Z jakého důvodu si doma vyrábíte svatební oznámení?

Ahoj nevěsty, už dlouho si lámu hlavu jednou věcí. Svatba je už ze své povahy nákladná záležitost, a všechny chceme, aby ten náš den byl dokonalý. Necháme si šít (nebo si půjčujeme) drahé svatební šaty, objednáváme si nádherné svatební dorty, některé nevěsty si i půjčují pěkná auta, platíme za profi květinovou výzdobu. ALE - s čím se tu často setkávám, jsou "home-made" svatební oznámení a jiné svatební tiskoviny, které prostě na první pohled vypadají... no, jako "home-made". Takže by mně zajímalo, proč tak důležitý den ohlašujete svým blízkým na koleni dělanými amatérskými tiskovinami. Svatební oznámení by přece mělo vypadat daleko lépe, než kdejaký leták ze schránky (rozhodně ne hůř!), a dopředu udat tón a náladu celé akce. Nechci se rozhodně nikoho dotknout, ale opravdu by mně zajímalo, proč je tohle tak častým trendem. Můj zájem je čistě soukromý (sice jsem grafik, ale živí mně jiný obor činnosti, který nijak nesouvisí se svatbami). Pokud byste mi mohly odpovědět na tyto otázky, budu ráda. 1) Jsou hlavním důvodem finance? (Někde ušetřit musíte, tohle se vám zdá jako nejschůdnější řešení.) 2) Je vám to jedno? (Oznámení a další tiskoviny pro vás prostě nejsou důležité.) 3) Nevidíte rozdíl mezi profi oznámením a vámi dělaným oznámením? (Oznámení a další tiskoviny jsou pro vás jen nosiče důležitých informací, jinak to řešit ani nechcete, případně se Vám vaše domácí oznámení opravdu líbí a nevidíte rozdíl mezi jimi a prací profi grafiků.) 4) Další důvody..?
Odpovědět
@lemona Já jsem zprvu taky chtěla oznámení dělat sama, ale to jen z toho důvodu, že přítel je grafik a živí se tím. Já bych to dala vše pak reálně dokupy. Tím pádem to bude opravdu do puntíku a nebudeme mít např. klasické písmo z Wordu. Dále i další tiskoviny bude dělat on, takže vše bude ladit a nebude to nijak přeplácané, protože oba na to máme oko :-) Uvidíme, jak to nakonec dopadne, každopádně návrhy budu mít "šité na míru" ale určitě využijeme kvalitní tisk. ;-)
Odpovědět
@retrospectiv Děkuji za odpověď, ale já právě měla na mysli nevěsty, které nejsou z oboru. Pokud je tvůj nastávající grafik, tak pak je to samozřejmě o něčem jiném! :-)
Odpovědět
Mé důvody: - nenašla jsem oznámení, které by bylo opravdu podle našich představ - slečna z Fleru, která by mi ho vyrobila, by si účtovala 60,- Kč/ks + 10,- Kč/za každou kartičku, tedy bych dala 90,-Kč za jedno kompletní oznámení + 300,- za návrh, navíc i tak byl všechno problém. Takže v podstatě finanční důvod - výše zmíněné oznámení není problém vyrobit doma, jen samotné oznámení a kartičky jsem nechala vytisknout v grafickém studiu - mám vzdělání, které zahrnuje i určité grafické vzdělání, jsem celkem zručná Celkově si tiskoviny dělám sama, je to proto, že je to pro mě důležité a služby mnohých (ne všech!) grafiků jsou k pláči. Nic dalšího si na svatbu nedělám, nejsem fanouškem papírových svateb. A musím souhlasit, že mnohá ručně dělaná oznámení vypadají fakt tragicky.
Odpovědět
Profilova fotka
@lemona Sice ti neodpovim, protoze ja si sama oznameni nedelala, ale naprosto s tebou souhlasim, ze vetsina home-made oznameni proste vypada jako delane doma po vecerech.. ja nerikam, ze se nenajdou i nejake hezke, dobre zpracovane nebo velmi originalni, ale vetsina mi taky prijde nic moc.. u tech svatebnich novin to chapu, vlastne i u jmenovek (ktere vetsinou vyjdou od firem hodne draze kvuli poplatku za sazbu) a ostatnich tiskovin jako podekovani rodicum, basnicka na dary, informace hostum, smerovky, cedulky, atd... ale u toho oznameni vazne ne, presne jak pises, vzdyz je to to prvni co hoste vidi a z ceho si delaji predstavu jaka bude svatba.. ja i pocitala odhadem na kolik by mne to domaci mohlo asi tak vyjit (tisk oznameni by byl v profi tiskarne, protoze nase obyc laserovka by vybrany papir nezvladla) a ten rozdil byl naprosto smesny a to jsem nepocitala cas nad tim straveny..
