Jaká úprava prstenu se rychleji poškrábe? Matná nebo lesklá?

Profilova fotka
Chceme prsteny v kombinaci mat/lesk akorát přemýšlíme, co bude převažovat a Vaše názory a zkušenosti nám to asi trochu ulehčí :) Co tak čtu, dříve nebo později se to prý stejně ošoupe a bude to jedno, ale znáte to, my holky to holt řešíme......Teda já určitě :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Známá měla takový klasický kroužek, celý lesklý a ukazovala mi ho jako příklad toho, co nemít. Byl celý poškrábaný, vůbec už pak nevypadal jako bílé zlato. Méně se poškrábe matný. Nicméně my jsme nakonec zvolili vzorek, ten mám nepoškrábaný dosud :o)
Odpovědět
Profilova fotka
Tam jde o víc faktorů - budete mít dva prsteny na sobě nebo vedle sebe? Pak se poškrábou rychleji. Sundáváte si prsteny na domácí práce? Pak také jde o to, zda se pouze matuje jako vrstv, pískuje či dělá jinou úpravou. Lehké poškrábání bude vždycky, proto se na prsteny z bílého zlata zpravidla dává rhodiová vrstva. Ta prsteny chrání před oděrkami a zároveň dělá tu "zářivě bílou" barvu. Každé lepší klenotnictví vám toto rhodiování co dva roky na snubních prstenech bude obnovovat zdarma - na tento servis se určitě poptejte. (Osobně mám jeden prstýnek z bílého zlata - matovaný - už asi 12 let, nosím ho "samostatně", po letech vůči ostatním prstýnkům z bílého zlata lehce "zežloutnul", nicméně drobné oděrky i návrat původní barvy vyřeší opětovné rhodiování).
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my kvůli měkosti zlata a snadnému poškrábání (můj zásnubák vypadá jak roky používaný a rozhodně není tak hezký, jak jsem ho dostala, a to ho nemám ještě ani rok) jdeme do oceli. Máme už jedny ocelové prstýnky (koupené na festivalu, nošené mnohem déle než můj zlatý zásnubní) a jdou na nich vidět jen velmi jemné rýhy. Plus jsou o dost levnější. Ale pro nás bylo hlavní kriterium jejich životnost, ideálně v pěkném stavu.
Odpovědět
Ahoj, tak ono záleží na materiálu, na matu nebo lesku ani tak moc ne. A k materiálu už bylo napsáno toooooooolik článků :-).
Odpovědět
Asi jen dodám, že mat se Ti opravdu brzy ošoupe (mám s tím vlastní zkušenost), ale to už tušíš sama. Dá se to ale také průběžně opravovat. My zvolili pro jistotu celé v lesku, ale zase máme kombinaci žlutého a bílého zlata a pak se nedá použít rhodiování. Prstýnek už mám pravda trochu poškrábaný, ale zásnubní rhodiovaný z bílého zlata se stále drží. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@esufi Co se týče různých faktorů, jsem si vědoma, co prsteny poškodí dříve než je bezpodmínečně nutné :) Spíš mi šlo o konrétní zkušenosti, protože co jsem tak pročítala různé diskuze, tak se to různí. A ohledně rhodia, já mám třeba porhodiovaný zásnubní a poškrábaný už je dost, takže ani na to bych moc nesázela. :( Vím, ze někteří klenotníci jsou schopni opět prsten rhodiem potáhnout, ale zas by nerada co rok nebo dva toto řešila. Asi se tomu stejně nevyhnu, i když uvažujeme nad prsteny z palladia a ty se prý rhodiovat nemusí. Jsem alergická na nikl, takže bílé zlato bych mohla právě jedině porhodiované, ale tím, že nemám dobrou zkušenost se zásnubním, tak do toho moc jít nechci. Je to sice rhodium na stříbře, možná to na zlatě bude lepší, ale nevím... Pro a proti u různých materiálů je prostě moc. Ale děkuju :)
Odpovědět
Profilova fotka
