Zkušenosti s bílým zlatem

Chtěla bych vás poprosit o zkušenosti s bílým zlatem, především po delší době. Nechali jsme si dělat od zlatníka prsteny z půlky bílé a z půlky žluté zlato. byli jsme si je vyzvednout a zjistila jsem, že "bílá" část je jen o trochu méně žlutá. Zlatník bude prsteny z jiného důvodu předělávat, tak jsem řešili i toto. Řekl mi, že bílé zlato je vlastně jen trik (dlouze mi vysvětlovat technologii) a že po čase se bude stejně trochu žluté, v horším případě flekaté. Že je lepší a serióznější udělat šperk rovnou ve výsledné podobě. Mně se to nějak nezdá...
Odpovědět
My máme bílé zlato a ve zlatnictví nám řekli, že časem (vlivem např. saponátů, mýdel, krémů na ruce) může trochu nažloutnout. Proto máme doživotní bezplatný servis na prsteny - jednou za dva roky, kde obnoví barvu, vyleští odřeninky, apod. A zásnubní mám už skoro třičtvrtě roku a myju s ním nádobí, vytírám podlahu, umývám ruce mýdlem, mažu krémy na ruce, vařím...a je stále krásný jako na začátku... To, že máte skoro ve stejné barvě žluté zlato i bílé zlato, to si myslím, že není dobrá práce zlatníka..
Odpovědět
@verap33 Já mám z bílého zlata taky lehce nažloutlý a taky jsem se dočetla, že je to vlastně správně. Pokud je úplně bílé, je pouze porhodiované a to se může časem ošoupat opět do původní podoby. Bílé zlato neexistuje, jsou to vždy jen slitiny se žlutým.
Odpovědět
Profilova fotka
Viděla jsem 2 snubní prstýnky z bílého zlata po 2-3 letech nošení a lehký nádech do žluta měly...
Odpovědět
Profilova fotka
já dostala zásnubní z bílého a khen po týdnu byly zažloutlé hrany:-(, tak se zlatnice divila, znova ho porhodiovala a už je zase po 4 měsících zespoda celý žlutý a i nahoře prosvítá..tak nevím, co s tím...
Odpovědět
@nigoli Přesně takhle mi to vysvětlil :-)
Odpovědět
@zuzinka6 Zlatník mi říkal, že když se udělají fleky, tak je nejlepší tu bílou vrstvu prostě sundat a vyleštit a pak tedy asi bude prstýnek nažloutlý. Jinak asi fakt pořád chodit na to obnovení barvy.
Odpovědět
Profilova fotka
no na obnovení jo, ale to bych tam musela každej měsíc...tenhle je normálně žlutej, povrstvenej bíle @verap33
Odpovědět
Je více druhů slitin bílého zlata. Opravdu skoro bílé je slitina s platinou a pak taky hodně bílá je slitina s větším podílem hliníku. Tato slitina je ovšem jen pro ruční práci, protože je hodně tvrdá. Většina velkovýrobců a i normálních zlatníků používá právě nažloutlou slitinu, která má více mědi, ale je pro ně výhodná, protože se dá lehce zpracovat a i dělat odlitky, jenže je bohužel dost žlutá. Takže pokud tvrdí, že není bílé zlato, tak je, jen oni jsou líní, pracovat z náročnějšími slitinami a raději si to ulehčí a tvrdí, že to nejde. ]-(
Odpovědět
Já mám zásnubní z bílého a je zatím krásný. Sestra má zásnubní z bílého a je také stále krásný. Mají i snubní z bílého, o zežloutnutí nic neříkala... ale mají je po pul roce nošení oba dva poškrábaný..
Odpovědět
Profilova fotka
@verap33 Zásnubí prsten mám cca rok a půl, snubáky necelý rok. Takže tam nemůžu podat žádný dlouhodobý zkušenosti, ale nijak nezměnily barvu. Ale měla jsem prstýnek z bílého zlata, který jsem dostala od manžela k našim první Vánocům a nosila ho denně až do zásnub, takže cca devět let. Nikdy jsem ho nenechávala porhodiovat, nikdy přeleštit atd. Prstýnek je doteď krásně bílý. Proto si myslím, že asi nemáte úplně kvalitní kousek bílého zlata, protože žloutnout takhle hned by asi neměly. Co o bílém zlatě říká Lukáš Rýdl: "V ryzí podobě existuje pouze jedno zlato – žluté. Pro šperkařství se nejčastěji používají 14 a 18karátové slitiny. 14karátová slitina obsahuje 58,5% ryzího zlata a 18karátové 75%. Další kovy ve slitinách např. ve žlutém zlatě stříbro a měď, v bílém zlatě stříbro, zinek, nikl nebo palladium, mají za úkol zbarvit slitinu zlata na požadovanou barvu. My používáme bílo-zlaté slitiny s obsahem stříbra, zinku a niklu nebo stříbra a palladia, které se vyznačují nejvyšší možnou bělostí a tvrdostí slitiny. Všechny tyto slitiny jsou registrovány puncovním úřadem České republiky a všechny naše výrobky ozkoušeny a označeny státní puncovní značkou."