Odpovědět
@kacenkakaca Takže důvod byl cena + nedostatečná nabídka? Jinak tvoje album s představami se mi moc líbí. Nehodíš tam i tvé oznámení?
Odpovědět
@lemona V podstatě ano, ale ta nedostatečná nabídka byla hlavní. Pokud bych našla odpovídající oznámení, zaplatila bych klidně vyšší částku, ale ne za něco, co je jen napůl. Oznámení nezveřejním, je to soukromá věc.
Odpovědět
Moje duvody: - Na internetu se mi libily jenom ty nejdrazsi, a kdyz jsme to srovnali se samovyrobou, tak jsme usetrili asi 4000Kc, coz neni malo - Podstatne bylo pro me hlavne to, aby lide vedeli, ze jsou zvani, a vedeli, kdy, kde a v kolik, takze jsem nepotrebovala mit to nejhezci, co se na trhu nabizi - Mam sikovne lidi v rodine, kteri byli ochotni mi oznameni navrhnout, a bratr je grafik, takze pro nej nebyl problem to hodit do grafickeho programu tak, aby to vypadalo pekne. Takze kombinace financi a toho, ze mi to v rodine byl schopny nekdo vytvorit tak, aby se nam to libilo.
Odpovědět
Ano byly to hlavně finanční důvody. Na svatbě šetříme, kde se dá. Mám celkem zručnou dceru a vytvořila nám na počítači oznámení, které nám bohatě stačí. Ano viděla jsem hezčí, ale tohle je podle našich představ a líbí se nám. Dcera stáhla několik fontů, udělala tedy více možností a potom jsme si vybrali. Ve velkoobchodě jsme nakoupili mramorovaný modrý papír, na jednu čtvrtku jsme vytiskli tři oznámení a rozstříhali. Každému se líbilo a my jsme spokojení. Omluvte kvalitu fotky, je to focené mobilem, ale pro ilustraci to snad stačí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
1. první implus proč si vyrobit oznámení vlastní byly finance, takže odpověď je ANO. Svatba je nákladná, jak píšeš a já ji nechci jen se svědky a nazdar. Takže se snažím vymyslet, kde lze ušetřit, aniž bych snižovala mnou očekávanou kvalitu. 2. Tvořím již dlouhou dobu různá přání, dekorace, výzdbou, takže vím, že jsem zručná a tvořivá, to je další důvod, proč jsem u tohoto nápadu zůstala. Vím, že oznámení nebude "letáček na party" a přitom mě vyjde levněji. 3. Jsem soudná a určitě vidím rozdíl mezi některými home made a profi oznámeními, ale respektuju každého vkus. A myslím, že ty zase musíš sama uznat, že některá home made oznámení jsou úžasná :) že je opodstatněné, že si to holky dělají doma na koleni. 4. Co se takhle bavím s holkama, tak pokud se pro něco takového rozhodnou, tak bývají důvodem převážně opravdu jen finance.
Odpovědět
Já to vezmu z duhé strany.... pro nás byla jasná volba si oznámení nechat udělat od profíků (ikdyž by to pro nás nebyl problém udělat si ho, ale jak píšeš, vždycky je poznat, že je to dělané doma "na koleni")....stálo nás sice 6000,- (oznámení, obálky, 2 druhy zvacích kartiček, jmenovky), ale nelitujeme toho, je pravda, že jsme si vybrali to nejdržší co bylo, ale je přesně podle představ nás obou a penízků nelitujeme.
Odpovědět
tak to mi příjde jako dost ošklivý příspěvek teda :( Já si budu taky vyrábět, protože nehodlám dát za ty nádherné co se mi líbí třeba 40 a více za ks-potřebuji cca 100!!!!!!!!! A to že nebude dokonalé mi nevadí, budu mít radost z toho, že ho budu tvořit sama a co jsem tady viděla doma dělané, tak byly většinou pěkné-jo a ještě jedna věc, kdo z obdarovaných to oznámení stejně za chvíli nehodí do koše :)
Odpovědět
Naše důvody byly takové, že jsme chtěli oznámení s naší fotkou, jednoduché, bez přílišného zdobení. Dávali jsme ho jen příbuzným a přátelům, takže jsme chtěli, aby oznámení bylo osobní a o nás - manžel je motorkář veteránista a oblíbená motorka hrála na oznámení i na svatbě důležitou roli. V rodině máme fotografa, který zajistil realizaci fotek, společně jsme dali dokupy text a příbuzný fotograf nám zajistil vytištění. Oznámení jsme tedy měli přesně, jak jsme chtěli. To, že nás vyšlo levněji byl příjemný bonus.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@lemona 1) Finance jsme moc neresili, ale oznameni jsme chteli hodne jednoduche. Navic jsme si vymysleli pecet na obalky z 3D tiskarny, coz bysme stejne delali doma. Takze nam prislo zbytecne vybirat u profesionalu, kdyz jsme ho chteli jednoduche. 2) Nic jineho nez oznameni jsme z tiskovin nemeli. Takze tech 50 oznameni jsme na fotopapir doma zvladni vytisknout.. 3) Grafikovi ci jinemu profesionalovi bysme museli vysvetlovat co vlastne chceme, co se nam libi a co ne. To je v nasem pripade sozite, protoze manzel je casto na sluzebkach. Takhle jsem se inspirovala na internetu a poslal mu odkazy s vyberem, co se libi mi. On mi v odpovedi vybral 3 ktere se mu libi nejvic a z tech jsme vybrali finalni. Zapojovat do vyberu grafika by byla v nasem pipade jen pritez. 4) Nad oznamenim jsme stravili asi vikend a pekne jsme si ho uzilii :-) nez to byla ta spravna zelena, nez jsme to napasovali spravne na papir... Ale jak jsem jiz psala, jednoduche oznameni nam prislo zbytecne sverovat do rukou profesionalu. http://www.beremese.cz/blog/craki/mes... http://www.beremese.cz/blog/craki/mes...
