Kde vezmete peníze na svatbu?

Profilova fotka
Otázka do diskuze jednoduchá. Opravdu máte všechny našetřeno nebo si budete např půjčovat? Nám něco přidají rodiče, ale nemáme žádné úspory,jsme spolu krátkou dobu, ale nechceme mít chudou svatbu (myšleno obřad na úřadě jen se svědky a bez oslavy atd). Je blbost jít např na účtu do mínusu nebo si půjčit?
Odpovědět
1
2
10
Profilova fotka
Ahoj, my také nemáme moc korunek. Nic si z toho nedělej. Přispějí nám rodiče, ženichovi rodiče dají příspěvek a naši prý zaplatí hostinu. Ale co se týče ostatních výdajů (šaty, prstýnky, jídlo a pití atd), končí mi stavební spoření. Tak si vypůjčíme z něj a jestli dostaneme nějaké peníze jako svatební dary, vrátíme to a založíme stavebko nové. Důležité taky je, zjišťovat ceny a nenaletět prvnímu obchodu nebo dodavateli. Dost to ušetří čas (a asi i peníze). Ať se Ti svatba podaří. Jana
Odpovědět
Profilova fotka
tak nam sice pridaji neco malo rodice. ale zarizujeme to tak, abychom to zaplatili i ze sveho. Ja setrim celou dobu, co pracuju. Davam stranou, co jde, takze asi tak. zaver, ano mame nasetreno na to opravdu.
Odpovědět
Podle mě je blbost půjčovat si na 2 věci: na dovolenou a na svatbu. Když nemám na dovolenou, tak nejedu. A když nemám na svatbu, tak se vemu jen se svědky, příp. rodiči nebo počkám, až našetřím. Ale nikomu jeho názor neberu.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme našetřeno, pokud bychom neměli, tak bychom se vzali jen se svědky...nemyslím si, že půjčovat si na svatbu je zrovna moudré
Odpovědět
Šetřím kde a jak se dá, ale možná to nebude stačit. Budeme mít malou svatbu, oběd jen s rodinou, večer pár známých, ale i tak jsou to pořádné výdaje, na to, že si všechno financujem sami. Rozhodli sme se vzít si menší půjčku (před svatbou, podle toho jak na tom budeme), abych nemusela o svatební noci nervózně rozbalovat obálky a počítat penízky, jestli jsme schopni zaplatit restauraci. Dary nechceme, takže předpokládám, že z toho co vybereme, půjčku obratem zplatíme. Původně jsem chtěli počkat, až našetříme celou částku, ale budeme řešit vlastní bydlení, takže hypotéku a to by sme mohli šetřit třeba několik let a taky já už mám nejvyšší čas na mimčo. Tak sme se prostě rozhodli to řešit takto.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme našetřeno.Rozhodně bych si na svatbu nepůjčovala.Vše si platíme sami,nespoléhám na nikoho že by nám přispíval na svatbu.Pokud bych na to neměla,tak to nedělám!
Odpovědět
@cobra11 rozhodne suhlasim, určite by som si nepujčovala... Svadbu si taky platíme sami a poctivo nasetreno :))
Odpovědět
@cobra11 tak to můžu jen tiše závidět, že máš našetřeno. já bohužel z bývalého vztahu, co se týká financí nevyšla nejlépe, teď do toho oba problémy s výplatou a vlastně celkem s prací, takže fakt tolik našetřeno nemám :( A to že si budu půjčovat cca 15-20tis (a možná ani to né, třeba to ještě zvládneme, mám svoji práci a teď sem tam ještě brigádu, ať to dáme dohromady), mě nepřijde tak strašné. Prostě sme se tak rozhodli, že když bude nejhůř, nebudeme svatbu rušit a vyřešíme to takhle. A to sme oba odpůrci půjček, nic nemáme na splátky, na všechno jsme si našetřili (pračka, lednička atd.) a teprve koupili. Takže chápu co píšeš, ale já to vidím tak, že kvůli pár tisícovkám, které mě možná budou chybět, tak svatbu nezruším.
