Lehke snubni prsteny - horsi kvalita?

Profilova fotka
Chceme snubni prstynky cca kolem 10 tisic za oba... aby meli klasickou sirku zhruba ty 4mm a ted jsem si vsimla, ze vaha tech levnejsich se pohybuje kolem 2,3 - 3g. Ty kvalitni pry ale maji mit vice...jak to teda je? Kdyz si koupime takto lehke, znamena to, ze se brzo poskodi nebo neco podobneho?
Odpovědět
@lacikam_komarom To není dané (jen) hmotností, ale ryzostí zlata, počtem karátů. Čisté zlato má 24 kt, ale je měkčí a tedy náchylnější k poškození. Proto se často používají slitiny, buď 18 kt (75 % zlata) nebo 14 kt (58,5 % zlata), které jsou díky příměsi jiných kovů odolnější. Přidáním jiných kovů se také docílí jiné barvy, než je žlutá.
Odpovědět
Profilova fotka
@ellux No zpravidla jsou vsechny ty levnejsi 14kt. Vybirame bile zlato. Trochu se prave obavam, zda treba ta nizsi hmotnost pak nebude daň za to, ze treba nebudou tak kvalitni.
Odpovědět
@lacikam_komarom Tak mně osobně přijdou ty drahé prsteny až zbytečné. Možná pro někoho, kdo ho neplánuje nosit pořád, ale třeba já šperky nesundávám ani na manuální práce typu kopání krumpáčem... Pokud z toho máte takové obavy, tak se poraďte se zlatníkem, ten vám z logiky věci poradí lépe.
Odpovědět
Profilova fotka
Nezáleží jen na hmotnosti a slitině zlata, ale i tvaru prstenu. Čím bude prsten mít složitější vzor, různé perforace třeba i ostré hranky, výstupky atd., tak je větší pravděpodobnost že se vizuálně poškodí. Jak zmiňovala @ellux nejlepší je se poradit se zkušeným zalatníkem, měl by doporučit jaký prsten se hodí dle vašeho životního stylu :)
Odpovědět
Nízkogramážní prsten je samozřejmě tenčí, takže je náchylnější k deformaci a mechanickému poškození.
Odpovědět
Profilova fotka
Nemusí být vždycky pravda, nejdůležitější je profil prstenu, členitost povrchu a v neposlední řadě slitina prstenu. Pokud by se hodnotily prsteny ze stejného materiálu při podobném profilu, pak má skutečně vliv hlavně hmotnost (protože se navýší jeho objem). Je to statika, profilování je důležité ale myslím že z toho není potřeba dělat vědu a nejlepší je návštěva kvalitního zlatníka ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?