Je vůbec možné vejít se s výdaji do cca 70 tisíc?

Ahoj, abych nějak začala - s přítelem jsme několikrát už nakousli téma svatby, ale vždy jsme to hned utli z jednoho prostého důvodu - finance. Oba ještě studujeme, ale aspoň na brigádách si na něco malého přijdeme a postupně dávám peníze bokem. Ale jak jsme tak zkoušeli počítat, vždy nám z těch cifer šly oči z důlků. Nemyslím na žádné hogo fogo, ale na určitou kvalitu si potrpím. Prstýnky bych chtěla určitě zlaté, je to odolnější než stříbro a dá se měnit velikost, když zhubnou nebo ztloustnou prsty (počítám cca 10-15 tisíc). Šaty bych chtěla podle fotky od švadleny - nejsou na nich žádné kamínky, zdobení, spodnice, takže snad 5-10 tisíc (bohužel jsem se kdysi zamilovala do jedněch, které jsem nikde na stránkách salónů neviděla, takže jinak než udělat na zakázku to nevidím). Oblek pro chlapa tak 5 tisíc, kamarád je profesionální fotograf, tak snad taky do 5 tisíc. Takže se to začalo pomalu sčítat. A největší šok přišel při počítání lidí - když jsme zahrnuli jen tu nejbližší rodinu (rodiče, sourozenci, prarodiče, sourozenci rodičů - naštěstí má každý jen jednoho, a bratrance se sestřenkama) + každý 2-3 kamarády, dostali jsme se na cca 50 lidí. Prý se má na jídlo (komplet oběd, raut, cukroví) počítat 1000 na osobu. Takže 50 tisíc jen to hvízdne. A to nemluvím o tom, že alkoholu se vypije hromada, dort něco stojí, výzdoba, oznámení, pozvánky i když budue homemade taky nějakou tu korunku spolknou, plus líčení, kytka, boty a hromadu věcí, na které jsem teď určitě zapomněla. A jako třešnička na dortu je i to nejbližší příbuzenstvo rozeseté po celé ČR, takže se musí počítat s ubytováním... Podtrženo sečteno, nejsem to schopná dostat pod 120 000. Kolikrát tady vidím, že se vám podařilo udělat pro podobný počet lidí svatbu do 70 tisíc, nebo klidně i do 50. Takže se ptám - jak jste dokázaly tu sumu stlačit tak moc dolů?
Odpovědět
Profilova fotka
@nataly007 Dobrý den, všechny částky se kterými počítáte se dají v pohodě snížit při správném výběru dodavatelů...Nevím odkud jste, mohla bych Vám poradit co a jak.
Odpovědět
Já mám rozpočet pro 30 lidí na 90 tis. Co se týče těch věcí kromě hostiny, tak mám ty částky v podstatě stejné, jen fotograf nás stál víc, takže asi nejsem z těch, které by ti dokázaly poradit s tím, jak ušetřit. Ale mám pár postřehů: - 1000 Kč/os je cena obvyklá cena za jídlo a pití na celý den v restauraci. U nás to cca vychází. Ale hodně záleží na restauraci, nebo pokud máš třeba vhodné prostory, tak svépomocí se to dá udělat levněji. Ale na druhou stranu s tím bude šílená práce, budeš muset sehnat nábytek, nádobí, najmout obsluhu a zaplatit pronájem prostor. Někdo to zvládne za pár korun, ale do toho bych já osobně nešla. - Hodně se ušetří na tom, když nebudeš platit tvrdý alkohol. U nás to ani není zvykem a všem to připadá samozřejmé. Pak se dá ušetřit tím, že doneseš vlastní víno a zaplatíš korkovné, ale to musíš mít to víno hodně levné, aby to k něčemu bylo. Takže my zase nechali víno na restauraci, která má obrovský výběr kvalitních vín. - S výzdobou opatrně. Jsou tu holky, které za výzdobu, byť svépomocí, daly na blbinkách i 10 tisíc. Ono se to po těch stovkách snadno nasčítá. A hodně to chce omezit dávání různých nesmyslných dárečků, opravdu nesmyslné dekorace apod. - Květiny vybírej podle aktuální doby, květiny, které u nás v tu dobu přirozeně kvetou jsou levnější. - Sama za sebe bych neočekávala, že mi někdo bude platit ubytování. Ocenila bych jen, kdyby to bylo zařízené nebo mi byla poskytnuta nabídka několika variant. + Promyslela bych, koho zvát. Chápu, že v tom asi máte jasno, ale raději každého promyslet 2x, než tam pak mít lidi, které vlastně nemáte rádi a zvali jste je jen proto, že byste měli. Vím, že asi moc neporadím. Vždycky si najdu nějakou levnější variantu, ale pak promyslím plusy a mínusy a nakonec vyberu nějakou střední cestu.