Odpovědět
Profilova fotka
No my to budeme asi resit formou kontokorentu, protoze pritel muze jit na uctu do minusu az 35 000, ale saty, dort mi zaplati nasi, od jeho rodicu nic necekame, protoze nemaji penizky, maminka je v duchodu a maji dost svych vydaju. No obrad a prstynky zaplatime v prubehu techto peti mesicu, co budou.. to jsem nejak pocitala, ale na hostinu si asi neco malo sahneme do toho kontokorentu, mela by nas vyjit max na 25 000. uvidime.. zarizovali jsme byt a jsme bez penez a zadost o ruku prisla necekane.. kdybych to cekala, tak setrime postupne.. a zase to nechceme odkladat o rok atd..
Odpovědět
Profilova fotka
a taky jsme se dohodli, ze dary nechceme, takze budeme radi za peniize a doufame, ze aspon neco se nam takto vrati:)
Odpovědět
Puvodne sme chteli svadbu v unoru ale nakonec sme ji prelozili na cerven, taky skrz financi :-( do manzelstvi chceme jit bez dluhu :-) pockali sme, nasetrili si ale to je vec nazoru co se tyče financi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
no me by treba zajimalo, kde na to vezmou lidi jako muj kamarad, ktery mel svatbu udajne za 150 000 a prej nemeli zadne uspory.. mazec, ja kdyz jsem rekla, ze chceme mit oslavu do max 25 000, tak na me koukal jak na chudinku :-|
Odpovědět
Článek se načítá
@kacatko1986 přesně tak to máme taky :) já třeba chtěla jen obřad se svědky, nemám s tím problém (moje rodina nejde stejně ani tak na svatbu), ale rodina od přítele je skvělá a bylo by jim to líto a tak sme prostě doma sedli,poseděli nad tím a nakonec se rozhodli, že prostě do toho půjdeme. a jsme ráda, i když občas jsou to nervy :) přeju ti ať taky najdete nějakou optimální variatu :) tak ať nám to oboum v srpnu vyjde :) :) :)
Odpovědět
My mame svadbu o 40ludi a vyde nas to na 110tisic ale bez uspor by sme to nedali :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacatko1986 Omlouvám se,ale nechápu teda proč tě žádá přítel o ruku když ví,že na to momentálně nemáte
Odpovědět
@cobra11 já myslím, že to, že ji požádal o ruku nemá nijak vliv na to, že nemají peníze. zasnoubení být můžou, vždyť je to hezké, jde teď o to, rozmyslet, kdy se vzít a jak to financovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@mak07 Máš pravdu,zasnoubení být můžou....blbě jsem se vyjádřila.
Odpovědět
@cobra11 já si myslela, že to není tak doslovné, ale reagovala sem, ať z toho třeba kacatko1986 není smutná
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda nevím, ale myslím,že ten trend "svatba do roka a do dne od zasnoubení" už je dávno pryč a přece se nežádá o ruku jen v případě,kdy ten chlap ví,že má peníze na to,aby mohla být svatba co nejdřív?my se taky zasnoubili a na svatbu jsme si počkali přes 2roky hlavně kvůli financím,museli jsme dořešit bydlení a tak
Odpovědět
Profilova fotka
Něco jsme měli našetřeno, něco se financovalo průběžně z výplat.. půjčovat jsme si rozhodně nechtěli, rodiče přispěli jen trošinku, takže jsme svatbu naplánovali tak, abychom to zvládli. je fakt, že se dost peněz vrátilo na svatebních darech, ale na to jsem nechtěla spoléhat.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemyslím, že jsme měli chudou svatbu, ba naopak, viz mé album. Jen jsme měli jasnou představu, do čeho chceme investivat (luxusní restaurace, dobré pití) a do čeho ne (mejdan, kde se opije sto lidí, z nichž oba dva známe sotva poolovičku). Oba jsme chtěli elegantní civilní svatbu, já si své svatební šaty normálně koupila v polední pauze v Palladiu, a opravdu mě nestály deset tisíc půjčovného na tři dny. S všemi výdaji včetně pětihodinového oběda pro dvacet tři lidí jsme se vešli do čtyřiceti tisíc. zaplatili jsme všechno jen my dva, zcela bez problémů. vše naplánováno, vyřízeno a zorganizováno za necelé dva měsíce. Oba normálně vyděláváme. Pouze mně moje maminka s babičkou přispěly na můj outfit (zejména boty a klobouček, měla jsem ho od designérky) a manželova maminka přispěla na prstýnky. Šperky jsem měla rodinné, starožitné. To je vše. Fakt nemá smysl vyhazovat dvě stě tisíc za jeden den. Natož pak si brát na něco takového půjčku.
