Na párty si každý zaplatí, co propije. Je to urážlivé?

Zdravím vás! plánujeme svatbu na příští rok (květen nebo červen),ale vzhledem k finanční situaci si nemůžeme dovolit moc rozhazovat. napadlo nás vyřešit to slavnostním obědem jen s rodinami a svědky, a pak "párty" oslavu s přáteli a ostatními účastníky obřadu v hudební kavárně s tím, že bychom zajistili nějaký studený raut + přípitek ale každý by si zaplatil co propije... znáte lidi, jak něco nemusí platit, tak jsou bezední :-) myslíte že to je urážlivé nebo tak něco? na oslavě bychom měli samozřejmě dort a takovou tu běžnou "svatební" zábavu,ale opravdu si nemůžeme dovolit platit tisíce za to co ostatní skonzumují.. ačkoli to chceme oslavit s přáteli. a půjčovat si na svatbu mi přijde hloupost, člověk má už tak dluhů habaděj.... prosím, poraďte jestli je to hloupost nebo možné řešení... díky
Odpovědět
@pradlenka No mne osobne to prijde divne. Chapu, ze nekteri lidi nemaji penize na rozdavani, ale bohuzel tohle mi neprijde moc jako reseni. Nevim, kde to budete mit a za jakych podminek, ale pokud by to bylo jen mozne, tak bych se domluvila na vlastnim alkoholu...ono to aspon neco usetri. Nebo uplne jine reseni...udelat to nekde, kde si komplet napoje donesete vlastni, pak to koupit nekde klidne ve sleve s dostatecnym predstihem a hotovo. Ja vim, ze se to tak nema brat, ale myslim, ze kazdy host da nejaky darek...pokud budete chtit penize, tak si myslim, ze ta investice do piti svatebcanu nemusi byt tak hrozna. Na druhou stranu....pokud tam budete mit vsechny lidi, kteri vasi situaci velmi dobre znaji, meli by to pochopit. Ale musis pocitat s tim, ze i presto se najde nejaky stoura, kteremu to prijde divne....ale to je na kazde svatbe, vzdycky neni nekdo spokojen. Asi jsem ti s tim tim moc neporadila, co? No ono kdyz ti tu ted dalsich 50 zenskych treba napise, ze to blbe je...co to zmeni? Vasi financni situaci asi ne, akorat se tim budes vic trapit.....Takze pokud to nebude tobe blbe a vis, ze to lidi pochopi a nejak peclive je na to pripravis, tak smele do toho...
Odpovědět
:-) ono to asi je divné,ale když si vezmu kolik pak dorazí lidí, tak ono se to nasčítá.. chtěli jsme to udělat někde na zahradě nebo zkrátka "na vlastním" ale na to nemáme prostory, samozřejmě by to hned bylo o něčem jinym... a vim, že i naše rodiny na tom nejsou tak, aby nám mohli přispět tisíci. je to zapeklitý :-D
Odpovědět
@pradlenka neplatit tvrdý alkohol je běžné, ale platit si všechno pití, to už je divné.. Zkus poohlédnout po nájmu třeba nějakého menšího kulturáku, kde si vše můžete udělat svépomocí
Odpovědět
já souhlasím s pajiji, minimálně na víno a pivo by člověk měl ty svatebčany pozvat, než je nechat všechno platit, to bych radši omezila počet hostů, ale pokud si pronajmete nějaký menší kulturák, to by se mělo zvládnout, a myslím, že se pozvaní určitě odmění nějakým tím darem
Odpovědět
Profilova fotka
My platíme oběd, kafíčko, večerní raut, nealko, pivo víno...Jen tvrdý každý za své...
Odpovědět
jo, s tím tvrdým je to super nápad! i když, my osobně si vzhledem k rodinným "anamnézám" představujeme svatbu bez alkoholu,ale úplně tomu asi nezabráníme... moooc děkuji za radu! myslim, že to nealko a pivo/víno je rozumný kompromis :-) díky!