Odpovědět
Tak jsem ráda, že nejsem jediná, kdo s tím bojuje. S tím tvrdým alkoholem to bude problém - co jsme byli na svatbách v rodině, tak jej vždycky platili novomanželé (maximálně se dá ušetřit donesením domácí slivovice a zaplatit pouze to korkovné, ale určitě budou chtít lidé i něco jiného), takže by to asi i od nás všichni čekali. A lidi už víc neprotřídím. Jsme to my (2), od každého rodiče a sestra, jedna už s partnerem (7), žijící prarodiče (6), sourozenci rodičů + každý s manželkou/manželem (8) bratranci a sestřenky s partnery (partneři jen u těch, kde je známe) (10), extra jedna mamčina sestřenka s dětmi, se kterou máme opravdu blízký vztah (3), to je 36, pak je asi slušné zařídit jídlo fotografovi (1) a kamarádi - každý jen 2 nejbližší s partnery, jelikož se známe i s těmi (8) a na závěr 4 velmi dobří společní známí (a to ještě za předpokladu, že budou chtít jít bez dětí). Takže 49, a to jsem vyškrtala všechny ty z rodiny, se kterými se nevídáme, neznáme, nebo nesneseme (jelikož má mamka 26 bratranců a sestřenic, každý 2-4 děti, tak to bych fakt nedala). Takže to zatím vypadá, že se to začlení do kategorie "po škole až budeme vydělávat" - tedy nejdřív za 2 roky. Dřív nějakou slušnou částku do kupy nedáme.
Odpovědět
Profilova fotka
Jde to, ale chce to hodně počítat a spoustu si udělat sám. Volba místa, obřadu, jídlo, šaty... Popř. slevit s nároků. Měli jsme 50 lidí a celkově jsme skončili na cca 65 tis. Nutno podotknout, že jsme nechtěli dary, protože máme téměř dostaveno a zařízeno, ale peníze a vklad se nám vrátil ze svatebních darů.
Odpovědět
ahojky všem-začínáme plánovat svatbu a nechceme z toho dělat žádnou selanku, ušetřit se dá na hodně věcech,ale zase nikoliv na úkor toho aby si lidi říkali,že to byla hrůza. Např. oznámení jsme si dělali sami pomocí programu pizap.com a laminačku má přítel v práci, jsou originální a nestály nás témeř nic. Dál-oběd ani mít nebudeme, rovnou raut, protože jsme nechtěli oddělovat lidi Ty půjdeš na oběd a Ty ne. Dekorační věci jsem si koupila sama-budu mít najmutou akorát dekoratérku,která to naaranžuje,šaty budu mít také od švadleny-cca 5.000 Kč. Jo zapomněla jsem říct-svatba bude pro 40 lidí-zatím 10.000 obřad, 5.000 šaty, oblek 8.000,dort z cupcakes cca 2.000, ještě nemáme rozpočet na raut-počítáme cca 400 Kč/osoba tzn. 16.000, kytici snad pořídím do 1.000 Kč,no suma sumárum jsme měli strop 50-60.000 a to se nám zatím daří. Chce to prostě trošku hledat, je to pracnější,ale člověk díky tomu hledání narazí na super věci, originální. Přeju hodně štěstí při organizaci a hlavně-nezvat koho nechci jenom aby se neřeklo-to bylo možná dřív je to hlavně Váš den a základ je si to užít!!
