Text na svatební oznámení - pravopis

Ahoj :-) potřebovala bych malou radu na oznámení budeme mít: Oznamujeme celému světu jednu prostou krásnou větu: Budeme se brát! A já si nejsem jistá jestli mezi slovy " prostou krásnou" by neměla být čárka. Zkoušela jsem googlit, ale někde čárka psaná byla a někde ne. Tak když by někdo věděl, jak to bude správně, budu ráda :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych ji tam dala: http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=870
Odpovědět
Profilova fotka
Já teda nejsem žádný češtinář, ale co si vybavuju tak se jedná asi o přívlastek postupně se rozvíjející a tam se čárka nepíše. Případně mě prosím opravte, pokud se pletu.
Odpovědět
Já se domnívám, že tam čárka nebude. Ale ruku do ohně bych za to nedala :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucie_sev Já bych řekla, že je to přívlastek několikanásobný. Jak se pozná přívlastek několikanásobný? Dá se pořadí otočit (krásnou - prostou, prostou - krásnou, to je fuk), dá se mezi ně dát "a" (prostou a krásnou, úplně v pohodě). Nic z toho u postupně rozvíjejícího nejde. A u několikanásobného čárka je.
Odpovědět
Profilova fotka
@drabik no to je právě to, že mi to jako několikanásobný nepřijde. Jak píšete tak několikanásobný se dá různě přehazovat a proto se tam píše čárka. A tady mi to moc jako přehazovací nepřipadá, tím pádem mi to přijde jako postupně rozvíjející.
Odpovědět
Profilova fotka
Fakt vám přijde, že věta "Oznamujeme světu jednu krásnou, prostou větu." má jiný význam, než věta původní? Nemyslím to rýpavě, každý to může vnímat jinak, ale já v tom necítím prakticky žádný rozdíl. =-) Postupně rozvíjející je třeba "první jarní den", "poslední indiánská bitva", "zimní olympijské hry", zkrátka výrazy, které vynecháním členu, jenž se váže na podstatné jméno, pozbývají smyslu (a otočené je to blbost). Třeba Sládkovy klasické "Velké, širé, rodné lány" jsou všude s čárkami, to mi přijde jako dost podobný případ.
Odpovědět
V tomto případě bez čárky, opravdu se jedná o přívlastek postupně se rozvíjející: prostou - krásnou. @drabik Klasika Sládka, prosím, z tohoto druhu gramatiky vynechte. Děkuji :-D ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tamaraad Tak to jsem blázen. A proč? :-| Ráda bych si to zapamatovala pro příště, jak to tedy bezpečně poznám.
Odpovědět
@drabik tak v tomto případě bych se na to dívala čistě jako na básnický text, tedy umělci bych ty čárky prominula. Myslím si, že se jedná o přepiš původního autorova textu, který nevykazuje žádné zásadní gramatické chyby, tedy je tolerován jakožto umělecké dílo. Pokud se na tu větu podívám čistě gramaticky, tak bych ji uvedla bez čárek, opět se jedná o přívlastek postupně se rozvíjející: "velké (do délky) širé (do šířky) rodné lány", ale přijatelná by byla i varianta "velké, širé rodné lány", pokud by ty délkové míry nebyly chápány jako postupně se rozvíjející :-) Každopádně za širé čárka nepatří.
Odpovědět
Profilova fotka
@tamaraad Já nemyslela u Sládka, ale tady u té zakladatelčiny věty. :-)
Odpovědět
@drabik Tak to se omlouvám, za nejasnost. Klasik = pan Sládek. Každopádně děkuji za věcný a konstruktivní komentář (i chytrou knihu jsem otevřela :-) )
Odpovědět
Profilova fotka
@tamaraad :-D Jo jo, klasika Sládka nechme stranou, ale mně pořád není jasné, proč není čárka v té zakladatelčině větě, proč to je přívlastek postupně rozvíjející, ne několikanásobný, a jak to poznám. Jestli tě tedy ještě můžu zdržovat. ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@drabik za mě "prostý krásný" je postupně rozvíjející se ...
Odpovědět
Tak jsem ještě hledala a našla jsem někoho kdo se věnuje profi výrobě oznámení, tuto větu na ukázkách oznámení měl a byla psaná bez čárky...taky bych tam osobně tu čárku nepsala, tak snad to bude dobře :D
Odpovědět
Profilova fotka
@luccka17 teda troufám si tvrdit, že to je klasický češtinářský oříšek a dá se to vnímat i tak, i tak. nechala bych to bez čárky, neviděla bych to jako chybu ani v jednom případě. Ale "někdo, kdo dělá profi oznámení" pro mě poslední dobou není zárukou vůbec ničeho. Neumí si pohlídat ani jednodušší věci, natož pravopis :D
Odpovědět
Píše se to bez čárky. PS: Možná to berte jako zásah osudu, který vám napovídá, abyste se nad tím textem zamyslela z obecnějšího hlediska. Vyskytuje se asi tak na každém třetím svatebním oznámení, ještě máte šanci zvolit něco originálnějšího :D
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?