Nekonečná doba

Profilova fotka
Ahoj, prosím o názor co si myslíte o naší situaci z pohledu nezúčastněného člověka.. S přítelem jsme se na podzim 2015 zasnoubili,svatbu jsme chtěli mít na jaře,ale jelikož jsme rekonstruovali byt, svatbu jsme odložili s tím, že bude letos. Začala jsem shánět informace, co kolik stojí atd. Dostala jsem se na částku cca 65 tisíc pro 40 lidí..Když jsem to sdělila svému snoubenci, řekl, že nečekal, že to bude tak moc (asi myslel, že svatba stojí 5 tisíc, spíš bohužel nemyslel vůbec). I když oba pracujeme, platy máme bohužel nízké. Našetřeno máme cca 20 tisíc, tak jsem si chtěla těch 40 tisíc půjčit. Splácela bych 1500,-kč měsíčně, takže by nám to tolik nenarušovalo rozpočet. Přítel ale nechce abych si půjčovala, což na jednu stranu chápu, ale na druhou stranu, když si budeme šetřit do hrníčku 1500,-Kč měsíčně, svatba nebude dřív než za 3 roky (nedej bože, kdyby se rozbil třeba kotel, bude další odklad) a já už tak dlouho čekat nechci, dlouhodobé žití „na psí knížku“ neuznávám a taky už nejsem nejmladší. Zkusily byste přítele přesvědčit?
Odpovědět
Ahoj, udělala bych svatbu ve 4 a pořádnou partošku až ve chvíli, kdy na to budete mít. Určitě bych si v žádným případě na svatbu nepůjčovala...
Odpovědět
@chlupydupy a nejsou ochotni Vám půjčit peníze rodiče s tím, že by jste jim to po svatbě vrátili třeba ze svatebních darů? Naprosto chápu, že se ti už nechce čekat. My jsme se také zasnoubili v roce 2015 květen a bereme se letos v srpnu. Rodiče platí hostinu na půl a my cca 60 000 za ostatní výdaje. A moji rodiče ještě platí moje šaty a výslužky. Také jsem už nechtěla čekat, když jsem spolu skoro 8 let a máme 2 leté dítě
Odpovědět
Určitě bych si nepůjčovala. Udělala bych malou svatbu, buď jen vy 2 a svědci, nebo s nejbližší rodinou. Oslavu s kamarády bych udělala posléze, až by na to byly finance :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Půjčovat si kvůli "svatbě snů"? Doteď jste dokázali našetřit 20 tisíc, ale chcete si dvojnásobek půjčovat, to je podle mě docela blbost. Litovali byste toho, byli byste odkázáni na neustálé splácení jen kvůli tomu, že jste zrovna teď chtěli zrovna takovou svatbu. Jak už bylo řečeno, raději si udělejte malou svatbu a později to kdyžtak oslavte v plné parádě, než se kvůli tomu zadlužovat. ;)
Odpovědět
Zkusila bych najít levnější variantu, jako je civilní obrařd třeba i jen ve 4 (ale účast na obřadu náklady nenavyšuje) a pak zahradní párty, něco nakoupíte, po hostech místo darů můžete chtít ať vezmou něco na zub. Myslím si, že brát si úvěr je zbytečnost, nakonec ho často minimálně jednou přeplatíš a to za to nestojí
Odpovědět
Řídila bych se zásadou "na co nemám, to nekupuji" ;) takže buď si udělejte malinkou soukromou svatbu jen pro vás a svědky + třeba rodiče a sourozence, takovou tu juchárnu udělejte až na to budete opravdu mít, nebo tu svatbu odložte až na ni budou peníze...půjčovat si kvůli svatbě je hrozná blbost...start do společného života by rozhodně neměl být s dluhy, ale s čistým talířem =)
Odpovědět
Svatba ale opravdu nemusí stát vůbec nic. A těch 20 000 může být velmi bohatý rozpočet. Obřad na úřadě (nebo v kostele), hostina svépomocí na zahradě, místo darů příspěvek na prstýnky, šaty nebo fotografa (podle osobních preferencí). Každý z hostů přinese něco k jídlu nebo k pití a je to. V žádném případě se nezadlužujte kvůli jednomu dni, manželství je přece důležitější (a taky trvá o hodně déle) než svatba. Co kdyby se vám ten kotel rozbil, až budete splácet?
