Prstýnky z bílého zlata nebo rhodiovaného stříbra?

Na bílé zlato jsem zatím totiž neslyšela moc dobrou chválu, že se to musí opracovávat časem atd. moc tomu sice nerozumím, tak se ptám, jestli máte zkušenost?? Díííky :) 8-)
Odpovědět
1
2
Ahoj, na začátku výběru jsme byli přesvědčeni, že koupíme prstýnky jedině z bílého zlata (nosím jen stříbro a tak by se žluté zlato nehodilo). Jenže ouha, vybrané prstýnky v bílém zlatě bychom pořídili minimálně za 16 tisíc a to ještě by nebyly přesně podle našich představ, spíš by to byla cena vyšší. Jako alternativu nám nabídli ty samé prstýnky ze stříbra. Zatím je máme jen v krabičce, svatba teprve bude. Ale kde jsem se ptala, tam stříbro chválili (nejenom ve zlatnictví kde jsme prstýnky koupili). Navíc nás varovali že pokud si vybereme prstýnky z bílého zlata a budeme je chtít mít matné, tak úprava je nutná cca každé 2 - 3 roky běžného nošení. Takto upravené stříbro je odolnější a od bílého zlata k nerozeznání a ta cena naprosto přijatelná.
Odpovědět
@kofolkal Tak rhodiování je v podstatě stejná úprava jak u stříbra tak i zlata. Musí se dát časem obnovit. Myslím si že stříbro, protože je měkké se opotřebuje snad dříve než zlato. Já bych volila zlato. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Zlato...stříbro je měkké, černá. Leda že byste ty prstýnky nechtěli vůbec nosit a měli je spíš na památku v krabičce
Odpovědět
Profilova fotka
Holky a jaký máte názor na to, že ženich bude mít prstýnek ze stříbra (nebude ho totiž moc nosit) a nevěsta z bílého zlata, třeba s nějakým kamenem? Původně jsme chtěli prstýnky stejné, z bílého zlata (viděla jsem nějaké z chirurgické oceli a titanu a fakt se mi nelíbily :-S), ale v nějakém chytrém časopise jsem četla, že je lepší alternativa mít prstýnky z jiných materiálů, na ženichově ušetřit a na nevěstině naopak nešetřit vůbec, pokud ho bude nosit...Tak nevím, jestli to není divný?
Odpovědět
Já četla, že bílé zlato je slitina zlata s jinými kovy a podle té příměsi má potom výsledný kov různou barvu. Finální úprava je rhodiování a právě toto rhodiování se nošením ošoupe a musí se obnovovat. :-)
Odpovědět
sarkar - myslím, že klidně, proč ne, protože my se byli dívat na prstýnky a paní nám ukazovala, jak prstýnek z bílého zlata(který je vlastně též oprac.rhodiováním) tak z rhodiovaného stříbra a není mezi nima rozdíl. a opracovat znovu se budou muset časem oba dva. přemýšlelii jsme nad touhle variantou, ale prostě nám to nepřipadá tak "ECHT svatební" ale na druhou stranu - proč ne?! ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Ahojky, my už prstýnky máme udělané - svatbu budeme mít 23.6. a přítel má stříbrný a já zlatý a jsou úplně stejné. Také ho nebude moc nosit - kvůli práci, takže proto jsme zvolili tuto varinatu a nelitujeme. Ještě jsme ušetřili :-)
Odpovědět
Profilova fotka
posílám Vám můj poznatek ke snubním prstenům.Jsem skoro 3 roky vdaná a máme prsteny z bílého zlata původně v prostřed mat na okrajích lesk.Už po půl roce se prsteny sjednotily na lesk.Ten mat se tam dá vrátit,ale do půl roku se opět ošoupe.Letos jsme si je nechali porodiovat.Jsou jako nové lesklé bez matu. .A mat už nikdy více! Posílám fotečky první je před svatbou s matem a druhá 8 měsíců po.
Odpovědět
@marlenee Tak to je docela síla, nevěřila bych, že se to takhle sjednotí. My už máme prstýnky koupené, taky matované, ale jen malá vlnka upostřed (viz mé fotky), tak to snad nějak zvládneme. A můžu se zeptat, jakou máš práci? Já totiž zatím pracuju manuálně a s poměrně ostrými kovovými předměty, tak se přímo hrozím škrábanců atd. :-( Ale zas na druhou stranu, zásnubní prstýnek mám taky s matem, nosím ho už 4 měsíce a zatím docela pohoda...
Odpovědět
Profilova fotka
@hd1985 - pracovala jsem jako barmanka teď jsem doma a prsteny skoro nesundavám dělám v nich všechno.To samé manžel ten ho nesundavá vůbec ani při sportu. Nejhorší byly první dva měsíce když se začal ošupovat myslela jsem,že se zblázním.Pak už to bylo v pohodě když se lesk sjednotil.Proto říkám mat už nikdy více.
Odpovědět
@marlenee To máš pravdu, už když jsem začala nosit zásnubák, tak jsem byla hotová z každého škrábanečku, teď už jich tam mám tolik, že už to nemá smysl řešit. Přítel mi dal nějakou leštící pastu (nebo jak se to jmenuje, on s tím leští chromované díly na motorkách :-) ), tak ho s ní občas přeleštím a opravdu je to znát. S těmi snubáky se budu muset přïpravit na nejhorší :-|
Odpovědět
Profilova fotka
@hd1985 - no nesmí se to hrotit :-) moje tchýně mi řekla krásnou větu: V prstenu se odráží prožitý život každičký šrám něco znamená a má svůj význam. Máte moc pěkné prstýnky ať Vám přinesou štěstíčko :-) .
