Češi utrácí za svatbu míň a pak toho litují?

Profilova fotka
Ahoj nevěsty, nedávno jsem narazila na tento článek: https://www.novinky.cz/finance/411494... A došlo mi, že je to pravda - kamarádky, kterým jsem byla na svatbě, je měly spíše skromnější a spíš se chlubily tím, že jak to levně zvládly. Důvody jsou prosté- spousta z nich staví barák, mají hypotéku, plánují brzo děti, takže peníze šetří. Já sama jsem na vážkách - když přemýšlím o svojí budoucí svatbě, na jednu stranu bych rozhodně šetřit nechtěla (v počítači a na Pinterestu mám celé složky svatebních nápadů), šaty chci vlastní a ne z půjčovny, chci pozvat kamarády a pohostit je, nechci dělat kompromisy...prostě klasický přístup, co vede k vysokému rozpočtu :) Ale na druhou stranu je mi trochu líto vyhodit tolik peněz ( ještě jsem to nepočítala, ale předpokládám, že nad 100 tisíc to bude) za JEDEN jediný den! Sice důležitý a krásný den, ale pořád je to jen jeden den :( a přitom by se to dalo udělat o tolik levněji - třeba jednoduchý obřad jen s rodinou a pak párty pro kamarády, kdy se koupí sud piva a prase na gril a hotovo....Já vím, že je to o prioritách a o rozhodnutí, ale ve mě se prostě mele šetřílek s rozmařilcem. Jak to máte vy? Litovaly jste, že jste za svatbu daly tolik peněz anebo jste spíš litovaly, že jste se nerozšouply víc?
Odpovědět
1
2
Tohle je podle me spatne polozena otazka - kazdy ma vetsinou takovy rozpocet, jaky si muze dovolit, nemyslim, ze by nekdo na svatbe zamerne "skudlil", kdyz se mu na uctu valeji statisice (nadnesene☺), pokud nechce mit z osobnich duvodu nejakou mini nebo alternativni svatbu...
Odpovědět
Profilova fotka
@izzybickerstaff Tak já to mám tak, že i když ty peníze mám, tak nevím, jestli je chci rozfofrovat za ten jeden den :)
Odpovědět
Mám to podobně. Peníze mám, ale uvažuju, jestli je to fakt nutný. Že nám to štěstí nezaručí. Echt o tom uvažuju, když se dívám do místního alba se svatbami celebrit. Jenže... bylo by nám líto, nemít tam rodinu, kamarády. Navíc jeden z nás není Čech a tak když už ti hosté přijedou, musíme pozvat všechny na všechno, žádné dělení vy na oběd ano - vy ne...Ráda bych dodržela určitý finanční strop a hlavně si to maximállně užila, když už na tu srandu rok šetřím :D :D :D Pak to dává smysl.
Odpovědět
Profilova fotka
jelikoz jsem mela prvni svatbu tajnou a stala komplet cca 13tis, tak tam jediny ceho lituju, byl ten spatnej chlap, tak u druhy jsem vedela, co chci, co nechci a z ceho neslevim, naopak co fakt nepotrebuju.... stalo nas to cca 70tis. pro 45 lidi, takze bych rekla, ze pohoda...nemenila bych nic
Odpovědět
Jo to je přesný, jak píše mr_falko - dát peníze za to, co má smysl a co fakt chci. Třeba za fotografa, to mi přijde smysluplný, ale v klidu nepotřebuju minivína, čokoládičky, ohňostroj a jiné... Každý to má jinak a tak to má být :)
Odpovědět
Profilova fotka
My měli malou levnou svatbu a nelitovala jsem ani na vteřinu a půl roku poté nelituju taky...stylizovat se do princezny bych se nechtěla, takže nadychane šaty nebyly potřeba, nechteli jsme hostinu u bílých ubrusů s pěti chody, šli jsme prostě do hospody na steak...prstýnky se nám líbí jednoduché, nebylo potřeba kupovat drahe, zdobené...ja se nerada fotím, čímž odpadl fotograf a byla z toho svatba za 13 tisic :) a bylo tam to, co jsme chtěli, dobré domácí jidlo, výborné pivo, seznámili jsme rodiče, pobavili jsme se a stali se manželi, bez stresu, plánování...pro někoho by naše svatba byla hrozna, pro me by byla hrozna zamecka paráda v nadýchaných šatech s tanci, krajenim dortů, jezenim polévky a tím vším :) takže nelituju, že to bylo malé a skromné...a když bych měla na svatbu fakt dost peněz, dejme tomu trista tisíc, pozvu kamarády a nějakou super kapelu a udělala bych z toho soukromý koncert :) ale ty peníze nemám :)
