Jeden z rodičů odmítl přispět na svatbu

Ahoj holky, řeším problém s financemi na svatbu. Pokud by bylo na nás s přítelem, tak si uděláme vlastní maličký romantický obřad a svědky odchytíme na ulici. Žijeme totiž v zahraničí. Abychom nevyhazovali zbytečně peníze. U přítele v rodině vždy pořádaly velké honosné svatby (oni na ně mají a v oslavách a setkáních se vyžívají). Moji rodiče jsou rozvedení, mám jen nevlastní sourozence. Mamka hypotéku na krku, taťka se má dobře, ale co jsem pryč, změnil se- je z něj pěkný podpantoflák. Po dlouhém rozmýšlení začala považovat svatbu za jedinou příležitost, kdy by se mohla moje rodina sejít pohromadě. Začali jsme nějak plánovat. Vždy jsem počítala s tím, že rodiče svatbu platí, v našem případě by se poměrově rozdělili - ale jen o hostinu, zákusky, kytky. My si teda zafinancujeme zbytek (prstýnky, šaty, fotografa, pozvánky, výzdobu, hudbu, dort, atd). Přítelovi rodiče kývli, moje mamka taky, ale taťka se vyjádřil velice škaredě - dřív než jsme to stihli probrat alespoň po skypu (nikdy na mě nemá čas, vůbec nevnímá co mu říkám), mě tak znechutil, až jsem mu napsala, že ho tam po tomhle ani nechci. A teď nevím co s hosty z jeho strany. Kdo by za ně platil hostinu, nebo jestli je vůbec zvát. Nepřišlo by mi fér abychom to za ně platili my. Právě taťkova část rodiny je dost problematická, všichni mezi sebou rozhádaní, je to komplikované, ale samozřejmě jsem je tam chtěla. Věděla jsem že s nimi bude problém, ale že první hned s taťkou a zrovna kvůli penězům, z jeho strany jich všichni mají až až :-( My se vrátíme do ČR až těsně před svatbou. Do zahraničí jsme kvůli poznávání světa a zážitkům, šetřili jsme na cestování a nějakou hotovost na pořízení hypotéky, né abychom to utratili za svatbu. Neřešily jste něco podobného? díky
Odpovědět
1
2
My jsme si svatbu platili celou sami a ani by mě nenapadlo to chtít po rodičích. To že něco nakonec přispěli byla jejich volba. Když jsem se vdávala poprvé, tak jsme na svatbu neměli vůbec, ale vzít jsme se chtěli, takže jsme udělali takovou svatbu, na kterou jsme měli - jen rodiče a svědci. To je můj názor a zkušenost. ;-)
Odpovědět
My si to také hradíme s přítelem. Pokud rodiče přispěji budu ráda..ale nepočítám s tím.
Odpovědět
Pokud nechcete utrácet za svatbu, tak bych vám poradila, abyste si udělali svatbu podle těch původních představ, že u toho budete jen vy dva a svědci. Pokud chcete stmelit rodinu, tak je to z vaší vůle a nemůžete od rodičů automaticky počítat s finanční pomocí, nebo resp. se zaplacením celé hostiny. Omlouvám se, ale tohle mi přijde - jak to jen napsat - "zvláštní". Je jen na rodičích jestli chtějí a mohou finančně pomoct. Není to jejich povinnost...
Odpovědět
Profilova fotka
Jako vážně? Nikdy by mě nenapadlo počítat s tím, že nám rodiče zaplatí svatbu. Zvlášť v případě, že spolu roky žijete a živíte se sami, je to trochu hloupé, ne? Hosté z jeho strany jsou Vašimi hosty, zvete-li je Vy. Takže je máte hostit, tzn. zaplatit jim to. Svatbu si prostě udělejte tak velkou, jak na ni máte Vy.
