Diamanty ve snubním prstýnku, je to praktické?

Nemůžu se rozhodnout, jestli snubní prstýnek s diamanty nebo bez, tak bych chtěla znát Vaše názory, pro a proti, hlavně těch, co už třeba i prstýnek nosí. Moje představa byla, že budou prstýnky stejné, ale teď je na trhu spíš mnohem víc variant, kdy v dámském provedení jsou briliantíky a pánský je bez. Ne že by se mi prsteny s kamínky nelíbili, jen mi zpočátku přišlo, že jsou lehce zaměnitelné s běžnými nesnubními prstýnky. Pak by mě taky zajímalo - otázka spíš na vdané paní - jak je to praktické, jestli je lze nesundávat a jestli je možné je časem zvětšovat / zmenšovat (někde nám řekli že to jde a v jiném zlatnictví zas, že ne). Mám asi docela ráda tradiční věci, takže jsem chtěla i klasické prstýnky, na druhou stranu po prozkoumání všech možných zlatnictví a webů mi teď přijde, že teď je tradice už spíš to, že dámský je s kamínky a pánský bez. Podle čeho jste se rozhodovaly vy?
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem chtěla také bez kamínků, ale nakonec mám s 5 brilianty. Pokud nejsou kameny po celé obvodu neměl by být problém prsteny zmenšit. Prsten zatím nenosím nemohu tedy říct jak to vydrží, ale ve zlatnictví mi bylo řečeno, že to není problém :)
Odpovědět
Profilova fotka
my máme udělaný podle našich představ, jednoduchý s rytím a já mám uprostřed malý briliantek, chtěli jsme s manželem stejné, ale nakonec se rozhodl bez kamínku. Když je ale viděl hotové, tak tho litoval, protože je jemný a nenápadný. pozdější úpravy prý nejsou problém. Myslím, že to ale bude záležet na počtu kamenů a na typu jejich usazení. Mám jeden prsten a tam jsou usazeny jen pacičkami a po zvětšení ni kamínky vypadávají.
Odpovědět
Vzhledem k tomu, že briliant mám v zásnubním prstenu, tak jsem další již nechtěla. Snubní prsteny mají být bez. Každopádně nám bylo asi ve 3 klenotnictvích řečeno, že brilianty stejně mohou vypadnout (když jsou malinkaté, záleží totiž, jakým způsobem jsou uchycené) a prý je větší riziko vypadnutí při zmenšování/zvětšování, příp. některé typy prstýnků s brilianty raději velikostně neupravují, jen na vlastní riziko. Takže já měla představu, že snubní prsteny budeme mít klasické - stejné kroužky pro oba, tedy jen namísto žlutého zlata v bílém zlatě. Ale jsem žena marnivá, tak jsme si předdstavovala i nějaké to pěkné zdobení ve formě ornamentů. Na českém trhu jsem se setkala s kýčovitými ornamenty, nakonec tedy vyhrál podiamantovaný pro mě a bez podiamantování pro snoubence :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já taky chtěla bez kamínku, ale jak jsem viděla ty naše -s diamantem, tak nebyla cesta zpátky :-D nicméně to není žádná divočina - vypadaj naprosto klasicky. Vypadnout ten kamínek samozřejmě může, záleží na provedení - tak se budu modlit aby vydržel. Ale zlatník říkal, že titan a briliant jsou jedny z nejtvrdších materiálů, takže hnout by se to nemělo... Titanový se bohužel zvětšit nedaj, takže holt nesmim ztloustnout ;)
Odpovědět
Profilova fotka
My máme s manželem bílé zlato, prstýnky jsou stejné, jen v tom mém je maličkatý diamant. Změna velikosti není problém, diamant je vsazovaný, takže by vypadnout neměl. Nosím ho zatím krátce, nesundávám a je to bez problémů. Nemyslím si, že by byla nějáká velká pro a proti. Jen asi u prstenů s honě kamínky po obvodu je problém se změnami velikosti a rytím. Já mám jeden pidi kamínek a s tím není žádný problém.
