Na čem se dá na svatbě ušetřit?

Profilova fotka
Ahoj.. Koukala jsem, že je tady už jedno podobné téma, ale je tam toho strašně moc a řeší se tam už jen nesmysly.. :-D Tak bych se chtěla zeptat, na čem si myslíte, že se nejvíc ušetří a stojí to za to (aby to pak nemrzelo, že kvůli šetření to nebylo ono)? Např. prstýnky - zlato/ocel?; neplatit na hostině tvrdý alkohol?; nejet na svatební cestu?; místo rautu udělat normální večeři?; půjčit šaty nebo je někde koupit?; pozvat méně hostů???? :-)
Odpovědět
1
2
7
Podle mě se dá ušetřit na všem. Záleží ale na každém, čeho se chce člověk vzdát. Podle mého se ale dá nejvhodněji šetřit na tom, co ti nezůstane ani na fotkách, tedy na jídle a pití. Co takhle odložit obřad na 14. hodinu a mít v restauraci "obědovečeři" a večer už jen obložené mísy? Nebo mít obřad odpoledne a na hostině mít jen večeři. Chcete mít i předkrm a zákusek? Nesíte platit alkohol a ani drahé nealko náploje (energiťáky, nealko míchané nápoje, džusy...). Hodně se ušetří i na cukroví a výslužkách. Nikde není psáno, že musíte mít výslužky, co třeba místo nich dát hostům drobný dáreček (projeď diskuse, hodně se to někde řeší :))? Záleží podle hostů, ale myslím, že uplně stačí 1 hlavní dort. Stejně bude každý přejedený a nebude mít chuť na kila sladkého. Šaty sice můžeš najít na aukcích a bazarech, ale asi je fajn si je vyzkoušet, jestli ti sednou - to asi na aukci nepůjde. Prstýnky můžete mít z oceli a později koupit zlaté :). Teda řeknu ti, že na luxusní svatební cestu má asi po svatebních výdajích málokdo. Vždyť nemusí být hned po svatbě, ale můžete ji spojit s dovolenou :).
Odpovědět
Profilova fotka
@bartosba Musis si jednoznacne rict na cem zalezi tobe a zenichovi, co vy dva povazujete za dulezite, s kym chcete vas den oslavit a pak se toho striktne drzet a nenechat si rodinou vecpat na svatbu dalsi hosty, nenechat se nalakat na vselijake blbustky a hlavne si dat cenovy limit a toho se drzet, nema smysl se kvuli svatbe nehorazne zadluzit! Treba my si vybrali relativne drahe misto svatby, protoze se nam libi a vyhovuji nam nabizene sluzby, ale zase usetrime na kameramanovi (staci nam profi fotograf), prstynky mame kvuli pritelovo alergii z palladia misto zlata (je to o 40% levnejsi kov), odolala jsem ruznym lakadlum tady na beremku (svatebni pismenka, apod.), obesli jsme svatebni veletrhy a nasbirali slevy na oznameni, prsteny, saty i oblek :-) na svatebni cestu taky hned nepojedeme, mozna az po par mesicich, vsak novomanzele si muzeme rikat i za pul roku ;-)
Odpovědět
Ahoj, souhlasím s martaveg - stanov si, na čem ti opravdu záleží. My osobně nechtěli úplně šetřit na prstýnkách (pokud je chcete nosit) a na fotografovi. Prstýnky oba s mužem nosíme neustále, sundala jsem ho max když jsem něco natírala a manžel když doma maloval a pořád vypadají moc pěkně (jsme necelé 2 roky svoji). A na naše krásné fotky koukám dodnes a vždy si říkám, jak jsou krásné. My hodně ušetřili na tom, že jsme oběd udělali jen pro úzkou rodinu, svědky a pár úplně nejbližších přátel (např. pro ty, co nás seznámili apod) a ostatní dorazili odpoledne až na raut. A hlavně jsme strašně ušetřili tím, že jsme si pronajali prostor (hájenku) a vše si zajištovali sami (kuchaře, číšníky, výzdobu jsem dělala s mužem a tchýní den před atd). Měli jsme vše vlastní - kuchar nám napsal seznam, co potřebuje, abych mohl navařit tolik a tolik různého jídla a my to 3 dny před svatbou nakoupili, kuchař z toho (fantasticky!) navařil. Takže jsme neměli takový ten klasický model, že vše je v restauraci, kde i blbá matonka stojí 25,- Kč (když je to levné), pivo 25,- kč. Nás stála matonka i pivo třeba 8,- Kč apod. Takže nás svatba pro cca 60 Iidí, se vším, i prsteny, šatama, fotky, obřad, dorty, koláčky apod vyšlo na cca 70 tisic. A to jen fotograf stál 10 tis. a moje šaty 12 tis (což byla děsná darda, ale já se do nich zaláskovala a nešlo to jinak :-)).