Odpovědět
Obávám se, že se do tebe uživatelky nepěkně pustí: že jste oba dospělí, že vyděláváte a že vůbec něco po rodičich chctete atd. Za sebe mohu říst, že bych s nataženou rukou za rodiči nepřla. ,,Já se vdávám, tak plaťte!" :-S Když nám rodiče přispejí, i vyšší částku budeme velmi vděční, ale určitě na to nebudem spoléhat. Zvala bych jen toho, kdo vám stojí za to, aby jste mu ten oběd zaplatili..
Odpovědět
Upřímně? Přečti si po sobě ještě jednou co jsi napsala! Chcete se brát vy s přítelem, nebo rodiče? Bydlíte spolu? Vyděláváte? Pak mi není jasné, jak jsi přišla na to, že můžeš počítat s tím, že svatbu zaplatí rodiče. Hanba by mě fackovala rodičům oznámit (a o to spíš tchýňovic rodičům) že očekávám, že svatbu zaplatí. Tohle jsem tedy fakt neřešila! A že nevíš, kdo zaplatí hosty z tatínkovo strany, tak to mi přijde dost smutné - přeci novomanželé, kdo jiný! Je tak fajn, že máš koho pozvat a máš nějaké příbuzné! Uvědom si to a začni to brát trochu z jiné stránky. My se se svatbou dostali na nějakých 200 tis. a ani ve snu by nás nenapadlo přijít za rodičema s tím, kolik že jako vysolí. Je to váš život, chcete žít dospěle v manželství, tak se k tomu taky tak postavte! Zastávám názor, že rodičům je toho vždy tolik co splácet, takže na tohle nestačím zírat! A že chceš po mamce s hypotékou, aby ti přispěla na svatbu... no tak to snad ani nemám slov :-( Omlouvám se, ale tohle je fakt nehorázné chování z tvé strany. Rodiče by si spíš zasloužili omluvu, než pohoršení... :-(
Odpovědět
Už to dostatečně vyjádřila @svatbajanaahonza, přesto to zopakuji. Bylo by mi studno přijít jako dospělý člověk s nataženou rukou za rodiči a ještě se urazit, když Vás odmítnou. Je v pořádku přijmout dar od rodičů, pokud ho nabízejí a chtějí se podílet, je však naprosto nesoudné to považovat za jejich povinnost, urazit se na svého otce, že tvou představu nepodpořil, a dokonce snad zvažovat jeho neúčast. Argument, že jste si své peníze chtěli užít při cestování a na jiné účely, je fakt jak od malého děcka. Udělejte takovou svatbu, jakou si můžete dovolit. Jakýkoliv příspěvek od rodičů berte jako jejich dobrou vůli.
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel opravdu asi moc pochopení nečekej, protože věta "Nepřišlo by mi fér abychom to za ně platili my" je i pro mě trošku z jiného světa. Nám rodiče finančně přispívají (nechtěli jsme žádné hmotné dary) a bylo to čistě na nich, takže moji rodiče to vyřešili brzy po zásnubách a dali nám peníze dopředu (ať máme na zálohy atd. mamka je velmi praktická :-) ), přítelova mamka nám peníze dala měsíc před svatbou a přítelův táta (také rozvedení rodiče) se zatím nevyjádřil a vůbec to nehrotíme, je to prostě na něm. Tak jako tak je finančně většina svatby na nás a stejně tak je na nás koho pozveme. Jak už tady padlo, hosté jsou vašimi hosty, ne hosty jednotlivých rodičů/prarodičů nebo kohokoliv jiného. Ostatně většina hostů vám dá dar, pravděpodobně finanční, takže minimálně část nákladů si za sebe většina uhradí. Ale možná to bereš tak, že hostinu mají za hosty zaplatit příslušní rodiče a dary od hostů ti mají uhradit to, co po podle tebe platíte sami (šaty, fotografa atd.). Neber to jako nějaké odsouzení, někomu asi zaplatí rodiče svatbu celou a pokud to tak všichni chtějí, je to v pořádku, ale zvát byste měli hosty, které tam sami chcete a za které vám není líto dát např. tisíc korun za hostinu, ne ty, za které to zaplatí někdo jiný. A ohledně ne/zvaní tvého táty nevidím problém v tom, že ho tam nechceš, pokud mezi sebou máte problémy, ale pokud ho tam nechceš, protože ti nechce dát peníze na svatbu, to už je silnější káva... Tak hodně štěstí, ať to dopadne jakkoliv ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Myslim, ze autorka chtela naznacit,ze oni chteli malou,skromnou svatbu a velká se dela kvuli tchanovcum...
