Jak slušně odmítnout děti na svatbě?

Ahojky nemáte někdo nápad jak slušně napsat do pozvánek přátel ,aby nechali děti doma a přitom je neurazili ? :-) díky za nápady
Odpovědět
Napsala bych někam do poznámek, informací nebo na zvláštní kartičku (ne prostě přímo do oznámení), že se bude jednat o akci pro dospělé. Snaž se tam nepsat tu negaci, napiš to prostě obráceně, že chceš jen dospělé.
Odpovědět
Urážecí typy se stejně urazí, volila bych nějakou neutrální informaci - akce 18+ nebo vhodné pouze pro dospělé a podobně :). Ultramatky se vytočí do vrtule, zbytek bude rád, že má legitimní výmluvu a zařídí si hlídání. Pár jedinců bude mít možná reálnou výmluvu, proč nejít (separační úzkost dítěte, absence hlídání, náročné uplakané dítě a podobně). Tak, jak ty očekáváš neurazení se hostů, neuraž se, pokud někdo odmítne bez dítěte přijít, ač etiketa s mrňousy nepočítá :).
Odpovědět
Profilova fotka
děti k životu patří a ke svatbě taky já bych bez dcery nikomu na svatbu nešla samozřejmě že večer už by bylo domluvené hlídání, ale pro dceru to je zážitek vidět nevěstu a vše kolem tak raději nejít než jít sami a vysvětlovat dceři že nemůže protože to je zakázaný. Na druhou stranu je to každého věc takže tak:)
Odpovědět
Do oznámení bych to určitě nepsala.. Kdyžtak bych to řešila ústně. Třeba bych se jich jen zeptala, jestli chtějí vzít děti.. A třeba to prostě zkonzultujete a oni dospějí k názoru, že bez dětí to bdue lepší ;) ... Taky jsem děti na svatbě nechtěla, ale věděla jsem, že třeba švagrová je s sebou určitě vezme. Nakonec jsme měli na svatbě asi 5 dětí a bylo to ok.. Žádný extra nepřádek nedělaly :-) Akorát mě mrzelo, že kamarádka musela brzo domů, protože dcerka už musela jít spát :-((
Odpovědět
@azaela Můžu se prosím zeptat na důvod?
Odpovědět
Profilova fotka
My máme na webu sekci Další informace, kam jsem dala odpovědi na otázky, které svatebního hosta mohou napadnout :-) A je tam i kolonka o dětech: S dětmi nebo bez nich? Děti ke svatbě neodmyslitelně patří, na druhé straně ale ze zkušenosti víme, že mohou narušit průběh obřadu. Na tomto místě nám dovolte citovat pana Ladislava Špačka, odborníka na etiketu: "Svatební obřad je životní událost a k té patří důstojnost. To si někdy neuvědomují matky malých dětí, které - ačkoli to pro dítě nemá žádný význam - setrvávají s plačícím či hlučným dítětem v obřadní síni (obřadním místě) a poutají tak větší pozornost diváků na sebe než na průběh obřadu. Je to výraz netaktního sobectví, kdy maminka s dítětem raději ruší obřad, než by o něj ona sama přišla, kdyby s plačícím či hlučným dítětem odešla pryč." Toto tvrzení je opravdu napsáno bez příkras, ale je potvrzeno mnoha zkušenostmi. Možná je to tím, že děti ještě nemáme, ale rozhodně se trochu bojíme, že bychom neslyšeli naše "ano" nebo museli opakovat slib, který chceme jeden druhému dát... (konec) Ještě dodám, že z hostů z rodiny nebo blízkých kamarádek nemá děti nikdo - pochopitelně, že pokud bych měla např. malou neteř, kterou bych předpokládám i mnohdy hlídala nebo pokud by dítě měl někdo z našich blízkých přátel, situace by byla trochu jiná. A s těmi, kteří nám nejsou až tak blízcí, jsme to řešili otevřeně, nebyl důvod se nezeptat. Jedni byli v pohodě, že s hlídáním samozřejmě počítali, druzí opařeně stáli a bylo vidět, že je to vůbec nenapadlo - no, je na nich, zda dorazí. Spíše chtěli zabránit tomu, aby děti přivedli ti, kteří jen prohlásili, že se "na obřad rozhodně musejí přijít podívat a kdy a kde že to máme".