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, svatbu už mám za sebou, tak ti mohu říct skutečnou konečnou cenu. Celá svatba nás se vším všudy vyšla na 55.000,- s tím, že jsme na hostině měli 25 lidí a na after cca 40. Hodně jsme se dívali a hledali, což nám dosti pomohlo. Ušetřit se určitě dá, samozřejmě ne na všem. Když budeš chtít, písnu, kde jsme ušetřili, třeba ti to pomůže. Jinak když mi pošleš obrázek šatů, řeknu ti kolik by cca stály ;)
Odpovědět
Profilova fotka
Záleží na požadavcích ....my máme zatím rozpočet na 45 tis. pro cca 35-40 lidí...s tím, že si vše budeme dělat svépomocí ....jakmile do toho zahrneš restaurační služby nebo ubytování, není možné, aby ty náklady byly menší...v mém případě.... :)
Odpovědět
sestřenka se vdávala v létě... 30 lidí a vše komplet do 35 tis.... je to o tom jak jsi náročná a kde si to uděláš.... měli to u nich na vsi v kulturáku,kde je i kuchyně,zaplatili si kuchaře,ten chtěl za oběd,polévka,hlavni chod,obložené mísy na večer,kuřecí,vepřové řízky a stehýnka,salámové,sýrové,zeleninové...guláš celkem 8000,- pití měli na baru,kde si každý nalil co chtěl.... alko,víno,pivo,nealko....vše nakoupili v makru atd,když byli akce, a ubytovaní se zařídilo jen pro rodiče,nevím,proč by jste měli platit ubytko všem i když to mají daleko není k tomu důvod..... ;-) výzdoba a vše kolem bylo svépomocí nejdražší položky,šaty,prsteny,dort,kytky..... jo a vše sem jim vrátilo na darech...
Odpovědět
jsem zapoměla fotograf asi 5 tis a hudbu měli namixovanou v pc + cd,repráky v kulturáku byli..... a vše od sladkého se peklo doma... rolády,ovocňáky,věnečky,koláčky ....... :D
Odpovědět
Profilova fotka
Milé nevěsty, zažil jsem svatbu, kde to byli také studenti a ti to pojali naprosto skvěle. Možná i díky jejich skvělým rodinám. Udělali rožnící akci jako hostinu. Bylo jich 48 a každý dostal úkol přinést podle počtu jejich členů naložené plátky masa, zeleninu, jednu llahev alkoholu a jedno balení piva nebo nealka. Někdo přinesl i klobásy a bylo toho k nesnězení hromada. Byla skvělá nálada a bylo to super. Je potřeba vědět, že když jsou manželé studující, a nebo čerstvě po škole, tak nemá smysl absurdně utrácet. Krásná svatba se dá udělat i ve spolupráci se svými rodinami, ale musí se je o to požádat a projednat.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, podľa mňa stačí hľadať. My sme sa najprv u prstienkov vydesili, nakoniec sme tu na beremku našli šikovnú zlatníčku z Brna, ktorá nám spraví pekné masívne obrúčky zo zlata za 9900 obe - plus dáme dáke zlomkové zlato, takže ešte o niečo menej. Šaty - záleží, akú máš presnú predstavu, my sme cielene išli do salónu v deň, kedy mali zľavy, našla som šaty, ktoré mi krásne padli a stáli 3500 Kč aj so spodničkou - počítam, že za túto sumu aj predám. Oblek - priateľ si vybral na Slovensku v menšom obchode, pekne padnúci, stál v prepočte 2500 a ešte dostal aj zimný kabát. Reštaurácia - chceme obed pre 25 ľudí a raut pre 50. V prvých dvoch reštauráciách nám povedali, že pod 50k to ani nejde, našli sme si menšiu kúsok od nášho bytu (nie až tak v centre, ale ani nie ďaleko, cca 15 minút od centra), kde ale výborne varia, raut spravia formou grilovania a studených mís a vyjde to cca na 25 000 aj s obedom. A tak ďalej :) Takže podľa mňa, keď si dáte trochu námahy s hľadaním, v pohode, to pôjde aj lacnejšie :-) Dôležité je, že sa zídu dve rodiny a vy sa vezmete, nie to, aby všetko bolo tiptop a luxusné.