Odpovědět
Profilova fotka
My si budeme dělat oznámení doma, zatím máme za sebou save tha date kartičky, oznámení teprve tvořit budu. Když nad tím tak přemýšlím, tak sme asi ani nepřemýšleli nad tím, že bychom si ho nechali dělat. Tvořit mě baví a tohle mi přišlo tak nějak automaticky, že si to udělám sama. 1) Peníze nejsou hlavním důvodem, ušetření je jen takový bonus. 2) Jedno mi to rozhodně není, proto si ho dělám sama, když sem procházela nabídky, tak sem nenašla nic, co bych řekla - to chci. 3) Je mi jasný, že tam rozdíl je, nemůžu se srovnávat s profi grafickým studiem, ale myslím, že se mi to zatím daří pěkně a jsem spokojená, pozvaní se mě ptali kde sme si ho nechali dělat, takže to asi taková hrůza nebude. :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lemona já chtěla něco originálního a podle svých představ, navíc jsem doma s dětmi, tak jsem měla čas si na přední stranu oznámení vyšít zvolený motiv - ostatně pochybuju, že bych někde vyšívané oznámení sehnala... Většina profi oznámení se mi ani nelíbí, takže bych měla problém najít takové, které by mě opravdu zaujalo. Ta moje oznámení sice nebyla ani zdaleka dokonalá - na některých byl hůř uříznutý papír, nakřivo nalepená fotka nebo text, ale mně to až tak nevadilo a z ostatních příbuzných si toho nejspíš většina ani nevšimla... :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Ano, důvodem byly finance. Po sečtení všech nákladů v položkovém rozpočtu jsme začali škrtat, co pro nás není důležité, nebo kde můžeme slevit na nárocích. Neboť jsme měli někde strop, přes který jsme nemohli jít. Takto to vlastně dělám i ve své profesi projektanta domů - nemáš na tu terasu? Tak ji tam mít nebudeš, bude tam dlažba, ale zbydou Ti peníze na dům. Dalším bylo to, že oznámení nakonec dopadlo daleko osobněji, než kdybychom vybírali z "typových". V neposlední řadě bych tu ráda zmínila fakt, že jsme oznámení posílali mailem. Tedy, kdybychom jako za starých časů posílali poštou, tak bych se asi už nad profesionálním lookem zamyslela více.