Odpovědět
Profilova fotka
Hmm, tak to se většina z vás máte. My si svatbu financujeme ze 100% sami. Úspory před časm padly jinam, takže to půjčkou řešíme. Drobek moná půjčí babička, zbytek banka. Ale místo darů, jsme všechny poprosili, že budeme mít kasičku. S tím snad část půjčky utopíme. Snažíme se vyřešit to úsporně, ale tak, abychom si to užili. Vím, peníze nejsou... ale po osmi letech a dvou letech od zasnoubení to prostě tak nějak vyplynulo... :-)
Odpovědět
@anyik přesně tak, taky nám bohužel těch pár našetřených penízků padlo na jiné důležité výdaje :(
Odpovědět
přítel mě požádal loni v prosinci, a v létě jsme se stěhovali do domečku věděla jsem že se prostě vzít hned nemůžeme a tak jsem si rok počkala a šetřila :-) já třeba bych na půjčku nešla taky ale svatba bude stát max 70 a bude nás skoro 50 :-) někdo by řekl že i to je dost ( mě to tak teda příjde )ale vím že jde udělat i levněji ale i dráž :-)
Odpovědět
@zarucha vidím, že při představě půjčka, máš pocit, že člověk si pořizuje na svatbu to nejdrahšší a proto si na to musí půjčovat. Tak já jen za sebe, šaty mám za 5tis, prstýnky nebudou ze zlata, oblek bude s polska, nebudou žádné ať kupované nebo doma dělané (taky to stojí peníze) dekorace jako mandličky, kapesníčky, stromy a taky žádné výslužky atd. Prostě minimalizované zbytečné výdaje, na kterých podle mě svatba nestojí (i když je to hezké). Bohužel když jsme plánovali svatbu, nečekali sme, že 5měsíců před ní se to začne všechno sypat a tak ji radši nezrušíme, ale část peněz, která nám bude chybět si půjčíme. A 200 tisíc a dokonce ani 100tis za jeden den, nevyhazujeme, tolik peněz po hromadě sem ani nikdy neměla :) Tvůj názor ti neberu, každý máme svůj, jen mě přišlo líto, jak si nás všechny co bereme půjčku zaškatulkovala tak, že nejsme soudné a útratíme za jeden den strašné prachy a ještě si na ně půjčíme. PS: šaty na svatbě si měla fakt pěkné :)
Odpovědět
Já jsem třeba jedna z těch,co tu svatbu má až za 2 roky a je to kvůli financím.Je to samozdřejmě věc názoru,ale já bych si osobně půjčku na svatbu nevzala.Vim z dob,kdy jsem ještě dělala v bance a lidé si tam chodili půjčovat penize na svatbu a že jich opravdu bylo dost.Raději bych udělala menší skromnější svatbu,nebo bych třeba pár měsíců počkala,ale určitě bych se kvůli svatbě zadlužit nechtěla,Pamatuji si i přiípad,kdy dva chtěli mít krásnou svatbu,na kterou si vypůjčili,jenže pak najednou přišli oba o práci,bylo to během měsíce a je to 5 let zpátky a co vím,tak se z těch dluhů ještě nedostali.Já vás,co si na tu svatbu půjčujete určitě nebudu házet do škatulky,ale pouze jsem řekla,že já bych měla strach si brát půjčku,abych se kvůli tomu zbytečně nezadlužila a hlavně taky bych měla strach,že bych měla růžovou představu o svatebních darech ve formě peněz.