@heellen Ahoj, my jsme měli dlouho ocel ve výběru, ale protože jsem alergická na nikl, který je i v chirurgické oceli obsažen (i když by se u dobrého zpracování kovu neměl uvolňovat), tak přemýšlíme nad palladiem. Mám ocelový přívěšek a jeden prsten a problém mi nadělají, ale u ocelových prstenů mi vadí, že se nedá upravit velikost. Nebo tedy dá, ale většinou jen o jednu a nedělá to každý. A dokonce si pamatuju, že tu nedávno jedna nevěsta psala, že už týden po svatbě má ocelové prsteny dost poškrábané.... Takže i když ocel má nesporné výhody, tak asi do ní nepůjdeme. Ale děkuju za radu :)
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Ano bylo, mám jich dost přečteno, takže informovaná jsem myslím dost, jenomže když tak člověk pročítá diskuze, tak názory se různí, i třeba tady napíše jedna nevěsta, že se víc škrábe lesk a druhá, že mat, takže asi je to individuální. Chtěla jsem právě vědět jednotlivé zkušenosti lidí, kteří prsteny už nějakou dobu nosí. Uvažujeme o palladiu, ale v diskuzi na toto téma se tady na fóru nikdo moc nechytal, tak nevím. Má být sice tvrdší než zlato, ale taky záleží na příměsi a navíc každý vám řekne něco jiného.......No uvidíme, prostě koupíme ty, co se nám líbí a už se smiřuju s tím, že budeme muset průběžně vyhledávat zlatníka k obnově vzhledu prstenu. Ještě, že někteří výrobci už takovou službu nabízejí i zdarma :) Díky!
Odpovědět
@jamesie palladium se uvádí jako nejvhodnější kov pro snubáky z důvodu stáloti barvy, tvrdosti... ale problém je v tom, že v ČR se špatně shání výrobci.. kromě provařených značek jako je Rýdl a bisaku. My máme (budem mít) stříbro. Parametry jsou podobné jako u zlata, ale zlaté jsou pro nás drahé. Nechtěla bych ocel/titan/wolfram, u nich jen hodně obtížně změníš velikost a hlavně když ti nateče prst, nedají se jen tak snadno rozříznout :-).
Odpovědět
Profilova fotka
@luj89 Právě, to mi u oceli vadí a to už jsme ocelové měli vybrané. A k hasičům se mi nechce :) A máš pravdu s těmi výrobci. Max. Rýdl, protože z cen u Bisaku se mi protočily panenky. Ještě jsme objevili stránky Jany Mikulíkové z Brna, ta s palladiem taky dělá a četla jsem na její práci kladné recenze, tak určitě zajedeme i k ní. Navíc bude i na veletrhu, kam se chystáme a stejně tak Rýdl, tak možná vybereme. :)
Odpovědět
My původně chtěli matný, ale ve zlatnictví nás upozornili, že stejně se mat ošoupe a prsten bude lesklý. Proto jsme zvolili lesk a matnou zafrézovanou obroučkou (fakt se nám matné líbí, tak jen náznakem), máme palladium.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, mám jen pár poznámek k diskuzi :-) Pokud se jedná o povrch prstenů, jemné broušení se vždy časem změní směrem k lesku, stejně jako se lesklý povrch poškrábe. Kromě wolframu to platí pro všechny materiály. Pokud je však povrch s hlubším pískováním (jako u prstenů na fotce), k otěru při nošení téměř nedochází. Co se týče palladia, je to kov s výbornými vlastnostmi, ale vzhledem k tomu, že u nás nepatří mezi drahé kovy (tedy není kontrolován Puncovním úřadem), nedá se u něj sázet na trvalou hodnotu. Ale chápu, že právě tohle pro novomanžele nehraje žádnou roli :-) A co se týče účasti hasičů při nateklém prstu s prstenem z chirurgické oceli... já myslím, že tuhle fámu šíři zlatníci :-) Samozřejmě je úraz vždy nepříjemný.. ale pravděpodobnost, že vám zítra při procházce spadne na hlavu cihla je mnohem vyšší než že během 20-30 let nošení ocelového prstenu budete potřebovat jeho rozříznutí. Dobré je nenosit ŽÁDNÉ prsteny při fyzické práci a sportu - chráníte šperky i sebe. Běžně nateklý prst (třeba v horkých letních dnech) úplně stačí zchladit vodou, namydlit - a prsten snadno sundáte. Příjemný výběr přeji! Eva Fričová