Odpovědět
Profilova fotka
Jednoducha odpoved pro me... Protoze oznameni, ktere jsem si vymyslela v nabidkach neni a ty romanticke srajdicky me nebavi :)
Odpovědět
Oznámení jsme si navrhli sami a poté nechali vytisknout na hezký papír v tiskárně, na grafických úpravách jsem strávila poměrně dost času, několik večerů, ale výsledek, podle mého stojí zato. 1 . finance nebyly nejdůležitější důvod, ale dost důležitý. Srovnatelné oznámení by nás u profíků stálo víc. 2. oznámení je pro mě důležité, proto jsme nechtěla nic fádního, co má každý druhý 3. mezi prací profíků a home-made lepeným oznámením vidím rozdíl, ale to naše se mi líbí, nikde není křivě nalepená fotka nebo něco. Jedna kamarádka (vystudovaná grafička) se dokonce ptala, kdo nám dělal návrh, odpověď - všechno my sami 4. hlavní důvod byl ten, že jsem chtěla originální a osobní oznámení, kde bude decentní fotka nás dvou + jsem dotvořila koláž z obrazů
Odpovědět
Profilova fotka
U nás byl hlavní důvod to, že jsme si chtěli vymyslet něco svého, něco, co bude jenom naše, stejně jako naše snubní prsteny a hlavně, že náš celý koncept svatby na statku byl hodně homemade, uvolněný a rozevlátý, takže naopak nám to přišlo vhodný. O peníze nám nešlo, kdybychom to měli na zámku, rozhodně bychom sáhli po profesionálním oznámení, které by k dané atmosféře ladilo.:)
Odpovědět
Profilova fotka
moje kamarádka měla relativně malou svatbu a protože byla doma na rizikovém těhotenství, tak oznámení dělala, a to tak, že pro každého namalovala speciální, na dřevěnou destičku. Například synovcovi červeno-zeleno-žluté ala Bob Marley :-) My jsme si teda nechali dělat, nejsem ani kreativní, ani tvořivá, a už vůbec nemám čas :-D
Odpovědět
Profilova fotka
U nás rozhodovalo to, že se já sama chci na své svatbě podílat.... oznámení od cizích lidí nemá to kouzlo.... já ho budu tvořit s láskou a proto je pro mě vzácnější :) Samozřejmě, pokud se mi nepovedou nebo mi to nepujde, hodím je do koše a objednám, protože žádné ulepená, uplácané "chuďátka" nechci... proto začínám s plánováním už tak brzy :D abych měla čas napravit škody spáchané mou osobou :D
Odpovědět
Profilova fotka
@lemona 1)NE, kvuli financím to nebylo 2) ani ANO ani NE lunt paíru by to neměl být, ale jsou dležitější věci 3) dělala mi ho dcera, která je grafik (v te době student) možná není dokonale podle profi měřítek, ale pro mě bylo 4) ze srdíček, medvídk, holoubku a kraječek jsem dostala cukrovku, zkazily se mi zuby a nakročila jsem k bulimii, páč se mi u toho chtělo blinkat....
Odpovědět
Profilova fotka
Ale musím teda říct, že jsem tady snad ještě nenarazila na nějaké vyloženě nepovedené .... všechny co jsem viděla se mi líbily :)
Odpovědět
@katkafcs Já jich tu viděla spoustu. Je fakt, že většina je většina je spíš z kategorie "nenadchne, neurazí", ale pár opravdu jadrných exemplářů jsem tu viděla.
Odpovědět
Profilova fotka
@kacenkakaca No já jsem tu jen chvíli tak třeba ještě nějaké najdu :) ale já naopak našla několik, které mě nadchly :) ale já svojí představu mám jasnou, otázka jak se povede dát do reálu :)
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodně nejsem grafik, jsem porodní asistentka.... Myslím si, že nemám levý ruce a chtěla jsem si na svoji svatbu přispět co nejvíce. Mám pocit, že to neypadá jako leták do schránky. Nechci vypadat uraženě, ale trochu mě to popíchlo ;-) Dost jsem si s nimi vyhrála :-)
Odpovědět
@lemona Souhlasím s tebou. Já si myslím,že zrovna na oznámení by se šetřit nemělo,já si vybrala velký oznámení formátu A4,za 70 kusů jsme zaplatili 3 tisíce,ale vyplatilo se nám to. Všichni říkají jak to máme nádherné,a že takové oznámení se dneska už nevidí,že dneska co si ty lidi dělají i sami,že to je hrůza. Takže říkám narovinu,není nad to si to nechat udělat u profesionálních tiskáren.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si dělali oznámení ze stejného důvodu jako @Rhonwyn . Ne že bych si na Fleru nevybrala, ale nikde nedělají trojjazyčné a už vůbec ne s draky, kteří byli naše téma. A možná je vidět, že jsme ho dělali doma, obrázek kreslil kamarád, ale všichni ocenili kreativitu a že si to mohli přečíst ve svém jazyce :)
Odpovědět
Profilova fotka
Já si tedy vůbec nemyslím, že by nutně všechny svatební oznámení vypadaly jako na koleni vytvořené a mnohdy si myslím, že je to jen věc názoru a vkusu. My si svatební oznámení dělali z více důvodů, já mám prostě tvorbu čehokoliv ráda, baví mě to a tak bych proč kromě tisku si ho neuděla sama, v hlavě už jsem měla představu hodně dlouho, v grafickém studiu by vyšlo o 200-300% dráž a třeba věřím, že i s použitým font by měly některé studa problém. Takže za nás prostě home made a byli jsme spokojeni a co jsem slyšela od lidí, tak se moc líbilo.
Odpovědět
Nenašla jsem u nás takové, které by se mi úplně líbilo a ze zahraničí by to vyšlo moc draho. Pracovat s grafikem se mi nechtělo, někdy je to na dlouho a výsledek nejistý. A pak mě taky těšilo, že je opravdu "naše", vložili jsme do něj svoje nápady a energii. Myslím, že nevypadá nějak amatérsky, i když tisknout jsem ho teda nechala u profíků.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?