Odpovědět
Článek se načítá
@marlenee Máš velmi moudrou tchýni :-) Moc děkujeme...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
@hd1985 V drogerce seženeš vatu na cídění.
Odpovědět
My jsme se při výběru prstýnků taky rozhodovali - přítel chtěl jen obyčejný stříbrný, protože ho moc nosit nebude a já si mohla tím pádem trošku rozšoupnout. Na bílé zlato jsem taky neslyšela kdovíjakou chválu - hodně se ošoupe a nakonec začínají prosvítat žluté skvrnky. Je to spíš klasika... A tak jsem se rozhodla pro paladium, k tomu zirkony a dohromady nás prsteny vyšly na necelých 6 tisíc u Rýdla - jsou teda v matu oba dva, ale díky pravidelnýmu servisu není problém je hodit do lesku. Absolutní spokojenost :)
Odpovědět
@spacirka25 Taky přemýšlím nad palladiem :).
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych poradila bílé zlato, je rozhodně tvrdší než stříbro a nechat je porhodiovat :-) ono každé prstýnky se časem poškrábou, taky záleží :-) já si ho asi budu v určitých případech sundávat (vytírání savem, nějaký náročnější sport atd.) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Tak teď jste mi ale pěkně zamotali hlavinku teda... :-|
Odpovědět
@senoritapetra: zlato je měkčí kov než stříbro! Sice ne o moc, ale je. Podívej se třeba na Mohsovu stupnici tvrdosti.. (http://www.converter.cz/tabulky/tvrdo...)
Odpovědět
U Rýdla nám prodavačka řekla, že palladium je tvrdší než zlato, ale cenově výhodnější a tak volba byla jasná. Zlato je sice krásný a tradiční kov, ale když koukáte i z větší části na peníze, tak potom hledáte i jiné možnosti. A stejně - sic je to snubní prsten, ale pořád je to prsten, který je na ruce a sundávám ho při každým mytí nádobí, větším úklidu nebo další činnosti - to bych je nemusela nosit vůbec. Toť můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Ty jo a mi byl vždycky tvrzen opak :-) ale tak zlato alespoň časem nezčerná, nebo jo? :-) Díky za stupnici :-) dobré vědět!
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Zdravím, tohle musím uvést na pravou míru. Na internetu je možné se dopátrat, že zlato je dle Mhosovy stupnice tvrdé 2,5. A stříbro v tvrdosti 2. Laik si tak právem může myslet, že je zlato měkké stejně jako stříbro. Ale není tomu tak. Tvrdost 2,5 je vlastně tvrdost ryzího zlata (24 kt). Aby bylo zlato odolnější a vhodné k výrobě šperků, přidávají se do něj slitiny obecných kovů (měď, zinek a td.) Vzniká tak slitina, která je označena třemi známými ryzostmi. 14 karátů (585/1000), 18 karátů (750/1000) a 24 karátů (999/1000). Ve slitině používané a nejvhodnější na výrobu šperků 14 kt (585/1000) je tedy 585 dílů ryzího zlata a zbytek 415 dílů tvoří obecné kovy jenž dají slitině vyšší tvrdost a odolnost. Čím více karátů, tím více je slitina měkčí, protože obsahuje o to více ryzího (měkkého) zlata. Snad se mi to podařilo vysvětlit. Je mi jasné, že na netu je spousta informací, ale né každý se v tom dokáže zorientovat :-) Jak vypadají prstýnky s rhodiem a bez rhodia, proč bílé zlato žloutne a spoustu zajímavých odpovědí, co by Vás nevěsty o prstýncích mohly zajímat, najdete na mích stránkách v sekci FAQ. PS: moc se mi líbí odpověď marlenee a dovolím si citovat její moudrou tchýni: V prstenu se odráží prožitý život každičký šrám něco znamená a má svůj význam. A každá z Vás ať si vybírá hlavně srdcem a podle sebe :-)
Odpovědět
@mijanka82 Týjo, děkuju za ucelené informace! Konečně v tom asi všechny máme jasno :D @senoritapetra Tak vidíš, máš pravdu ;). A zlato nečerná, jen se po čase ošoupe rhodium.
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Opět koukám jak puk :-D :-) Jo jo, ono by se prý měla ta povrchová úprava rhodiem po pár letech zopakovat :-)
Odpovědět
@senoritapetra já taky :D. Zrovna teď v sobotu jsem si byla vyzvednout prstýnek z bílýho zlata se zirkony, kterej jsem si nechala vyleštit a porhodiovat. Mám ho 4 roky a byl dost poškrábanej a takovej zašedlej. Teď vypadá fakt jako novej :)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Nám říkal zlatník, že by se ta úprava měla provést co 2-3 roky, podle toho, jak moc je prstýnek poškrábaný. Ale třeba zásnubní mám taky bílé zlato a není ani trošku poškrábaný, pořád se úplně brutálně leskne, šutříky taky drží jak přibité, uvidíme za pár let :-) A jsem zvědavá pak u snubních :-)
Odpovědět
@senoritapetra a jak máš dlouho ten zásnubní?
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Od prosince (8 měsíců), kupodivu ani škrábanec. Třeba kamarádce se ten její skoro rozpadl po třech měsících, co ho nosila, tak nevím, jestli to některá zlatnictví třeba šidí nebo tak..
Odpovědět
@senoritapetra Nevim přesně, kdy ten můj začínal být poškrábaný, ale tipuju tak po 2 letech.. Asi záleží na zlatnictví. Co se jí s tim stalo?
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Začal jí červenat a vypadl jí kamínek :-)
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?