Odpovědět
Profilova fotka
Nealko, pivo a víno určitě platit! To, že si hosté platí tvrdý alkohol, je v dnešní době už celkem dost obvyklé...s našima jsem se dostávala do křížku, že je to "blbé", že nějaká ta domácí slivovice by měla být...tak jsem mamce řekla, a kde jako tu domácí slivovici mám sehnat, když žádnou nemám a pak platit špuntovné 100Kč/lahev se mi taky nechce. Naštěstí si myslím, že v našem okolí jsou hodně buď pivaři nebo vinaři a snad nikdo, kdo by vyloženě trval na tvrdém...tak by to neměl být problém. Navíc když se vdávala teďka sestra, tak měli právě tu domácí slivovici (od švagrovýho strejdy - no, nic moc) a hosté si ji dali v případě, když jim ji přímo nalil sám ženich a připil si s nima...jinak že by sami chodili a nalívali si panáky, tak to určitě ne. A vzhledemk tomu, že mému ženichovi slivovicu zakážu, protože pak by prostě nebyla žádná svatební noc :-D (prostě bych ho nemohla ani políbit, slivovice mi fakt dost smrdí), tak o problém méně :-) Naštěstí co se týče tvrdého alkoholu, tak se shodnem jak s ženichem, tak s tchýní...na co jim to platit.
Odpovědět
Profilova fotka
Zaplatit si jako host vsechno piti je debilni. Na jedne svatbe to resili dzbanama s vodou a citronem (bez uctovani ceny, ale zalezi na domluve) nealko, pivo a vino. Tvrdy se platil na miste na baru. Vetsina lidi pila vino a vodu ze dzbanu a chlapi pivo. Takze to vyslo docela slusne. Pozvat lidi a nechat je to skoro vsechno zaplatit mi prijde nezdvorile.
Odpovědět
a co pozvat tolik lidí na kolik mám peníze? Někdy se mi zdá, že každý chce hordy lidí na raut a pak neví jak to očesat
Odpovědět
Taky jsem pro variantu pití zaplatit, ale tvrdý alkohol každý sám. Docela by mě to otrávilo, kdybych přišla na svatbu jako host, donesla svatební dar, a musela bych si zaplatit i sklenici vody. Ale je to jen můj názor. Třeba to vašim hostům a přátelům divné nepřijde :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wallflower Přesně tak, nealko se platí vždy za každých okolností, jako hostitel bych se musela hanbou propadnout chtít po hostovi zaplatit útratu za minerálky, džusy či piva...to přece patří ke každé oslavě. A nemám-li na to, abych za hosta zaplatila tři piva, tak hostinu nepořádám. Mě naopak docela dost překvapil (skoro až urazil) přítelův kamarád, který při pozvání na svatbu řek, že klidně, ale ať si s ním neděláme starosti, že by nás moc stál, že si útratu jako pití zaplatí, že je takto zvyklý všude za sebe platit, i když ví, že je to někdy blbej zvyk...no tak to v žádném případě!!!
Odpovědět
@pradlenka Za mě je to divné. Měli byste platit alespoň nějaké pití. Ono je fakt, že to nejsou malé částky, ale proto lidé na svatbu šetří, aby tohle vše zvládli zaplatit. My platili alko a nealko....... někdo platí zase třeba jen nealko...... Každopádně něco z pití byste zaplatit měli. Jít na svatbu jako host a platit si nealko, tak se na nevěstu a ženicha dívám dost divně a říkám si, když chtěli svatbu, proč si na ni nenašetřili a dělají to za těchto okolností.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
my budeme platit uplně všechno....několikrát jsem na svatbě byla a teda nikdy to nebylo jinak...jako, že bych si chtěla dát víno a musela si za něj zaplatit??? Většinou dáváte takovej finanční dar, aby to pokrylo náklady, které s Vámi mají nevěsta a ženich, ne-li vyšší.....ale chápu, že někdo na tom není finančně nejlépe a půjčovat si je fakt kravina.....spíš bych to vyřešila aspoň nealko, pivo, víno? :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pradlenka Urcite jde vymyslet spoustu variant, aby to bezne piti nevyslo draze, pronajmout si nejaky sal nebo kemp, dovezt si vlastni piti, to myslim neni zas takova suma, tvrde at si plati kazdy sam, to je celkem bezne. Proste bych radsi usetrila na jinych vecech a kamaradum tech par piv zaplatila..
