužel se vzájemně čím dál více odcizujeme a dost mě to trápí :-( A s tím, že jsme neplatili tvrdý alkohol, se nesmířila celá moje rodina (Moraváci), ale dodnes mi to připomíná jen můj brácha. Co naplat, jediný příbuzný, kterého si můžeš vybrat, je manžel :-D
Odpovědět
no ja nevim, mne teda prijde divny to nealko omezit... sice chapu, ze to treba neni zrovna levny, ale aby lidi museli zkoumat, co je placeny a co neni a dotazovat se u baru a vypadat jak socka, ze si teda da to placeny... urcite se to da nejak dohodnout a misto "minidzusu" mit treba ty velky rozlivany... nehlede na to, ze vetsinou kazdy host prispeje nejakym financnim darem a abych ho pak jeste nechala platit za piti (nemluvim o tvrdym alkoholu), to by mi asi bylo trapne.... ja jsem to zatim na zadny svatbe nezazila.
Odpovědět
já jsem taky ještě nezažila, abych si na nějaké svatbě musela něco platit a ani na naší to tak nebudeme dělat. ale jak už se psalo výše, každý pár si to dělá podle svého, takže se s tím holt musíš smířit. ale kdybych už to teda takhle nastavila, určitě bych o tom hosty spravila předem, ať se můžou připravit.
Odpovědět
Taky jsme platili jen vybrané druhy alkoholu a nealka. Udělal se nápojový bar - Fanta, Sprite, Coca cola, džusy jahodový a jablkový, Tonic a voda, energy drinky jsme měli vlastní. Alkohol asi 12 druhů, flašky červeného a bílého vína 2 druhy. Vše ve flaškách (nealko ve 2l), k tomu led, citrony a limety. Využili jsme nabídky výhodných cen. Chápu ale, že kdo v restauraci platí vše za plné ceny, tak závěrečný účet je hrozný. Dělala jsem v restauraci kde svatba platila za pití přes 35 tis...Omezit nápoje je dnes normální, jen ta svatba s nápoji za 35 tis. měla na lístku 50 fresh džusů x 80 kč, přitom nealko ve flašce stálo 30kč. Na naší svatbě jsme objednali flašky v hospodě dopředu s tím, že případně až se dopije pár flašek přidáme. Za ani ne tři hodiny se vypili 4l vodky a 3l havany, k tomu další alkohol. Objednávalo se navíc další 3 l tvrdého. Celkem proteklo přes 20l tvrdého, sud piva a neskutečně nealka a asi 60 energy drinků. Svatebních hostů bylo 43, z toho 3 děti.
Odpovědět
Ahoj, přečetla jsem celou diskusi a musím říci toto. Asi bych zakladatelku tak "nekamenovala", určité její rozčarování chápu. (např. to, že u hosta, sestry ženicha nerespektují její starvovaí návyky). Ale k věci. Mám čerstvou zkušenost, před pár týdny jsme měli svatbu. Podotýkám, že byly neskutečná vedra, ale že by nám hosté cca 40 lidí zruinovali rozpočet říci nemohu. Udělali jsme však některá opatření, a to ta, že jsme omezili např. ty drahé džusy cappy 2dcl za 30 korun. Na výběr byly rajec - bylinný, perlivá voda, 075l matonky - ty doporučuji cca 32 Kč, kofola, tonic, káva - neomezené druhy, pivo - neomezeně, víno, tvrdý. Vše bylo v lednicích a po vypití nás personál upozorňoval a ptal se zda může doplňovat. Takže shrnuto, záleží na domluvě s restaurací. A k samotným hostům na svatbě, myslím, že zakladatelce v principu šlo o to, že jako host si musela hradit určité občerstvení, nealko. To samozřejmě chápu, protože mi přijde neslušné, aby si host hradil stravu či pití (pokud se nejedná o tvrdý alkohol, tam to lze pochopit.
Odpovědět
jejše doplním předchozí příspěvek - taky jsme si mysleli, že si hosté budou dávat pouze prsso, ale pak si objednávali ledové kávy za cca 60 Kč kafe, ale přece jim to nezakážu. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
My svatbu teprve budeme mít a už teď je mi jasné, že tvrdý alkohol platit nebudu (jak kvůli financím, tak i proto, že nemáme rádi hodně opilé lidi...). Hradíme víno, pivo a z nealka jsem vyřadila z nápojového lístku pouze snad drahej redbull a nějaké speciální kávy (takovéty s tvrdým alkem, jejichž cena je nad 60 kč). U té ledové jsem taky váhala, nakonec jsme ji nechali a také spíš doufáme, že si ji nedají úplně všichni... a i kdyby dali, tak holt počítáme s finanční rezervou na útratě... jinak souhlasím s tím, že mi také vadí nátura Čechů, kteří mají pocit, že svatba je jen od toho, aby se na ní zadarmo s prominutím "nažrali a ožrali".
Odpovědět
@mysicka_lb kamarádka byla taky na snobácké svatbě a setkala se s něčím podobným-ještě horším-malinký dort byl pro sto lidí, kávu si ani nemohli dát a další nepříjemnosti..jo holt čím větší snob tím větší socka..
Odpovědět
souhlas se smuclinkou, tady některé něvesty mají šaty za desetitisíce, fotografa za desetiticíce a pak řeší, jestli mu mají dát napít a najíst nebo jestli mají dát předkrm, protože je to zbytečné. Buď tedy na to mám a dělám svatbu hogo fogo, nebo nemám a přizpůsobím se tím. Myslím si ale, že některé zvklosti by se měli zachovávat, tj. dát hostů najíst a napít (nemyslím obžerství) a uhradit to za ně. Než mě tu začnete některé kamanovat tak jen poznamenávám, že šaty jsem měla taky dražší než jsem plánovala, hostina byla ve 4* hotolu a nezrujnovalo nás to. Hostina pro 40 lidí včetně pití vyšla na 33.000,- Kč, a to opravdu byla neskutečná vedra. Takže asi tak :-)
Odpovědět
@jbonnie myslím si, že ne všude to tak je-prostě je to o lidech a vychování..možná ta starší generace to tak má zafixováno.. jinak si myslím, že když lidé dají peněžní dar, tak proč by měli ještě platit za obyčejné pití za 20kč? pokud prostě dám přiměřený peněžní obnos, tak také očekávám nějakou úroveň ze strany hostitele..my budeme mít hostinu na zámku a počítáme s tím že zaplatíme třikrát víc než někde v kulturáku...prostě pokud někdo chce na těch lidech vydělat tak to má udělat někde v kulturáku..ne vždycky nobl prostředí je to nej pro lidi..věřím tomu, že mysicka_lb nebyla jediná, komu to na svatbě vadilo..
Odpovědět
1
2
5
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?