Stříbro vs. Bílé zlato

Čaute, řeším snubní prsteny. Stříbro nebo zlato? Myslela jsem si, že zlato je rozhodně odolnější ale nedávno mně známý vyvedl z omylu, že stříbro prý vydrží víc. Co si o to myslíte, zkušené nevěsty (příp. ženichové) ? :-) Díky za názor.
Odpovědět
Výhody stříbra: - dobře se provádí rytí i fasování drahých kamenů - snadno se leští - levný materiál - lze provést povrchovou úpravu, která zabrání černání, tzv. rhodiování - nejčastěji se používá stříbro ryzost 925/1000 Nevýhody stříbra: - tvrdost dle Mohsovy stupnice 2 (1= mastek, 2,5=zlato, 10= diamant) - měkké, snadno se poškrábe, když není rhodiované, tak černá Výhody zlata: ¨- dobře se provádí rytí i fasování drahých kamenů - snadno se leští, matuje, brousí, pískuje a kartáčuje - drahý materiál - různé barvy zlata dle přidaných příměsí - nejčastěji se používá ryzost 585/1000 Nevýhody zlata: - tvrdost dle Mohsovy stupnice 2,5 - 3 dle příměsí - zlato je měkké, snadno se poškrábe - povrochovou tvrdost lez mírně ovlivnit pouze u bílého zlata pokovením rhodiem - zlatý prsten musí ze zákona obsahovat 2 puncovní značky. Kdybys chtěla, můžu Ti poslat výhody a nevýhody i k některému z dalších kovů - chirurgická ocel, titan, wolfram, patina, palladium
Odpovědět
Děkuji... co bys mi teda doporučila...poměr cena/výkon :)
Odpovědět
No já nejsem odborník, jen jsem Ti vypsala info, co jsem někde našla a měla ho uložené na dobu, až budeme vybírat :) My šli do titanu.
Odpovědět
Chirurgická ocel tvrdost 5,5-6,3; Titan tvrdost 6, Wolfram tvrdost 7,5, Patina pouze 4-4,5 a Palladium 4,75. Chirurgická ocel: + levné a hezké, nemají kameny + tvrdost ok + nemá povinné puncovní značky + lze narazit na luxusnější verze bez niklu - příměsí chir. oceli je bohužel nikl v různém množství, největší alergen, způsobující zdravotní komplikace - lepené kameny časem padají - náračné a drahé zasazení (fasování) kamenů - nelze upravit průměr prstenu v budoucnu - nebezpečí při otoku prstu - musí se rozříznout speciálním nástrojem na 2 místech Titan: + tvrdost ok + dají se dobře zasazovat kameny a rýt do kovu + lze kombinovat více vzácných kovů do jednoho prstenu + futuristický a moderní "kosmický" materiál 20. století, nejlehčí kov z nabídky, avšak velice pevný + prsteny levnější než při výrobě z drahých kovů (zlato, palladium, platina) + hypoalergení a nehrozí žádné vyrážky ani zdrav. komplikace - nelze dodatečně upravovat průměr - pozor na barevné titanové prsteny, jedná se pouze o povrchovou úpravu, která není trvalá Wolfram: + tvrdost ok + tvrdost zaručuj dlouhotrvající a krásný vzhled + hypoalergení, nehrozí vyrážky a zdrav. komplikace - křehký, čím slabší materiál, tím hůře - nedají se fasovat kameny, ani dodatečně upravovat průměr - nelze rýt ručně, pouze diamantovým hrotem nebo laserovou technologií Platina: + dobře se provádí rytí i fasování drahých kamenů + hmotnost podobná jako u zlata + většinou se používá 950 dílů platiny a 50 dílů je příměs, označení ryzosti 950/1000 - nízká tvrdost = rychlejší poškrábání - špatně se leští - nejdražsí materiál pro výrobu snubáků a náročné (drahé) zpracování - musí mít ze zákona 2 puncovní značky Palladium: + dobře se provádí rytí i fasování drahých kamenů + patří do skupiny platinových kovů + nemá žádné povinné puncovní značky + lze rhodiovat jako bílé zlato; i když se povrch opotřebuje, nezmění barvu - tvrdost nízká - špatně se leští a opracovává, stejně jako platina
Odpovědět