Odpovědět
Profilova fotka
Ja bych si pujcila! Respektive, my si urcite pujcime a oba to tak chceme. Vydelavame dost, chceme se vzit a to se vsim vsudy. Splatky nam nevadi. Pokud ti 1500 nezatizi rozpocet, tak co? Za dva roky max to mas splacene a mas to, co si chtela. Lepsi nez svatbu osekat na pocet 4 a pak po zbytek zivota litovat, ze si nemela takovou svatbu, jakou sis prala. Penize budou, ale svatba uz se opakovat nebude (minimalne ta prvni :-D ), tak at to stoji za to!
Odpovědět
@lizarde A když budou splácet zbytečnou půjčku, a podělá se jim kotel, jak psala @ceriii, tak budou prosím dělat co? Umývat se ve studené vodě a zabalení do dek vzpomínat, jak se kamoši na svatbě super bavili? No nevim :) Je to o prioritách.
Odpovědět
Jenže ono to nebude 1500 na dva roky, ale spíš na 4 roky... A co když se stane něco, že i 1500 bude dost, jeden přijde o práci, přijde dítě, mateřská s nižším příjmem. Hodně bych to zvážila. Co bych nikomu nepřála a také se to stává, jsou i bývalý manželé, co se po rozvodu dohadují, kdo převezme splátky půjčky na svatbu, příadně ji splácí ještě v novém vztahu...
Odpovědět
Taky se přidávám k holkám, nepůjčovala bych si. Tech 20 tis mi neprijde tak malo, aby nesla udelat fajn mila svatba. A pokud to chcete skutecne velkolepe, tak pockejte, az si na to nasetrite. Chapu pujcku treba na byt, ale pujcovat si na svatbu nebo na dovolenou, do toho bych fakt nesla.
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy Já bych si na svatbu rozhodně nepůjčovala. Nevím, kolik máte plat, kolik máte výdaje na bydlení atd., ale připadá mi divné, aby 2 dospělí pracující lidé měli úspory 20 000, to je dnes opravdu nic. Předpokládám, že děti nemáte s živíte jen sami sebe...To je jen takový můj monolog, Takže já bych se svatbou ve vaší situaci buď počkala, než na ni našetřím. Nebo bych nedělala tak velkou svatbu a pak by výdaje takové nebyly.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
My našetřené nic nemame! Z každé výplaty něco poplatime. Teď jsem platila zálohu na hostinu. Další mesic koupíme prsteny apod. Věřím že za 4mesice stihneme vše poplatit. Kdybych se měla ohlížet na to "co když" tak se nikam nepohneme. Svatba za 20 tis se dá udělat pěkně. Obřad na úřadě je zdarma. Hostina někde na zahradě formou grilovacky, prsteny z oceli, šaty z bazose... Jde jen o to udělat z mála hodně! Osobně si myslim, že pokud máte tolik peněz, tak by bylo lepší zredukovat hosty na opravdu ty nejbližší. Nás bude jen 26 a myslím si že to stačí:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Rodiče nám bohužel půjčit nemůžou.. Snažila jsem se škrtnout zbytečnosti, ale i tak jsem na částce, na které jsem.. Nechci ale litovat, že nemáme na co vzpomínat, že to bylo odfláknutý..
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy Výjimečnost toho dne přece nezávisí na tom, kolik peněz do toho vrazíte, jak okázalá a luxusní akce to bude. Myslím si, že i když to uděláte skromné tak, aby vám finance vyšly, budete na to vzpomínat jako na nádherný den. ;) A bez zbytečných stresů se splácením půjček. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zase na druhou stranu se něco vrátí v datech, tak bych to neviděla tak černě:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Podle mě není svatba o tom, že tam musím mít sto lidí a musí to být hogo fogo, je to hlavně o Vás, takže co Vám brání se vzít se svědky a udělat pořádnou party pro rodinu? když tedy nechceš čekat. Na druhou stranu, člověk to musí brát i tak,že ne vždycky jdou věci tak,jak si to člověk naplánuje. Já osobně na svatbu do roka a do dne od zásnub nevěřím a ne vždycky to jde, my jsme se brali 2roky a něco po zásnubách a ničemu to nevadilo, pokud chcete být spolu,tak na čase nezáleží. Souhlasím se @zuzana_ka, že kdyby se člověk měl ohlížet na "co když", tak se v životě nepohne nikam. My měli kolem 30hostů a to ještě tak,že víc bylo z manželovy strany než z mojí a úplně to stačilo, všichni si to užili a někteří hosté o tom mluví doteď v dobrém.