Odpovědět
Je vice druhu bileho zlata. A dokonce nektere bile sperky jsou jen obarvene bilym zlatem a jinak jsou ze zluteho. A to je ve vasem pripade kombinovanych prstenu docela mozne. Snubni mam dva roky a je bily. Zasnubni tri a taky je bily. A jeste mam jeden snad deset let a je take ciste bily. A to mam velmi agresivni pot.
Odpovědět
Souhlasim s ostatnimi vys, kvalitni bila slitina zlata je stalobarevna a seda. Pokud ti zlatnik rika, ze bila slitina zlata neexistuje a tobe jeho prsten prijde osklivy zluty, moc se s nim nehadej (nema to cenu) a nech si prsteny udelat jinde. A nebo si vyber takovy design, u ktereho ti to vadit nebude. Pridavam fotky sveho starsiho prstynku. Po 4 letech denniho noseni je stale stejne barevny.
Odpovědět
Článek se načítá
já mam z bílého zlata oba prstýnky,zásnubní 4 roky-přeleštit jsem ho nechala 2x,ale má hodně kamínků,takže se jednalo spíš o vnitřní stranu.Snubní mám 10 měsíců-porhodiovat jsem ho musela už 3krát!totálně doškrábaný byl už po týdnu,jsem z našich snubáků hodně zklamaná.Jo a původně byly napůl matné..to vydrželo asi měsíc.
Odpovědět
Mamka má po prababičce prsten z bílého zlata s briliantem, nosí ho denně a i po téměř 100 letech je krásně bílý. Kdysi ty slitiny asi nešulili.
Odpovědět
Profilova fotka
Já sice prsten z bílého zlata nemám, ale mám náušnice, které mám už 12 let na sobě a s nimi dělám všechno, spím s nima, koupala jsem se v moři a pořád jsou jako nové. Možná prsteny dělají nějak jinak nebo co. Já jsem říkala, že prsten chci jen z bílého zlata, no když říkáte, že je jemně nažloutlý, tak mám obavy. Možná popřemýšlím o rhodiu, wolfrámu nebo palladiu
Odpovědět
Profilova fotka
Máme prsteny z bílého zlata, letos to budou dva roky. Nosíme je stále - v práci, do vody, myju s ním i nádobí a dělám těsta. Barva se jim nezměnila.
Odpovědět
@rencik_a Jak jsem psala, když budeš chtít prsteny ze slitiny s platinou nebo s převahou hliníku, tak bílé budou pořád, takže to třeba ještě nevzdávej a zkus najít zlatníka nebo zlatnictví, které tyhle slitiny používá. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@radkaja Děkuju ti, četla jsem to tady, ale jaksi jsem se asi nedostala až k tvýmu příspěvku, protože jsem ostala nešťastná z předešlých příspěvků, Dneska jsem to už sdělila příteli, ať si taky dává bacha :-D
Odpovědět
Všem děkuju za komentáře :-) Jsem z toho celkem zoufalá, zlatník totiž prsteny předělává a my máme svatbu za dva týdny :-( Tak vůbec nevím co s tím, asi mu budu muset ještě zavolat. Ach jo :-(
Odpovědět
@verap33 Nevím, co bys s tím chtěla dělat. Váš zlatník zjevně s konkrétní slitinou nepracuje, takže pochybuji, že by byl schopne, bez ohledu na časovou tíseň, předělat kombinované prsteny s jiným matriálem. To není úprava, ale nový výrobek. S ohledem na to, že za bílé zlato se dá zjevně považovat několik různých slitin, ani Vás nijak nepodvedl či nepoškodil.
Odpovědět
@zorro4 No on je nové teprve asi dělat bude...ale už na to asi kašlu. Taky jsem si říkala, že kdyby on konkrétně to dělal i jinak, tak by mi to nabídl. A hledat někoho jiného už není čas. Tak prostě nebudou bílé, no...Ale jsem trochu zklamaná :-/
Odpovědět
@verap33 No pro klid v duši mu ještě zavolej, a zeptej se jestli by to mohl udělat z té bílé slitiny. Aspoň si můžeš říct, že jsi udělala co šlo. Třeba když zjistí, že víš, že tyhle slitiny existuji, tak ho to přinutí ji použít. :-p Sice je to asi malá šance, ale je. :-D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?