Odpovědět
Profilova fotka
(Spíše JSME chtěli, my, ne naši hosté :-) )
Odpovědět
@luj89 no protoze mame 52 dospelych a kdyz si kazdy par vezme deti(maji vetsinou 2)tak to tan bude jak kinder party,ja sama tam budu mit 2male deti,bracha 3 a svagrova 2 a myslim ze to bude stacit 😃
Odpovědět
@beatkaone Pokud je dcera takhle malá, tak ani nemusí vědět, že jdete někam na svatbu, kde bude krásná nevěsta :-) Já bych zase nechtěla pozvat někoho, kdo by nešel na mou svatbu kvůli mně, jen proto, že nemám chuť mít na své svatbě děti (když se počítá s více dospěláckou party nebo má děti už pomalu každý svatebčan). Snad mi záleží na tom člověku, na kterého svatbu jdu ne? Já třeba děti na svatbě mít budu, ale předem se všemi proberu, co tam jak bude, aby na to byli připraveni a děti si tam nedělali co chtěli. A navíc má větší děti jen moje svědkyně a ještě jeden host. Pro pár miminek si už teď lidi plánují hlídání sami od sebe od babiček. Děti ke svatbě ale podle mně klidně patří. Zároveň ale chápu, že každý má na SVOU svatbu speciální přání, jak bude vypadat. Proč bych se měla naštvávat proboha, že musím jeden večer někam bez dítěte navíc třeba na svatbu kamaráda :-D Samozřejmě ale respektuji Váš názor, jen s ním nesouhlasím ;-)
Odpovědět
Byli jsme teď na svatbě, kde bylo cca 12 dětí. Novomanželé pro ně měli skákací hrad, kluci v něm hopsali a holky chodily tančit a k tanci vybízely i dospělé. Mně se taková svatba moc líbila. Děti jsou součástí životů pozvaných, vůbec se mi nezdálo, že by narušovaly průběh svatby. Byly i s rodiči přes hodinu v kostele a zvládly to všechny na jedničku. Nicméně, pokud je opravdu důvod, proč děti na vaší svatbě nechcete, oslovte každé rodiče zvlášť ústně. Na pozvánku se takové dovětkymoc nehodí.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme veselý zážitok z poslednej svadby, na ktorej sme boli ako hostia. Bolo to na úrade a oddávajúci bol mohutný pám s veľmi silným hlasom, ktorý keď s vážnou tvárou prvý krát prehovoril, tak sme všetci nadskočili a poniektoré slabšie povahy si možno aj cvrkli :) A tak mal ten príhovor o vážnosti manželstva, díval sa na nás prísne, hovoril, ako si majú byť ľudia verní, že manželstvo nie sú len krásne dni, ale aj prekonávanie prekážok a riešenie problémov. A v tom momente, keď dokončil vetu a nadýchol sa, aby pokračoval, tak sa jeden malý chlapček v náručí svojej maminky začal krásne od srdca smiať. Určite nerozumel, čo pán oddávajúci hovorí /mal možno rok/, ale ten smiech bol tak očarujúci a tak presne napasovaný, že sme sa začali smiať všetci, a smiali sme sa a smiali, až nám tiekli slzy :) Pán oddávajúci si tiež neodpustil úsmev a aj keď pokračoval v tom svojom prísnom prejave, nálada v sieni bola naraz omnoho príjemnejšia a keď mladí vyslovovali svoje áno, tak im cukali kútiky a bolo to všetko hrozne príjemné. Takže deti na svadbe nemusia byť nutne iba katastrofou, ale tiež bytosťami, ktoré tomu krásnemu dňu dodajú nevinnosť a bezprostrednosť. V dubnu sa vydávam v kostole a dúfam, že tam bude tiež :)) Pardon za OT :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zitra nas ceka svatba svagra a bereme s sebou naseho 4mesicniho syna. Na obrad budeme v zadnich radach, tak abychom se mohli nenapadne vzdalit v pripade place :-) to same u obeda, takze doufam, ze to nebudeme moc narusovat.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
za mě....asi nijak. děti k nim patří a je jen na nich, jestli je vezmou nebo ne. našeho malého jsem vždy na svatbě měla, ale taky jsem měla zajištěný odvoz v 6,00, abych se mohla bavit i já. nevím, příjde mi to hloupé.
Odpovědět
Nechápu, proč si tolik lidí myslí, že z každé akce musí být kinderparty. Jelikož je přítelovi už hodně přes třicet, všichni jeho kamarádi mají děti a kdyby všichni s sebou ty děti vzali, tak to už opravdu se svatbou nebude mít nic společného, ony z toho beztak nemají rozum a rodiče si to taky moc neužijí. Už při předávání oznámení jsme naznačili, že jelikož je svatba 300 km od jejich bydliště, bylo by vhodné to absolvovat bez dětí. Chápu, že ne každý má možnost hlídání u babiček, ale oni zase musí chápat, že vztekající se a podrážděné dvouleté dítě není to, po čem svatebčané touží.