Ahoj, Chtela bych jen upozornit, ze tvrdost kovu (zlato, stribro) neni az tak relevantni, protoze do prstenu se tyto kovy nepouzivaji ryzi. Oba jsou dost mekke, takze se michaji s jinymi kovy, ktere jejich vlastnosti vylepsuji. U bileho zlata tyto primesi resi i barvu (kazde ryzi zlato je totiz zlute). Odolnost konkretniho sperku se tak odviji od poctu karatu (ryzosti) a taky od toho, jake konkretni primesi se pouzily. Dalo by se o tom mluvit dlouho a taky se v tom presne nevyznam. Jen chcu naznacit, ze rict, ze zlato je odolnejsi nez stribro ci naopak zas tak jednoduse nelze. Jinak ja osobne nosim prsteny z bileho zlata a mam i stribrne, ktere ale prakticky nenosim. Duvody jsou asi subjektivni, nicmene mam pocit, ze stribro se vyrazne min leskne a je vic poskrabane. Prsteny mi take prijdou moc lehoucke a krouti se, jenze v porovnani se zlatymi je mam uzsi. treba sem nekdo hodi fotku zajeteho stribrneho prstynku a budr pekny :) Proste secteno podtrzeno, ja bych do stribra nesla a poohledla se po (kvalitnim) zlate. Na druhou stranu chapu, ze cenoby rozdil je docela velky. Pokud bych chtela usetrit, sla bych asi spis do oceli.
Odpovědět
Nejlepší je 18K nebo 14K zlato vytvrzená z větší části platinou a paladiem a z menší části ostatními kovy - tahle směska je nejodolnější a v kombinaci s 18K i nejzářivější, zkratka takový šperk na vás "svítí". Jenže to se sežene už tak maximálně ve starožitnictvích nebo v Dubaji ...bohužel. Jinak bílé zlato je ten největší s..hit, vytvrzený levnýma bílýma kovama, který je samo o sobě tak hnusný a neodolný, že se musí překrývat rhodiem, aby se na tu hnusnou, šedivo- nahnědlou- vyblitou barvu, navíc bez lesku, nemusel nikdo dívat. Jenže pak se dívat na to, jak to rhodium časem slejzá a ta vyblitá vrstva začne prosvítat - to je vrchol šperkařského aniblaha. Je to jenom můj skromný subjektivní názor, nikomu zálibu v bílém zlatě neberu, jen se každý den modlim, aby jeho trend už konečně odezněl :D.
Odpovědět
@blankadus Já můžu určitě doporučit spíše zlaté snubní prsteny. Stříbro je opravdu mnohem náchylnější k poškrábání. I zlaté prsteny se dají pořídit za dobrou cenu, u nás najdete jednoduché prstýnky ze 14karátového zlata od 3 000 Kč za pár. :)
Odpovědět
@blankadus Omlouvám se, chtěla jsem přidat fotku bílého zlata. :) Pro bílé ale platí to stejné. Je vyrobeno z kvalitního 14karátového zlata, ceny za klasické prsteny jsou od 3 000 Kč, zvyšuje se podle šířky prstenů.
Odpovědět
@cestmira ja bych zas tak moc nepausalizovala. I bile zlato se da udelat ruzne, muze byt velmi bile a odolne. Jen chce zajit za dobrym zlatnikem, ktery sperky dela rucne, coz mu umozni pouzit tvrdsi a belejsi slitinu nez jaka se pouzila pri strojove vyrobe. Mela jsem sperku z bileho zlata vic. Neco byla opravdu hruza a kdyz slezlo rhodium, nosit se to nedalo. Jine sperky ale jsou.dobre i po nekolila letech
Odpovědět
@coullie Moje paušalizace - většinová výroba bílého zlata je pro mě, ušmudlávání a prznění ušlechtilého ryzího zlata. I červené zlato s mědí je kvalitativně na vyšší úrovni než levný, vyblitý nikl...Já paušalizuju jenom pro sebe. Co člověk to názor, víš jak ...A jinak nezáleží na tom jestli je to ruční/strojová výroba - i ve strojové výrobě můžeš pracovat, s podle tebe, kvalitnější slitinou. Pro mě je kvalitnější slitina pouze s platinou, jenže s tím, jak je bílé zlato nehorázně předražené a platina sama o sobě drahá, tak by se člověk vyšplhal na takové částky, že by se asi divil ... v dnešní době je tahle slitina opravdu vzácností.