Odpovědět
Měli jsme na to udělat dražší svatbu, ale přišlo nám to zbytečné. Rok zpětně nelitujem, že jsme neinvestovali víc. Hlavní je pěkné místo, dobré jídlo a pití a fotograf, protože fotky jsou to jediné, co vám po svatbě zbyde. Pitominky jako mejdlíčka, tužky, mandličky jsme viděli jako totální zbytečnost. Radši jsme všem zaplatili ubytko. Je to o tom, bez čeho si svatbu dokážeš představit a nebude ti to líto a přes co nejede vlak :-)
Odpovědět
Šetřit se dá i tak, aby toho člověk nelitoval. Myslela jsem, že jsme celkem šetřili, ale podle toho článku jsme byli nad průměrem...Nejvíc jsme asi ušetřili na levnější, ale pořád dobré restauraci a ubytku a na tom, že jsme pití měli vlastní. Kdo dělá vše svépomocí/s trochou cateringu třeba na zahradě nebo v pronajatém prostoru ušetří ještě víc a není to na úkor hostů. Za kytky a dekorace vůbec jsme taky moc nedávali a hostům i mě to bylo cekem jedno :) Kapelu jsme taky neměli - osobně mám radši hudbu reprodukovanou. Dovolit bychom si mohli víc, ale neradi vyhazujem peníze za něco, co neoceníme. Znova bych to udělala stejně. Ještě mě pobavilo, že novomanželé šetří hlavně na svatební noci :D Tu jsme měli zadarmo a stěžovat si nemůžu...
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že je to i tím, že si to nyní už většinou novomanželé hradí sami - rodiče dají nějaký dar, ale není to tak, že by platilo "svatbu platí rodina nevěsty." Jinak za co bych nechtěla šetřit je jídlo a pití a rozdělování svatebčanů na "tebe pozvu na oběd, tebe až na večerní party." Přišlo by mi to hrozně divné, vím, že se to tak dělá, ale když někoho pozvu, chtěla bych, aby to bylo se vším všudy.
Odpovědět
Ja hlasuji pro to se rozsoupnout, pokud na to clovek ma. Protoze penize se vzdy daji vydelat, ale prvni svatba je jen jedna. Pokud zde v zahranici proziju cely zivot, tak mam vypocitany odchod do duchodu na 75. rok veku! To muzu vydelavat penize do aleluja, kdyz budu vic nez 40 let pracovat. Ale svatba (gor ta prvni :-D ) je jen jedna. Vite, jak se to rika: penize budou, my nebudem. ;-) Ale neutracela bych za kraviny, jen za ty dulezite veci, ale u tech bych se rozsoupla a nesetrila na kvalite.
Odpovědět
Koukám, že jsme vysoko nad průměrem a to mi připadá, že jsme měli svatbu docela levnou (60 hostů, 90 tisíc). Nelitujeme jediné koruny, kterou jsme do toho dali a nelitujeme ani jediné ušetřené (šetřilo se, kde to jen trochu šlo). Je to jen jeden den :-)
Odpovědět
@zanett Naprosto souhlasím. :-) @lucydora My peněz nelitujeme. Dali jsme za svatbu docela dost - ne půl milionu, ale rozhodně víc, než jsem si kdy představovala, že se za svatbu dá dát. :-D Žádné serepetičky jsme neměli (kromě výslužek a svatebních mandlí, které patří do naší tradice), ale měli jsme drahé prostory a jen za hostinu jsme dali 100 tis. (!), protože jsme stejně jako vy zvali všechny na všechno a na kvalitním jídle a pití jsme nechtěli šetřit. Beru to tak, že svatbu mám jen jednou a rozhodně jsme se kvůli svatbě nezadlužili. Zároveň jsme to měli koncipované, že jsme se brali schválně 2 roky před plánováním dětí a koupí bytu. Kdybychom měli hypotéku a chtěli bychom dítě hned po svatbě, přemýšleli bychom jinak.