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký den, musím říct, že vaše rozpočty mě naprosto šokují, že jsou tak nízké? Jak je to možné? Budu ráda za každou radu, protože nám zatím rozpočet vychází kolem 150 tis. Kč. Je to rozpočet pro 60 lidí a je v něm zahrnuto: pronájem statku na 3 dny včetně ubytování pro cca 35 lidí (ostatní si zaplatí za 220 kč/noc ve vedlejším hotelu), osvětlení, ozvučení, obsluhy atp., občerstvení od přivítání hostů v den svatby po snídaní druhý den 65 tis, a další výdaje pak prstýnky (2500), pozvánky, výzdoba, šaty já i patner, doplňky, boty, kadeřnice, nehty, make-up, květiny, DJ (velmi důležité pro zábavu), fotograf , svatební dort (3500). Nerozumím, jak se vám podaří při 35 lidech mít rozpočet se vším všudy 40 tis. kč. Prosím poraďte kde ušetřit. Děkuji moc a všem přeji pohodové svatební přípravy.
Odpovědět
Článek se načítá
Nechci Vám brát iluze, ale svatba je skutečně drahá záležitost a to jsem si skutečně až tak moc nevymýšlela, protojsem stejně jako natydenaty docela v šoku Máme takový zlatý střed, svatba bude v sále v Sazovicích. Na svatbě budeme mít přesně 80 lidí z toho 13 dětí. A teď ceny: polévka, přípitek, hlavní chod, raut + pití ( mimo sliovice a vína) cca 500,-/osobu cena je dle zkušeností kuchaře z předešlých svateb vždycky se to 500,- vešel. takže celkem 40 000,- koláčky + zákusky 32000 krabička na výslužky 1165 víno 4000 oznámení 2650 šaty 9900 závoj, bolerko 800 fotograf 4500 barevné papíry 138 vesta + kravata 1000 výzdoba 1360 potahy + mašle 3240 poděkování rodičům 140 prstýnky cca 10 000 zlaté Retofy oblek Bandi 5000 boty + manžetové knoflíčky Bandi pronájem sálu 4500 hudba 4500 autobus 2000 kadeřnice + kosmetika 1000 víno 4000 sečteno potrženo necelých 135000,- a věřím tomu, že to samotné svatby se přiblížíme ke 150 000,- a to pokud bychom měli hostinu na hotelu nebo v restauraci počítám s navýšením rozpočtu min. o 50 000,-
Odpovědět
Profilova fotka
Mozne to je, ale musite ubrat z vasich predstav ohledne hostiny, udelejte to treba formou garden party s grilovanim prasete, nebo sezente nejake misto a jidlo bud svepomoci nebo obejdnejte catering, pripadne zvolte nejaky one tolik na svatby zadany podnik a hned jste na nizsi sume nez 1000/osobu, pokud budete trvat na slusne restauraci tak se do tisicovky s pitim nevejdete ani nahodou... samozrejme ze se da usetrit na spouste veci kolem (vyzdoba, dorty, kvetiny, oznameni, atd..), ale podle mne pri 50 lidech je stejne nejvyraznejsi polozka za hostinu, takze bych se zamerila predevsim timhle smerem a urcite najdete zpusob jak snizit naklady a mit porad krasnou svatbu ;-)
Odpovědět
Bohužel s podporou rodiny v tomhle moc počítat nemůžu. Platí mi náklady na VŠ (jsem v Brně, takže privát, jídlo, šalinkartu...) s tím, že moje vzdělání je pro ně prioritou. Mladší sestra teď taky nastoupila na vysokou, takže žádat od nich pomoc s financemi ještě v tomhle bych si nedovolila, vím, že teď vyjdou tak tak. Ostatní v rodině mají taky hluboko do kapsy, žádného podnikatele v rodině jaksi nemáme. Rodiče sice ještě patří do generace, kde jim svatbu platili rodiny, ale za ni dali v roce 1987 40 tisíc, v přepočtu na dnešní dobu asi šílená pálka, ale dnes se na to hledí asi jinak. Nejhorší na tom je, že i když mají přítele rádi, dokonce si už tykají, tak svatbu považují za přežitek a zbytečnost. Taťka dokonce tvrdí, že znovu by se ženil zásadně už jen ve 4 pouze se svědky a že to tak máme taky udělat, když už na tom budeme trvat. Odmítl jít i na můj maturiťák a závěrečnou v tanečních, s tím že "takovéhle akce" nemá rád. Takže se bojím, že nejen nemůžu čekat jakoukoliv pomoc, třeba jen organizační, ale ani s případnou účastí to nebude jisté. Takže zatím šetříme, abychom to jednou zvládli sami a nemuseli nikoho žádat o pomoc.