Odpovědět
Profilova fotka
@bartosba Dá se ušetřit naprosto na všem, záleží jen na tom, co je pro tebe a tvého nastávajícího důležité. Jiné páry šetří třeba na prstýncích, my jsme se rozhodli pro zlaté prsteny s brilianty, perfektní zábavu (DJ) a fotografa, ušetřili jsme ale za mé šaty a boty, dekorace, pozvánky, květiny a na hostině bude jen nejbližší rodina a svědci. Nechtěli jsme totiž zase šetřit na jídle ani hosty omezovat v pití, takže všechny své blízké budeme mít až na večerní párty, kde si všichni budou platit svou útratu. Jen pro zajímavost - zatím máme rozpočet na necelých 70 tisících. Na hostině budeme mít 27 hostů, after party pro zhruba 80-100 lidí.
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilka90 Tomu nerozumím, na večerní oslavě si budou hosté platit útratu? Jako všechno?
Odpovědět
Profilova fotka
@bartosba Jak píšou ostatní, ušetřit se dá úplně na všem. Udám náš příklad. Chtěli jsme grilovačku pro kamarády, a že jen při té příležitosti podepíšeme papíry na radnici :-). Šaty, oblek kupované - jednoduché, prstýnky obyčejné z oceli. Na víkend pronajatá táborová základna (ubytko pro 40 lidí), jídlo, pití jsme si připravovali sami (teda hlavně sestra), víno od vinaře, soudek piva z pivovaru. Oznámení nám udělal kamoš, video jsme nepořizovali. No sumasumárum jsme nakonec měli asi 80 lidí a vlezli jsme se asi do 40k a to mi ještě přišlo moc... ;-) A to jsme ještě museli v týdnu po svatbě udělat afterparty na dopití soudku, dojezení jídla, hosté si odváželi lahve vín a s tvrdým alkoholem máme vystaráno na 10 let dopředu... :-N
Odpovědět
ahojky my si teda stanovili rozpočet 50 tisíc,do kterého se chceme vejít a pevně doufám,že se vejdeme.na čem šetřit nechceme jsou prstýnky tam máme limit 15 tisíc a pronájem místa svatby 5200.inak my neplánujeme raut nebo něco takového uděláme oběd jen s nejbližší rodinou,bude nás tam asi 16 lidí.jako počítám do toho úplně všechno oblek,šaty,boty atd,kytky,dort,kadeřnice,oznámení a já nevím co ještě.Já si třebakoupila botičky na svatbu u číňanů za 299 kč,přijde mi zbytečný dávat velký peníze za boty,když je budu mít jednou na SOBĚ.každopádně ušetřit se vážně dá,vybereš si radnici a vezmete se v oddací den-zadarmo,dort si můžeš nechat upéct u někoho,kdo peče pro radost,a nebo v cukrárně říct,že je to na oslavu a ne na svatbu,raut můžeš taky vypustit,vlastně se dá udělat svatba levně,když nebazíruješ na detailech.prstýnky seženeš levně taky,když nechceš zlato ale stačí třeba ocel.vzhledem k tomu,že si svatbu platíme sami,tak se snažíme taky moc neutrácet,tak uvidíme .) :-p
Odpovědět
Profilova fotka
@koada Ano a všichni to berou jako normální. Já bych tedy taky nečekala, kdybych byla na cizí svatbě jako host jen na after, že mi někdo něco zaplatí. Bude tam akorát cukroví pečené mnou, přítelem a mojí babičkou, ale žádný raut ani pití neplatíme. Nejsme žádní boháči. Nedávno jsme oba přestali studovat, navíc jsme se teď stěhovali do svého bytu, takže peněz není nazbyt.