Odpovědět
Profilova fotka
No tak monca55 nám tady slízla pěknou sadu. Každopádně nesuďme, třeba jen v rozhořčení nevolila ta správná a vhodná slova. Nicméně se přikloním na tu stranu, která opravdu rodiče neopravňuje platit výdaje za svatbu dětí. Ona spousta věcí se neděje tak jako kdysi, kdy se se svatbou zavazovali i statky, dobytek a pole obou svatebčanů. Takže jestli to chceš jednoduše : Udělejte si to po svém, maminku požádej slušně o zafinancování koláčů a přítelovu rodinu třeba o nějaký dar, otce ani jeho rodinu nezvi, pokud se k tobě nechová hezky tak ať se chytnou za nos, pokud je tedy vina jen na jejich straně. Jestli chcete šetřit, je to od vás moc uvědomělé a naprosto vpořádku, ale do společného života vstupujete jen jednou, tak ať za dvacet let s velkou pompou neobnovujete slib, protože vás bude mrzet, že jste to "téhda odbyli". Hodně štěstí!
Odpovědět
Předpokládat jako dospělí lidé, že Vám rodiče zaplatí svatbu je vážně trochu troufalé - teda pokud jste s nimi kdysy neudělali takovou dohodu, tak nevím, co vás k tomu předpokladu vedlo. A pokud jsi to podobným způsobem jako tady předložila otci, taks e nedivím, že odmítnul. Navíc brát to tak, že ti rodiče platí hostinu příbuzným ze své strany a přemýšlet pak, jestli pozvu třeba babičku s dědou, protože bych to za ně musela paltit já - no no comment. Možná nejlépe uděláte, když to uděláte jen ve dvou a hotovo - pak můžete udělat oslavu pro rodinu a tím, že nebudete msuet platit šaty, kytici, fotografa a spol. tak třeba budete mít na to je pohostit všechny za své. Pokud na velké svatbě trvají tchánovci tak to si to pak budete muset nějak vyřešit s nimi klidně i v gardu, že to vše budou platit oni anebo jim vysvětlit, že na to prostě nemáte a bude to tak, na co máte. My jsme si komplet svatbu hradili sami, od rodičů a ostatních jsme nic neočekávali - no nakonec jsme jen od rodiny dostaly takové finanční dary, že to zaplatilo hostinu a spoustu dalších výdajů....... Ale nebrali jsme to jako samozřejmost.