Odpovědět
@chatte U prstenů s hodně kamínky je změna velikosti problém, ve zlatnictví nám říkali, že pak může některý z nich vypadnout, když se velikost mění. Ale prý to záleží i na šířce prstenu a hlavně způsobu uchycení kamene. U jednoho nebo u dvou prý většinou změna velikosti problém není. My jsem se rozhodli pro klasické hladké bez kamene a to hlavně z toho důvodu, že s kamenem se nám nelíbí (a mě to navíc moc snubní prsten nepřipomíná, ale já jsem stará konzerva :-D) a chtěli jsem oba elegantní nadčasovou klasiku. Navíc já mám ráda docela výrazné šperky a je i snažší pro mě kombinovat hladký prsten než nějak zdobený. Ale je to docela boj, protože všude ve zlatnitcví nám podsouvají snubáky s kameny... 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
Původně jsem vlastně taky chtěla bez kamenů, aby byly oba stejné...ale pak se mi zalíbil jeden, který měl kameny po celém obvodu a vypadalo to moc hezky, tak jsme neodolali. Je to asi zajímavější než jen hladký kov. Změnu velikosti jsem nějak neřešila, nemyslím si, že kdy budu schopná přibrat tolik, aby se mi prsty změnily (moje babičky nosí obě svoje snubáky celý život). Vypadnutí kamenů si nedovedu představit, ještě jsem neslyšela, že by se to někomu stalo...navíc by ti ho pak stejně museli dát znovu, jejich chyba, že to udělali blbě. Akorát když kameny, tak diamanty - zirkony se odírají a za chvíli nevypadají hezky
Odpovědět
Ahoj, my máme oba stejné prstýnky, jednoduché, hladké kroužky. Takhle jsme se rozhodli, protože jsme chtěli mít prstýnky stejné, hladké nepřerušené jako symbol nekonečna. :) Koukali jsme i na různé jiné varianty ale rozhodlo i to, že prstýnky máme na celý život a kdybychom si vzali něco hodně výrazného, zdobeného, za deset, dvacet let už by se nám taky nemusely prsteny líbit. Kameny jsem nechtěla,ty hladké prstýnky se na prstu točí, takže by beztak byl určitě většinu doby divně natočený. :)
Odpovědět
@littlecharm Taky jsem byla přesvědčená, že snubní prsteny mají být bez kamenů, ale zatím kamkoliv jsme přišli, tak byli téměř vždy kameny aspoň na tom dámském. Jo a taky jsem už někde slyšela, že prsteny s kamínky nezvětšují/nezmenšují právě kvůli těm kamínkům. A to podiamantování, to je nějaká povrchová úprava, nebo je celý ten prstýnek posázený malými diamanty?
Odpovědět
@chatte Podiamantování je povrchová úprava, takže prsten je krásně třpytivý :) Mrkni kdyžtak do mého alba, mám je tam vyfocené. Já jsem docela konzervativní, takže když mám briliant na zásnubáku, tak na snubáku být už nemá. Snubní prsten s briliantem má nevěsta, pokud nedošlo k zásnubám před svatbou a zásnubní prsten logicky nemá :) Je mi jasný, že dnes to málokdo dodržuje. Navíc opravdu 90% snubních prstenů v obchodech mají dámskou verzi s kamínkem. Prý se to nosí. Můj vkus ovšem není většinový, tak jsem se nakonec ukecat nenechala :) Ač některé s kamínkem se mi líbily :-D Tak třeba k narození budoucího mimča by mi takový prstýnek vůůůbec nevadil :-D
Odpovědět
@barbora_b Tak to já tu změnu velikosti řeším právě proto, že moje babička třeba snubní prstýnek ani nemůže sundat. Myslím, že ikdyž neztloustneš, tak stářím se třeba zvětší klouby. Kromě toho mě třeba prsty v horku natékají. Plánujeme, že nám vydrží do stáří, tak myslím, že možnost toho, že ten prstýnek jde zvětšit/zmenšit by tu být měla, ikdyž bychom to třeba pak ani nevyužili. Nicméně jsem trochu zmatená, že v někteří zlatníci říkají, že to není problém a jinde to nedoporučují.
Odpovědět
Profilova fotka
@chatte no to mě natýkaj taky, chce to mít lehce rezervu na tom prstýnku, ne moc, ale nekupovat ho prostě úplně narvanej....já si teda myslím, že by to problém být neměl, ani kdyby sis ho fakt nechala zmenšit. Zásnubák jsem si nechala zmenšovat teda citelně, má v sobě kameny, a nikdo nic neříkal. Přítel totiž koupil asi o šest čísel větší prsten, než měl být :-D Asi chyba zlatnictví, nesl jim nějaké mé starší prsteny jako vzor velikosti, ty tak velké určitě nebyly.