Odpovědět
Článek se načítá
pokud ti jde o to mít co nejdýl hezký, tak nejstálejší je wolfram, i když je tam problém s měněním velikosti. nicméně, zas tak ty prsty nerostou, a jejich cena ti dovolí koupit si třeba časem nový:) ale zase oproti titanu a oceli není problém je sundat v případě nouze, což se stejně určitě zřídkakdy stane. jinak zkus třeba ocel s nějakým hrubším matem, to určitě vydrží a bude to hezký:) a ocel by měla bejt právě pro alergiky, nebo ne? vim, že když je někdo alergickej na zlato, tak to je kvůli niklu, a proto si ty lidi kupujou jiný kovy, jako ocel nebo wolfram, možná i titan..nebo ne? ale to asi víš sama co nemůžeš nosit:)
Odpovědět
Profilova fotka
@fijonceee Jojo, měla, ale ten nikl tam je tak jako tak, i když jak už jsem psala, zatím mi žádný ocelový šperk problém nedělal. Prý se díky speciálnímu leštění ten nikl z oceli neuvolňuje. Problém mi spíše dělají mé váhové výkyvy a vzhledem k tomu, že jsem dost prostorově výrazná a pustila jsem se do postupného shazování toho, co nepotřebuju, tak i ty prsty se časem změní (mám zkušenost) a pak bychom museli upravovat velikost. Což je u oceli docela problém. A já jsem zas taková, že ten prsten, který u oltáře dostanu, ten chci prostě nosit napořád a neměnit za jiný. No bude to ještě dilema :)
Odpovědět
Profilova fotka
@purry Děkuju za tip :) S těmi hasiči je to extrém, já vím, jestliže je to pár případů z mnoha, tak je asi malá pravděpodobnost, že se to stane zrovna nám :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jamesie Napadla mě taková historka, jak jste psala, že chcete celý život nosit prsten, který dostanete u oltáře... Před pár lety si u nás pán objednal ocelové prsteny s gravírováním v poměrně velkých velikostech. Telefonicky jsem ověřila, že je vše dle jeho přání, prsteny jsme nechali gravírovat a odeslali. Za pár dnů poté nová objednávka od téhož pána, na stejný typ, opět stejné gravírování.. jen menší velikosti. Prý se to napoprvé nepovedlo, tak teď už to mají změřené.. stane se. Ale: za další dva týdny třetí objednávka od téhož zákazníka, tentokrát jen dámský model, ještě o dvě čísla menší.. "Ona mi začala hubnout a chce v tom pokračovat! Ale nevadí, tak aspoň máme sadu pro různé životní okolnosti." :-) I tak tento pár stála "sada prstenů" z oceli s gravírováním asi tolik jako jeden zlatý ;-) Ale to jen tak pro pobavení :-) Příjemný výběr přeji! Eva Fričová
Odpovědět
@jamesie nojo, taky bych ráda měla celej život stejný prsty, abych mohla nosit pořád stejnej snubák, ale když se nezdaří, tak se prostě nezdaří:) přijde mi to jako naivní představa spíš:-D a to sem si ještě pořídia velikost, která je mi fakt nádherně akorát. ale možná až moc. mám zatím docela dost hubený prsty, ale celej život mi to asi nevydrží:Dnějak sem se s těma velikostma nemohla rozhodnout, a pak sem litovala, že sem si nevzala aspon o číslo větší, protože z ruky by mi taky nespad a aspon by mi vydržel o pár let dýl třeba:D no uvidíme, třeba budu mít aspon motivaci si pořád držet vzhled :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?