Odpovědět
"Neprislo by ti fer, abyste to za ne platili?" Zaplatit si VLASTNI svatbu neni podle tebe fer? Wow, tak to je snad nejlepsi vyrok na celym beremku! Styd se, takhle arogantni chovani vuci vlastnim rodicum se jen tak nevidi.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Promiňte, ale už jen ten nadpis: (sálá z něj jsem socka nemám na svatbu!) pokus na ní nemáte tak nevymýšlejte krávoviny a udělejte si jí v malém. Rodiče nemusí platit vůbec nic a ani ve snu by mě nenapadlo si pro něco žádat..:D
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych úplně zakladatelku neodsuzovala, říkala, že žije v zahraničí a právě ve spoustě zemí je zvykem, že novomanželům všechno hradí rodina a dostávají tolik finančních darů, že to svatbu bohatě pokryje. Možná jen má plno přátel v situaci, kdy jim svatbu hradí rodiče, proto jí nedošlo, že to u nás funguje také jinak. :) Každopádně, co bych dělala? Spočítala si, na co mi tedy veškeré finance vystačí a podle toho bych zařizovala. Pokud chtějí přispět ostatní členové rodiny, rozpočítejte si to a podle toho zvěte a zařizujte. Na tatínka se nezlobte, pozvěte ho, on určitě bude rád, že bude dceřině svatbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Mě by asi hanba fackovala za to, že bych na rodiče byla naštvaná, že mi nechtějí na svatbu dát peníze. Jako zeptat se ok... Ale je čistě na nich, jestli vůbec a kolik Ti dají... Rodiče nemají tu povinnost! Tchýně nám nic taky nedá... Je pravda, že my jí živíme, takže ani nic nemá. Tchán se podruhé rozvádí, musel kupovat byt, takže je též bez peněz. Naši nám přispěli, ale my je nežádali. Oba jsou v důchodu, jsou už starší, takže to vidí jako povinnost, jelikož to tak kdysi bývalo. Kdybychom měli jen své peníze, prostě bychom udělali svatbu takovou, na jakou bychom měli. Ale jak říká má kolegyně z práce: Tak každý jsme nějaký :D
Odpovědět
Profilova fotka
nám rodice i tchanovci prispeli na svatbu docela dost - ale kdyz jsme jim oznamili, ze teda jako bude svatba, tak v podstate hned sami rekli: "my bychom vam radi prispeli tolik a tolik"..stejne tak jako babicky (od manzela ma treba jedna babicka tri hromady pro sve tri vnuky a kazda hromadka je rozdelena na svatbu a pak na bydleni)...a ano, tohle jsme neodmitli,...ale prijit za tatou a rict mu: hele vysol prachy na svatbu?? nikdy....
Odpovědět
To me po.....my si svatbu platime absolutne ze svych penez bez nejake financi pomoci rodicu!! Ani nas nenapadlo je zadat nebo pocitat, ze nam peníze daji..
Odpovědět
Tady se pochopení nedostaneš a popravdě, i mně z některých tvých vyjádření běhá mráz po zádech. Nicméně asi tě chápu víc, než ostatní: v jiných zemích je skutečně zvykem, že svatbu platí rodiče a existují na to i speciální fondy, kdy rodiče hned po narození dětí začnou šetřit na svatbu. Ostatně proto bývají svatby v zahraničí obvykle o dost honosnější. Já sama jsem napůl Francouzka a byla jsem překvapená, když jsem zjistila, že nejen, že rodiče počítají s tím, že nám svatbu zaplatí, ale že mi dokonce šetří od malička (nakonec platili jen ty nejdražší položky a zbytek jako prstýnky, fotograf, kameraman apod. jsme si hradili sami). Z tvého příspěvku jsem pochopila, že vy jste původně chtěli skromnější svatbu, ale protože rodiče ženicha jsou zvyklí na honosné svatby, rozhodli jste se udělat větší. Tys pak ovšem zjistila, že tvoji rodiče k tomu přistupují jinak a také, že žijí v jiných podmínkách. Z tohoto důvodu bych ti tedy radila vykašlat se na očekávání rodičů (tvých i snoubencových) a udělejte svatbu podle svých možností. Jeho rodiče chtějí přispět, ale tvůj táta nikoli? V tom případě buď ráda za příspěvek alespoň z jedné strany a svému tátovi či mámě to nevyčítej. Prostě si spočítejte, kolik dostanete a kolik do toho sami chcete investovat a podle toho se zařiďte. Počítají snoubencovi rodiče, že bude 100 hostů, ale vy máte jen na to zaplatit např. 50? No, tak jim vysvětlete situaci a bez studu jim řekni, že v ČR už dávno není zvykem, aby svatbu platili rodiče. :-)
Odpovědět
Ahoj. No mě rodiče přítele už od začátku říkali, že nám na svatbu přispějí. A to tou samou částkou, kterou přispívali druhému synovi. A mamka mi taky od začátku říkala, že mi taky přispěje, stejnou částkou jako dostaneme od přítelovou rodičů. A to vím, že moje mamina mi toho zaplatí víc, protože s ní budu všechno řešit a nakupovat. A třeba s mým tátou jsem se o tomhle vůbec nebavila, a ani nečekám, že by mi ještě taky něco platil. Ale zase nám bylo řečeno, že nám klidně sežene kočár. Takže ne všechno se musí přepočíst na peníze.