Odpovědět
@pradlenka Taky souhlasím, že je lepší aspoň něco platit. My neplatíme tvrdej, zbytek ano. Ale nemáme moc lidí, takže se to dá zvládnout.
Odpovědět
@pradlenka určitě bych jim zaplatila aspoň nealko, pivo a víno. Ideální je nechat udělat do džbánků vodu s citronem a mátou a stejně tak i víno. Tvrdý alkohol bych nikomu neplatila, teda kromě případů kdy by ho na něj pozval ženich nebo nevěsta.
Odpovědět
@pradlenka Tak já bych teda byla asi celý večer o žízni protože abych řekla pravdu na svatbu nebo nějakou větší oslavu bych si peníze nebrala. Zdá se mi divné, že by si měli platit i tvrdý alkohol. Pozvala bych tolik lidí, za kolik bych byla schopná zaplatit kompletní servis (jídlo, veškeré pití). Nebo s kamarádama můžete udělat svícu: opéct prase, zaplatit pití. A svatbu mít jen s rodinou.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, tak to bych určitě nedělala, je to neuctivé a být hostem, urazila bych se. Zkuste si pronajmout nějakou chatu nebo najít restauraci, kde vám povolí vlastní alkohol, pet lahve apod. Není to zase takový problém. Pokud chceš ještě víc šetřit, tak udělej třeba táborák na oslavu svatby den po nebo tak něco. V žádném případě ale nezvi na něco, na co nemáš. Většinou jsem se ale setkala s tím, že lidé, kteří "nemají" peníze, "nemůžou" si dovolit platit vodu, pozvat partnery apod., utrácejí horentní sumy za prstýnky, obřad na zámku, top fotografa, jízdu kočárem, luxusní manželské apartmá atd. My jsme jen na prstýnkách ušetřili na pití pro 50 lidí (včetně tvrdého).
Odpovědět
Souhlasím s tím, co už tady bylo řešeno, že nealko, pivo a víno je základ, který by měl být. Jinak v místě konání hostiny bych se domluvila, aby vám zajistili nealko třeba v petkách, učitě vyjde levněji, když vám třeba naúčtuji 35 kč za 2l Coly než 28 kč za jednu malou 0,33l lahev. Navíc je to i pohodlnější, že si nemusí každý chodit k baru pro flašku když dopije, ale má to k dispozici na stole.
Odpovědět
@pradlenka Já teda nevím, ale buď bych se chtělai prostě vzít teď, protože je to silné nebo chceme hypo nebo co já vím, ale jelikož bych na to momentálně neměla, tak bych se holt vzala ve čtyřech nebo max. s nejužší rodinou a neřešila bych nějakou oslavu, anebo bych se chtěla vzít, ale oslavit to i s kamarády, a v tom případěbych radši počkala než našetřím na alespoň základní pohoštění pro všechny...jako za rok se dá ušetřit docela dost, minimálně na tady zmiňované nealko, pivo a víno. Pokud je tam chcete mít, přijde mi lepší počkat a pošetřit než je pozvat na svatbu, kde si zaplatí skoro i toaleťák...když na něco nemám, tak to holt nedělám... :-N
Odpovědět
pradlenka se ztratila, jako už tolik jiných ten den registrujících se.......