Odpovědět
Profilova fotka
Já myslím, že ať už to oznámíš jakkoli, bude to nevhodný a většinu matek to naštve. Taky jsem měla problém s tím, aby mi děti na obřadu nedělaly hluk, ale nakonec byly hodný. Dvěma holčičkám bylo jen něco málo přes rok a bylo krásný je sledovat, jak jsou ze mě vyjukaný, jak se jim to líbí... chtěly si půjčovat kytici a pořád se usmívaly. Ani na hostině nedělaly vůbec žádný bordel nebo cokoli. Děti ke svatbě patří. :)
Odpovědět
Upřímně mě tato otázka docela překvapila. Účast dětí na svatbě je riziko toho, že se jeden či oba zění později. Děti ale na svatbu patří. Kdyby jste přátele je zvali jen na večer, tak myslím, že to všichni pochopí a bez dětí přijdou Ale na celý den, myslím, že to může být problém. Třeba někdo kojí a nebo nemá hlídání. Mě tchýně odmítla hlídat hlídat dítě a to jsem byla nejen host ale i hlavní fotograf. Prostě jsem malou vzít musela. Myslím, že se Váš požadavek nemusí setkat s pochopením. Spousta dětí chce abslovovat takovou akci s dětmi. A pokud to třeba někdo skousne a pak tam uvidí, že tam je i spousta jiných dětí, může být zle:(. Probrala bych to s každým osobně a hooodně oklikou. Jinak se Vám může také stát, že některí přátelé raději nepřijdou...
Odpovědět
Ahoj, vubec bych se toho nebala - matky kvocny se urazi tak jako tak, ale z vlastni svatby vim, ze z okruhu mych znamych to vsichni vzali v pohode a byli radi, ze si dne uziji bez deti. Na svatbu byly zvane jen deti pribuznych, ne kamaradu... Nastesti jednak vsichni z nasi strany znaji etiketu (viz. prispevek o Spackovi) a jednak chapaji, ze nejde pozvat vsechny a respektuji prani novomanzelu, ze nechteji pro deti zarizovat stolicky, skakaci hrady, hlidani atd. a nebo proste je to jejich prani, ze tentokrate (a asi jednou za zivot) poradaji akci, kde jsou zvani jen dospeli kamaradi a pratele. Vsem jsme to ale oznamili ustne/telefonicky....nikam jsme nic nepsali.
Odpovědět
Kazdopadne se tu jednoznacne odpovedi nedockas, jsou dve mozne varianty: A) Zarputile matky kvocny te budou odsuzovat. B) A druhy tabor bude pro variantu bez deti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@chakka Nejsem matka, děti nemám, takže je varianta C) pro děti, protože je to slušnost a děti patří na svatbu....
Odpovědět
Profilova fotka
@chakka no....ono ani tak nejde o matky kvočny, jako spíše o to, že to prostě k životu patří a je jen na lidech, jestli je nechají doma nebo ne. nemůžete nikomu nařizovat, at je neberou. je to asi jako říct, příjdte bez chlapů, nemám je ráda, tak je nechte doma. nevím, je to věc názoru, každopádně ti lidé sami musí posoudit, jestli mají hlídání atd.
Odpovědět
@roseinka To ti musim bohuzel odporovat, podle etikety to neni slusnost....
Odpovědět
@mallorca123 Prosim o podrobne a detailni precteni mych prispevku - jedna se o deti kamaradu a pratel...A dle etikety je to nepripustne. Tot vse.
Odpovědět
Profilova fotka
@chakka stalo se a svůj názor neměním. je jedno jestli je to rodina, nebo známý....prostě to tak je. pouze oni můžou říct, my je nebereme, nechci se otravovat. ale počkáme si na vaši volbu, až budete mít srovnání. já na svatbu, která je týden po nás našeho malého nebere, právě proto, že se nechci otravovat a chci si ji užít.
Odpovědět
Profilova fotka
@chakka na etiketu kašlu, beru to dle vnitřního pocitu
Odpovědět
Etiketa,neetiketa,mě by na svatbě děti chyběly,jsou bezprostřední a vše oživí,bez nich by mi něco chybělo..ale samozřejmě také vím jak můžou narušit třeba obřad.Naštěstí jsem měla příbuzné a kamarády kteří ví,že pokud dítko zlobí při obřadu,tak je nutné odejít...A když zlobí při hostině to už mi bylo tak nějak fuk..