Odpovědět
@kacatko1986 ten název "kde vezmete" mě opravdu pobavil :-D no oba pracujeme a šetříme, nemít na to, tak si uděláme buď mini svatbičku, nebo odložíme o rok... Nezačala bych ani plánovat když bych věděla, že na to nemáme a od rodičů by jsme si to platit nenechali, protože pak automaticky berou platíme - rozhodujeme..
Odpovědět
Já byla požádána o ruku před 5 lety s tím, že se vezmeme, až to prostě "půjde". Od září 2012 po dostudování konečně pracuju, ale měli jsme ještě nějaké další výdaje, takže jsme se dohodli na svatbě ne letos, ale příští rok. Šetřit budu po troškách od prázdnin 2013, svatba bude v červnu 2014. Peníze od rodičů nechceme a svatba to bude skromná, protože hodláme ušetřit podle nás na spoustě zbytečností, které kvůli jednomu dni nehodláme pořizovat. Svatbu bereme dost racionálně, jsme spolu 8 let a prostě už chceme být manželé a ne jen partneři. :-) Pokud na svatbu peníze nemám, nevdávám se nebo ji přizpůsobím svým možnostem. To je moje heslo. Žádné půjčky, žádné kontokorenty jen proto, abych se "ukázala". Bez urážky, tohle není případ všech, kteří si půjčky na svatbu berou. Mnozí můžou mít pro co nejbrzší svatbu samozřejmě i jiné podstatné důvody, jako je těhotenství, náboženství, nemoc někoho z rodiny apod.
Odpovědět
@sofiii88 co se týká svatebních darů ve formě peněz, třeba já strach nemám. Jasně jsme se všemi osobně domluveni, že dary nepříjmáme a že budeme vděčni, za každý finanční obnos, nikdo s tím nemá problém. A růžovou představu už vůbec nemám, v průměru počítám, že v obálce najdu 500 až 1tis korun, samozřejmě pokud bude, víc zlobit se nebudeme :) Nicméně když sem to spočítala, tak to, co si budeme asi muset půjčit, to pokryje. A jak sem psala konkrétně já, dělám skromnou svatbu, jen teď pár měsíců před svatbou je to na houby :( a myslím, že na tom může být tak většina holek. Čekala bych další dva i tři roky, ale už nejsme nejmladší :-D , čeká nás hypotéka, snad se zadaří a půjdu na mateřskou, takže to už nebude vůbec z čeho šetřit :( A taky záleží, na kolik je ta která soudná a kolik si půjčí, jak si to spočítá (dělám z penězi, takže sem počítala horem spodem :) ) Řekla bych, že lidi si půjčují občas na pořádné nesmyly, takže svatba, mě přijde o proti tomu v pohodě. Každopádně, naprosto s tebou souhlasím, že se kvůli svatbě zadlužit třeba na dalších 3-5let, je opravdu nesmyl!!!
Odpovědět
Tušíme, že nějaký finanční obnos dostaneme od rodičů z obou stran, ale nevíme kolik a ani kdy, takže prostě počítáme s tím, jako bychom si vše platili sami. Máme svatbu až v září, ale já jsem trochu blázen, takže nakupuju něco už nyní :-) Mám třeba svatební knihu hostů, objednala jsem paraplíčko a vývazky, které byly v akci. Vždy mě bolí méně, když peníze odcházejí postupně :-) Osobně bych si také půjčku na svatbu nebrala, ale to i proto, že máme hypotéku a splácení další půjčky by nebylo zrovna únosné. Každopádně neodsuzuji nikoho, kdo si půjčku chce vzít, myslím, že je to každého věc...Jinak budeme mít kolem 40ti lidí a počítám, že svatba bude cca 80 000 Kč (uvidíme, jak to nakonec reálně dopadne, tvořím si rozpočet, kam zapisuju každou položku :-))
Odpovědět
1
2
10
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?