Odpovědět
Článek se načítá
@littlecharm To já už právě koukala :-) , ale nebyla jsem si jistá, opravdu vypadá jako celý posázený malinkými briliantíky, ale zas když jsi psala, že jsi chtěla bez tak mi to bylo divné. Já mám taky diamant v zásnubním prstenu, tuhle tradici jsem ale neznala, že když je v zásnubním, že ve snubním být nemá. Já to brala spíš tak, jak jsem to viděla u svých babiček i rodičů, prstýnky měli vždy oba stejné, maximálně třeba ten pánský byl malinko širší. Každopádně bych chtěla aby snubní prsten vypadal jako snubní - už jsem taky viděla snubní prstýnky, kdy ten dámský vypadal úplně stejně jako prstýnek co jsem nosila běžně na prostředníčku a vidět na někom takový prstýnek tak by mě ani nenapadlo, že je dotyčná vdaná.
Odpovědět
@barbora_b To se divím, že zmenšili prsten o 6 velikostí. Mně přítel vybral prsten o 5 velikostí větší, protože tento menší neměli, byl jen jediný. Prodavačky mu tvrdili, jak ho v pohodě zmenší. A nakonec zlatník koukal jak puk, že v žádném případě nebude zmenšovat prsten o 5 velikostí, obzvláště když měl veliký briliant a okolo menší briliantíky - že je riziko, že brilianty vypadnou, briliant se poničí, příp. se poničí tvar prstenu. takže jsme pak společně vybrali jiný, jednodušší, ale padnoucí :)
Odpovědět
@barbora_b Já právě kvůli tomuhle si s tou velikostí vůbec nejsem jistá, zkoušeli jsme si to dvakrát, jednou na svatebním veletrhu a jednou na těch kroužcích ve zlatnictvích, přítel to měl pokaždé stejně a já jsem měla rozdíl tři čísla, tak nevím.
Odpovědět
Profilova fotka
No, nepamatuju se přesně, možná, že byl o pět velikostí větší...ale menší ten rozdíl určitě nebyl. Ale problém určitě nebyl a už vůbec, že by mi vypadly...vše drží jak má a to s tím dělám někdy psí kusy, že se sama divím :-) Někdy zapomenu, že ho mám na prstě no. Ale je fakt, že mám dojem, že ta zadní strana není úplně ideální po zmenšení, že dřív měla lepší tvar..ale to je fakt detail, není to vidět
Odpovědět
Profilova fotka
@chatte hlavně si zkus velikost někde, kde mají normální zkušební prsteny, co jsou samostané....takové ty kroužky všechny pohromadě na jednom držáčku, jak to někde mají, ty podle mě neměří moc dobře Jinak ale rozdíl může dělat i to, jak je prstýnek široký....čím širší, tím větší číslo mít budeš
Odpovědět
Profilova fotka
Ve snubáku mám malinkatý briliantek a po roce a osmi měsících neustálého nošení 24 hodin denně zatím žádný problém. Paní zlatnice mi říkala,že je dobře uchycený a vypadni už by neměl,tak uvidíme :-)
Odpovědět
@barbora_b Trochu se s Tebou rozcházím v názoru na zirkony, mám jich celkem 5 v prstenu již téměř 20 let. nosím jej denně a žádné "odření" na nich nevidím :-) Vypadají stále velmi pěkně. Nicméně diamanty jsou diamanty. :-)
Odpovědět
@chatte Prsteny s kameny jsou krásné. Já s budoucím manželem si necháváme dělat prsteny s kameny na zakázku u PANA zlatníka Mádra, konkrétně na vypadávání kamenů jsem se ho ptala a podle něj záleží na uchycení kamene. Správně zasazený kámen by prý ani po případném zvětšení prstenu vypadnut neměl. Přeji šťastnou volbu.