Odpovědět
Tady jsem nasla zajimavy clanek k tomuto tematu: Děti na mé svatbě? Ani náhodou! CHCEME MÍT SVATBU BEZ PŘÍTOMNOSTI DĚTÍ. Takové rozhodnutí snoubenců dnes není vůbec ojedinělé. Je to ale také rozhodnutí poměrně odvážné, protože ne vždy se setká s pochopením některých zvaných hostů. Nejspíše už po přečtení prvních úvodních vět tohoto článku jste se nevědomky zařadili do jedné ze dvou skupin. Vaše reakce se asi blížila jedné z těchto variant. 1) Proč ne? Je to velký den snoubenců, jejich svatba, jejich rozhodnutí, je na mě abych to jako host respektoval. Děti nechám doma. 2) To snad nemyslí vážně, nemohou mi přece nařizovat, abych své děti nechal doma. Jsme jedna rodina, patříme k sobě! Když ne ony, tak ani já ! Děti na svatbě, respektive to, že je někteří snoubenci na svatbě vysloveně nechtějí, to je zkrátka velmi citlivé téma. Divoké internetové diskuse toho budiž důkazem. Dva názorové tábory jsem si už představili, teď si to pojďme probrat, pokud možno s chladnou hlavou a bez emocí, které k tomuto tématu za normálních okolností nerozlučně patří. Děti jsou radost, ale také starost. A na svatbě to platí jako všude jinde. Jistě, je to starost především pro rodiče dětí, kteří nesou odpovědnost za chování svých ratolestí. Nelze ale v žádném případě tvrdit, že nikoho jiného se jejich přítomnost na svatbě nedotýká. Děti jsou nevyzpytatelné a mohou způsobit kdejakou nepředvídatelnost. Konflikt a názorový spor je pak především v tom, jak jednotliví lidé, takové drobné nepředvídatelnosti vnímají. Pro někoho jsou nechtěné nehody a společenské situace, které vzniknou přičiněním dětí (brek, smích, otázky, hlášky, pobíhání, hašteření atd.) milé, zábavné, vtipné, přirozené a roztomilé, dodají věci lidskost a odbourají nervozitu. Pro jiné je to ale nepříjemné, trapné, obtěžující a bezohledné. Zkrátka, co jeden považuje za normální, jinému už může vadit a připadat mu, že se jedná o nepatřičné narušení průběhu svatby. Někteří si svatby bez dětí neumí představit, považují je za rodinou záležitost plnou veselých příhod, která by bez dětí nestála za to. Jiní mají o své svatbě rozdílné představy, chtějí se bavit bez vyrušování, mezi dospělými a pojmout celou akci spíše jako velkou párty. I svatba je otázkou priorit. Než se tedy, milí snoubenci, rozhodnete uspořádat svatbu bez dětí, zamyslete se nad několika věcmi, zodpovězte si několik otázek a zvažte kompromisy. A vy, svatební hosté pozvaní bez dětí, udělejte to samé, než se smrtelně urazíte a odmítnete jen z principu na svatbu jít. Snoubencům, co chtějí svatbu bez dětí •Podle etikety stačí, když děti neuvedete na pozvánku, pro mnoho rodičů to ale není jasný vzkaz. Pokud je pro Vás neúčast dětí opravdu důležitá, budete to muset zdůraznit jasněji. •Pokud oznámíte svatbu bez dětí, musíte počítat, že někteří rodiče odmítnou přijít (neseženou hlídání, nejsou ochotni jít bez dětí apod.). Je to pro Vás přijatelnější než svatba s dětmi? •Zvažovali jste alternativu zajištění hlídání dětí? Buď od specializovaných agentur nebo třeba jen od známých? Zajištění dětského koutku, programu apod. Možná to vyřeší Vaše obavy (alespoň částečně) a upokojí hosty, co by bez dětí nepřišli. •Opravdu musíte své obavy řešit rovnou nepřítomností dětí na svatbě? Nebude stačit si s rodiči dětí promluvit, sdělit jim své obavy a domluvit se na řešení? (např. rodiče budou s malými dětmi u východu s obřadní síně, rodiče budou děti na hostině usměrňovat apod.) •Pokud pozvete někoho z dětmi a někoho bez, pak musíte počítat s tím, že si to daní hosté vezmou osobně. Jiné jsou výjimky s určitými pravidly (např. rodina s dětmi a kamarádi bez dětí, výjimka kojícím matkám apod.) •Sdělte své přání citlivě, ale jasně. Zdůrazněte výhody (můžete se víc bavit, nemusíte se starat o děti, odejít dřív apod.) Počítejte s nepochopením, zvláště některé matky si to berou velmi osobně. •Nemůžete se zavděčit všem. Pokud máte čisté svědomí v