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilka90 Jo jo vp ohodě, chápu důvody. Já že jsem se s tímhle ještě nikdy nesetkala, na několika svatbách jsme si akorát platili tvrdý alkohol a to jsme byli z 80% zváni jen na obřad a na večerní raut, oslavu.
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg můžu se zeptat, kde jsi koupila prstýnky z palladia?? :)
Odpovědět
@vanilka90 Popravdě slyším prvně, že by si hosté takto platily sami...Ono sice se nedá kalkulovat předem, ale hosté přinášejí svatební dary, které de-facto výdaje na hosta pokryjí, nebo z velké části.Chtít po nich ještě platit jídlo to bych asi nemohla. Nechápej to jako odsouzení, jen trošku zírám na nové pojetí
Odpovědět
Profilova fotka
@bartosba My je kupovali v Brne v Bisaku http://www.snubni-prsteny.cz/snubni-p... , byvaji na kazdem veletrhu, tak se vyplati si je nekde odchytit a dostat na prstynky slevu :-) @vanilka90 @koada S placenim vseho jsme se taky jeste nikde nesetkala, ale naprosto chapu vasi situaci a kdyby mne nekdo pozval s tim, ze si to mam platit, tak by to pro mne urcite nebyl duvod neprijit, jdu na svatbu kvuli lidem a ne jidlu a piti zdarma :-) My jsme asi blazni, kdyz platime vsem hostum (52lidi) vse krome luxusniho tvrdeho alkoholu a kamaradum jsme naznacili, jestli by si mohli zaplatit ubytovani sami.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@martaveg My budeme taky všechno platit, ale máme super hospodu, kde nám ze známosti udělají raut a budeme platit víno a pivo, čaj káva, atd. Jinak vše ostatní (tvrdý - toho poteče nejvíc :-), nealko a šáňo) si neseme své. Ale pokud by nám to nedovolili, tak bychom to stejně platili... Ubytování - taky neplatíme, možná jen pomůžeme tchýni, s tím že oni si zaplatí letenky a víza.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 My třeba na vatební cestu pojedem zřejmě hned po svatbě, ale pod stan :-D. Máme to rádi a tak ani svatební cesta nebude jiná :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pajiji Hosté, co budou jen na after, nám žádné dary dávat nebudou. Ani peníze. Všichni to bereme jako jednu velkou párty, na které se konečně všichni sejdeme. ;-) Všichni jsme studenti (či nedávno ještě studenti) s minimálním příjmem, takže to prostě bereme tak, jak to je. Osobně na tom nic špatného nevidím.