Odpovědět
Dle mých zkušeností s přípravou je 90-100 tis. je taková spodní hranice pro 50 lidi -musíte ovšem volit jinou variantu než restauraci, myslím že stojí za to trošku ještě našetřit a budeš mít takový zlatý střet. Pak to ovšem chce docela přesný rozpočet a striktně ho dodržet. Z vlastní zkušenosti se dá ušetřit především na drobnostech:-)
Odpovědět
Profilova fotka
Svatba se da udelat draha i levna - a v obou pripadech muze byt skvela. Ale fakt je, ze pokud je rozpocet maly, musite pocitat s mnoha kompromisy. Otazkou je, co je pro vas dulezite - pokud treba az tak neresis dort, tak popros nekoho z kamaradu, at ho upece a nebo ho proste yruste (my meli velky kolac za 100Kc). Najdete si misto, kde budete moct prinest svuj vlastni alkohol a misto svatebnich daru muzete rict hostum, at kazdy prinesou neco na raut. Cukrovi muze upect treba babicka a o vyzdobu at se postara svedkyne nebo segra. Ona takova zavarovacka s maslickou je taky krasna vyzdoba. Pokud ale chces vic "hogo fogo" (a tim vubec nemyslim prehnanou svatbu, jen nevim, jak to nazvat :) tak to bohuzel ty penize stat bude ... a pak je tady ta sama otazka co na zacatku - je pro vas dulezitejsi vzit se ted, nebo az budete mit vic financi na to, udelat si svatbu takovou, jakou si predstavujes? A to uz je jen a jen na vas, s tim vam nikdo nepomuze ....
Odpovědět
Nevím, jaké máš priority, ale já se určitě netoužila vdávat během vysoké. Možná by bylo řešením, kdybyste trochu počkali, třeba někam vyjeli do zahraničí, přivydělali si, nebo dokud nezačneš pracovat a nebudeš mít větší volnost v rozpočtu.