Odpovědět
Článek se načítá
To je divny článek my meli svatbu za 60 tisic pro 70 lidi, vsichni tam byli cely den a muzu, rict ze nelituji niceho, byla takova jakou jsme chtěli
Odpovědět
My jsme na svatbe nesetrili, ale zase nijak zvlast neutraceli. Bylo nas 30 a nijak jsme se neomezovali, soustredili jsme se na kvalitu a ne na kvantitu. Ale nemeli jsme zadne kravoviny a extra dekorace, to vnimam jako zbytecne. Spis vidim problem v tom, ze je tendence mit vsecko, ale nehledet na kvalitu. A pak jsou oci pro plac, ze saty nakonec nesedely, ze jidlo se nedalo jist a na fotky se neda koukat.
Odpovědět
Ahoj my jsme nad tímto dost přemýšleli a i ted skoro rok po svatbě, to bylo naše nejlepší mejdlo, dokonce manžel tvrdi ze by to za pár let zopakoval, přípravy byly náročne, ale tech 150tis za to opravdu stalo, všichni byli na hostine, a šlo o to aby to bylo prostě kvalitní, dobrý jídlo, piti, hudba, fotky... do ted mi říkají kamaradi ze to bylo fakt super, jeden dokonce ze si rozmyslel ze nechce malickou svatbu,byli tam proste všichni co mame radi. ted nedavno jsem byla na jedne svatbě kde jidlo tvořilo to, co přinesli svatebcane jako svatební dar a musim rict ze i kdyz to byla svatba hodne skromna, tak každý prinesl co nejlepší jídlo a bylo to fantastický.
Odpovědět
Profilova fotka
@challidona Mimochodem, projela jsem vám svatební album a vaše svatba vypadá fantasticky...Můžu se zeptat, za co padlo nejvíc z těch 150 tisíc?
Odpovědět
Profilova fotka
Tohle je asi otázka priorit. Svatba svépomocí nás stála cca 100 tisíc pro cca 55 lidí. Dali jsme hodně za prstýnky a za fotografa, protože to pro nás byla "vhodná investice". Nicméně jinak často pořádáme svépomocí u nás na statku velké akce pro kamarády a různé rodinné oslavy a tak jsme chtěli, aby i svatba byla takhle pojatá - s těmi, které máme rádi a na pohodu - jen holt ve větším měřítku a v šatech :-D Rozhodně jsme si mohli dovolit drahou restauraci, ale neudělali jsme to ne proto, že bychom na tom chtěli šetřit nebo by nám bylo líto těch peněz...ale tak nějak by to prostě nebylo to "naše"... Do té si můžeme separé s přáteli dojít kdykoliv jindy. Ale udělat obřad na louce u lesa a monstrozní mejdan pod partystanem o téměř 60ti lidech na místě, kde můj manžel vyrostl - to byla výzva :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mr_falko mám to nastejno . První svatba byla bez kamarádů , jen s rodinou a příbuznými. Vždycky jsem toho litovala , ale ex to tak chtěl ( nechtěl utrácet za kamarády ) . Teď mě čeká druhá. Budem rádi když nám na obřad dorazí co nejvíc kamarádů a přátel , plus samozřejmě rodina , oběd s rodinou a večer práty s přáteli. Myslím , že se můžeme vejít do stejné částky jako Vy.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme svatbou malou, cca 25 lidí, ale tipuju, že takových 70-80 tisíc to spolkne. Rozhodli jsme se, že nebudeme šetřit na jídle a pití, což bude patrně podstatná část rozpočtu. Na ostatních věcech se nesnažím nijak moc šetřit, ale zas nepotřebuju mít extra drahé věci. Třeba šaty mám koupené za 3500, dekorace vyrábím sama, květiny budu mít částečně z vlastní zahrady. Prsteny jsme pořídili do 10000 zlaté, jednoduché. Kameramana nepotřebujeme a fotografy máme v rodině. I když bychom peníze měli, tak by mi bylo líto je rozfofrovat za jediný den.
Odpovědět
@lucydora :nevim,kolik planujes hostu,ale podle toho,co planujes,tak100tis.te to stat nebude,pocitej tak 150-200tis.
Odpovědět
@lucydora My meli docela dost drahou svatbu, ale musim rict, ze nelitujeme, ani jeden! Urcite je to o prioritach a o tom, jake mate zavazky, jak jsi psala, platit hypoteku a vybavicku pro dite, taky bychom uvazovali jinak. Ale protoze neresime ani jedno, tak jsme si to uzili.