Odpovědět
Profilova fotka
@newstar ale jo, ony se odřou....měla jsem naušnice (naušnice!) a fakt jsem ty odřeniny viděla. Je jasný, že to není nijak extra vidět, když na to nečumíš detailně jako já... :-D
Odpovědět
Mně teď prstýnek celý diamantový dělali v Antverpách, takže může jen k tomu zmenšování/zvětšování. Rozhodně to jde, i když jsou kamínky po celém obvodu. Věřím, že kde jinde než na největší diamantové burze v Evropě by to měli vědět líp. :-) Pokud jde o tu praktičnost, tak všude doporučují třeba na mytí nádobí sundavat. Ale mám myčku, tak jsem v klidu. ;-)
Odpovědět
my se na to taky ptali a záleží na typu prstenu, jeho provedení a materiálu - některé musí procházet ještě povrchovou úpravou, která se provádí před vsazením kamenů, což když se potom prstýnek zvětšuje/změnšuje může být problém. U prstenů s kameny se prý prsten na jedné straně rozřízne, upraví a potom znovu zataví. Ty spoje tam můžou a nemusí být potom vidět, ale hlavně né u každého prstenu to jde - nepamatuju si už přesně ty příklady, jak nám to ve zlatnické dílně říkali, když jsme se ptali, ale př.(fakt jen příklad pro lepší pochopení, nepamatuju si už přesně jestli zrovna zmatnění je problém) pokud je prsten matný, tak zmatnění se provádí před vložením kamenů, tzn. že po úpravě, kterou jsem výše zmiňovala by nešel prsten znovu zmatnit, neb jsou v něm kameny ... Jinak co se diamantů týká, tak bych se nebála, je to nejtvrdší minerál na světě, takže ten se opravdu jen tak nepoškrábě, pokud je kvalitní ;-) (ale od toho je certifikát). Co se vsazení kamenů do prstenu týká, tak většinou, když se pracuje s diamanty, kameny se vkládají způsobem, aby nevypadávaly, tohle bývá spíš věc zirkonků a jejich jednoduššího vsazování. Já osobně s prstýnkem dělám vše a kameny drží jak přibité ;-) a manžel má prsten bez kamenů (s kameny mu to přišlo zženštilé :-D) a prstýnek nosí jen ven, doma ho sundává
Odpovědět
Profilova fotka
Pracuji v tureckem zlatnictvi uz vic nez dva roky. Pokud si poridite prsten s diamanty, ktere nebudou po celem obvodu, nebo kde bude popr. jeden vetsi kamen, pro sikovneho zlatnika nemuze byt zadny problem prsten zvetsit ci zmensit. U nekterych modelu potom take zalezi na konecnem vzhledu, pokud se prsten zvetsuje treba o 2 cisla. Ale to vse zalezi na Vas. V kvalitnim zlatnictvi vam take musi nabidnout kvalitni sluzby. V Cechach se bohuzel setkate s mnoha, kde Vam reknou, ze to nelze. Je to ale z duvodu neochoty nebo nedostatecnych zkusenostech zlatnika. Jinak pokud chcete prsten s kamenem casem zmatnit nebo udelat podobnou povrchovou upravu nemusite se niceho bat. Je to naprosto bezne, stejne jako treba zmena barvy prstenu, rhodiovani. Takze s chuti do toho, kazda zena by mela vlastnit jeden diamant. ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
Profilova fotka
jestli chceš s diamantem, tak jen doporučuju. Já osobě mám zásnubní už 3 roky s diamantem a sundala jsem prstýnek jen v době těhotenství a jinak jej nosím stále. Teď už mám rok i snubní také s diamanty a už bych neměnila. Cena malých kamenů není o moc vyšší než zirkonů, v kvalitním zlatnictví dostaneš certifikát včetně záruky a rozdíl od zirkonů je ten, že diamanty "neslepnou". Ten na zásnubním stále září jako nový.
Odpovědět
Ahoj! Já mám zásnubní prstýnek z bílého zlata s diamantem, který drží jen za takové "nožičky" - to se dneska dělá, aby jako byl celý vystouplý, mohlo přes něj procházet světlo a hezky se třpytil. Ze začátku jsem se hrozně bála, aby nevypadnul, ale už ho nosím půl roku a zatim dobrý :-) Je fakt, že doma si ho sundavám, protože diamantík pak přeci jenom chytne krém na ruce apod. a je pak zašlý, musím ho jednou za čas leštit. Taky jak se otáčí tak si ho furt zase natáčím zpátky a doma už mě to rozčiluje. Snubáky (mám foto v albu) máme z kombinace bílého a červeného zlata, lesklé. Je fakt, že už je na nich vidět spousta škrábanečků, ale s tím jsem počítala. Po delší době už se to "sleje" a nebude tak vidět - jako na zásnubáku. Máme oba stejné, nelíbí se mi, když stejné nejsou, mělo by být na první pohled vidět, že patří k sobě. Navíc když mám diamant na zásnubním, tlouklo by se to, kdyby byl i na snubním.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 letech
@littlecharm tradice diamantových prstenů je jen asi 80 let stará, takže taky nic moc tradičního... navíc spíš business
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?