Odpovědět
My máme prsteny z bílého zlata, protože mně ocel přišla "laciná". Dnes bych tohle rozhodnutí změnila. Prsteny jsou napůl hladké a napůl broušené. Svatba byla 26.9. a hned 28.9. jsem si všimla, že mám prsten lehce poškrábaný. Je pravdou, že jsem jej od svatby nesundala (ani na stavební práce :-) ) a asi po měsíci vypadaly jako po letech... Dnes (po 8 měsících) už nejde poznat, která část byla hladká a která broušené, obě jsou stejné, omšelé. Zásnubní prsten mám také z bílého zlata, kroužek už je celý nažloutlý. Před bílým zlatem mě varovala kamarádka, že si prsteny taky museli nechat čistit a doplňovat ve zlatnictví co chvíli, aby byly hezké. Takže já už bych na základě těchto zkušeností bílé zlato nechtěla.
Odpovědět
Do stříbra bych urcitě nešla, my máme tedy platinu a je to mnohem lepší, než všechny ostatní, podle mého názoru. Kamarádka má bílé zlato, je sice taky spokojená, ale říkala, že kdyby se mohla rozhodnout znovu, tak platina.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Měla jsem z bílého zlata a byla jsem moc spokojená, nošen denně 4 roky, potom občas. Teď mám z porhodiovaneho stříbra,nosím denně pár měsíců, poškrábany je,a mužův hodně ( oni ti chlapi dají těm prstenům víc zabrat). Ale jde o srdeční prstýnky, jakoby zásnubní,ale svatbu zatím neplánujem,tak proto jsme vzali levnější. Původně jsme chtěli ocelové, ale muž chtěl měkčí, měl před časem úraz ruky a bál se že by se ocelový nedal sundat, rozcvaknout kdyby něco.
Odpovědět
Ahoj :) my jsme nakonec zvolili stříbrné a to z několika důvodů - cena je velice příznivá - za oba prsteny i s rytím jsme zaplatili jen a pouze 1800Kč a jsou opravdu nádherné. Když jsem viděla ceny za zlaté, ba dokonce za bílé zlato.. V žádném případě bych to za prsteny nedala :) Přemýšleli jsme i nad tou chirurgickou ocelí, ale po tom co jedna nevěsta vyprávěla, že tyto prsteny měli, ženich se zranil a protože nejde chirurgickou ocel "rozříznout" tak museli ženichovi vzít celý prst - bylo jasno :D :D
Odpovědět
@aja121 To máte to nejlepší, co existuje. Zdědila jsem platinový prsten po mé babče a žádný další šperk, ani z toho mého vychvalovaného 18K zlata, ho nikdy nepřekonal. Mám v něm vsazený citrín s dvěma diamanty a spousta lidí se mě ptá, jestli se nebojím, že mi ty kameny vypadnou - tak si vždy ráda udělám přednášku o kovech a tom, že platina má takovou měrnou hustotu, že vypadnutí kamene je na rozdíl od zlata, téměř vyloučeno, že by se to podařilo možná tak kdybyste prsten přejeli buldozérem :). Miluju platinové šperky, je to opravdu skvost mezi kovy. Byla jsem teď nedávno v Barceloně na výstavě historických šperků Španělské královské rodiny a pohled na ty výtvory z platiny, byl dechberoucí!
Odpovědět
@cestmira Moc lidí o platině neví, ale jak říkáte vy, je to skvost mezi kovy. Hlavně, platina zůstane bílá, narozdíl od bílého zlata, které časem zežloutne. Je to nejkvalitnější materiál, co se šperků týče :)
Odpovědět
@aja121 Navíc bez jakýchkoli příměsí :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?