Je obvyklé hostům na svatbě platit ubytování?

Ahoj, předem chci požádat všechny rejpalky, aby si odpustily komentáře typu: když je zveš, tak to zaplať. Díky. A teď k věci: Zajímalo by mě, zda je obvyklé hostům na svatbě platit ubytování? Nebo se setkáváte s tím, že ubytování si svatebčané zaplatili sami? Díky
Odpovědět
1
2
Hostům jsme platili, ale přespávala tam jen část z nich, takže to nebylo tak nákladné. Kdyby to nešlo, slušnou formou bych informovala, že přespání je možné, ale budou si ho platit sami. Důležitá je podle mě hlavně informovanost předem a jinak by nikdo neměl nic namítat :-)
Odpovědět
@veronikazem To je jasný, že je výdajem navíc nemůžeme překvapovat na místě :) Jen váhám, jestli to mám neřešit a prostě zaplatit nebo jestli ne. Zase se ale trochu bojím, aby to u některých nevedlo k tomu, že prostě nezůstanou... Zrovna nejlacinější hotel jsme nevybrali...
Odpovědět
Profilova fotka
my jsme ubytovani platili temer vsem, ale sehnali jsme penzion kde pro svatby byla cena 200 za osobu, taky uz je to 8 let. :-D pokud je to opravdu nejaka vetsi castka asi bych zvazila kdo tam skutecne "musi" spat.
Odpovědět
Profilova fotka
@ema323 U nás si ubytování platili sami. Přespávali jen hosté z mojí strany rodiny, dopředu byli upozorněni, že si přespání budou platit, předem věděli částku.
Odpovědět
@tulikiss Tak já nevím, 1800 za noc se snídaní.... není úplně málo, ale taky mi to nepřijde vyloženě dramatické. Na naší svatbě všichni pozvaní "ušetří", úpěnlivě prosíme, aby nám nic nedávali a jídlo a pití je samozřejmě na nás. A nejspíš to tak u všech dopadne i s tím ubytováním... Ale jsem zvědavá, no :)
Odpovědět
Profilova fotka
Byla jsem na par svatbach a vzdy si hoste platili ubytovani sami. Vedeli o tom dopredu. Na nasi svatbe jsme platili me rodine hotel i letenky, protoze jinak by mi do Anglie nedorazil nikdo.
Odpovědět
Taky jsme nevybrali nejlevnější hotel, a právě proto jsme svatebčanům ubytování platili (10 pokojů). V ceně byla i snídaně, takže o hosty bylo i ráno "postaráno." Ano, svatbu to prodraží, ale když jsme ráno viděli hosty z druhé svatby ve stejném hotelu, jak se trousí k recepci a platí si ubytování, byli jsme rádi, že jsme to udělali jinak.
Odpovědět
My máme na místě 3 chatky do které se vleze 4-5 lidí a jsou za stejnou cenu jako pokoj dvojlůžák... Máme i 2 dvojlůžáky + novomanželský pokoj. No a všechno platíme my a doufám, že všichni co "mají ubytování" to trochu promítnou i v darech :D Jinak jsem se setkala i s jedním případem, kdy si dvojice o ubytování řekla dost sprostě a automaticky brala ubytování, protože se jí nechce řídit, ikdyž nepije a pít nebude. Samotná měla svatbu a ani taxíka nám nezaplatila ani nezajistila. My také byli na svatbě známým a bylo to na druhé straně republiky a automaticky jsme dali jednou tolik, protože se o nás starali a ubytovali nás. ;-)
Odpovědět
No 1800,- se snídaní je sakra hodně. To by se lidem účast na svatbě ( cesta , svatební dar, oblečení + ubytování) dost lidem prodražila, kdyby si měli hradit sami. Do toho bych jako host fakt nešla a ani bych to jako nevěsta nechtěla platit. Není možné v okolí sehnat nějakou levnější varinatu ubytování? Teď jsme byli u kamaráda na svatba a bydleli jsme asi 2 km od hostiny, byl řidič, který vozil a bylo to super. Protože pokud by nebyla jiná varinata, tak bych jako host asi jela raději domů. Jako když mám kamarádi platitli ubytko, dali jsme jim to v darech, ale bylo to ubytování bez snídaně tak za 300 na osobu v pokojích třeba po 4.
Odpovědět
@subrtka Nám se ten hotel líbí, je to hezké a pohodlné místo. Jiné určitě hledat nebudeme a vůbec nevím, kde bych hledala střízlivého řidiče :D :D :D Ale díky za názor. My to asi ve výsledku zaplatíme. Ale pokud by tu převážil názor, že si hosté nocleh běžně platí, asi bych o tom začala přemýšlet.