Odpovědět
Profilova fotka
no minimalne pivo/vino a slivovice by mela byt zdarma a když se da ještě vodka a rum, tak je to taky docela minimum...v pripade, ze na to nemate, tak je lepsi to nedělat vůbec a udelat mini svatbu jen s rodici a svedky; ...ale on vam stejne každý za sebe aspoň to 500 a spis 1000 da, takze si to stejne zaplati.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky nemáme peněz moc, ale chceme si to užít. Proto zveme jen rodinu. Máme to ale na soukromém pozemku a tak si vše zařizujeme sami. Tvrdý se u nás pije (hlavně ta slivovička), takže to budeme kupovat, k tomu pivo a víno a nealko je samozřejmost. S přáteli budeme mít společnou rozlučku se svobodou na stejném místě a taky budeme kupovat nějaký ten alkohol a pohoštění. Ale bude tam tak nanejvýš 20 lidí, takže to není tak strašné. Hlavně pivo a nějaká ta lahvinka kořalky :-)
Odpovědět
Já bych to udělala tak, že bych dala omezené množství do placu. Tj. můžeš se dopředu domluvit kolik lahví alkoholu zaplatíte a když se vypijí, tak šlus. Buď se bude pít něco jiného nebo pouze nealko. Promiň, ale jít na oslavu svatby a platit si něco je nedůstojné pro hosty a já jako hostitelka bych se styděla. Když nemáte dostatek peněz udělejte jinou levnější variantu, ale tento přístup je akorát dobré faux paus. Když jdeš na oslavu narozenin taky si platíš jídlo nebo občerstvení? Hostina je od slova hostit, tj. poskytnout účastníkům bezplatně jídlo a pití. V jaké formě je už čistě na vás.
Odpovědět
Ahoj, na svatbě tvrdé vůbec nebude - nechceme ho tam, protože pak se všichni zlijí jako dogy...jinak pivo, víno a nealko je samozřejmostí...možná i nějaký ten koktejl
Odpovědět
@viki83 Toto fakt nechápu. Pokud se někdo chce opít, tak se opije i z piva nebo vína.
Odpovědět
Profilova fotka
@pradlenka Ja bych na svatbe co se tyce jidla a piti nesetrila. Prislo by mi to hloupy. Pripadne jim dej alespon nejaky limit...nebo neplatte tvrde, ale jinak bych jim to zaplatila. Pokud na to nemate, tak to nedelejte anebo zmente pocet lidi. Je to blby, ale je to tak. Ber to tak, ze kazdy slusny svatebcan Vam tam donese nejaky dar a Vy byste jim rekli, ze budou mit zizen pokud si nezacaluji piti? To je blbost. To uz bych se radeji brala ve 4 lidech...dalsi den bych udelala pro pratele treba grilovani prasete, s tim ze bych jim rekla at kazdy misto daru donese flasku. Porad by to bylo lepsi, nez je pozvat do kavarny bez piti.
Odpovědět
Profilova fotka
@viki83 Tak "zlít se jako doga" můžeš stejně tak pivem nebo vínem ;-) My taky nechceme tvrdé, ale u nás je spíš hledisko finanční, že panáky za 50 a výš prostě hradit nehodláme a budoucímu manželovi se strašně příčí "korkovné" za 100 na flašku (horko těžko zkousává i 50 Kč/ l vína, ale hold to je takhle skoro všude, to je daň za vlastní víno, že jim neudělá útratu, tak to prostě je, pokud má člověk oslavu v restauraci/hotelu)
Odpovědět
Profilova fotka
@viki83 Proti rozhodnuti nemit tvrdy alkohol v podstate nic nemam, ale my ho vsem platili bez omezeni a zadne zlite dogy se nam tam tedy neobjevili a to vsichni pili dost.. ale proste nikdo nechtel pak travit nedeli s hadrem na hlave :D a ono kdyz se chce nekdo ozrat do nemoty, tak to zvladne i z piva a vina :-/ u nas proste plati, ze takovehle lidi nikam uz nezveme, protoze o jejich spolecnost nikdo nestoji a uz vubec ne na svatbe
Odpovědět
Profilova fotka
@pradlenka Navic mi prijde divny, ze chcete mermomoci velkou svatbu s kamarady, ale predstavujete si ji bez alkoholu. Na svatbe ma byt sranda, lidi se maji trochu odvazat....svatebcani by nemeli premyslet, zda si daji jeste o pivko vic nebo min. Nevim no.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?