tom, že jste své přání sdělili jasně, ale citlivě a slušně a přes to se někdo urazil, povzneste se nad to. Neovlívníte všechno a někteří lidé prostě nejsou ochotni dělat ústupky a kompromisy ani v den, kdy by to bylo opravdu na místě. Hostům, kteří nechtějí jít bez dětí •Pokud není na pozvánce uvedeno, že jsou zvány i děti, celé rodiny apod., neměli byste děti na svatbu přivést, hostitelé s nimi nejspíš nepočítají. Mohli byste je i sebe přivést do trapné situace. •Nebuďte zbytečně vztahovační. Když snoubenci na svatbě nechtějí děti neznamená to, že mají něco právě proti Vašim dětem. Mohou k tomu mít různé důvody. •Že Vy byste se svým brečícím dítětem urychleně vyběhli z obřadní síně, nebo ho nenechali patlat dort po svatebních šatech nevěsty neznamená, že se tak zachová každý. Zkuste chápat obavy snoubenců. •Pokud jste jako kamáradi snoubenců zváni na svatbu bez dětí, neurážejte se, když na svatbě nakonec děti budou. Nejspíš jde o děti blízkých rodinných příslušníků a to rozhodně není to samé, jako děti kamarádů. •Snoubenci mají právo chtít svatbu bez dětí, a to z různých důvodů (je to jejich den, jejich peníze, jejich představy), vy máte samozřejmě právo odmítnout přijít. •Není svatba bez dětí nakonec fajn příležitost pobavit se sami s partnerem? Děti můžete vzít na tolik jiných akcí. •Nebude pro děti zábavnější jiný program než nuda na svatbě? •I vy jste měli o své svatbě své předstaty, respektujte to i u ostatních. Závěrem jedno tématické video. I na to, co uvidíte se budou názory různit. Pro jedny to bude utvrzení v tom, že na své svatbě děti nechtějí, pro jiné důkaz toho, že i věci, které díky dětem nejdou tak úplně podle plánu, lze brát s úsměvem. Co na to Vy? @roseinka
Odpovědět
Každý ať dělá, jak rozumí... z vlastní zkušenosti - nevěsta, která děti na svatbě nechtěla, se za pár let rozčilovala, co si dovoluje někdo po ní chtít, aby přišla bez dítěte, je to přece součást rodiny... Nezakazovala bych to, spíš bych doporučovala, ale ústně. Osobně by se mě to dotklo... ale u nás v rodině se doposud považovala svatba za rodinnou událost... :-) Mj. nebylo by od věci ještě označit, kdo si může vzít svého protějška... oni ti nacamraní jedinci bývají někdy ještě horší než děti a narušují obřad. :-D Ale zakažte přijít třeba budoucímu tchánovi, který si rád přihne, že? :-D
Odpovědět
@roseinka To je celkem smutne, zrovna svatba je jednou z udalosti, kde by se na etiketu rozhodne kaslat nemelo.
Odpovědět
Profilova fotka
@chakka Ten dlouhý článek číst nepotřebuju. My jsme si udělali svatbu dle našeho přání a nějaká debilní etiketa mi mohla leda tak políbit... Svatba není o etiketě, ale o lásce, rodině a přátelích. Naše svatba byla nádherná, bez jediné chybičky a všichni do jednoho byli nadšení, neustále se o ní mluví, všem se strašně moc líbila. A nikdy bych si nedovolila nepozvat děti. Přijde mi to bezcitný, sobecký a arogantní. Toť můj názor. Každý ať si udělá svatbu podle svýho uvážení. K tvýmu černobílýmu pohledu jsem přidala céčko, nic víc, nic míň. Toť vše k tomuto tématu. ;)
Odpovědět
@azaela jak vidis, co clovek, to nazor. Ja bych teda nikam do pozvanky nepsala, at nekdo prijde bez deti. S kazdym rodicem bych hodila rec individualne a vysvetlila mu duvody, proc tam deti nechcete. My mame duvodu celkem dost a snazili jsme se predejit prip. problemu, doporucili jsme, at si pro deti zajisti hlidani. Ze zacatku jsme byli i natolik benevolentni, ze jsme meli zajistenou slecnu na hlidani a to odbornici na slovo vzate, ktera by byla 100 metru daleko v penzionu - nesetkalo se to s uspechem, spis s prehnanou reakci, ze svoje dite nedam nikomu cizimu, takze ani po tomto vstricnem kroku a vysvetleni dosli k nazoru, at si to kazdy zaridi dle sveho a bude se ridit nasim doporucenim, ze svatba bude bez deti. Takze se to rozdelilo na dva tabory,jako je to tady, bud jsou radi nebo ne. :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?