Odpovědět
My to bereme takovou zlatou střední cestou (aspoň si myslím:-)). Na prstýncích jsme úplně šetřit nechtěli, takže máme bílé zlato za 11 tis., já budu mít půjčené šaty za 7,5 tis a botky jsem si koupila v Deichmanu za 500,- (pak je nabarvím na černo a mám lodičky, které stejně potřebuju). Přítel oblek i boty má, takže to řešit nemusíme, jen koupíme košili, kterou pak stejně může normálně nosit. Fotografka vyjde na 5 tis. a hudbu obstará tchán, který výborně hraje a hrozně ho to baví a aby si to taky užil, tak se bude střídat s naším výběrem z CD. Obřad máme až v jednu odpoledne, takže na pozdní oběd zveme nejbližší rodinu a svědky (cca 35 lidí) a dalších 20 kamarádů přijde na odpolední zábavu, kde bude lehký raut. Svatební cukroví budu péct doma s mamkou a dort si taky upeču sama. Výzdoba bude taky domácí výroba. Do hospody nám dovolili donést vlastní slivovici a ostatní tvrdé si bude platit každý sám. Jinak hosty zveme na pivo, víno, základní neaklo (vodu, kofolu, džus) a teplé nápoje. Ubytování pro přespolní jsme zajistili, ale každý si ho bude platit sám. Vychází to sice na 250,- se snídaní, ale je jich hodně, tak by to ve výsledku byla dost velká částka. Když jsem to tak počítala, tak bychom se mohli dostat max. na 60 tis., doufám ;-).
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg Díky. :-) Nejste blázni, je to docela běžné. Závidím ti, že si to můžeš dovolit, ale my jsme momentálně rádi, že vůbec zaplatíme takovou maličkou svatbičku, jakou budeme mít. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilka90 Vsak je nam o par let vic nez vam, pred par lety bychom to taky museli udelat uplne jinak ;-) a navic nam velkou castkou prispivaji oboje rodice, ale o tom jsem se rozepisovala uz jinde, tak nebudu spamovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg Tak to máte vážně štěstí. ;-) My s velkou pomocí od rodičů nepočítáme, finančně jsou na tom jako my, moji dokonce ještě hůř. Tak přeji hodně štěstí. ;-)
Odpovědět
Dá se ušetřit na šatech, na kytce, na svatebním oznámení, na jmenovkách, na fotografovi a DJ. Nekupovat různe duperele - schránka na přánička, na dort podnos, na krájení dortu a různé dkorační ptákoviny jako jsou kamínky, srdíčka atd. Co najdu v přírodě to tam dám např. břečťaň - opravdu krásná dekorace. Dalším pěknou dekorací je a není to ani drahé - zavařovací sklenice naplnit kávovými zrny a na to dát čajovou svíčku a tu sklenici ještě ovázat dekoračním provázkem a je to.
Odpovědět
@spoldi To vám závidím. Je to určitě lepší, než dovča u moře, kde se budete týden nudit. Takhle můžete každý den vyrazit na výlety. My jezdíme na dovolené pod stan každý rok 2x, tak doufám, že naopak na svatební cestu se podívám po X letech do zahraničí :).
Odpovědět
Profilova fotka
Z počátku jsem nechtěla do diskuse vstoupil, ale nějak se to nedalo. Omlouvám se všem přítomným, ale nechat hosty platit na svatbě (i když jsou pozvaní pouze na raut) mi přijde hodně divné. Mám za sebou pár svateb, kde jsem byla jako host u stolu s obědem i bez něj - pouze raut či afterparty, ale nikde jsem se nesetkala, že bych si musela platit svou útratu. Respektuji důvody, ale přijde mi to divné. Pokud nemám finance - dělám malou svatbu a až našetřím dá se udělat afterparty či cokoliv jiného i se spoluúčastí hostů (finanční či v naturáliích). Je slušností vždy přivést dárek, a cena nerozhoduje, z toho důvodu to já osobně pokládám za nešťastné řešení chtít po hostech zaplatit. Jinak ano, ušetřit se dá v podstatě na všem. My osobně nešetřili na místu svatby (vysněné místo), na prstýnkách a na panu fotografovi (nelituji, ba naopak). Osobně