Odpovědět
@sik0063 Taky jsme měli jednu variatnu místa, kde by se bydlelo v chatičkách, ale počasí v dubnu se úplně věřit nedá, tak jsme to raději zavrhli. NIcméně my na svatbě máme jen velmi blízké lidi, takže neočekáváme, že by si někdo o něco řekl nějak drze nebo divně a věřím, že ať už se rozhodneme jakkoliv, tak to zvládneme vykomunikovat.
Odpovědět
@e.l.e.n.i.k.a Ta snídaně se mi na tom líbí nejvíc! Žádná starost a všichni se můžeme ještě ráno vidět a pofoukat si bolístky :D
Odpovědět
Článek se načítá
@evavlk No, přesně z toho důvodu pořádáme svatbu v ČR. Taky by za námi nikdo nedojel (a to by nemuseli ani do letadla...)... Nicméně koukám, že je to asi 50 na 50, takže nejspíš zůstaneme u toho, že platíme všechno a svatebčané ať si užijou ;)
Odpovědět
@ema323 no právě, že rodina od snoubence (sestřenka) s manželem si řekla o ubytování... a jiná jeho sestřenka se sama pozvala na svatbu :D ikdyž se vidí tak, 1x za dva roky a vůbec spolu nejsou v kontaktu.
Odpovědět
@sik0063 Nám se takhle na svatbu pozvaly dva páry. Ale jsou to lidé, které máme rádi a nechceme je odmítnout. Ale já jsem zlá nevěsta a říkám si, zda by si to ubytování neměli zaplatit. Ale můj nastávající je velkorysý a stojí si za tím, že to zaplatíme.
Odpovědět
@ema323 ani mi nemluv máme to úplně to samé. Já bych klidně řekla i ne :D to samé jak jsme pozvali společné přátele a mají dvě holčičky, které můžou dát babičce a tak nějak jsem s tím počítala, když je to i s přespáním. Jenže kámoška nám na pozvání odpověděla, že vezme i holky a večer si je vyzvedne babička :-D :-D já jsem málem vyskočila z kůže a můj to vzal úplně v pohodě. Takže tak :D To samé i s těma sestřenkama málem jsem je poslala do patřičných mezí.... Já nezvu svoje sestřenky a to se vídáme častěji než on s tou svou (samozvanou). A ta druhá měla svatbu nedávno a opravdu ani odvoz z vlastní svatby nám nezajistila a ona si sama řekne o ubytování za 1400 :-D
Odpovědět
@sik0063 Jo jo, to je pořád něco. Já jsem čím dál víc ráda, že jsme se rozhodli pro opravdu malou svatbu. Pokud budu chtít svatebčany obvolat s nějakou informací, stihnu to do hodiny (a to tam máme dvě babičky ;-) ) Nakonec si říkám, že už je mi vlastně jedno, kdo se tam ještě přihrne. Ano si řekneme, sranda bude tak či tak a to ostatní se už nějak poddá... Aspoň doufám :-D :-D :-D
Odpovědět
@ema323 je vidět , že žijete v zahraničí. 1800,- je na české poměry fakt hodně. Brácha bývalého švagra se na jeho svatbě strašně rozčiloval, že musí za rodinu platit celkem asi 900,- na noc, a to si nedávno pořídili velký nový dům. A ta cena je na osobu nebo pokoj pro 2?
Odpovědět
@subrtka Ta cena je za pokoj. Já vím, že to není úplně levný. Na druhou stranu je to fakt pohodlíčko. Já už jsem to zmínila o pár komentářů výš, že to zvažuji jen u dvou párů, které se nám na svatbu tak nějak samopozvali.... Ale nevím, no... Asi to prostě zaplatíme a budu doufat, že mi to pozitivně nabije karmu :-D :-D :-D
Odpovědět
@ema323 aha, tak pokud je to jen u dvou párů, tak bych to asi zaplatila a doufala, že to alespon častečně zohlední v daru.
Odpovědět
@subrtka no jo, nebudu mrcha a zaplatím to. ;-) jinak my ale dary neočekáváme a vlastně i přímo odmítáme. Už jsme velcí :-D
Odpovědět
No vídíte a já třeba ráda dávám novomanželům dary. Ale vždy takové osobní, něco na památku na ten jejich den - kamarádům jsem gravírovala velkou dózu s univerálním použitím (a v tom byly peníze, jako příspěvek na svatbu).
Odpovědět
@subrtka A to já taky ráda dávám dary. Ale většinou je nerada dostávám :-D
Odpovědět
Díky, řeším ted stejný problém. Co jsem byla za posledních 10 let na svatbách, jsme si platili bydlení jako hosté sami, ale většinou to zase bylo, že jsme nebyli na hostině, ale až na večerním mecheche. Většinou to bylo okolo 500,- za osobu a nebo jsem měla štěstí, že to bylo blízko Brna nebo v Brně, odkud jsem a mohla jsem pak dojet taxíkem, nebo se někdo obětoval a nepil. Momentálně máme místo, kde chtějí za 2 lůžkový pokoj s luxusní snídaní 1600,- a trochu váhám. Na druhou stranu budeme mít hosty celý den s námi včetně hostiny i večera, takže žádné takové, že hostina jen pro rodinu a kamarádi až večer.