Odpovědět
Profilova fotka
@nataly007 Ahoj :-) Já ještě studuji a přítel dostudoval minulý rok, takže jsme na tom podobně. Rodiče mi platí za studium a svatbu si budeme platit sami. Můžu říct, že pokud člověk hledá, tak dokáže najít levnou a tu nejlepší variantu. Například snubní prsteny....všude cena od 10.000 bílé zlato se zirkony a my jsme našli zlatnictví, ve kterém nás prstýnky vyšly na necelých 9.000,-Kč a já mám k tomu 3 brilianty :-) Hostina?? Hledali jsme v okolí a nic se nám nelíbilo, ať už to bylo kvůlu ceny, přístupu nebo prostorům. Nakonec tedy hostina bude trošku z ruky, ale můžeme mít svůj alkohol a platit budeme jen za jídlo a nealko (a mají čepovanou Kofolu) + ubytování, které ale budeme zařizovat jen sobě, rodičům a svědkům (ostatní budou upozorněni na možnost ubytování a budeme zařizovat odvoz). Za výzdobu jsme zatím dali asi 500,-Kč a řekla bych, že přes 1.000,-Kč se nedostaneme. Oblek budeme kupovat v Polsku, takže cena do 5.000,-Kč. Já mám šaty koupené, které potom můžu prodat. Oznámení nás budou stát necelých 1.400,-Kč. A dort budeme dělat u manželky majitele penzionu, kde budeme mít hostinu. :-) To je zatím vše, co máme zařízené a řekla bych, že zatím je rozpočet moc neklepe strachy :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Počítám s cca 25 lidmi a nedám více jak 15 tis. za vše komplet :)
Odpovědět
Profilova fotka
.. kazdy ma pro svatbu jine meritko. j mel zcelajasnou predstavu a hledal jsem tak dlouho dokud nenasel co jsem potreboval a myslim, ze jsem neslevil vubec z niceho co jsme chteli, ba naopak. na hostine cca 50lidi a na raut prijde jeste dalsich 30lidi. nasel jsem pani co dela doma catering a ta nam nabidla sumu, kteou jsem ji skoro neveril 19.000 vcetne obeda (klasicke svatebni polevky a americke brambory s kurecim zavitkem) a opravdu mega raut, kde nechybi vubec nic. obec nam vysla vstric a pronajala nam sal na cely vikend za 3000 :-) vse si budu chystat sam, jak vyzdobu v kostele, tak celou svatbeni tabuli. mohu rici ze timto se usetri hromada penez. a tady na serveru jde sehnat takrka vsechno a nebo pak na dalsich bazarech. je zcela zbytecne kupovat vse nove, pouze to co si chcete nechat. ostatni stejne date dal :-) saty pro nevestu z anglickeho bazaru 900 nove! !! oblek 2300sity na miru dle predstav. chce to jen hledat a prstynky bile zlato 5200.. co jsme sehnali navic je luxusni kapela co se nam o vse postara a za 14 hodin produkce si vezme pouze 7600!! takze nas rozpocet 60tisic rozhodne nebude prekrocen a sme nadmiru spokojeni. jsme od Prostejova, pkkud budete nekdo chtit. pisnete zpravu a rad poradim...hledani a priprava mi trvala pul roku, bereme se v srpnu a vse mame domluvene. takze spokojenost maximalni :-)
Odpovědět
@profiss Předpokládám, že v ceně není svatební kytice, výzdoba, kadeřnice (vizážistka) a fotograf (ani kameraman) a nikdo z hostů nepije tvrdý alkohol a ani moc nejí...
Odpovědět
tak my máme 30 hostů na oběd cca ve 14 hodin a dalších 20 přijde v 16 hodin a cena se pohybuje kolem 100 tis. a to si nějak nevyskakujeme, polovina z částky je jen za jídlo a pití (možná máme moc pití, ale to budeme moc vrátit) ostatní už tak nějak naskáče nevěsta šaty, boty, účes, make -up 10 tis., ženich má vše vlastní, takže jen vesta a regata 800,-, dort 3 tis., obřad 5 tis., výzdoba 2 tis., květiny 3 tis., družičky 1 tis., výslužky 3 tis., DJ 6 tis., fotograf 6 tis., pronájem sálu 3 tis., zlaté prsteny 5,5 tis., obsluha 2 tis. no a nevím co jsme ještě