jsem zažila, že pokud má něco před názvem "svatební" je cena vždy aspoň dvojnásobná. Takže dort jsem si nechala upéct doma u jedné paní (byl výborný, dle mých představ a cena 1/3nová), výzdoba koupena z bazaru a dokoupena i ikei - dále jen kytičky na stůl v květináčích (žádná ikebana), výzdoba aut minimalistická (pouze břečťan), oznámení koupeny na internetu - bez zbytečných příkras atd. Hospoda vybraná podle ceny a taky možností, které nabízejí (vlastní pití jako protislužby za odkup tvrdého alkoholu, své sladké atd.). Osobně pokládám za zbytečné bublifuky, tombolu, svatební deníky, kočáry a mnoho dalších nepotřebností. Také jsme neměli kamerama; peníze jsme investovali do fotograma a kvalitn fotoknihy. Každému se však líbí něco jiného a je pouze na něm co si vybere a čím si bude chtít zpestřit svůj DEN. Finančně jsme se na svatbě podíleli sami, nikdo nám nepomáhal - svatba byla taková na co jsme měli a jsem tomu ráda. Nic mi nechybělo a to co mi zůstalo – manžel, prstýnky a fotky – to mám stále po ruce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
šetření je dle mého strašně individuální. Třeba prstýnky, my máme titan, ale nejen proto, že je levnější, ale taky zlato nepotřebujeme a tka nás to nemrzí. Pokud máš u něčeho pocit, že by tě to mohlo mrzet, tak to nevypouštěj, nešetři na tom. Případně jen hledej levnější alternativu.
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilka90 zajímavé řešení. Asi by mě to neurazilo, ale taky jsem se s tím nikdy nesetkala. Je naprosto běžné, že je oběd pro úzkou rodinu a pak párty pro přátelé (ale většinou je placené i to, třeba bez tvrdého alkoholu)
Odpovědět
Profilova fotka
@chris_n Večer bereme opravdu spíš jako setkání přátel, kteří by se jinak nesešli. Vzhledem k tomu, že nás tam může být okolo 80-100 lidí, každý si dá minimálně tři koktejly, cena jednoho 120Kč, celková částka tedy přibližně 27.000, to bychom si dovolit nemohli ani náhodou. Naštěstí nikdo z přátel nepochází z bohatší rodiny, tak to plně chápou.
Odpovědět
Jediní na čem bych na svatbě nešetřila je fotograf a prstýnky, to podle mě zůstane napořád a vidí to nejvíc lidí i dlouho po svatbě. Jinak bych si třeba nebrala svatební šaty z půjčovny, jsou všechny na jedno brdo a nevěsta v nich vypadá nepřirozeně- to je ale můj názor :-)
Odpovědět
když to tak čtu, tak mám pocit, že my šetřili snad na všem :-D Prstýnky stály jen práci - zlato jsme měli svoje. Šaty jsem si nechala doslova za pár korun ušít na míru podle vlastních představ. Oblek byl koupený taky za pár kaček v Tescu, boty jsem měla odsud z bazaru. Květiny jsme dostali darem od neteře, výzdobu platila moje máma, družičkám našila šaty moje babi. Fotografa jsem si vzala "začátečníka" doslova za hubičku. Cukroví jsme nepekly s mámou. Takže jsme vlastně největší položky měli dort, hostinu, raut a ubytování...to bylo pro nás to nejdůležitěší...abychom si to užili s těmi, které jsme si přáli tam mít a aby si to i oni užili a nemuseli řešit cestování "pod vlivem", chtěli jsme je všechny ubytovat a to se povedlo a nijak nás to nezrujnovalo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vanilka90 tak jako já to asi chápu, na druhou stranu, my třeba rozhodně nebudeme pít koktejly a lidí budeme mít skoro 80. Ale každý si to dělá takové, aby mu to vyhovovalo.
Odpovědět
@vanilka90 Mě se teda tento způsob nelíbí. Mít na hostině 30 lidí a pak zavolat dalších 70 na cosi co si mají zaplatit tak zůstanu u těch 30, ale každý ať si udělá jak chce
Odpovědět
Profilova fotka
@martaveg kde jste kupovali prosim prsteny??
Odpovědět
1
2
7
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?