Odpovědět
Nám svatbu taky budou platit rodiče,my to po nich nechtěli,ale oni říkají,že je to tradice a chtějí nám vystrojit svatbu. My si musíme zaplatit jen prstýnky a svatební kytici. ;-)
Odpovědět
nikdy by mě ani ve snu nenapadlo chtít peníze na svatbu po někom, kdo mě roky živil...
Odpovědět
Profilova fotka
Přidám se v tomhle k ostatním. Jsme v 21. století a už se opravdu nejede na věno atp. Rodiče často přispívají, i u nás maminka s tatínkem hned nabídli, co všechno nám chtějí zaplatit, a my jsme je pořád ujišťovali, že si to zaplatíme sami. Určitě bych se nedomáhala, že to rodiče zacvakají. Smutné...
Odpovědět
Profilova fotka
Ono ale v některých rodinách je to zvykem, že hostinu platí rodiče na půl. V mé rodině to je tak třeba je. Záleží jak to která rodina má nastavené. Ale i tak začínáme šetřit s přítelem, aby naši platili co nejmíň. Ale na druhou stranu pokud odmítnou, tak na ně nemůžeš být naštvaná.
Odpovědět
"Vzdy jsem pocitala, ze rodice svatbu plati..." to jako vazne? Ve 21. stoleti, navic kdyz uz ani doma nezijete? Pokud rodice chteji, at na svatbu prispeji, ale aby ses tu rozcilovala nad tim, ze ti penize dat nechteji? Nejak nemam slov. Pokud za svatbu nechcete utracet, tak neutracejte a to ani penize rodicu. Holt jen cekat snatazenou rukou a dupat nozickou, zejenepozves, kdyz to tatka nezaplati, je jednoduchy.
Odpovědět
Když jsme si řekli že se vezmeme tak v prvé řadě jsme řekli kolik do toho dáme bez toho abychom počítali s penězmi od rodičů.až když jsme oznámili že se bereme tak moje maminka přislíbila část peněz přítelovo rodiče taky ty ale žijí porad v době že dětem strojí svatbu rodiče..jediného koho jsem se ptala byt muj táta a také bez problemů.a ikdyby nepřispěl něměl by dostatek financí tak to neřešim.a naš rozpočet jedeme rovným dílem pro každého upozornuju že platim i ja s přítelem.hanba by mě fackovala nechat vše na rodičích.řekli jsme si že se vezmeme že dame dohromady tolik a tolik penez a bylo až když jsme oznamili že se bereme tak rodičové přislíbili že přispějí.jako přijit za rodicema a říct hele dej mi penize ja se chci vdavat mi přijde sprostý!!Mimochodem pokud bysme to platili my sami mame malou svatbu o par lidech tim že přispejí i rodicově rozpočet se navýšil tak dělame drobet vetší s tim že tchýně žení jediného syna tak se musí na vesnici ukázat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
No. Tak vy všichnni, co jste se tady do tazatelky pustili se sami chytněte za nos, zda jste si opravdu celou svatbu hradili sami. Jestli ano, v pořádku. Jak tady psalo víc žen, ve spoustě (českých) rodin je zvykem, že náklady na svatbu hradí rodiče nebo rodiče+ děti. My jsme si hradili vše od prstýnků, přes výzdobu, oznámení, hudbu, fotografa, kameramana, dorty... Moji rodiče+rodiče manžela se uvolili, že napůl zaplatí jídlo a pití. Svatbu jsme si dělali sami, hostinu měli v obecním sále, za pronájem jsme dali minimum a jídlo nám vařila jedna úžasná kuchařka - známá a