zapomněla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@bonifac13 podívej se na můj fotoblog, ten ti napoví :) Fotografa budeme mít jen přes obřad, účtuje si 30 kč za foto. Měli jsme ho už dřive a spokojenost, potom na naší garden- party bude více fotoaparátů mezi svatebčany. Preferuji momentky než pózování. Stejně do rámečku si dám max. 2 fotky, zbytek do alba nebo na dvd. Kameru nechci! Přeji si, aby se každý z hostů bavil jak je mu milo a nehlídal se jen proto, že to někdo natáčí a on si neudělal ostudu:) ( zažila jsem kameru na svatbě na které jsem obsluhovala a svatebčany to jen obtěžovalo). Výslužky nebudu dělat i plno koordinátorů svatby doporučují vynechat, plno hostů je nedonesou ani domů a je to podle mě plýtvání. Jídlo si nakupuji v průběhu, mají-li někde něco v akci, tak šup do mrazáku :) To samé alkohol. Hudbu mám zajištěnou z reprodukce, později kytary na zpívanou. V našich rodinách převládají ženy, tak s tancem se moc nepočítá, není s kým tančit :) Vizážistku mám cena 250kč, kadeřnice 300kč. Studovala jsem hotelovou školu a s týmem jsme pořádaly plno svateb a oslav, tak vím, co chci a co ne, co je zbytečné a jen plýtvání penězi. Nechceme se zadlužovat hned na začátku společné cesty, svatbou by jsme měli něco získat do začátku od příbuzných a ne se vyndat ze všech úspor bo se zadlužit a přát si, aby jsme část nebo celé vybrali na darech :)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, i my jsme se rozhodli pro svatbu a to bez předchozích úspor. Na přípravu jsme si dali rok, což nám určitě hodně pomohlo. Čas na pořádné vybírání a z každé výplaty něco málo koupit. Obřad bude ve 12 hodin. A rozpočet zatím takový: - nevěsta šaty šité na zakázku 4 500 Kč, vizážistka vč. zkoušky 500 Kč, kadeřnice vč. zkoušky 450 Kč, šperky e-bay 110 Kč, boty nové aukro 100 Kč i s poštou, spodní prádlo e-bay 300 Kč - CELKEM NEVĚSTA 5 960 Kč - ženich oblek, ještě nemáme, ale půjdeme do C&A, kde obleky stojí do 2 tis. (kupují je tam i půjčovny), jen proto, že všichni nakupují v Bandi, tam nemusíme jít také ;-), boty 1 000 Kč - CELKEM ŽENICH 3 000 Kč - obřad - obřad máme venkovní, poplatek na matrice 1 000 Kč, u obřadu bude hrát houslista 1 000 Kč (mladý úžasný umělec, student, co hraje od 4 let), OBŘAD CELKEM 2 000 Kč - hudba - budeme mít zapůjčenou aparaturu od zvukaře za 600 Kč na celý den. Vše nám připraví i odveze. My si budeme pouštět připravené play listy. HUDBA CELKEM 600 Kč - hostina - budeme ji mít v pronajaté myslivně se sálem, kuchyňkou, nahoře dva pokoje. Pronájem na tři dny 1 500 Kč. - prstýnky - dostali jsme darem od mých rodičů po mé babičce. Jsou nádherné zlaté, jako nové. - svatební oznámení - hand made, CELKEM OZNÁMENÍ 350 Kč plus poštovné. - výslužky, dorty, koláčky. Cukroví do výslužek pečeme sami, náklady cca 1 000 Kč, dort od cukrářky 2 000 Kč, svatební koláčky 2 000 Kč, krabičky zde z bazaru 200 Kč, CUKROVÍ CELKEM VČ. DORTU 5 200 Kč - ubytování platíme rodinným příslušníkům, cca 4 000 Kč - fotograf, můj strýc je profi fotograf, vše tedy dostaneme jako svatební dar, fotky, video... - snoubencovo bratranec vlastní limuzínu, čili můj odvoz k obřadu je zajištěný zdarma. - kytky - vzhledem k tomu, že jsme se rozhodli pro rustic wedding, kytice bude z obilí, dokoupím jen pivoňky, odhaduji cca 1 000 Kč, - jídlo - budeme mít hostinu pro 49 lidí (z toho 12 dětí) plus 9 lidí na after od 15 hodin. Čistě oběd (předrm, polévka, oběd) počítám 15 tisíc, bude nám vařit kuchař, možná to bude i méně. Na odpoledne budou sýrové