Odpovědět
@chlupydupy Hodně záleží na tom, kolik lidí opravdu chcete mít na svatbě, jaké si vyberete místo a jestli zvolíte například obřad odpoledne a tím odpadne částka za oběd, ... Určitě se dá vymyslet levnější svatba. Říká se, že se finance vrátí na darech, ale nemělo by se s tím počítat. Nikdy nevíte... :) Promluvila bych si o tom s hosty a zeptala se, jestli by místo finančního daru například nepomohli se svatbou - někdo se složí na dort, někdo zase na fotografa. Je to potom možná lepší než dostat jako dar jen peníze, což hodně lidí nerado dělá. Chápu vás, že už nechcete svatbu odkládat, pokud jste se zasnoubili v roce 2015. Potom by se to mohlo odkládat další 2 roky a potom další 2 ... Za mě raději hodně zkrouhnout zvané hosty a zkusit vymyslet levnější, ale stále krásnou svatbu. Jde to. :) Spousta nevěst vás zde může inspirovat, určitě něco dohledáte. Držím palce!
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy udělejte malou tajnou svatbu (jen vy dva a svědci, případně rodiče)... pak bych všem kamarádům poslala oznámení, že jste se vzali a zvete je na oslavu (grilované sele, pivko). I tak můžeš být krásná nevěsta v bílých šatech :) pokud si přeješ velikou svatbu, myslím si že 70tis nestačí. To už raději nic, než takto málo rozpočtová svatba...ale možná se pletu :)
Odpovědět
Promin, ale pujcovat si na svatbu je teda fakt hloupost. Pritel ma pravdu a uvazuje zodpovedne. Z ceho chces pujcku splacet, kdyz za par mesicu muzes klidne ztratit praci nebo treba neplanovane otehotnis? Udelejte takovou svatbu, na jakou mate penize.
Odpovědět
Profilova fotka
Ja souhlasim s vetsinou, ja jsem si setrila asi 4 roky 50ky a nasetrila jsem kolem 40k, takze vetsinu zaplatim z toho. Ale neutracime za drahe fotografy, zivou kapelu.. Delame to tak, jak si muzeme dovolit, u nas je na prvnim miste hostina a mame cca 40 hostu, kdyz si hostinu zaridite samy, hned mate dost penez usetrenych, ja bych nechtela svatbu ve 4. Drzim palce, at se Vam svatba podari udelat tak jak byste chteli a to i bez pujcky :-)
Odpovědět
Já osobně bych si nepůjčila, přijde mi to jako hloupost, když si spočítáš úrok vrátíš jim téměř polovinu z půjčené částky, ale na druhou stranu, pokud chceš svatbu hned a nemáš rodiče, kteří by přispěli, asi ti nic jiného nezbyde. Ale kdo si počká, ten se dočká... já tedy svatbu nikdy nechtěla, taky jsme si prošli s přítelem období, kdy jsme třeli bídu z nouzí a sotva jsme vyšli od výplaty k výplatě. I když to trvalo krátce, naučilo mě to spoustu věcí, jak jsem si začala vydělávat víc, okamžitě jsme udělali spoření... Za dva roky tam mám slušnou sumičku a přítel taky, ale nemusíme na to sáhnout. Svatbu platíme postupně z výplat. A máme taky svatbu jen ve 4, ale já to chtěla dle svých představ, takže nác vyjde na pěknej ranec. Nejvíc vyjde hotel, cca 25 tisíc. Ale platíme to všem, svědkům i fotografovi (můj bratr), chceme aby si to užili a naše svatba je nezruinovala. Zbytek dokupujeme tak náhodně... co se namane, něco seženeme za slušnou cenu, něco dráž, prostě na co máme, ale my nezajišťujeme žádnou výzdobu a pro rodinu pak uděláme takovou menší gardenparty s grilováním. Víš podle mě je důležité, abyste to chtěli oba, dohodli se a ne se pak ještě stresovat se splácením...