kamarádka. Tudíž to byla asi minimálně poloviční částka, než kdybychom realizovali svatbu někde v restauraci či na zámku. A to nás bylo 80! Částka, kterou rodiče přispěli byla podobná, jako finanční dary od babiček, dědečků....Jiný dar jsme nedostali a ani by nás nenapadlo jej chtít. Je to prostě o tom, jak se kdo dohodne, jak to která rodina má. Takže rozhodně bych nikoho neodsuzovala. Jestli má tazatelka špatné vztahy s otcem, má k tomu jistě své důvody, které tady nemusí před nikým obhajovat. Poradím jediné: udělejte si svatbu podle SEBE! U nás také mělo spoustu lidí tendence nám radit a přesvědčovat nás proč to mít tak a ne tak, a proč zvát toho a ne toho. Bylo to někdy o nervy. Ale my jsme nepovolili a opravdu si VŠE udělali podle sebe. Nakonec všichni byli spokojení a myslím že na to budeme všichni dlouho vzpomínat. Pokud se budou tchánovci nebo kdokoliv jiný do toho montovat, nedejte se. Pokud by mi mí tchánovci řekli že tam chcou toho toho toho a že chtějí velkou svatbu - fajn, ale já bych jim řekla, nezlobte se, na to bohužel nemáme, proto chceme malou svatbu... Pokud investujete do cestování, bydlení - to je v pořádku, zážitky Vám nikdo nevezme... Ten svatební den uteče jako voda a nakonec je jedno jestli budete mít to nebo ono, nejdůležitějsí je, že si řeknete ANO a budete jedna rodina :-) Přeji Vám, aby vše dopadlo podle Vašich představ, rodina ať se nehádá, abyste měli krásnou svatbu na kterou budete moci dlouho vzpomínat. Hodně štěstí. :)
Odpovědět
Ahoj, my s penezi od rodin primarne nepocitali vubec, a vubec ne v zacatku, nicmene misto vanocnich darku jsem od mamky dostala par korunek na svatbu a pak uz slo vse za nami, ano, na svatebnich darech jsme hodne dostali zpet, a uprime jsme nepocitali ani s polovinou toho co kdo dal, takze jsme byli hodne mile prekvapeni, ale rozhodne jsme to neocekavali :-)
Odpovědět
My primárně nepočítali s žádnými platbami od rodičů :-) chtěli jsme svatbu přece my ne rodiče :-) Nějaké příspěvky ze strany rodičů nakonec byly ale byla to iniciativa z jejich strany, ne že bychom požadovali....
Odpovědět
Profilova fotka
No tak nesudte slecnu tolik.V kazde rodine je to jinak.U nas je to taky jine.Me chlapovi rodice od zacatku nezkousli pac jsem o 10let starsi.Ted zarizuji svatbu ,jejich reakce nulova,negativni,ale tchan rekl ,ze u nich plati vzdy pravidlo rodice chlapa piti a rodice nevesty jidlo jinak ostatni si zarizujem a platime.Tj.vyzdoba,prstynky,matrika,dj.,ridic,saty atd.ma maminka je v duchodu zije sama tak jsem nechtela po ni nic a sama mi rekla at to neresim ,ze to rada zaplati a jeste mi dala neco at mam na zarizovani.(je zlata)ale je pravda, ze bych s natazenou rukou taky nesla
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme taky predem pocitali s tim ze hostinu zaplati rodice a nestydim se ta to. Tak a mate to ;-) Rada autorce: Nekoukej na pribuznost ale na to jaky mas s kym vztah a dle toho zvi...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?