a salámové mísy, mini řízečky, guláš, ovocné a zeleninové saláty, sakum prásk počítám 5 tisíc (nakupovat budeme maso v akci, uzeniny a sýry v Německu, zeleninu a ovoce na trhách.) JÍDLO CELKEM 20 000 Kč - nápoje - s množstvím mi poradila paní, co dělá cattering, vše kupováno v akci, CELKEM NÁPOJE 5 420 Kč plus PIVO 100 x 1 500 Kč - no a dekorace :D tam jsem na částce 10 000 Kč (počítám tam vše, ubrusy, závěsy (pak zase prodám), mašle na židle (vyráběné z bílé netkané textilie 50 Ks 100 Kč např., papírenské zboží, drogerii, tisk, prostě vše.) Vše kupováno na e-bay nebo na ičo u Stoklasy, počítám do toho také svatební tombolu. - oblečení pro dceru a syna, e-bay 800 Kč. Takže celkem náš rozpočet pro 50 lidí je 61 330 Kč (ale myslím, že za jídlo to bude o trochu méně, takže těch 60 tis.) a myslím, že svatba to bude nádherná, neochuzená, se vším všudy ;-)
Odpovědět
Vedle cenných zkušeností přikládám i několik článků, které se tímto zabývají: http://xsvatba.cz/jak-usetrit-na-svatbe/ http://svatebni.mgmagazine.cz/cz/insp... http://www.blesk.cz/clanek/radce-zdra... http://www.beremese.cz/forum/svatebni... Jedna z možností jak ušetřit je udělat svatbu v neděli, pže hosté nebudou tolik pít, pže jdou následující den do práce. Jak píše @profiss je dobré věci nakupovat s předstihem a v akcích.
Odpovědět
Moc děkuju za názory. Včera jsme na tohle téma s přítelem otevřeli zase debatu. On už mě párkrát po skleničce vína o ruku žádal, ale nevím, jak moc vážně to myslel, asi to bylo jen tím ovíněním. Každopádně jsem mu vždycky ze srandy řekla, že bez prstýnku ta žádost neplatí :D Ale aspoň vím, že se jednou ženit chce. Hodně jsem zvažovali, že bychom to chtěli stihnout před tím, než dokončím školu - teď mě čekají bakalářské státnice, za dva roky na magistra - abych měla na diplomu už to jméno, které budu mít do konce života na občance, když už na těch nových není rodné příjmení, takže bych při pracovních pohovorech kromě diplomu nemusela tahat i oddací a rodný list a kdo ví co ještě (s mým štěstím bych polovinu těch dokladů někde cestou ztratila). Druhá možnost byla, že počkáme po dodělání školy, kdy aspoň nebudu mezi přípravami svatby psát diplomku, učit se na zkoušky a státnice a mezitím budeme pomalu šetřit. No a vyhrála možnost č. 2. Takže budeme v klidu pomalu šetřit a až to jednou přijde, tak nebudeme muset stresovat, kde se všude musíme uskromnit a kde na to vezmeme. Zatím mám za dodělání bakalářského studia slíbené vlastní klíče od auta (loni jsme si našetřili na naše první společné, takže se 4 roky po autoškole učím znovu řídit) a prý za magistra bude něco speciálního :D
Odpovědět
ahoj, my budeme mít asi 60 lidí a počítám kolem 100 tisíc...
Odpovědět
@evelyn88 Jen u těch půjčoven se bojím, že to půjčení vyjde nakonec dráž než ušití na míru. Případně je rozdíl tak zanedbatelný, že se mnohonásobně vyplatí šaty po svatbě prodat, i kdyby za 50% ceny.
Odpovědět
@profiss Přesto si nemyslím, že by to bylo reálné. Ne vše se dá koupit předem. Jídlo je poměrně drahé a určitě by se nemělo šetřit na kvalitě. Co jsem tak zběžně mrkla na tvůj fotoblog, tak tam sice máš spoustu levných věcí, ale přesto stovky jen lítají. Jen za snubáky máš nějakých 5000 pryč. Tím jsem jen chtěla říct, že ty peníze hrozně letí, ačkoliv má člověk pocit, že kupuje jen to nutné/potřebné. Jinak ti tvůj pohled na svatební párty neberu. Jen pokud můžu doporučit, nechte si udělat víc profi fotek, nejen z obřadu.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?