Odpovědět
Profilova fotka
@bedrushka Mně osobně teda platit si ubytování a ani nebát pozvaná na hostinu připadá zvláštní. Myslím, že by se mi do toho asi nechtělo – nejsem pro novomanžele dost důležitá, aby mě pozvali na hostinu, ale oni by pro mě měli být tak důležití, abych si platila ubytování? Na svatbách, kde jsem nebyla zvaná na hostinu, jsem naštěstí byla vždy v blízkosti domova. Když to bylo daleko, byla jsem vždy zvaná na hostinu a vždy se mi novomanželé postarali o ubytování, většinou u nějaké kamarádky nebo příbuzných. Připadá mi to jako nejlepší řešení, nabídnout nějaké řešení i pro ty, kdo si nemohou placené ubytování zaplatit, zároveň každý pochopí, že nemohou platit hotel pro všechny.
Odpovědět
My také platíme ubytování pro hosty, a to dokonce na dva dny, jelikož svatba je daleko od našeho bydliště (cca 5-6 hodin) tak jsem řekli, že hosté přijedou o den dříve, vyspí se a budou svěží na svatební den plus nehrozí to, že někdo svatbu nestihne...ale k Tvému dotazu, přišlo by mi "divné" hostům nezaplatit přespání. Už tak za svatbu hosté utratí dost peněz (cesta,šaty, svatební dar). Také záleží, jak daleko je svatba od místa bydliště, kdyby to bylo blízko, tak bych ubytování také neplatila a zajistila raději odvoz a ušetřila 60tis za ubytko na dvě noci.
Odpovědět
Profilova fotka
Ubytování platíme - dvě noci pro svatebčany z daleka, ale máme to za 390 na osobu a noc, takže žádná pálka. (cesta k nám je vyjde dráž) Ale třeba snídani a večeři v pátek (svatba v sobotu) si hradí sami, kdo chce... Svatebčané z okolí, kteří ze soboty na neděli chtějí přespat v penzionu si nocleh hradí také sami. Setkala jsem se ale už i s přístupem, že dvěma párům svatebčanů přišlo samozřejmé si nocleh zaplatit a neměli s tím problém.... Všechny tyto skutečnosti jsem svatebčanům uvedla v průvodním dopise k oznámení, práv aby s tím mohli počítat a podle toho i upravit hodnotu svatebního daru... Je jedno, jestli to zaplatí oni a my dostaneme méně v obálce, nebo to zaplatíme my z peněz, které najdeme v obálce od nich... :)
Odpovědět
Zažila jsem jako host obě varianty, platit si obytování a mít ho zaplacené. Osobně mi přijde ok si to zaplatit a nemyslím si, že je automatické, že se to platí. Z čeho bych měla ale trošku strach je někomu to platit a někomu ne, vždycky je prolém ten, kde udělat tu čáru... Na naší svatbě většina hostů nepřespávala, my a pár kamarádů jsme spali na místě, rodina odjížděla a pár dalším kamarádům z daleka jsem půjčili náš byt. Ta společná snídaně mi nechyběla, byla jsem dost vyřízená ;-).
Odpovědět
Já osobně si myslim, že host je host... má všechno dostat zaplacené. Ubytování, jídlo a minimálně základní pití. Od toho je to host. Je samozřejmě jasné, že pokud má host nějakou elementární inteligenci, měl by znát vaše finanční možnosti a jeho svatební dar by měl být minimálně takový, aby zaplatil vaše náklady s hostem. Ale s tím se nedá počítat. Myslim si, že člověk prostě musí svůj rozpočet přizpůsobit možnostem. A pokud nemám prostředky na to, abych sezval delegaci hostů z daleka, prostě je nemám zvát. Nepřijde mi na tom vůbec nic špatného. Prostě poslat oznámení s informací o obřadu. Pokud dorazí, říct jim i o party. Nerozumim ale tomu, proč zvát hosty, které nechci hostit.
Odpovědět
Taky jsme tohle řešili. Měla jsem dilema s tím, že budeme za idioty, že to všem nezaplatíme, ale když jsme zjistili, že by nás kvůli tomu svatba vyšla cca o 40 000 dráž, tak jsem se rozhodli, že ubytování zaplatíme pouze nejbližším tj. rodiče, sourozenci, svědci a prarodiče (to nás vyjde na cca 10 000, což se ještě dá zvládnout) a ostatním jsme nabídli možnost ubytování, ale s tím, že si ho zaplatí sami. Myslím, že jsme se rozhodli správně a navíc jsem i někde četla,že to není povinností novomanželů platit jim nocleh. :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?