Odpovědět
Profilova fotka
Jeee ani nedokážu říct, jak se ve mně bilo "svatba je jednou za život" (ta první:-D) a "kurva 120klacku za jeden den!!!!" :-D nakonec vyhrála ta varianta první a jsem ráda....ale - kdybychom věděli, že nám ten výdaj výrazně naruší cokoliv životně důležitýho tak bych do toho nešla... takže chápu, že někdo prostě musí šetřit.... furt lepší, než se kvůli svatbě vydojit na nulu nebo si na ni nedejboze pujcit
Odpovědět
@izzybickerstaff To není úplně pravda. My jsme třeba měli našetřeno násobně vyšší částku, než svatba stála, ale já jsem zkrátka hodně šetřivý typ a měla jsem v sobě skutečně ten blok, že "nedám x táců za jeden den". Chudoba je stav ducha, na mě to platí dokonale. :-D My jsme nešetřili na ničem důležitém - měli jsme skvělé jídlo, ubytování pro všechny, fotografa i DJe (naopak mě třeba moc nezajímaly dekorace a kytky, takže to stálo pár korun a dekorace jsem tu pak všechny prodala). Zpětně nelitujeme ani koruny za to vydané (ještě den před svatbou mě to teda hodně trápilo, na kolik to vyskočilo). Ale trochu mě mrzí, že jsme nepozvali tak o 10-15 hostů víc, což byl právě důsledek jakési úsporné verze.
Odpovědět
Profilova fotka
Nás stála svatba dost peněz, ale rozhodně toho ani trošku nelitujeme. :-) Svatba byla pro nás dokonalá a naprosto všichni to ocenili a svatbu si neskutečně užili. Což pro nás byl nejhezčí svatební dar. :-*
Odpovědět
@zorro4 Tim myslis, ze jste meli nasetreno nasobne vyssi castku primo na svatbu? My jsme se svatbou taky nedostali na nulu☺ U vsech polozek jsme premysleli, aby to pro nas bylo v nasich moznostech v "rozumne" vysi, a kazdy jsme si udelali jednu radost (manzel vlastni vino, ja saty od svadleny). Ve vysledku to bylo hodne drahe kvuli nedeleni cca 80 hostu a ubytovani vsech - ale tak jsme to chteli a za rok mam sve vydaje nasetrene zpatky. Ale beru to tak, ze ja bych treba nehledala neco za minimalni cenu, abych na svatbe usetrila, a delala treba hostinu svepomoci, i kdyz vim, ze by nas hostina v restauraci nepolozila, tak jsem to myslela (i kdyz nekdo jako treba duckie pro to ma jine duvody). Nelituju niceho, bylo nadherne mit vsechny blizke u sebe! Ale kdybych se vdavala ted s ditetem, udelala bych mensi svatbu.
Odpovědět
@lucydora díky, nejvice jídlo a pití, to bylo nejakych 70tis včetně dortu a výzdoby, pak fotograf, zpěvák /dj.
Odpovědět
Profilova fotka
Nešetřete na důležitých věcech, je fajn když se mají hosté čeho najíst:)) a když máte hezké fotky ze svatby - to je to jediné co Vám zůstane a pěkné fotky dokázou kolikrát i zachránit vztah z krize, když si rozpomenete co jste spolu zažili. Hodně ušetříte pokud si výzdobu uděláte sami. A mnohdy i pokud si vezmete svatebního koordinátora, nebo se poptáte lidí které už máte domluvené, zda s někým spolupracují, to obvykle znamená lepší cenu. A mnoho peněz se Vám vrátí jako dary od hostů. Den je to jen jeden, je fajn si ho užít:) určitě najdete správné řešení:)
Odpovědět
@izzybickerstaff co je špatně na hostine svepomoci?
Odpovědět
@izzybickerstaff Ne, myslím to tak, že jsme obecně měli na účtu o dost víc peněz, než kolik jsme si vyhradili a kolik nakonec stála svatba. Tedy že jsme si mohli dovolit více (u nás teda hlavně těch hostů).
Odpovědět
Profilova fotka
@lenousek89 kde ctes, že izzy píše, že je hostina svépomocí špatná???
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?