Odpovědět
Profilova fotka
Přiznám se,že jsem nad tím taky přemýšlela,ale manžel mi to vymluvil.Největší položka u nás byla hostina-kterou nám ale v podstatě zaplatili oboje rodiče(že dostanem peníze nám řekli hned po zásnubách).No a šaty,prstýnky atd jsme vždy platili z výplat ten daný měsíc.Fotografa teprve budem platit až budu mít fotky a na toho jsme dostali peníze (sv.dar od ostatních).Zkus zkrouhnout co jde,sedni si nad tim a přemýšlej-musíš mít šaty třeba za 10?jdou sehnat krásné i za třetinu.Musíš mít zlatý prstýnky?prostě škrtej.Pro mě bylo důležitý najít na sebe šaty,sehnat kvalitního fotografa a hlavně oslavit to s rodinou a tomu jsem vše podřídila,nelpěla jsem na výzdobě atd.Jinak ti ale rozumim ;-) Já ale musim říct že se nám ty výdaje vrátili v podobě darů(peníze)od hostů,kolegyně se na mě složili(to bylo překvápko)atd atd.Spoléhat se na to nedá,ale určitě nějakou kačku dostanete.Kdyby jsme věděli,že vše budem platit sami tak si dám limity na vše a podle toho bych plánovala.Jinak našetřeno máme a šlo by to holt z toho
Odpovědět
Já bych spíš udělala svatbu menší, ale zase si myslím, že není nutné jí dělat jen ve čtyřech na úřadě. Na spoustě věcí se dá ušetřit. Šaty se dají pořídit pěkné a levné, přítel, pokud oblek má, nemusí kupovat. I když vám rodiče nemůžou přímo půjčit, můžou vám třeba pomoct s přípravou jídla, uděláte si to sami a vyjde to levněji. Kytku můžeš mít třeba ze zahrady, líčit tě může kamarádka... Může to být moc hezké a nemusí to být drahé.
Odpovědět
Profilova fotka
40tis. splacet 4 roky? Kde zijete? Ja nerikam, ze je super se topit v pujckach, ale myslim, ze toto je sakra dobrej duvod. A taky ta castka neni nijak zavratna a splatky take ne. Ja naprosto chapu, ze nekdo chce mit svatbu ve 4, romantika, soukromi, ... Ale nekdo zase ne. Uz to tu bylo napsane desetkrat a nezda se mi, ze by z toho autorka byla nejaka nadsena. Ja bych litovala stopro, kdyby me k tomuto situace donutila. Popravde to uz bych radeji ty dalsi dva roky setrila, nez to osulit.....
Odpovědět
Profilova fotka
Určitě nevytvářejte žádnou půjčku. Snad nechcete vstoupit do manželství s dalším dluhem. Ale vzdát se kvůli tomu "opravdové" svatby a udělat jenom malinkou se svědky mi taky přijde blbost. Ten, komu na svatbě záleží (jako já), by toho rozhodnutí litoval. Já mám naštěstí úžasné rodiče, kteří brali jako samozřejmost, že ji budou platit. Ale i kdyby ne, tak stejně by mě nikdo nedonutil vzdát se snu o svatbě a jít jenom na úřad podepsat papíry. Radši si spolu promluvte a najděte kompromisy, aby byla spokojenost na obou stranách. Ušetřit se dá všude. Zjistěte, jaké jsou vaše priority, do čeho radši investujete a na čem zase ušetříte.
Odpovědět
Profilova fotka
Já si určitě nenutím žádné předražené zbytečnosti, ale rodina nám nemůže nic přispět a ani nemáme žádné "šikovné kamarády", jako se někomu poštěstí, že třeba jeden učeše a namaluje nevěstu, druhý udělá kytici, třetí rozváží hosty, čtvrtý má zahradu, na které se může udělat odpolední posezení.. tak se nám všechno prodraží..
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy Taky nám nikdo nepřispěje, ani nemáme "šikovné kamarády". Navíc obě studujeme a pracujeme jen na částečný úvazek a ještě k tomu v umění, což taky není platově žádný zázrak. Ale dohodly jsme se, co je pro nás zásadní a KDO je pro nás zásadní, aby na svatbě byl a tomu to přizpůsobujeme. Žádné zbytečné kravinky ve výzdobě, platíme hostům jen jídlo a pivo/víno/nealko, seženem si pěkné šaty, ale nebudeme už řešit drahé doplňky, boty, šperky, účesy či makeup... Jde to i bez půjčky. Hodláme to zvládnout my, zvládli to viditelně i jiní, nevidím důvod, proč byste to vy nezvládli taky. ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@chlupydupy také bych si nepůjčovala....rodiče, i kdyby přispěli minimální částkou, pořád lepší, než nic, dáte na začátek těch 20 a zbytek můžete doplácet aktuálně z výplaty. Na všem se dá ušetřit, ale zároveň nesnižovat kvalitu... spoustu se Vám pak opravdu může vrátit na darech. kdybyste potřebovali poradit s něčím konkrétním, dejte vědět, ráda pomůžu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
já jsem byla dokonce na mateřské a manžel pracoval, něco málo jsme měli a zbytek jsme prostě pytlikovali, pak přišli některé pozornosti, jakože moje máma nečekaně doplatila oběd (byť šlo asi o 1500,-, ale je to příjemné..), zbytek svépomocí a nelituju, že bychom se ošidili...myslím, že i tak jsme to měli originální :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?